NPi-service Lymfologie en oncologie

NPi-service

LYMFOLOGIE & ONCOLOGIE

Jrg. 7 (2018) nr. 3 (26 april)

De NPi-service is een initiatief van het Nederlands Paramedisch Instituut.

De referaten zijn toegankelijk voor betalende abonnees van de NPi-service en tevens voor alle KNGF-leden.

Voor de toegang tot de referatenpagina wordt gebruikgemaakt van de inloggegevens van MijnNPi.nl.
De actuele referaten blijven beschikbaar tot de eerstvolgende uitgave van een thema-mailing.
Daarna treft u de referaten aan in het referaten-archief.

Thema-experts

  • T. (Tom) Zee
    T. (Tom) Zee
    fysiotherapeut
  • drs. M.M. (Martijn) Stuiver
    dr. M.M. (Martijn) Stuiver
    fysiotherapeut, klinisch epidemioloog

Lymfologie en oncologie EVIDENCE-BASED PRACTICE ATTENDERING

Door mw. drs. D.M. (Lonneke) van Berkel mw. V.S. (Veerle) Neele in nauwe samenwerking met T. (Tom) Zee en dr. M.M. (Martijn) Stuiver.
In deze uitgave van de NPi-service zijn de volgende Nederlandstalige referaten beschikbaar, voorzien van een vertaalslag naar de praktijk:Ervaringen van kinderen en adolescenten met primair lymfoedeem
Hanson CS, Newsom J, Singh-Grewal D, [et al.].
Children and adolescents' experiences of primary lymphoedema: semi-structured interview study
Archives Disability Children 2018 Feb 17 [Epub ahead of print]

Periodieke controle en fysiotherapie vermindert mogelijk ernstige armklachten na borstkankeroperatie
Rafn BS, Hung S, Hoens AM, [et al.].
Prospective surveillance and targeted physiotherapy for arm morbidity after breast cancer surgery: a pilot randomized controlled trial
Clinical Rehabilitation 2018 Feb 1

Complexe decongestieve therapie verbetert ook schouderfunctie in borstkankerpatiënten
Sezgin Ozcan D, Dalyan M, Unsal Delialioglu S, [et al.].
Complex Decon-gestive Therapy enhances upper limb functions in patients with breast cancer-related lymphedema
Lymphatic Research and Biology 2018 Jan 22


Lymfologie en oncologie NIEUWSBERICHTEN

Voor u geselecteerd door de vakreferenten van het NPi

Nieuwe app koppelt kankerpatiënten aan de juiste medische onderzoeken
de Volkskrant, 24 april 2018
Het aantal medische onderzoeken naar kanker neemt toe, maar ze worden steeds specifieker, en dus neemt het aantal patiënten dat ervoor in aanmerking komt af. Via een app kunnen patiënt en onderzoek elkaar nu alsnog vinden.

Leidse artsen gebruiken voor het eerst in Europa fluorescentie bij verwijderen longtumor
Persbericht LUMC, 24 april 2018
In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gebeurde onlangs iets bijzonders: een team van de afdelingen Thoraxchirurgie en Heelkunde in het LUMC en het Centre for Human Drug Research verwijderde een longtumor, die ze opspoorden met fluorescentie. Het is voor het eerst in Europa dat deze techniek bij een patiënt met een longtumor is toegepast.

'Aantal gevallen van keelkanker stijgt snel'
De Standaard, 23 april 2018
Het aantal gevallen van keelkanker als gevolg van het HPV-virus, of het papillomavirus, blijft toenemen. Dat zegt Vaccine Academy, een initiatief van het farmabedrijf MSD Belgium, in een communiqué naar aanleiding van de Europese Vaccinatieweek.

Belgische onderzoekers doen belangrijke ontdekking in de strijd tegen uitgezaaide kankers
Het Nieuwsblad, 18 april 2018
Belgische onderzoekers hebben baanbrekend onderzoek gedaan in de strijd tegen uitzaaiingen van bepaalde vormen van huid- en borstkankers. Ze zijn erin geslaagd de verschillende stadia van tumorcellen te identificeren.

'Bescherm kinderen meer tegen magnetische velden'
NOS, 18 april 2018
Langdurige blootstelling aan sterke magnetische velden geeft mogelijk een hoger risico op het ontstaan van kinderleukemie en hersentumoren bij kinderen. Dat concludeert de Gezondheidsraad in een rapport.

Trainen ter verbetering van de kwaliteit van leven en het fysiek functioneren bij kanker
Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 18 april 2018
Welke training, voor welke patiënt en op welk moment? Het doel van dit onderzoek is nagaan of het effect van fysieke trainingsprogramma's op de kwaliteit van leven en het fysiek functioneren van patiënten met kanker afhankelijk is van bepaalde kenmerken van de patiënt of van specifieke trainingsvoorschriften.

RHG opent Prostaatkankercentrum voor beste resultaat prostaatkanker
ANP Persbericht, 16 april 2018
De Reinier Haga Groep (RHG) opent vandaag de deuren van een multidisciplinair centrum gespecialiseerd in prostaatkankerzorg. Binnen dit centrum werken alle betrokken specialismen van het Reinier de Graaf ziekenhuis, het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis samen in één team, één ruimte en vanuit één locatie.

Minder gevorderde borstkanker door bevolkingsonderzoek
Skipr, 13 april 2018
Vrouwen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker krijgen minder vaak de diagnose gevorderde borstkanker dan vrouwen die niet of onregelmatig deelnemen aan dit landelijke bevolkingsonderzoek. Dat blijkt uit een grote studie van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), waarvan de bevindingen zijn gepubliceerd in de International Journal of Cancer.

Verbluffend goede therapie, maar érg duur
NRC, 6 april 2018
Nieuw kankergeneesmiddel: Het nieuwe middel venetoclax werkt erg goed tegen chronische lymfatische leukemie. Het zet de zelfmoordknop van kankercellen weer aan. Maar de prijs kan een probleem worden.

Efficiënter kanker bestralen met algoritmes
BNR Radio, 5 april 2018
Het inzetten van algoritmes kan bestraling een stuk efficiënter maken, weet Peter Bosman, onderzoeksleider en informaticus bij Centrum Wiskunde en Informatica (CWI). Met algoritmes kan ook de medische kennis van artsen beter ingezet worden, vertelt hij: 'Ze hoeven niet meer over een ontwikkelplan na te denken.'

Borstkankermedicijn 'duizend keer goedkoper' dankzij toevallige vondst student
Volkskrant, 4 april 2018
Een student ontdekte een manier om een kankermedicijn veel goedkoper te fabriceren. Of dat veel gaat uitmaken voor de verkoopprijs is overigens nog maar de vraag.

Thuisbehandeling immunotherapie bij nierkanker
Arnhemse koerier, 4 april 2018
Arnhem - Patiënten van Rijnstate met nierkanker kunnen sinds kort hun immunotherapiebehandeling thuis toegediend krijgen. Dat scheelt heen en weer rijden naar het ziekenhuis en de behandeling vindt plaats in hun eigen, vertrouwde omgeving.

'Kankermedicijnen interessant doelwit voor vervalsers'
Skipr, 3 april 2018
Kankermedicijnen zijn een interessant doelwit voor geneesmiddelenvervalsers, zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De omvang van het probleem lijkt volgens de onderzoekers klein.

Verloop acute leukemie beter te voorspellen
Persbericht Erasmus MC, 29 maart 2018
Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een manier gevonden om bij patiënten met acute myeloïde leukemie het verloop en de ernst van hun ziekte beter te voorspellen. Hierdoor kunnen ze een behandeling krijgen die meer op hen persoonlijk is toegespitst.


Lymfologie en oncologie INFORMATIEMARKT

Voor u geselecteerd door de cursuscoördinatoren van het NPi

Eerste wereldconferentie over fysiotherapie en oncologie op 5 juni
Op dinsdag 5 juni 2018 organiseert het NPi in Amsterdam een unieke conferentie, nl. de First International Conference on Physical Therapy in Oncology - Moving oncology PT forward!
Fysiotherapeuten spelen een cruciale rol in de hulpverlening aan patiënten die een medische behandeling voor kanker (hebben) ondergaan, o.a. bij het omgaan met de gevolgen ervan, zoals vermoeidheid, deconditionering, musculoskeletale aandoeningen en lymfoedeem. Fysiotherapie in de oncologie heeft de afgelopen 10 jaar veel vooruitgang geboekt. Met deze conferentie streven we ernaar om fysiotherapeuten uit de hele wereld samen te brengen, kennis te delen, en recente wetenschappelijke ontwikkelingen en best practices uit te wisselen. De conferentie bestaat uit plenaire lezingen over de rol van fysiotherapie in de oncologie, gevolgd door 'learnshops' over de fundamentele inspanningsfysiologische mechanismen van training bij (ex)kankerpatiënten, oefeninterventies gericht op het verminderen van de bijwerkingen van de oncologische behandeling, en de fysiotherapeutische behandeling van musculoskeletale aandoeningen ten gevolge van de medische behandeling.

De sprekers, afkomstig uit de USA, Canada, Australië, UK, Denemarken, Spanje en Nederland, zijn internationaal erkende wetenschappers, klinische experts en leiders van landelijke en internationale organisaties op het gebied van de oncologiefysiotherapie. Ook het deelnemersveld is internationaal: er hebben zich fysiotherapeuten uit meer dan 20 verschillende landen ingeschreven!

Voor nadere informatie over de conferentie inclusief het programma zie de Engelstalige website.
Nederlandse fysiotherapeuten kunnen zich voor de conferentie inschrijven via de Nederlandse site.

Pre- en post-conference masterclasses door experts op 4 en 6 juni
Voorafgaand aan de conferentie organiseert het NPi op maandag 4 juni 2018 de Masterclass 'Breast Cancer Survivorship Care' met als sprekers drie internationaal hoog aangeschreven experts binnen de oncologiefysiotherapie: dr. Kristin Campbell, dr. Margaret McNeely en dr. Martijn Stuiver.

Op de dag na de conferentie, woensdag 6 juni 2018, vindt in Conferentiecentrum Kaap Doorn in Doorn de Masterclass 'The role of exercise in oncology rehabilitation: new insights' plaats.
Deze masterclass wordt gegeven door dr. Lee Jones, professor en onderzoeker aan het vermaarde Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York.
Zowel bij de conferentie als de masterclasses zijn nog enkele plaatsen vrij. Wil je er graag aan deelnemen, schrijf je dan snel in!.

Nog plaats bij cursussen in de periode september 2018 – maart 2019
Binnen het themagebied 'Lymfologie en oncologie' zijn er in de periode september 2018 t/m maart 2019 bij de volgende cursussen nog plaatsen vrij:

Fysiotherapie in de palliatieve zorg bij kanker
Datum: vrijdag 2 november 2018

Lipoedeem: diagnostiek en behandeling
Datum: zaterdag 24 november 2018

Zelfmanagement bij lymfoedeem – teach the teacher
Data: vrijdagmiddag en -avond 11 januari, zaterdag 12 januari en zaterdag 2 februari 2019

Beweegprogramma's (deel 2): module 'Oncologie'
Data: vrijdagmiddag en -avond 18 januari en zaterdag 19 januari 2019

Belangstelling voor NPi-cursussen in het themagebied 'Lymfologie en oncologie'? Bekijk deze cursussen in de NPi-cursuskalender.

Cursuszoeksysteem


Uitschrijven | Inschrijven | Verzendschema | Disclaimer | Reageren

© Nederlands Paramedisch Instituut
Postbus 1161, 3800 BD Amersfoort