blog sportrevalidatie jan 2021

Hoe komt een patiënt met schouderklachten bij jou? Welke weg bewandelt hij? En welke stappen onderneemt zijn huisarts voor het zover is? In dit blog lees je waarom het vaak wel even duurt voor je de schouderpatiënten in de praktijk ziet.

11 februari 2021 | Auteur: Nick Muhren | Leestijd: 3 minuten


Last van je schouder
Verplaats je eens in een patiënt met schouderklachten. Al maanden voel je een zeurende pijn in je bovenarm en nu begint je nek ook zeer te doen. Eind vorige week voelde je na een lange werkdag een koud en tintelend gevoel in je rechterarm. Dat is niet voor het eerst, maar ach… gelukkig is het nu weer weg. Dat zeurende gevoel in je bovenarm blijft echter. En nu ook je nek zeer doet wordt het wel echt vervelend. Wat doe je? Laat ik maar een op internet kijken, Google weet vast wel raad.

Thuisarts.nl
De eerste hit als je ‘schouderklachten’ intikt op Google is Thuisarts.nl. “Bij schouderklachten heeft u pijn in en rond uw schoudergewricht”, check. “Vaak is ook uw bovenarm pijnlijk”, check. “Vaak weten we niet waardoor het komt”, weer check. Prima website, dit slaat op jou. ‘Wat is uw situatie?’ vraagt de thuisarts. Je selecteert ‘Ik heb al een paar maanden last van mijn schouder’. Je leest verder over de huisarts, bewegen, stress, pijnmedicijnen, een prik met ontstekingsremmer, een echo, kalkplekjes, shockwave en barbotage, wat dat in hemelsnaam ook mag zijn. En nu? Ga je naar de huisarts? Begin je met paracetamol of diclofenac? Of ga je zelf oefenen? Je hebt geen idee waar je moet beginnen. De huisarts dan maar.

NHG-standaard
De huisarts houdt waarschijnlijk de NHG-standaard schouderklachten aan die in oktober 2019 geüpdatet is. De standaard onderscheidt drie soorten schouderklachten: subacromiaal pijnsyndroom (SAPS), glenohumerale gewrichtsklachten en overige schouderklachten. Uitgaande van de eerste twee opties is het advies: geef voorlichting en adviezen, schrijf zo nodig analgetica voor en bespreek bij onvoldoende vermindering: meer medicijnen, oefentherapie bij dreigend disfunctioneren, een lokale injectie bij hevige schouderpijn en eventueel beeldvorming.

blog schouder 2 feb 2021

Wat leest de huisarts?
In de NHG-standaard staat over een verwijzing voor oefentherapie (door oefen- of fysiotherapeut) dat het afhangt van de persoonlijke voorkeur van de patiënt. Maar de huisarts leest ook:

  • “Oefentherapie lijkt de schouderfunctie bij patiënten met subacromiale schouderpijn enigszins te verbeteren op de korte termijn.”
  • “Het is onzeker of er verschillen zijn in effectiviteit tussen fysiotherapie (fysiotherapie is breder dan alleen oefentherapie) en geen interventie bij patiënten met glenohumerale klachten.”
  • “Verwijs niet voor dry needling, acupunctuur, kinesiotaping, spinale manipulaties of fysiotechnische applicaties. De werkzaamheid hiervan bij schouderklachten is onvoldoende aangetoond.”

Uitdaging
Voordat een patiënt met schouderklachten bij de oefen- of fysiotherapeut komt legt hij of zij dus vaak al een hele route af. En pas dan begint de puzzel. Maar waarom zijn schouderklachten vaak zo’n grote uitdaging? Het onderzoeken en behandelen van schouderklachten vereist natuurlijk kennis over anatomie, fysiologie en pathologie. En de vele betrokken gewrichten zorgen voor een scala aan differentiaaldiagnoses. Screeningsvaardigheden zijn dan ook essentieel. Maar alleen met de juiste vragen en geschikte testen ben je er niet.

Klinisch redeneren
Pas in het klinisch redeneren komt alles samen: pathofysiologische kennis, screeningsvaardigheden, (non-)verbale communicatie, differentiaaldiagnostiek, inlevingsvermogen, kennis over risicofactoren en de analyse van psychosociale factoren. De beste manier om hierin beter te worden is door het veel te doen. Je leert immers ook pas autorijden als je je rijbewijs al hebt, dat is in de oefen- en fysiotherapie net zo.


Cursus Schouderpijnsyndromen

In de cursus ‘Schouderpijnsyndromen’ doen we niet anders. Aan de hand van vier patiëntverhalen neemt cursusleider Martin Ophey je mee in het proces van klinisch redeneren bij patiënten met schouderklachten. Als je beter wilt worden in de diagnostiek en behandeling van schouderklachten, of je wilt graag weer eens sparren met collega’s en een echte expert over alledaagse schoudercasuïstiek, dan is dit je kans.

Deze cursus wordt geheel online gegeven op donderdag 1 april en donderdag 22 april 2021.

Ik wil graag meer informatie

Een aantal quotes van cursisten:
“Hartelijk dank voor het behandelen van mijn casus; het heeft een positieve impuls gegeven!”
“Het was een hele goede cursus, erg interessant. Voor mij leuk om weer het een en ander van de schouder op te halen.”
“Hele goede cursus, met name door de goede docenten, prettige balans tussen theorie en praktijk, interessante casussen, actieve groep.”


Meer lezen?

Geven artrose of instabiliteit van het acromioclaviculair gewricht dezelfde klachten?
Schouderblessurepreventie: is exorotatiekracht wel zo belangrijk als gedacht?
Oefenen is niet bij alle werkgerelateerde schouderklachten noodzakelijk
Schouderpijn na beroerte speelt rol in herstel


Geschreven door: Nick Muhren MSc, sportfysiotherapeut en vakreferent bij NPi
Datum: 11 februari 2021