blog sportrevalidatie jan 2021

Patiëntgerichte zorg is een veelbesproken thema en onder verschillende noemers is er aandacht voor, stelt Suzanne Wiertsema (fysiotherapeut en onderzoeker aan het Amsterdam UMC). Er worden onderzoeksprogramma's opgezet, keuzehulpen ontwikkeld en het cursusaanbod op dit terrein blijft al maar groeien. Maar hoe breng je dat in de praktijk?

24 januari 2022 | Auteur: Suzanne Wiertsema | Leestijd: 3 minuten

Geef iets van jezelf
Uiteindelijk gaat het om de kern: wees als mens daadwerkelijk geïnteresseerd in een ander mens. Geef in de beperkte tijd die je als therapeut met een patiënt doorbrengt steeds iets van jezelf, verdiep je in de persoonlijke kenmerken en vaardigheden van je patiënt en stem je zorg en advies daar op af. Probeer je kennis en therapeutische skills op verschillende manieren over te brengen en gebruik daarvoor steeds andere materialen uit je goed gevulde gereedschapskist.

Geen tijd?
Vaak wordt als tegenargument gegeven dat daar "geen tijd voor is". Tijd is echter niet altijd een absolute voorwaarde en het is een misverstand dat er altijd 'veel tijd' nodig is om oprechte aandacht te geven. Van belang is ook het werken in een team. Vraag hulp van andere professionals als je te ver buiten je domein en buiten je eigen kracht moet treden om de betreffende patiënt goed te kunnen helpen. Samen bereik je meer dan alleen.

Traumapoli
Onze ervaringen met patiëntgerichte zorg op de traumapoli van Amsterdam UMC geven aan dat het binnen de beperkte tijd van een gezamenlijk consult goed mogelijk is om op verschillende niveaus patiëntgerichte zorg te verlenen. Denk hierbij aan een consult van 10 tot 15 minuten per traumapatiënt waarin traumachirurg en fysiotherapeut samen de patiënt spreken, onderzoeken en advies geven.

blog kinderen gedrag 1 maart 2021 2

Fotografie: Evelyn Desmet*

Meneer P.

Een voorbeeld is meneer P. Hij is twee weken geleden van de steiger gevallen en meteen daarna geopereerd aan een instabiele wervelfractuur. Na een ziekenhuisopname van vijf dagen komt hij nu voor zijn eerste controle op de traumapoli. Na een kwartier loopt hij tevreden naar buiten. Hij heeft foto's van het materiaal in zijn rug gezien, hij weet wat hij kan en mag, heeft gerichte oefeningen meegekregen, zijn medicatie is op orde en zijn hechtingen zijn verwijderd. Verder weet hij bij welke fysiotherapeut in zijn eigen woonomgeving hij terecht kan en hij heeft een globaal idee wanneer hij zijn werk weer kan hervatten. Er zijn samen met hem concrete en functionele doelen opgesteld waar hij met zijn eigen fysiotherapeut aan zal gaan werken. Over zes weken zal hij weer gezien worden door hetzelfde team op de traumapoli.

Belangrijk
Blijf je als behandelaar verwonderen, blijf jezelf ontwikkelen en verrassen. Dreigt de verveling en de herhaling toe te slaan? Merk je dat je een patiënt niet meer als compleet mens ziet, maar als de zoveelste TKP, THP, VKB, het zoveelste enkeltje, werveltje of HNP'tje…? Krab jezelf dan eens achter de oren…


De inhoud van dit blog verscheen ook als praktische vertaalslag bij het NPi-service referaat ‘Patiëntgerichte zorg, hoe breng je dat in praktijk?’ (Musculoskeletaal 2021-8c).

Het referaat geeft een bruikbaar overzicht van de vijf belangrijkste aspecten van patiëntgerichte zorg: 1) een band opbouwen, 2) samen beslissen, 3) stimuleren van zelfmanagement, 4) heldere, respectvolle communicatie en 5) zelfreflectie.


Wil jij net als 9000 andere fysio- en oefentherapeuten toegang tot de NPi-service? Dat kan!
👉 voor 36 euro krijg je een jaar toegang tot één thema (stopt automatisch);
👉 KNGF-leden met een Compleet lidmaatschap krijgen toegang tot alle thema's;
👉 Keurmerkdeelnemers krijgen één thema gratis en betalen slechts 15 euro per extra thema.

Meer informatie over de NPi-service


Meer lezen?

Empathische communicatie, een must bij het behandelen van patiënten met chronische pijn?
Chronische aspecifieke rugpijn: hoe vertel ik de patiënt wat dat inhoudt?


Geschreven door: dr. Suzanne Wiertsema, fysiotherapeut en onderzoeker Amsterdam UMC, locatie VUmc
Datum: 24 januari 2022

*Fotografie: Evelyn Desmet | Foto’s zijn eigendom van de afdeling Revalidatiegeneeskunde Amsterdam UMC en mogen zonder toestemming niet gebruikt worden.