Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/ouderen40.png

Wie maken de grootste kans om Alzheimer te krijgen?

Bron: Volkskrant, 18 september 2021

Door vergrijzing worden steeds meer mensen getroffen door de ziekte van Alzheimer, de hersen- aandoening die tweederde van alle gevallen van dementie veroorzaakt. 21 september wordt daar nog eens extra bij stilgestaan, op Wereld Alzheimerdag.

images/40/algemeen40.png

E-learning 'Hoe gebruik ik data in de praktijk’

LET OP: tot 1 oktober kosteloos voor Keurmerk-deelnemers

Na het volgen van deze e-learning ben je in staat om data te interpreteren en te gebruiken om je fysiotherapeutisch handelen te verbeteren. De e-learning bevat kennisclips over het verzamelen, gebruiken en interpreteren van data. Met praktijkvoorbeelden gekoppeld aan casuïstiek leer je hoe je data kunt inzetten om je patiënten nog beter te helpen en leer je van collega's door jouw data te vergelijken met die van hen.

images/40/arbeid40.png

Meer oog voor werkdruk en werkomgeving kan patiëntveiligheid verder verbeteren

Bron: Nivel, 17 september 2021

Knelpunten in de personele bezetting in de zorg worden vaak in direct verband gebracht met verminderde patiëntveiligheid. Daarbij draait het niet alleen om het aantal ‘handen aan het bed’.

images/40/msk40.png

Maartje kreeg een dubbele handtransplantatie en kan nu bijna alles weer

Bron: NOS, 17 september 2021

Maartje Bijl is de eerste Nederlander die twee jaar geleden een dubbele handtransplantatie onderging. Inmiddels is ze volledig hersteld en leidt ze weer een zelfstandig leven. De voorbereiding op de zware operatie duurde jaren.

images/40/sport40.png

Cursussen Beweegprogramma’s deel 1 en deel 2

September - december

In samenwerking met diverse onderzoeksinstituten en TNO Kwaliteit van leven heeft het KNGF een negental beweegprogramma's ontwikkeld voor mensen met een chronische aandoening. Naast Beweegprogramma deel 1, in het najaar bij het NPi tevens de thema's COPD', 'Diabetes Mellitus', 'Artrose' en 'Oncologie'. Klik op de titel voor het complete overzicht in de NPi-cursuskalender.

images/40/hart40.png

‘We weten niet hoeveel mensen long-covid hebben en met welke klachten’

Bron: Skipr, 16 september 2021

Week na week worden er cijfers gepubliceerd over covid en de gevolgen ervan. Een van de grootste aandachtspunten op dit moment is long-covid. Maar hoeveel mensen long-covid hebben en wat hun klachten precies zijn, dat weten we helemaal niet, constateert hoogleraar Robert Verheij.

images/40/algemeen40.png

Incompany cursus 'Samen bouwen aan vertrouwen'

Binnen eigen organisatie

Doel van deze incompany training 'is om het vergroten van het vertrouwen van de patiënt, in het omgaan met de gevolgen van hun aandoening, tot expliciet onderdeel van de multidisciplinaire revalidatiebehandeling te maken.Geen open inschrijving. Deze cursus wordt alleen als incompany cursus georganiseerd.

images/40/algemeen40.png

‘Minder inhaaloperaties in ziekenhuizen dan ingeschat’

Bron: Skipr, 16 september 2021

Het aantal inhaaloperaties door corona ligt veel lager dan door de NZa wordt ingeschat, zeggen ziekenhuizen en zorgexperts tegen BNR. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voorspelde eerder dat zeker 170.000 operaties zouden moeten worden ingehaald.

images/40/hart40.png

Masterclass 'Niet-lineair geperiodiseerde inspanningstraining bij patiënten met ernstige COPD'

Vrijdag 15 oktober

In deze masterclass zal dr. Peter Klijn het geperiodiseerd niet lineair trainen bespreken o.a. aan de hand van casuïstiek. De ‘long’ fysiotherapeut krijgt zo extra handvatten in de behandeling van COPD patiënten.

images/40/neuro40.png

Vragen over vaccinatie tegen coronavirus en MS

Bron: Nieuwsbericht Amsterdam UMC, 15 september 2021

In Nederland heeft een groot deel van de MS patiënten zich laten vaccineren tegen COVID-19. De vaccins, zoals verwacht, blijken veilig te zijn. De afgelopen tijd is gebleken dat de vaccinaties niet bij alle MS patiënten even goed werken, afhankelijk van de gebruikte medicatie.

images/40/msk40.png

Handtherapeut worden? Start met de NPi-opleiding 'Handtherapie'!

Start: dinsdag 2 november

Bekijk de videotrailer waarin de kerndocenten de kerndocenten dr. Annemieke Videler (foto), Gwendolyn van Strien MSc en Eleonore Sleegers met passie vertellen over de opzet en inhoud van deze 12 daagse praktijkopleiding. Na deze opleiding heeft de deelnemer voldoende, door de NVHT geaccrediteerde, scholing gevolgd om te kunnen voldoen aan de scholingseisen voor het aanvragen van het Certificaat Handtherapeut (CHT-NL).

images/40/algemeen40.png

Huidig zorgbeleid is niet houdbaar, waarschuwt adviesorgaan WRR

Bron: NOS, 15 september 2021

De gezondheidszorg in Nederland is niet klaar voor de toekomst. Het ontbreekt aan scherpe en duidelijke keuzes van de overheid. Als de politiek blijft talmen met het nemen van moeilijke beslissingen, zal de zorg zoals we die nu kennen, straks niet meer vanzelfsprekend zijn.

images/40/msk40.png

Elleboogklachten: a state of the art

Vrijdag 5 november en vrijdag 19 november

Na de cursus kent de deelnemer de voor de fysiotherapie relevante patronen en klachtenbeelden waarin het disfunctioneren van de elleboog een rol speelt. De deelnemer beschikt over kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathofysiologie en pathomorfologie en kan diagnostische en therapeutische gedachtegangen verwoorden, toetsen en bediscussiëren.n.

images/40/msk40.png

Is artrose binnenkort te genezen?

Bron: Dokter Media, 15 september 2021

De ontdekking van een aantal genen die het risico op artrose lijken te vergroten, heeft geleid tot voorbarig hoopgevend nieuws voor patiënten. Een stap in de goede richting voor onderzoekers is namelijk geen garantie voor een nieuwe behandeling of kans op genezing.

images/40/hart40.png

Pulmonary Rehabilitation, looking forward

Advertentie

Op 2 oktober viert de KU Leuven het emeritaat van Prof. Rik Gosselink met een symposium in de promotiezaal van de Universiteitshallen te Leuven. Topics zijn COVID-19 (Prof Chris Burtin, U Hasselt), Critical Care (Prof Greet Hermans, UZ Leuven), Ademspiertraining (Prof Daniel Langer, KU Leuven), Respiratoire Revalidatie (Prof Martijn Spruit, U Maastricht, NL) en Fysieke Activiteit (Prof Fabio Pitta, State University Londrina, Brazilië). Inschrijven kan nog!

images/40/algemeen40.png

Onderzoekers beschrijven ander model voor ontstaan obesitas

Bron: Nieuws voor diëtisten, 15 september 2021

Te veel eten is niet de primaire oorzaak van overgewicht. Het probleem is dat het huidige eetpatroon te veel producten bevat met een hoge glycemische lading. De omgeving speelt hierbij een rol doordat er overal sterk bewerkte producten met snel verteerbare koolhydraten verkrijgbaar zijn.

images/40/hart40.png

Advies Gezondheidsraad: dring ultrafijnstof terug voor betere gezondheid

Bron: NOS, 15 september 2021

Nederland moet de uitstoot van ultrafijnstof terugdringen om de gezondheid van inwoners beter te beschermen. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan de overhei

images/40/msk40.png

Thoracale pijnsyndromen

Dinsdagmiddag en -avond 9 november

Na deze cursus is de deelnemer bekend met de voor de fysiotherapie relevante patronen en klachtenbeelden waarin het disfunctioneren van de thoracale wervelkolom een rol speelt. De deelnemer beschikt over kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie en pathologie (klinische manifestaties van pijnpatronen) en kan diagnostische en therapeutische procesgangen legitimeren en funderen.

images/40/arbeid40.png

Toolkit voor acute intensieve zorgprofessionals

Bron: Nieuwsbericht HAN, 14 september 2021

Veel zorgprofessionals die in de coronacrisis in de frontlinie werken hebben last van de impact van COVID-19 op hun professionele en persoonlijke leven. Wat helpt hen om tóch op de been te kunnen blijven? Onderzoekers van de HAN ontwikkelen een toolkit voor duurzame inzetbaarheid in crisistijd.

images/40/kinderen40.png

’Motoriek basisschoolkinderen verslechterd door coronalockdown’

Bron: De Telegraaf, 14 september 2021

De bewegingsvaardigheden van veel basisschoolkinderen zijn na de eerste coronalockdown vorig jaar achteruitgegaan vergeleken met voor de lockdown. Volgens onderzoekers van het Mulier Instituut zijn bij de jongste kinderen uit groep 1 en 2 de grootste verschillen zichtbaar.

images/40/kinderen40.png

Hoofdpijn bij kinderen

Woensdagen 10 november en 8 december

Het kind met hoofdpijn en zijn/haar ouders/verzorgers zijn gebaat bij een eenduidig advies over het te lopen traject en de daarbij behorende therapiekeuzes. Het doel van deze 2-daagse cursus is het goed in kaart brengen van hoofdpijnklachten bij kinderen en de invloed daarvan op stoornis-, activiteiten- en participatieniveau; met aandacht voor somatiek, cognities, emoties, gedrag en de sociale context. Diagnostiek en interventies bij kinderen met hoofdpijnklachten zullen interactief worden aangeboden aan de hand van de meest recente literatuur.       

images/40/algemeen40.png

Transparantiemonitor 2020-2021: belang van toegankelijke informatie voor patiënten breed erkend

Bron: Nivel, 13 september 2021

Er zijn veel verschillende opvattingen in de zorg over wat transparantie is. Invullingen om de zorg transparanter te maken lopen dan ook uiteen. Desondanks zijn er gezamenlijke uitgangspunten en hechten zowel patiënten als zorgaanbieders veel waarde aan transparantie.

images/40/kinderen40.png

Cerebrale parese werkt eet- en drinkproblemen in de hand

Bron: Vakblad Vroeg, 13 september 2021

Veel jonge kinderen met cerebrale parese worstelen met eet- en voedingsproblemen. “De hersenbeschadiging verstoort de coördinatie van eet- en drinkvaardigheden”, leggen Jeanine Voorman en Karen van Hulst uit.

images/40/msk40.png

Snijzaaldagen: Onderbeen, enkel, voet. Knie en Schouder

12 en 26 november en 3 december

Tijdens deze snijzaaldagen worden anatomische, biomechanische en kinesiologische aspecten in relatie gebracht met het fysieke functioneren en het klinisch onderzoek van de cliënt. Telkens zal het uitgangspunt liggen bij het anatomisch substraat, zowel in vivo als in situ op de snijzaal. Korte theoretische inleidingen worden gevolgd door demonstraties en snijzaalpractica.

images/40/lymfe40.png

Kwart kinderen van kankerpatiënten krijgt traumatische stress

Bron: Skipr, 13 september 2021

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat 27 procent van de kinderen last krijgt van traumatische stressklachten als één van hun ouders kanker heeft en wordt behandeld. De Stichting Langs de Zijlijn vraagt vroegtijdige aandacht voor deze kinderen en pleit voor het optuigen van een landelijk steunprogramma.

images/40/neuro40.png

Hoe beïnvloedt lateropulsie de revalidatie van CVA-patiënten?

Uit de NPi-service Neurologie

Sommige CVA-patiënten kampen met lateropulsie: zij hellen over naar de aangedane hemiplegische zijde en lopen daardoor meer risico op balansproblemen en valpartijen. Welke gevolgen heeft dat voor hun revalidatie en herstel? Australische wetenschappers analyseerden gegevens van 1087 CVA-revalidanten om dat uit te zoeken.

Samenstelling:
Lonneke van Berkel
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.