Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/neuro40.png

Bewerkt rood vlees, zoals worstjes, verhoogt de kans op dementie

Bron: Welingelichte Kringen, 17 januari 2025

Mensen die veel bewerkt rood vlees eten, zoals worstjes, bacon of spek, lopen een groter risico om op latere leeftijd dementie te ontwikkelen. Het is de conclusie van een artikel dat zojuist is gepubliceerd in het tijdschrift Neurology, schrijft El Pais. Hoe meer je er van eet, des te groter de kans dat je dement wordt.

images/40/algemeen40.png

Grootste beweegonderzoek van Nederland van start

Bron: Radboud UMC, 16 januari 2025

Het is januari, de maand van goede voornemens, maar ook van de eerste uitdagingen om ze vol te houden. Juist deze maand start project ActiveLIFE, het grootste beweegonderzoek van Nederland. Hierin worden de gezondheid en het beweeggedrag van 60.000 deelnemers onder de loep genomen, met als doel beweegadviezen op maat te maken. Dit grootschalige onderzoek, uitgevoerd door het Radboudumc en biobank Lifelines, wordt gesteund door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Hartstichting en de Hersenstichting. Samen zetten zij zich in voor een gezonder en actiever Nederland.

Algemeen Hart, vaat en longen Lymfologie en oncologie

Bewegen en bewogen worden; benaderingswijzen van mensen met een psychiatrische aandoening

vrijdag 26 september 2025 - zaterdag 27 september 2025

In deze cursus leer je de achtergronden van uiteenlopende psychiatrische symptomen (persoonlijkheidsstoornissen, depressie, angst/stress-stoornissen, psychosen) die relevant zijn voor de fysiotherapeutische praktijk kennen. De nadruk ligt op de do’s en dont’s in de praktijk van contact leggen en aanjagende factoren van symptomen. Standaardinzichten zijn vaak ontoereikend, deze cursus beoogt belangrijke hiaten te vullen en werkbare concepten aan te reiken.

images/40/algemeen40.png

KNGF en PPN: dring buitenproportionele administratieve lasten uit Wtza terug

Bron: KNGF, 16 januari 2025

Paramedici waaronder fysiotherapeuten steunen het wetsvoorstel van minister Agema van VWS dat de norm verhoogt voor het inrichten van intern toezicht voor paramedische praktijken. Zo worden buitenproportionele administratieve lasten teruggedrongen. Dat staat in een brief die het KNGF gisteren aan de minister heeft gestuurd.

images/40/algemeen40.png

Wél te hoog BMI, geen obesitas? Betere behandeling door nieuwe definitie

Bron: RTL Nieuws, 16 januari 2025

Obesitas heeft een nieuwe definitie nodig, stellen onderzoekers in een groot en internationaal onderzoek. Het moet bestempeld worden als ziekte op zich, en niet langer worden gediagnosticeerd aan de hand van alleen de BMI (Body Mass Index). Op die manier kunnen patiënten beter worden behandeld.

Algemeen

Verdiepingscursus 'Oncologie en fysiotherapie'

3 cursusdagen - start: 17 maart 2025

Voor fysiotherapeuten die na het volgen van een basisscholing over oncologie en fysiotherapie meer verdieping willen op het gebied van de medische achtergrond van veelvoorkomende vormen van kanker en de mogelijkheden van fysiotherapie daarbij, biedt het NPi de Verdiepingscursus ‘Oncologie en fysiotherapie’. Hierin kom je meer te weten over de vormen van kanker waar je als fysiotherapeut in de praktijk vooral mee te maken kunt krijgen: borstkanker, darmkanker, prostaat- en blaaskanker, longkanker en hoofd-halskanker.

images/40/neuro40.png

Mannen lopen ruim drie keer meer risico op overlijden door hersenletsel dan vrouwen

Bron: Scientias, 16 januari 2025

Een Amerikaanse studie werpt licht op een zorgwekkend patroon: mannen blijken ruim drie keer vaker te overlijden aan de gevolgen van traumatisch hersenletsel dan vrouwen.

images/40/psycho40.png

Jongvolwassenen hebben vaker PTSS dan ouderen

Bron: Medisch Contact, 16 januari 2025

De meeste mensen (81,5 %) hebben wel eens een traumatische gebeurtenis meegemaakt en ongeveer 1 op de 9 Nederlanders krijgt ten gevolge daarvan op een zeker moment in het leven PTSS. Vrouwen, jongvolwassenen, mensen met een praktische opleiding en mensen met een niet-Nederlandse culturele achtergrond hebben een hoger risico op PTSS. Zo hebben tweemaal zoveel vrouwen als mannen PTSS gehad op een zeker moment in hun leven. Vooral seksueel geweld leidt vaak tot PTSS.

Algemeen Hart, vaat en longen Lymfologie en oncologie

Webinar 'Disfunctioneel ademen: wat is het en wat kun je eraan doen?'

woensdag 29 januari 2025

Na dit webinar kun je de verschillende oorzaken van disfunctioneel ademen onderscheiden en herkennen. Tevens kun je benoemen hoe disfunctioneel ademen klinisch kan worden vastgesteld en wat de werking en mogelijkheden van ademtherapie zijn bij patiënten met klachten ten gevolge van disfunctioneel...

images/40/neuro40.png

Tijdwinst in deur-­­­­tot-liestijd redt 24 patiënten met beroerte per jaar

Bron: Medisch Contact, 16 januari 2025

Verbetermaatregelen in de deur-tot-liestijd leveren gemiddeld vijf minuten tijdwinst op, een verschil waarmee jaarlijks 24 patiënten met een herseninfarct worden gered van een slechte uitkomst. Dat concluderen onderzoekers aan het Erasmus MC, onder wie neuroloog Bob Roozenbeek. Het artikel verscheen in JAMA Neurology.

images/40/neuro40.png

Slaappillen verstoren de nachtelijke schoonmaakbeurt van het brein

Bron: NewScientist, 15 januari 2025

Als muizen een veelgebruikt slaapmedicijn krijgen toegediend, zijn hun hersenen niet meer in staat om tijdens de slaap afval- en gifstoffen te verwijderen.

Algemeen Hart, vaat en longen

Vallen in het ziekenhuis en de rol van de klinisch fysiotherapeut

donderdag 20 maart 2025

Na afloop van de cursus kan je als klinisch werkzame fysiotherapeut in het ziekenhuis: de medische en farmacologische achtergronden die een rol kunnen spelen bij het valgevaar van een ziekenhuispatiënt herkennen en benoemen; de overige (risico-)factoren die een rol kunnen spelen bij het valgevaar van...

images/40/psycho40.png

Wetenschappers ontdekken honderden genetische risicofactoren voor depressie

Bron: Welingelichte Kringen, 15 januari 2025

Een internationaal team heeft 300 nieuwe genetische risicofactoren voor depressie geïdentificeerd. Het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van onder andere de University of Edinburgh en King’s College London, analyseerde de genetische gegevens van meer dan 5 miljoen mensen uit 29 landen. Bijzonder aan dit onderzoek was dat een kwart van de deelnemers van niet-Europese afkomst was.

images/40/lymfe40.png

Gebrek aan vezels leidt tot veranderingen in DNA (en mogelijk tot darmkanker bij jonge mensen)

Bron: Scientias, 14 januari 2025

Of je nu zweert bij volkoren brood, een scheepslading peulvruchten of havermout in je yoghurt ’s ochtends, áls je maar vezels eet. Want steeds meer blijkt dat ze ongelooflijk goed voor je zijn. Toch is het lastig om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te halen. Mogelijk kan een nieuwe studie van Stanford je overtuigen.

Algemeen

Praktijkdagen lymfologie

woensdag 12 maart 2025 - donderdag 13 maart 2025

Je kan na de praktijkdagen de relevante aspecten qua diagnostiek, behandeling en follow-up vanuit de richtlijn lymfoedeem toepassen in de verschillende stadia van lymfoedeem.

images/40/neuro40.png

Nieuwe techniek ingezet bij Parkinson-verschijnselen

Bron: Skipr, 14 januari 2025

Een 47-jarige man is deze week in Amsterdam als eerste ter wereld buiten studieverband behandeld met Adaptieve DBS (aDBS), een nieuwe techniek tegen de verschijnselen van de ziekte van Parkinson.

images/40/algemeen40.png

Zingeving voor meer (geestelijke) gezondheid

Bron: Rijksuniversiteit Groningen, 14 januari 2025

Bijna dagelijks kun je erover lezen: de problemen in de (geestelijke) gezondheidszorg. De kosten rijzen de pan uit en er zijn lange wachtlijsten door een tekort aan capaciteit. Dan is er ook nog de vergrijzing en is het personeel overbelast. Met andere woorden, het systeem moet anders. De kersverse hoogleraar en psychiater Rogier Hoenders ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor zingeving.

Algemeen

Aanhoudende pijn en vermoeidheid: opbouw van energiereserves en beweegactiviteiten

vrijdag 14 maart 2025 - zaterdag 15 maart 2025

Ben jij fysiotherapeut, oefentherapeut of ergotherapeut en heb je behoefte aan een praktische scholing voor de aanpak van patiënten met onvoldoende verklaarde aanhoudende pijn en bijkomende vermoeidheid? In deze cursus krijg je de kans om actief de vaardigheden te trainen die nodig zijn om deze complexe patiëntengroep succesvol te begeleiden.

images/40/neuro40.png

Nieuwe behandelmethode Parkinson waarbij hersenen zélf geïmplanteerde elektroden aansturen

Bron: Amsterdam UMC, 14 januari 2025

Bij diepe hersenstimulatie (deep brain stimulation, DBS) geven geïmplanteerde elektroden continu schokjes, pulsen, aan de hersenen van patiënten met de ziekte van Parkinson of neurologische of psychiatrische aandoeningen. Meestal verminderen de symptomen, zoals beven, hierdoor. Soms is het effect echter beperkt of geeft de behandeling bijwerkingen. Adaptieve DBS (aDBS) kan een oplossing bieden door alleen pulsen te geven als de hersenen van de patiënt daar zelf om vragen. Neuroloog Martijn Beudel doet al ruim 10 jaar onderzoek naar aDBS. Op 13 januari is de eerste patiënt ter wereld buiten studieverband met deze methode ‘op maat’ behandeld.

images/40/ouderen40.png

Vilans: AI essentieel voor toekomst ouderenzorg

Bron: FMT Gezondheidszorg, 14 januari 2025

Voor de ouderenzorg biedt kunstmatige intelligentie (AI) hoopvolle perspectieven. Dat gaat van slimme planningsalgoritmen tot zorgondersteunende robots. Een inventarisatie van Vilans toont echter dat de impact van AI tot nu toe beperkt blijft, door technische en organisatorische barrières.

Algemeen

Hoofdpijn bij kinderen

maandag 17 maart 2025 - donderdag 3 april 2025

Na deze cursus kan je het begeleidingstraject rond een kind met hoofdpijn organiseren.

images/40/neuro40.png

Nieuwe paramedische richtlijn Parkinson beschikbaar

Bron: VvOCM, 14 januari 2025

Met de start van dit nieuwe jaar is er een nieuwe versie van de paramedische richtlijn Parkinson beschikbaar, waaraan de VvOCM ook actief heeft bijgedragen. Een belangrijke toevoeging aan deze richtlijn zijn de nieuwe modules 'slaapproblemen' en 'blaasproblemen'. Daarnaast zijn er nieuwe studies toegevoegd aan zes bestaande modules: 'voeding en voedingssupplementen', 'verminderde spierkracht', 'verminderd uithoudingsvermogen', 'arm-/handvaardigheid', 'loopproblemen' en 'balansproblemen'.

images/40/algemeen40.png

De wetenschap bewijst: wát je eet is belangrijk, maar zeker ook wanneer je het eet

Bron: Welingelichte Kringen, 14 januari 2025

Het is inmiddels duidelijk dat niet alleen wat je eet, maar ook wanneer je eet een grote impact heeft op je gezondheid. Dit inzicht komt voort uit het groeiende onderzoeksveld van chrononutritie, dat de relatie tussen voedsel, biologische ritmes en metabolisme onderzoekt. El Pais verdiepte zich er in. Hier zijn de belangrijkste bevindingen:

Algemeen

Opleiding 'Procesmatige adem- en ontspanningstherapie - Deel 1'

9 cursusdagen - start: 19 maart 2025

De opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ biedt therapeuten essentiële inzichten en handvatten om mensen beter om te leren gaan met de aanhoudende stress en mentale overbelasting die onze moderne samenleving kenmerken. Wil jij ook adem- en ontspanningsinstructies op een professionele, procesmatige wijze leren toepassen bij mensen met spanningsgerelateerde klachten? Schrijf je dan in voor de opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie – Deel 1’. Deze opleiding werd door eerdere deelnemers met maar liefst een 8,6 gemiddeld beoordeeld!

images/40/neuro40.png

Revalidatie Friesland zet als eerste centrum hersenstimulatie in na beroerte

Bron: Skipr, 14 januari 2025

Revalidatie Friesland heeft binnen een grote landelijke studie als eerste revalidatiecentrum in Nederland patiënten behandeld met een nieuwe behandelmethode voor herstel van de arm- en beenfunctie na een beroerte.

images/40/neuro40.png

Je ogen vertellen meer dan je denkt: nieuwe methode voorspelt beroertes uit oogfoto’s

Bron: Scientias, 14 januari 2025

Het klinkt bijna als sciencefiction, maar artsen kunnen binnenkort mogelijk aan de bloedvaten in je oog zien of je risico loopt op een beroerte. Een nieuwe studie laat namelijk zien dat een ‘vasculaire vingerafdruk’ in het netvlies net zo nauwkeurig is in het voorspellen van beroertes als de traditionele risicofactoren. En het mooie is: er komt geen bloedprik aan te pas.

Algemeen

Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen

3 cursusdagen - start: 17 maart 2025

Na de cursus heb je op het gebied van inspanningsfysiologie en training inzicht in de methodische wijze waarop ouderen fysiotherapeutisch behandeld en begeleid kunnen worden en kun je voor ouderen onderbouwde en resultaatgerichte trainingsprogramma's opstellen en uitvoeren. Subdoel: Je kunt de...

images/40/bekken40.png

Deze veelvoorkomende aandoening verdubbelt mogelijk het risico op erectieproblemen

Bron: Welingelichte Kringen, 10 januari 2025

Mannen met prikkelbare darm syndroom (PDS) lopen meer dan twee keer zoveel kans op erectieproblemen, zo blijkt uit een studie onder 133 studenten. De Peruaanse studie toont een mogelijke link aan tussen de twee aandoeningen, al is er meer onderzoek nodig om dit verband beter te begrijpen.

images/40/hart40.png

Heeft obesitas invloed op de overlevingskansen van kinderen met kanker?

Bron: Scientias, 13 januari 2025

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: een kind met kanker. Jaarlijks krijgen zo’n zeshonderd kinderen de verschrikkelijke diagnose, waarbij leukemie het meest voorkomt. Canadese wetenschappers wilden weten of kinderen met obesitas een kleinere kans hebben om de ziekte te overleven.

Algemeen Hart, vaat en longen

Masterclass 'Hoofd-hals oncologie en lymfoedeem: nieuwe ontwikkelingen'

vrijdag 14 maart 2025

Oncologie- en oedeemfysiotherapeuten als ook orofaciaal fysiotherapeuten worden in toenemende mate geconfronteerd met patiënten die behandeld zijn voor kanker in het hoofd-halsgebied. In deze masterclass over hoofd-hals oncologie en lymfoedeem informeren vijf experts op dit terrein je over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de medisch-oncologische en fysiotherapeutische behandeling van deze patiënten. Deze masterclass is zowel op locatie als online te volgen.

images/40/ouderen40.png

Onderzoek naar nieuwe zorgvormen voor ouderen in regio Utrecht

Bron: Skipr, 10 januari 2025

Een nieuw samenwerkingsverband van verschillende zorgpartijen in de regio Utrecht gaan nieuwe vormen van kortdurend verblijf voor ouderen onderzoeken en ontwikkelen.

images/40/sport40.png

Studie bewijst: bewegen verkleint risico op verspreiding van kanker

Bron: NIeuwsblad, 10 januari 2025

Lichaamsbeweging helpt niet alleen om kanker te voorkomen, maar kan ook de ernst van de ziekte beïnvloeden. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek in Zuid-Afrika.

Algemeen

Webinar 'Is zindelijkheid een motorische vaardigheid'?

maandag 3 februari 2025

Uit onderzoek blijkt dat zindelijkheidsproblemen een grote impact hebben op het kind en zijn/haar omgeving. Maar kinderen met plas- en poepproblemen komen vaak pas laat in beeld. Hoe meer mensen in de omgeving van deze kinderen kennis hebben over zindelijkheidsproblemen en het gesprek hierover openen, hoe eerder problemen kunnen worden gesignaleerd, en hoe sneller deze kinderen kunnen worden behandeld. In dit webinar voor kinderfysiotherapeuten, bekkenfysiotherapeuten en kinderoefentherapeuten delen Marleen en Tineke hun kennis en ervaring over zindelijkheidsproblemen bij kinderen.

images/40/hart40.png

Vooruitblik op de cardiovasculaire zorg in een driedubbele oratie van het Amsterdam UMC Hartcentrum

Bron: Amsterdam UMC, 13 januari 2025

In hun gezamenlijke oratie blikten drie hoogleraren Folkert Asselbergs, Steven Chamuleau en Robert Klautz vooruit op het Hartcentrum in 2040 en de toekomst van de cardiovasculaire zorg. Wat betekenen technologische innovaties, de opkomst van netwerkgeneeskunde en kunstmatige intelligentie voor de rol van de cardioloog en de hartchirurg? Wat betekent dit voor de patiënt en het ziekenhuis van overmorgen? “De tijden uit Rembrandts schilderij van dr. Nicolaes Tulp behoren tot het verleden; het zorgteam zal diverser zijn dan ooit. Geen grenzen meer van specifieke specialisten, geen grenzen van ziekenhuizen, geen grenzen aan technologie.”

images/40/hart40.png

Obesitaspreventie moet vicieuze cirkels doorbreken: ‘Er is een rigoureus andere aanpak nodig’

Bron: Amazing Erasmus MC, 13 januari 2025

Wat er op het eerste gezicht uitziet als een vrolijk en kleurrijk kunstwerk, is in werkelijkheid de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek met een minder vrolijke conclusie: er is een rigoureus andere aanpak nodig om obesitas in de lage inkomenswijken in Nederlandse steden effectief aan te pakken.

Algemeen

Knieklachten: a state of the art

vrijdag 7 maart 2025 - vrijdag 28 maart 2025

Na de cursus ken je de voor de fysiotherapie relevante klachtenbeelden waarbij het disfunctioneren van de knie een rol speelt. Bovendien beschik je over kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathomorfologie en pathofysiologie die voorwaardelijk is voor het...

images/40/lymfe40.png

Zelfs matig alcoholgebruik verhoogt kankerrisico

Bron: Welingelichte Kringen, 12 januari 2025

Vivek Murthy, de hoogste Amerikaanse gezondheidsautoriteit, waarschuwt in een nieuw rapport over de relatie tussen alcohol en kanker. De bevindingen zijn met name voor vrouwen zorgwekkend. Dat bericht persagentschap Bloomberg.

images/40/algemeen40.png

Vrouwspecifieke aandoeningen raken ons allemaal

Bron: Amsterdam UMC, 10 januari 2025

Gynaecoloog Judith Huirne zet zich in voor de verbetering van de gezondheid van vrouwen. Haar baanbrekende onderzoek naar vrouwspecifieke aandoeningen leidde tot vernieuwende diagnostiek en behandelingen, die het leven van talloze vrouwen aanzienlijk hebben verbeterd.Bovendien zette zij het onderwerp ‘gezondheid van vrouwen’ in Nederland op de kaart. Voor haar inzet voor de maatschappij ontving zij de Amsterdam UMC Societal Impact Award 2024.

Algemeen

Valpreventie en valtraining: programma Vallen Verleden Tijd

vrijdag 14 maart 2025 - zaterdag 15 maart 2025

Help ouderen langer zelfstandig en veilig bewegen met het valpreventieprogramma ‘Vallen Verleden Tijd’ – het enige door het RIVM als ‘bewezen effectief’ erkende valpreventieprogramma. In deze cursus leer je hoe je een valpreventie- en valtrainingsprogramma opzet, compleet met effectieve balans-, coördinatie- en valtechnieken. Na deze cursus ben je klaar om ouderen te begeleiden naar meer stabiliteit, vertrouwen en zelfstandigheid. Schrijf je in en maak van vallen écht verleden tijd!

images/40/kinderen40.png

FNV: Nieuwe jeugdzorgregio’s zijn administratieve catastrofe

Bron: Skipr, 10 januari 2025

Het plan van het kabinet om 41 verplichte jeugdzorgregio’s in te stellen is een administratieve catastrofe die ten koste gaat van de menselijkheid. “In plaats van de echte problemen in de jeugdzorg aan te pakken, leidt dit besluit tot een verdere uitholling van de sector”, aldus de vakbond. “De focus ligt opnieuw op administratieve herindelingen, terwijl de menselijke maat en de kernwaarden van jeugdzorg worden verwaarloosd.”

images/40/msk40.png

Blog: 'Angst voor pijn verandert het bewegen bij langdurige lage rugpijn'

Leestijd: 4 minuten

Oefentherapeut en bewegingswetenschapper Meta Wildenbeest bekeek in haar promotieonderzoek hoe angst voor pijn het bewegingspatroon beïnvloedt. Ze concludeert dat er bij mensen met lage rugpijn een verband is tussen angst voor pijn en ‘anders bewegen. "Mensen met langdurige lage rugpijn bewegen anders dan gezonden, maar we weten niet hoe dat komt en hoe we patiënten het beste kunnen behandelen.” In dit blog lees je de belangrijkste bevindingen uit haar proefschrift 'Effect of low back pain and pain-related fear on human movement'.

Algemeen

Fysiotherapie in de palliatieve levensfase bij geriatrische patiënten

3 cursusdagen - start: 8 maart 2025

Na deze cursus ben je in staat de verschillende domeinen van palliatieve zorg te herkennen en te benoemen. Ken je de (medische) behandelmogelijkheden in de verschillende palliatieve fasen, kan je de waarde en beperkingen van fysiotherapie ter ondersteuning van autonomie, functioneren en kwaliteit...

images/40/algemeen40.png

Samenwerken in de eerste lijn? Vijf tips voor het aanvragen van subsidie

Bron: KNGF, 9 januari 2025

In 2030 moet er in iedere regio een representatief eerstelijnssamenwerkingsverband staan. Dat is de ambitie van de Visie eerstelijnszorg 2030. Vanuit de fysiotherapie is het belangrijk om goed georganiseerd aan de regionale tafels plaats te nemen. Het kost tijd om dat te organiseren. Dat ziet ook subsidieverstrekker ZonMw, die vouchers beschikbaar stelt onder de noemer ‘monodisciplinaire organisatiegraad eerstelijnszorg’. Wil je hier gebruik van maken? We zetten vijf tips voor je op een rij.

images/40/algemeen40.png

Meer dan de helft van de fysiotherapeuten overweegt te stoppen: continuïteit eerstelijnszorg in gevaar

Bron: KNGF, 9 januari 2025

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) herkent zich in de conclusies van de nieuwste editie van de Kleinbedrijf Index Fysiotherapie. Uit dit onderzoek blijkt dat maar liefst 54% van de fysiotherapiepraktijkhouders in het afgelopen jaar heeft overwogen hun praktijk te stoppen. Voor 17% van hen zijn deze overwegingen zelfs omgezet in concrete stappen richting verkoop.

Algemeen

Webinar 'De invloed van lage-rugpijn en angst voor pijn op bewegen: implicaties voor diagnostiek en therapie'

maandag 27 januari 2025

Hoe beïnvloedt angst voor pijn het bewegen van mensen met langdurige lage-rugpijn? Oefentherapeut, bewegingswetenschapper en docent/onderzoeker dr. Meta Wildenbeest deelt inzichten uit haar promotieonderzoek Effect of low back pain and pain-related fear on human movement en geeft praktische tips voor betere diagnostiek en therapie. Ontdek waarom ‘guarded movement’ meer kan belasten dan beschermen en wat jij kunt doen om je patiënten beter te begeleiden.

images/40/algemeen40.png

Toekomstverkenning RIVM: forse toename ziektelast

Bron: KNGF, 9 januari 2025

Iedere vier jaar publiceert het RIVM de VTV (Volksgezondheid Toekomst Verkenning). Eind 2024 zag de meest recente editie het licht. Naast de dubbele vergrijzing en de toename van obesitas valt daarin ook de stijgende ziektelast door artrose, dementie en valincidenten op. Een ding is zeker: de fysiotherapeut krijgt het druk de komende decennia.

images/40/algemeen40.png

Ruim 1 miljoen mensen stapten over van zorgverzekeraar

Bron: Skipr, 9 januari 2025

Eind vorig jaar zijn 1, 2 miljoen mensen overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat is 6,7 procent van alle verzekerden. Het zijn voorlopige cijfers van kenniscentrum Vektis. Een jaar geleden kwam het definitieve percentage uit op 7,4. “Het was daarmee het op een na hoogste overstappercentage sinds 2006. Dit jaar sluit het percentage aan bij het beeld van de jaren voor 2023”, concludeert Vektis. Begin februari komen echter pas de definitieve cijfers, verwacht de organisatie.

Algemeen

Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) bij kinderen (voorheen SOLK)

donderdag 13 maart 2025 - donderdag 3 april 2025

Na de cursus kun je kinderen met aanhoudende lichamelijke klachten (voorheen SOLK) onderzoeken en behandelen in een multidisciplinaire setting. Subdoelen Na de cursus kun je: de actuele richtlijnen betreffende kinderen met ALK beschrijven; verschillende verklaringsmodellen benoemen en deze toepassen bij...

images/40/algemeen40.png

Kort geding tegen Zorginstituut Nederland voorlopig afgewend

Bron: Skipr, 9 januari 2025

De Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA) en Zorginstituut Nederland hebben afspraken gemaakt over de vergoeding van revalidatiebehandelingen. Hiermee zijn de belangrijkste eisen van de VRA ingewilligd, waardoor een kort geding voorlopig van de baan is.
“Ruim 30.000 patiënten met chronische pijn kunnen voorlopig opgelucht ademhalen: hun revalidatiebehandeling blijft vergoed”, aldus de VRA.

images/40/ouderen40.png

Nederlandse onderzoekers voorspellen hoe lang je nog te leven hebt na de diagnose dementie

Bron: Scientias, 9 januari 2025

De overleving verschilt flink: van 9 jaar op 60-jarige leeftijd voor vrouwen tot slechts 2 jaar op 85-jarige leeftijd voor mannen. Elk jaar krijgen bijna 10 miljoen mensen wereldwijd de diagnose dementie. De schattingen van de overleving verschillen echter sterk. Bovendien hebben maar weinig studies onderzocht hoe lang het duurt voordat iemand met dementie uiteindelijk in een verpleeghuis terechtkomt. Om hier meer inzicht in te krijgen, hebben Nederlandse onderzoekers de prognose voor mensen met dementie onderzocht, zowel wat betreft hun resterende levensverwachting als de tijd tot opname in een verpleeghuis.

Algemeen

Webinar 'Ontrafeling van de koorden': alles over het axillary web syndrome

woensdag 12 maart 2025

Het Axillary Web Syndrome (AWS) is een fenomeen dat zich voor kan doen na oncologische behandeling bij borstkanker of melanoom. Door patiënten vaak ervaren in combinatie met pijn, een strak gevoel en angst. Een AWS kan o.a. de schoudermobiliteit fors beperken en problemen opleveren in het algemeen dagelijks leven van patiënten. Sonja de Vlaming MSc en Michelle Verseveld MSc reiken je in dit webinar de laatste inzichten aan wat betreft de etiologie, risicofactoren, het beloop, tekenen en symptomen van AWS, rode vlaggen geassocieerd met AWS, het verschil tussen AWS en Mondor’s disease en de stand van de evidentie m.b.t. de behandeling van AWS.

images/40/hart40.png

Wetenschappers luiden de noodklok: gezoete drankjes leiden jaarlijks tot miljoenen nieuwe gevallen van diabetes en hartziekten

Bron: Scientias, 9 januari 2025

Bijna iedereen heeft het wel in huis: een pak sap of een fles frisdrank. Het is een makkelijke dorstlesser voor wie niet altijd zin heeft in water. Maar gezond? Dat is het niet. Een nieuwe studie onthult nu de verontrustende gezondheidseffecten van suikerhoudende dranken. Want wereldwijd leiden ze elk jaar tot miljoenen nieuwe gevallen van diabetes en hartziekten.

images/40/neuro40.png

Dit is waarom een diepe slaap zo belangrijk is: het reinigt letterlijk je brein

Bron: Scientias, 9 januari 2025

Wetenschappers hebben een belangrijke ontdekking gedaan over hoe onze hersenen zich tijdens diepe slaap schoonmaken. Het blijkt dat een specifiek molecuul, norepinefrine, een centrale rol speelt in dit natuurlijke reinigingsproces. De hersenen beschikken over een ingebouwd reinigingssysteem (het glymfatische systeem) dat hersenvocht door het hersenweefsel pompt om afvalstoffen af te voeren. Dit proces is vooral actief tijdens diepe slaap. Tot nu toe was echter onduidelijk wat dit systeem precies aanstuurt. 

Algemeen

Fysiotherapie in de palliatieve fase bij patiënten met longaandoeningen

vrijdag 28 maart 2025

Na de cursus kan je de in de palliatieve fase verkerende longpatiënt zo optimaal mogelijk behandelen en begeleiden. Subdoelen Kennis hebben van het verschil tussen curatief en palliatief beleid en de overgang van de curatieve zorg naar palliatieve zorg. Leren hoe en wanneer en door wie de...

images/40/algemeen40.png

Wetenschappers onderzoeken of een doodnormale wortel de behandeling van diabetes kan verbeteren

Bron: Scientias, 9 januari 2025

En hun eerste bevindingen wijzen erop dat wortels mogelijk helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de darmflora – een combinatie die mogelijk voordelig kan zijn voor mensen met diabetes type 2. Het aantal mensen met diabetes type 2 blijft wereldwijd stijgen door factoren zoals vergrijzing, ongezonde voeding en een inactieve levensstijl.[...] Onderzoekers van het Odense Universitair Ziekenhuis en de Universiteit van Kopenhagen bestuderen nu een interessant vraagstuk: of wortels een natuurlijke, bijwerkingen-vrije aanvulling kunnen zijn op de bestaande behandelingen.

images/40/algemeen40.png

Artsen en apothekers denken anders over alternatieve oplossingen medicijntekorten

Bron: Medisch contact, 9 januari 2025

Artsen vinden het hergebruik van ingeleverde geneesmiddelen veel vaker acceptabel als oplossing voor medicijntekorten dan apothekers. Dat blijkt uit een uitvraag van het IVM (Instituut Verantwoord Medicijngebruik). Ook over andere alternatieve oplossingen wordt wisselend gedacht door de twee beroepsgroepen. Daarom pleit IVM-onderzoeker en apotheker Anke Lambooij voor een gezamenlijke koers.

 

Algemeen

Masterclass 'Tendinopathieën van de onderste extremiteit in de sport'

donderdag 13 maart 2025

Na deze masterclass kan je als fysiotherapeut: het klachtenpatroon en het klinisch beeld van een patiënt met tendinopathieën van de patella- en achillespees herkennen; op methodische wijze een anamnestisch gesprek voeren; alle facetten van een adequaat lichamelijk onderzoek uitvoeren; de huidige...

images/40/algemeen40.png

Medicijntekorten blijven zorgwekkend: oplossing nog niet in zicht

Bron: Gezondheidsnet, 9 januari 2025

Van de medicijngebruikers heeft 42 procent de afgelopen zes maanden last gehad van de medicijntekorten. De meesten van hen (84 procent) maken zich hier zorgen over. Bovendien vinden ze dat de politiek te weinig aandacht heeft voor het oplossen van de tekorten. Dat blijkt uit een recente enquête onder leden van het Medicijnpanel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

images/40/algemeen40.png

Marcel van Pijkeren benoemd tot lid van Raad van Toezicht NPi

met aandachtsgebied bedrijfsvoering en financiën

Wij zijn verheugd om te delen dat Marcel van Pijkeren per 1 januari 2025 is toegetreden als lid raad van toezicht met aandachtsgebied bedrijfsvoering en financiën. "Ik ben erg blij met deze benoeming. Ik zie het NPi als een vooruitstrevende kennisinstelling die de laatste wetenschappelijke én praktische inzichten naar de dagelijkse praktijk wil brengen, zodat paramedici hun patiënten zo goed mogelijk kunnen helpen. Mijn ervaring op het gebied van zorg en onderwijs komen bij het NPi heel mooi samen."

Samenstelling:
Anna Smit
Ester Weerdenburg
Susan Hombergen
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.