Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/algemeen40.png

‘We weten dankzij data veel meer, maar handelen er nog niet naar’

Bron: Skipr, 25 april 2025

Het onbekende omarmen, ook al voelt dat ongemakkelijk. Daar draaide het om bij De Praktijk 2025. Zorgbestuurders en denkers en doeners uit diverse disciplines deelden kennis en ervaringen over hoe het radicaal anders kan.De Praktijk helpt zorgbestuurders al vijf jaar om het roer om te gooien. Dat doet dit kennisplatform door zorg, bedrijfsleven en wetenschap bij elkaar te brengen. Op 9 april 2025 gebeurde dit opnieuw in het Jungle restaurant van Ouwehands Dierenpark Rhenen. 

images/40/lymfe40.png

AI haalt waardevolle informatie uit losse notities huisarts voor opsporen longkanker

Bron: Medisch contact, 25 april 2025

AI kan longkanker enkele maanden eerder opsporen met informatie uit het elektronisch patiëntendossier. Door ‘vrije tekst’-aantekeningen uit het dossier te combineren met gestructureerde gegevens kan een algoritme de diagnose longkanker vijf maanden voor de daadwerkelijke diagnose voorspellen. Dat concluderen de Amsterdamse hoogleraar translationele AI in de laboratoriumgeneeskunde Martijn Schut e.a. in de studie die ze publiceerden in het British Journal of General Practice.

Algemeen Hart, vaat en longen Lymfologie en oncologie

Webinar 'Disfunctioneel ademen: wat is het en wat kun je eraan doen?'

woensdag 7 mei 2025

Na dit webinar kun je de verschillende oorzaken van disfunctioneel ademen onderscheiden en herkennen. Tevens kun je benoemen hoe disfunctioneel ademen klinisch kan worden vastgesteld en wat de werking en mogelijkheden van ademtherapie zijn bij patiënten met klachten ten gevolge van disfunctioneel...

images/40/kinderen40.png

Alle behandelingen voor erfelijke metabole ziekten toegankelijk via een app

Bron: Amsterdam UMC, 25 april 2025

Het is Wereld DNA-dag. Een goede reden om stil te staan bij erfelijke metabole ziekten. Dat zijn ziekten waarbij de energiehuishouding van het lichaam vastloopt door een schrijffoutje in het DNA. Gelukkig bestaan er steeds meer behandelingen. Deze zijn sinds een paar maanden overzichtelijk samengebracht en toegankelijk gemaakt via een gratis app. Daarin kunnen zorgverleners en patiënten opzoeken welke therapieën mogelijk zijn voor die ene zeldzame genetische ziekte.

images/40/sport40.png

Factsheet presteren in de hitte

Bron: Alles over sport, 24 april 2025

Belangrijke internationale wedstrijden en toernooien vinden regelmatig plaats onder extreem warme weersomstandigheden; zoals bijvoorbeeld de Olympische Zomerspelen en veel Europese en Wereldkampioenschappen. Hoe extreem de omstandigheden zijn, is afhankelijk van een combinatie van temperatuur, luchtvochtigheid, de sterkte van de zonnestraling en de windsnelheid.

Algemeen Hart, vaat en longen

Webinar 'Consequenties van medicatiegebruik op het bewegend functioneren bij kinderen'

woensdag 11 juni 2025

Vergroot je kennis over veel gebruikte medicatie bij kinderen die van invloed kunnen zijn op het bewegend functioneren. Apotheker Sheila Belliot neemt je mee in de (bij)werkingen van veel voorgeschreven medicijnen. Aan de hand van casuïstiek worden de keuze strategieën besproken die je gaan helpen in de dagelijkse praktijk.

images/40/lymfe40.png

Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

Bron: NU, 24 april 2025

Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe na een positief advies van Zorginstituut Nederland. Het medicijn dostarlimab (merknaam Jemperli) vergroot in combinatie met chemotherapie de overlevingskans van vrouwen met gevorderde of terugkerende baarmoederkanker aanzienlijk. Het is een vorm van immuuntherapie, waarmee het eigen afweersysteem wordt geholpen kankercellen te vernietigen.

images/40/lymfe40.png

Aantal jonge mensen met darmkanker in 25 jaar tijd met 50 procent gestegen

Bron: NU, 24 april 2025

In Nederland krijgen steeds meer jonge mensen darmkanker. Het aantal mensen onder de vijftig jaar met darmkanker is in 25 jaar tijd met 50 procent gestegen en neemt naar verwachting alleen maar verder toe, schrijft het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) na onderzoek. Het IKNL onderzocht twintigduizend patiënten over de periode 1989 tot 2023. Vanaf 1998 was er een significante stijging te zien van nieuwe gevallen van darmkanker bij mensen jonger dan vijftig jaar. In dat jaar werden 6,3 gevallen van darmkanker per 100.000 mensen vastgesteld. In 2023 waren dat 9,5 gevallen: een stijging van 50 procent.

Algemeen Hart, vaat en longen

Masterclass 'Liespijn bij sporters'

woensdag 4 juni 2025 - woensdag 18 juni 2025

Liesblessures komen veel voor bij sporters, maar wat is het pathomechanisme? Wat zijn de laatste inzichten over de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en revalidatie van liesblessures bij sporters? In deze 2-daagse masterclass presenteren dr. Igor Tak en Rob Langhout MSc de huidige body of knowledge over liespijn bij sporters. Bekijk ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

images/40/algemeen40.png

Meer precisie, sneller herstel: Amsterdam UMC nu koploper in robotchirurgie

Bron: Amsterdam UMC, 24 april 2025

Mooi nieuws: Amsterdam UMC krijgt er deze week een paar hightech collega’s bij. Op locaties AMC en VUmc worden twee nieuwe Da Vinci Xi-operatierobots in gebruik genomen. Daarmee beschikt het umc voortaan over vier van deze geavanceerde chirurgische systemen. Het hoogste aantal in Nederland. Robots worden steeds vaker ingezet bij complexe operaties. Waar ze vroeger vooral werden gebruikt bij prostaat- en urologische ingrepen, zijn ze nu ook inzetbaar bij longchirurgie, hartchirurgie, complexe bekkenoperaties en darmkanker. Ook lever- en pancreaschirurgie, niertransplantaties en gynaecologie breiden hun robotprogramma’s verder uit.

images/40/hart40.png

Longartsen Amsterdam UMC kunnen longtumoren vernietigen zónder operatie

Bron: Amsterdam UMC, 24 april 2025

Longartsen van Amsterdam UMC hebben een nieuwe behandeling uitgevoerd bij patiënten met kleine longtumoren: bronchoscopische microgolfablatie. Via een dunne slang in de luchtwegen wordt de longtumor met microgolven verhit en vernietigd, zonder dat er een operatie nodig is. Voor patiënten is dat minder belastend en zij kunnen sneller herstellen. Deze methode wordt naast Amsterdam alleen in London uitgevoerd. Amsterdam UMC heeft voor Nederland en de EU de primeur.

Algemeen

Endoprothesen: het chirurgische en oefentherapeutische beleid

vrijdag 23 mei 2025 - zaterdag 24 mei 2025

In deze 2-daagse cursus krijgt u een state-of-the-art overzicht van de chirurgische technieken bij heup-, knie- en schouder-endoprothesen, gevolgd door de fysiotherapeutische behandelmogelijkheden.

images/40/algemeen40.png

Ruim een kwart Nederlanders mijdt zorg door lange wachttijden huisarts

Bron: RTL, 23 april 2025

Géén afspraak maken voor een consult met je huisarts omdat je bijna een week moet wachten voordat je terecht kunt. Ruim een kwart van de mensen mijdt de huisarts wel eens omdat de wachttijden te lang zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel. Er zijn in Nederland veel te weinig huisartsen, stelde de Algemene Rekenkamer begin deze maand. Ongeveer 60 procent van de huisartsenpraktijken heeft op dit moment een patiëntenstop en dat aantal zal naar verwachting de komende jaren alleen maar stijgen.

images/40/hart40.png

Wat goed is voor je hart, blijkt ook goed voor je hoofd: nieuw onderzoek wijst uit dat het verlagen van je bloeddruk ook het risico op dementie verlaagt

Bron: Nieuwsblad, 22 april 2025

Goed nieuws voor iedereen die zijn hartgezondheid wil verbeteren: het verlagen van een hoge bloeddruk kan het risico op dementie met wel vijftien procent verminderen. Dit blijkt uit een baanbrekende studie die onlangs werd gepubliceerd in ‘Nature Medicine’. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de University of Texas Southwestern Medical Center. Ze volgden bijna 34.000 mensen van 40 jaar en ouder in landelijk gelegen dorpen in China, die nog niet eerder behandeld werden voor hun hoge bloeddruk. De onderzoekers ontdekten dat het behandelen van hoge bloeddruk niet alleen goed is voor het hart, maar ook voor de hersenen. 

Algemeen

Webinar 'Achillespeesrupturen bij sporters'

dinsdag 3 juni 2025

Na dit webinar heb je een helder beeld van de diagnostiek en de optimale behandeling van sporters met achillespeesruptuur.

images/40/hart40.png

https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/nieuwsartikel/ai-haalt-waardevolle-informatie-uit-losse-notities-huisarts-voor-opsporen-longkanker

Bron: Medisch contact, 22 april 2025

Behandeling met alleen medicatie volstaat om het risico op een nieuwe beroerte te verlagen bij een groot deel van de patiënten met een vernauwde halsslagader (carotisstenose). Een carotisoperatie is dan niet meer nodig. Dat concluderen onderzoekers van de European Carotid Surgery Trial (ECST-2), een internationale gerandomiseerde studie in dertig centra in Europa en Canada. Promovenda Simone Donners e.a. publiceerden hun resultaten in The Lancet Neurology.

images/40/msk40.png

We gebruiken onze billen slechts als kussentjes, met deze oefeningen worden ze steviger

Bron: AD, 22 april 2025

We zitten te veel en gebruiken onze bilspieren te weinig. Dat heeft allerlei gevolgen voor de rest van je lijf. Personal trainer Marcel Keppel tipt krachtoefeningen voor sterkere billen. Stevige, ronde billen staan voor veel vrouwen op het verlanglijstje. Maar niet afhaken nu mannen, die bilpartij is ook belangrijk voor jullie. ,,Bilspieren zijn ook onderdeel van de core, de kern van je lichaam.

Algemeen

Snijzaaldag Knie, enkel en voet

woensdag 28 mei 2025

Tijdens deze dag ga jij je basiskennis verdiepen. Je leert over de anatomische, biomechanische en kinesiologische aspecten van de knie, enkel en voet, en hoe deze in verband staan met het fysieke functioneren en het klinisch onderzoek van cliënten met klachten. Je begint steeds bij het anatomisch substraat, zowel in vivo als in situ op de snijzaal. Korte theoretische inleidingen worden gevolgd door demonstraties en snijzaalpractica. Met betrekking tot de knie duik je dieper in op voorste kruisband letsel, meniscuspathologie, gewrichtskraakbeen, stabiliteit, krachtenkoppels in de bewegingsketen en anatomie in relatie tot testen. Voor de enkel en voet komt achillespeespathologie, kapsel/bandletsels, osteochondrale schade, actieve en passieve stabiliteit van de voet en het onderbeen, en mediale stressklachten van het onderbeen aan het bod.

images/40/lymfe40.png

Update Kankeratlas laat opnieuw grote regionale verschillen zien

Bron: Skipr, 22 april 2025

De geactualiseerde Nederlandse Kankeratlas laat opnieuw zien dat het vóórkomen van kanker sterk varieert per regio. Onder andere bij longkanker, huidkanker en baarmoederhalskanker zijn de verschillen opvallend groot. De Kankeratlas is een interactieve online tool van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en geeft inzicht in de geografische spreiding van verschillende kankersoorten in Nederland.

images/40/lymfe40.png

Kankermedicijn ook na kort geding fabrikant niet vergoed

Bron: Skipr, 22 april 2025

Een herbeoordeling van het kankermedicijn abemaciclib heeft niet geleid tot een ander advies van Zorginstituut Nederland. Aanleiding voor de herbeoordeling was een kort geding van producent. Het advies blijft negatief. Het medicijn abemaciclib leidt niet tot een hogere overlevingskans, maar geeft wel bijwerkingen.

Algemeen Hart, vaat en longen

Webinar 'Bewegen op het werk: kans of paradox?'

woensdag 28 mei 2025

Na dit webinar: Kun je benoemen waarom beweging op het werk niet altijd dezelfde voordelen biedt als beweging in de vrije tijd. Kun je benoemen waarom public en occupational health vaak nog niet goed op elkaar aansluiten. Kun je de aangereikte handvatten om gezondheid en werkvermogen bij fysiek...

images/40/neuro40.png

Expertisenetwerk Niet Aangeboren Hersenletsel+ erkend als ‘zorglandschap’

Bron: Skipr, 22 april 2025

Het Expertisenetwerk ‘Niet Aangeboren Hersenletsel+ (NAH+) is officieel erkend als zorglandschap. Het Expertisenetwerk is in 2024 opgericht om de kennis over NAH+ te vergroten, samenwerking te stimuleren en zo bij te dragen aan goede zorg en een betere kwaliteit van leven van cliënten en hun naasten.

images/40/ouderen40.png

Nieuw model helpt bij inschatten sterfterisico na heupfractuur

Bron: Skipr, 22 april 2025

Het Hip Fracture Mortality Prediction-30 Days (RHMP-30) model helpt om het sterfterisico binnen 30 dagen na een heupfractuuroperatie te voorspellen. Een team van onderzoekers uit het Maasstad Ziekenhuis en Franciscus heeft het model ontworpen. Het model kan artsen helpen om de juiste behandelingsopties te adviseren voor kwetsbare patiënten, passend bij de gezondheidstoestand en persoonlijke wensen van de patiënt.

Algemeen Hart, vaat en longen

Webinar 'Consequenties van medicatiegebruik op het bewegend functioneren van ouderen'

dinsdag 3 juni 2025

Ben je zorgprofessional en wil je beter begrijpen hoe medicatiegebruik het bewegend functioneren van kwetsbare ouderen beïnvloedt? Apotheker drs. Sheila Belliot leidt dit inzichtelijke webinar en behandelt belangrijke vragen zoals: • Wat is de rol van chronische aandoeningen en polyfarmacie in het bewegend functioneren? • Hoe beïnvloeden verschillende medicijnklassen de mobiliteit van ouderen? • Welke bijwerkingen van medicatie kunnen obstakels vormen voor een actief leven? • Waarom is regelmatige medicatie-evaluatie en samenwerking tussen zorgverleners essentieel?

images/40/neuro40.png

Alzheimer Nederland: Slim huis kan bijdragen aan langer thuis wonen

Bron: Skipr, 22 april 2025

Technologie zou kunnen bijdragen aan langer thuis wonen, maar moet wel passen. Dat stelt Dinant Bekkenkamp van Alzheimer Nederland in een reactie op berichten over een Arnhems project met een slim proefhuis. Het slimme proefhuis in Arnhem zou kunnen fungeren als mantelzorger. Het toont volgen Bekkenkamp de mogelijkheden van technologische oplossingen bij thuiswonende mensen met dementie.

images/40/algemeen40.png

Wachttijden ziekenhuizen namen sterk toe door corona, inhaalslag blijft uit

Bron: Skipr, 22 april 2025

De wachttijden in de ziekenhuizen namen door de coronapandemie tussen 2020 en 2022 sterk toe. Dat blijkt uit een analyse van Kompas in Zorg en BS Health Consultancy, die ook keken of er in de jaren daarna een inhaalslag werd gemaakt. De recente analyse van Kompas in Zorg en BS Health Consultancy gaat over de huidige wachttijden van de Nederlandse ziekenhuizen en de ontwikkeling in de jaren 2022, 2023, 2024 en de eerste drie maanden van 2025.

Algemeen

Sarcopenie; voeding en training in de geriatrie

maandag 16 juni 2025 - maandag 30 juni 2025

Je kan beschrijven hoe sarcopenie kan worden vastgesteld en je kan analyseren hoe sarcopenie een rol speelt in het bewegend functioneren. Je kan in overleg met een voedingsdeskundige een afgestemd plan maken qua voeding en training en dit uitvoeren.

images/40/kinderen40.png

Uitnodiging openbare les van Manon Bloemen

Bron: KNGF, 22 april 2025

Hogeschool Utrecht nodigt je van harte uit om op vrijdagmiddag 13 juni 2025 de openbare les en officiële aanstelling van Manon Bloemen als lector Bewegen en Opgroeien doe je Samen van het gelijknamige lectoraat bij te wonen. Het lectoraat is onderdeel van het kenniscentrum Gezond en Duurzaam Leven.

images/40/algemeen40.png

Stikstofvervuiling maakt hooikoorts erger

Bron: Het laatste nieuws, 22 april 2025

Graslanden die bemest zijn met stikstof produceren tot zes keer meer stuifmeel dan graslanden die niet bemest zijn met stikstof. Daardoor ondervinden hooikoortspatiënten meer impact, blijkt uit nieuw Belgisch onderzoek. Onderzoekers van KU Leuven, UAntwerpen en gezondheidsinstituut Sciensano onderzochten of stikstofvervuiling, afkomstig van bijvoorbeeld verkeer of landbouw, ook bijdraagt aan de ernst van pollenallergie of hooikoorts.

Algemeen

Myofasciale pijn: diagnostiek en behandeling van myofasciale triggerpoints

vrijdag 30 mei 2025 - zaterdag 31 mei 2025

Na de cursus kan de deelnemer myofasciale triggerpoints herkennen aan de hand van een aantal vastgestelde criteria, kan hij bepaalde veelvoorkomende pijnklachten herkennen als myofasciale pijn, kent hij de theoretische verklaringsmodellen van myofasciale pijn, en kent hij de diverse factoren die...

images/40/algemeen40.png

Uitgeslapen wakker worden? Dan moet je dit doen

Bron: Welingelichte Kringen, 22 april 2025

Een beetje natuurlijk licht in je slaapkamer vlak voordat je wakker wordt kan het verschil maken tussen uitgerust opstaan of met je verkeerde been uit bed stappen. Een onderzoeksteam van de Osaka Metropolitan University heeft uitgezocht hoe lang je het beste blootgesteld kunt worden aan ochtendlicht om fris wakker te worden. Twintig minuten daglicht voor je wekker gaat blijkt het perfecte recept voor een energieke start van je dag.

images/40/algemeen40.png

Medisch specialisten willen niets meer met review-site Zorgkaart te maken hebben

Bron: Volkskrant, 21 april 2025

De twee belangrijkste belangenorganisaties van medisch specialisten trekken hun handen af van ZorgkaartNederland. Ze vinden de recensiesite van de Patiëntenfederatie te onbetrouwbaar. Op Zorgkaart kunnen patiënten recensies achterlaten over een zorgverlener of zorginstelling. Het idee is dat die bevordelijk zijn voor de transparantie in de zorg (die vaak ver te zoeken is), en helpt patiënten bij het vinden van de meest geschikte arts, fysiotherapeut of tandarts.

Algemeen

Lichaamsbewustwording en stressmanagement

donderdag 5 juni 2025 - vrijdag 6 juni 2025

Tijdens deze cursus leer je diverse lichaamsbewustwordings- en stressmanagementtechnieken ter verbetering van de zelfregulatie van mensen bij wie spanning en gedragsfactoren het fysiologische herstelproces in de weg staan. De cursus wordt (in het Nederlands) verzorgd door prof. Erik Peper, experimenteel psycholoog en professor aan de San Francisco State University. Erik Peper is een internationale autoriteit op het gebied van stressmanagement en toegepaste psychofysiologie. Zijn speciale interesse gaat uit naar het zelfregulerend en zelfhelend vermogen van mensen.

images/40/kinderen40.png

Sport voor sociaal-emotionele ontwikkeling bij kinderen met autisme

Bron: Alles over sport, 21 april 2025

Sport biedt veel mogelijkheden om de ontwikkeling van kinderen met autisme op een positieve manier te stimuleren. Zo tonen studies aan dat fysieke activiteit verbeteringen oplevert in fysieke fitheid, zoals uithoudingsvermogen, kracht en balans, maar ook een gunstig effect heeft op cognitieve functies en vaardigheden. In dit artikel lees je hoe sport en bewegen de sociaal-emotionele ontwikkeling bij kinderen en jongeren met autisme kunnen stimuleren.

images/40/kinderen40.png

Vroege kinderopvang en het mentaal functioneren van kinderen

Bron: Vroeg, 21 april 2025

In Nederland is het minder vanzelfsprekend dat kinderen naar de kinderopvang gaan dan in veel andere Europese landen. Ouders vragen zich af of het goed is voor hun kind, hoeveel dagen verantwoord is en wie de beste zorg geeft. Een studie waarin 6 verschillende geboortecohorten zijn bekeken (ruim 87.000 kinderen uit 5 landen) laat zien dat kinderopvang in een professionele omgeving vóór de leeftijd van 4 jaar een positief effect heeft op het emotioneel welzijn van kinderen.

Algemeen Hart, vaat en longen

Webinar 'Wet Zorg en Dwang; ook voor de paramedicus van belang'

donderdag 12 juni 2025

Na dit webinar weet je waarom de Wet Zorg en Dwang bestaat en weet je in welke situatie deze van toepassing is in de zorg voor mensen met met een psychogeriatrische aandoening en of met een verstandelijke beperking. Ook krijg je handvatten aangereikt om de waarden veiligheid en vrijheid bij een...

images/40/ouderen40.png

Gezonde voeding op middelbare leeftijd gelinkt aan gezond oud worden

Bron: Nieuws voor Dietisten, 18 april 2025

Mensen die op middelbare leeftijd een gezonde voeding consumeren, hebben een grotere kans op gezond oud worden dan leeftijdgenoten die minder gezond eten. Zo’n gezonde voeding is rijk aan plantaardige voedingsmiddelen, met een lage tot matige consumptie van gezonde dierlijke voedingsmiddelen als vis en zuivel en een lage consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen. Dat concluderen onderzoekers in Nature Medicine.

images/40/algemeen40.png

Van kanker tot haaruitval: moleculaire ‘sluis’ in onze cellen lijkt sleutel tot nieuwe behandelingen

Bron: Scientias, 21 april 2025

We weten al zo’n 50 jaar van het bestaan van een mysterieus onderdeeltje in onze cellen, maar nu is het eindelijk gelukt om het tot in detail te bekijken. En dat blijkt de moeite waard! Het mechanisme, verborgen in de mitochondriën, maakt de weg vrij voor de behandeling van allerlei ernstige ziekten. De doorbraak komt van de Medical Research Council Mitochondrial Biology Unit van de University of Cambridge.

Algemeen Hart, vaat en longen Lymfologie en oncologie

Praktijkdag patellofemorale pijn: van diagnose naar effectieve behandeling bij adolescenten en jong-volwassenen

donderdag 22 mei 2025

Wil jij adolescenten en jongvolwassenen met patellofemorale pijnklachten beter helpen? In deze cursus krijg je direct toepasbare tools om deze klachten effectief te onderzoeken en behandelen. Je werkt met casuïstiek uit de praktijk en leert hoe je een multimodaal onderzoeks- en behandelplan...

images/40/neuro40.png

Voelen je hersenen aan dat je wil bewegen, voordat je dat zelf beseft?

Bron: Scientias, 21 april 2025

Nog voordat je doorhebt of je wil bewegen, zou je brein al bezig zijn met de voorbereidingen. Althans, dat dachten we tot nu toe. Een nieuwe studie van de Universiteit van Minnesota zet dit idee op z’n kop. Waar eerdere onderzoeken erop wezen dat onze hersenen al “beslissen” vóórdat we ons daar bewust van zijn, toont deze nieuwe studie iets opvallends aan. De primaire motorcortex, het hersengebied dat vrijwillige bewegingen aanstuurt, wordt precies tegelijk actief met het moment waarop we bewust besluiten om te bewegen.

images/40/algemeen40.png

Wetenschappers hacken het oog: vijf proefpersonen zagen een ‘onmogelijke’ kleur

Bron: Scientias, 19 april 2025

Wat als je opeens een kleur zou kunnen zien die nog nooit iemand eerder heeft waargenomen? Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd om proefpersonen precies zo’n ‘onmogelijke’ kleur te laten zien. Mensen kunnen miljoenen kleuren waarnemen, allemaal ontstaan uit kleine verschillen in lichtgolflengtes. Onze ogen en hersenen zijn zo afgesteld dat we het kleinste verschil kunnen onderscheiden: slechts 1 nanometer in het blauwgroene en gele spectrum, terwijl dat bij rood en blauw oploopt tot 10 nanometer of meer.

Algemeen

Circuittraining na een beroerte

woensdag 25 juni 2025

Wil jij voor jouw patiënten die een beroerte hebben doorgemaakt groepsgewijze circuittraining gaan opzetten? Tijdens deze praktische scholingsdag leer je alles over de theorie rondom circuittraining en over de praktische uitvoering ervan.

images/40/lymfe40.png

Door de opwarming van de aarde komt er meer arsenicum in rijst. Daardoor krijgen mogelijk meer mensen kanker

Bron: Scientias, 19 april 2025

Over arsenicum in rijst bestaan al langer zorgen. En nu blijkt klimaatverandering het gehalte van het gif in de plant ook nog eens te verhogen. Mogelijk een groot probleem, menen onderzoekers van Columbia. De combinatie van een opwarming van meer dan 2 graden en stijgende CO2-uitstoot zorgt voor hogere concentraties arsenicum in rijst. Dat leidt tegen 2050 mogelijk tot grotere gezondheidsrisico’s voor de zeker 2 miljard mensen, die van het voedsel afhankelijk zijn.

images/40/psycho40.png

Twee atomen maken het verschil tussen LSD en dit belangrijke medicijn

Bron: Welingelichte Kringen, 20 april 2025

Twee atomen van plaats verwisselen in een LSD-molecuul: meer is er niet nodig om het effect radicaal te veranderen. Dat ontdekten wetenschappers aan de Universiteit van Californië Davis tijdens hun zoektocht naar nieuwe behandelingen voor schizofrenie. De onderzoekers zijn erin geslaagd om het bekende psychedelische middel LSD zo aan te passen dat het zijn therapeutische werking behoudt, maar zonder de kenmerkende hallucinaties te veroorzaken.

Algemeen

Neurorevalidatie/CVA: arm-handspecialisatie voor ergotherapeuten

7 cursusdagen - start: 19 september 2025

Deze 7-daagse basisscholing is hét startpunt voor ergotherapeuten die zich willen specialiseren in de neurorevalidatie gericht op arm-handvaardigheid. Na het afronden van deze 7-daagse opleiding heb je als ergotherapeut kennis en vaardigheden om arm-handrevalidatie bij patiënten na een beroerte adequaat vorm te geven. Hierbij handel je volgens de specifieke module over arm-handvaardigheid uit de nieuwe Ergotherapie richtlijn Hersenletsel (2024).

images/40/lymfe40.png

Onderzoek prijst volle yoghurt in strijd tegen darmkanker: “Een mooie start ”

Bron: Nieuwsblad, 18 april 2025

Een nieuw onderzoek toont aan dat yoghurt het darmmicrobioom beïnvloedt en zo het risico op een bepaald soort agressieve tumor met een vijfde zou verkleinen. Kan iedereen nu best twee yoghurtjes per dag gaan eten? Wetenschappers van de universiteit van Harvard volgden voor hun onderzoek meer dan 130.000 personen gedurende een periode van dertig jaar.

images/40/algemeen40.png

Voorjaarsnota: meevallers voor VWS, hogere kosten voor burger

Bron: Skipr, 18 april 2025

VWS-minister Fleur Agema verhoogt de zorgkosten. Patiënten moeten een deel van de geneesmiddelen van het basispakket voortaan zelf betalen. Het gaat daarbij om medicijnen die ook bij de drogist te koop zijn. Bovendien gaat het plan om het eigen risico per behandeling te maximeren op 150 euro niet volgend jaar in, maar pas het jaar erna. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota die is vastgesteld door het kabinet-Schoof.

Algemeen

Stressgerelateerde klachten: a state of the art

maandag 2 juni 2025

In deze cursus is het centrale thema de state of the art wat betreft de invloed van stress op het ontstaan en instandhouden van gezondheidsproblemen die een indicatie vormen voor fysiotherapie of oefentherapie. Prof. dr. Erik Peper en drs. Nol Bernards reiken je de laatste inzichten uit de stressfysiologie, psychofysiologie en psychologie aan, als ook de diagnostische en therapeutische mogelijkheden die fysiotherapeuten en oefentherapeuten hebben voor een adequate hulpverlening aan patiënten met stressgerelateerde klachten. Je kunt deze scholing online of op locatie in Kaap Doorn volgen.

images/40/kinderen40.png

Forse toename anorexia onder jonge tienermeisjes, zorg schiet tekort

Bron: AD, 18 april 2025

Anorexia neemt toe onder meisjes van 10 tot 14 jaar oud, onder meer door sociale media. Maar door problemen met jeugdzorg, kunnen ze maar op weinig plekken terecht. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV).

images/40/neuro40.png

D66 wil euthanasie bij dementie vergemakkelijken

Bron: Medisch Contact, 17 april 2025

D66 bereidt een initiatiefwetsvoorstel voor om euthanasie bij dementie ‘makkelijker te maken’, onder meer door euthanasie uit het strafrecht te halen. Artsenfederatie KNMG waarschuwt voor de nadelige gevolgen van dit voorstel.

Algemeen Hart, vaat en longen

Kinderfysiotherapie bij kinderen met pulmonale aandoeningen

vrijdag 10 oktober 2025 - vrijdag 14 november 2025

Ben jij kinderfysiotherapeut en wil je meer leren over het onderzoeken, behandelen en begeleiden van kinderen met complexe luchtwegaandoeningen? In deze tweedaagse cursus leer je alles over de groei en ontwikkeling van de luchtwegen om vanuit daar een gerichte anamnese, onderzoek en behandeling uit te voeren. Theorie en praktijk wisselen elkaar af, en je werkt samen met collega’s aan waardevol voorlichtingsmateriaal voor kinderen met luchtwegklachten.

images/40/algemeen40.png

Kabinet wil chronisch zieken uit Participatiewet halen

Bron: Skipr, 17 april 2025

Het kabinet zoekt naar een manier om bijstandsgerechtigden die door een chronische ziekte of beperking niet meer kunnen werken, onder een andere regeling te brengen buiten de Participatiewet. Dat heeft staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie, VVD) gezegd tijdens een debat over de versoepeling van een flink aantal bijstandsregels.

images/40/kinderen40.png

Erkende beweeginterventies voor kinderen van 0 tot 4 jaar

Bron: Alles over sport, 17 april 2025

Bewegen is erg belangrijk voor kinderen van 0 tot 4 jaar. In dit artikel beschrijven we beweegaanpakken voor kinderen van die leeftijd, die op verschillende plekken naar tevredenheid zijn uitgevoerd. Bijvoorbeeld binnen de kinderopvang, de wijk en de sportvereniging. Deze aanpakken zijn beoordeeld door onafhankelijke praktijkprofessionals en staan goed op papier. Vaak geeft de aanbieder ondersteuning bij de uitvoering. Het zijn dan ook erkende aanpakken (erkende interventies).

Algemeen

Webinar 'Belemmerende en faciliterende factoren voor fysieke activiteit bij pijn'

woensdag 21 mei 2025

Wat maakt het zo moeilijk om patiënten met aanhoudende pijn aan het bewegen te krijgen? En hoe kunnen we dit faciliteren? In dit webinar vertelt prof. Mira Meeús welke belemmerende factoren een rol spelen, en krijg je praktische tips om deze patiënten te motiveren.

images/40/ouderen40.png

Huisartsen zien sinds december explosieve groei van ouderen met gordelroos

Bron: Nu, 17 april 2025

Huisartsen hebben de afgelopen maanden een explosieve groei gezien van het aantal ouderen met gordelroos. Mogelijk komt dat doordat er de afgelopen tijd veel media-aandacht voor de huidziekte is geweest, meldt onderzoeksinstituut Nivel.

images/40/hart40.png

Weinig impact van medicijntekorten op zorggebruik bij jicht en angina pectoris, wel onrust en onzekerheid bij patiënten

Bron: Nivel, 17 april n2025

De afgelopen jaren kregen veel patiënten te maken met medicijntekorten. Dit gold ook voor patiënten die allopurinol kregen voor jicht of nitraten voor angina pectoris, ofwel hartkramp. Deze medicijntekorten lijken niet geleid te hebben tot extra zorggebruik bij de huisarts. Wel zorgden de tekorten voor onrust en onzekerheid onder een deel van de patiënten en voor sommige patiënten ook tot fysieke klachten. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen Hart, vaat en longen

Webinar 'Pathofysiologie, gevolgen en handvatten in de benadering bij mensen met Korsakov'

woensdag 14 mei 2025

Het hebben van Korsakov heeft gevolgen in de regulering van cognitie, emoties en gedrag maar is een noodzakelijke basis om contact te leggen. In dit webinar krijg je verklaringen voor deze gevolgen en handvatten voor de benadering van mensen met deze complexe aandoening.

images/40/neuro40.png

Geen risicovolle operatie meer voor patiënten na beroerte door halsslagadervernauwing

Bron: Amsterdam UMC, 17 april 2025

Europees onderzoek onder leiding van neuroloog Paul Nederkoorn van Amsterdam UMC toont aan dat een aanzienlijk deel van de patiënten die een beroerte krijgen door halsslagadervernauwing kan worden behandeld met medicatie. Een risicovolle operatie van de halsslagader, nu bij veel patiënten nog de standaardbehandeling, is dan voor deze groep patiënten wellicht niet meer nodig. Dit onderzoek kan ertoe leiden dat de wereldwijde richtlijnen voor de behandeling van deze patiënten worden aangepast.

images/40/neuro40.png

Mis het niet: 5th International Congress on Neurorehabilitation and Neural Repair

Advertentie

Het '5th International Congress on NeuroRehabilitation and Neural Repair', geïnitieerd door de Nederlandse (DSNR), Belgische (BSNR), Duitse (DGNKN) en Engelse (ACPIN) Verenigingen voor Neurorevalidatie vindt plaats van 14 tot en met 16 Mei 2025 in het MECC Maastricht. Op voorhand registreren kan nog tot en met dinsdag 13 mei, daarna is alleen on-site registratie nog mogelijk, voor meer informatie, zie de website: www.neurorehabrepair.eu/.

Samenstelling:
Anna Smit
Ester Weerdenburg
Susan Hombergen
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.