Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/algemeen40.png

Gezondheidswetenschappen zet in op virtuele technologie

Bron: Maastricht University, 2 juni 2023

Studenten geven aan dat ze het onderwijsmateriaal beter onthouden. Docenten kunnen een gevoel van het echte leven integreren in hun opleiding en er is minder nood aan huisbezoeken. Virtuele technologie heeft een grote impact op de opleiding Gezondheidswetenschappen (GW). Initiatiefnemer van virtuele technologie binnen de opleiding is Nynke de Jong, lid van de taakgroep ‘Instructional Design and E-learning’. Nynke focust zich vooral op het gebruik van de VR-bril in het onderwijs.

images/40/hart40.png

Webinar 'Sportcardiologie en de rol van de fysiotherapeut'

Woensdagavond 7 juni 2023

‘Kun je zoveel sporten dat het juist nadelig wordt voor je hart?’ Dit is de centrale vraag waar de sportcardiologie zich op richt. Dit webinar focust op de meest centrale uitdaging in de sportcardiologie: het veilig sporten op verschillende niveaus (revalidatie tot topsport) in de aanwezigheid van (verdenking op) cardiale pathologie.

images/40/hart40.png

Vier subgroepen te onderscheiden binnen het postcovidsyndroom

Bron: Medisch Contact, 2 juni 2023

Binnen het postcovidsyndroom zijn vier verschillende subgroepen te onderscheiden, gebaseerd op het soort symptomen. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in JAMA, van Thaweethai et al., geaffilieerd aan het National Institute of Health in de Verenigde Staten.

images/40/kinderen40.png

Webinar 'Patellofemorale pijn bij jonge sporters'

Dinsdagavond 6 juni 2023

Sportfysiotherapeut Martin Ophey behandelt al meer dan 10 jaar veel jonge sporters met patellofemorale pijn. Hij is zich gaan verdiepen in ‘what the literature does not tell’. Martin houdt in dit webinar een pleidooi voor meer bandbreedte in de oefentherapie, aandacht voor de keten (ook qua lenigheid) en hij neemt ons mee in andere pijnmechanismen (zoals gestoorde homeostase en doorbloeding van de patella) dan sporingsproblemen patellofemoraal.

images/40/hart40.png

Kabinet trekt 32 miljoen extra uit voor onderzoek naar long covid

Bron: NOS, 1 juni 2023

Minister Kuipers van Volksgezondheid stelt 32 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar mensen met langdurige coronaklachten, ook wel long covid of post-covid genoemd. "Er is helaas nog veel onduidelijk over de diagnose en mogelijke behandeling van post-covid", zegt hij.

images/40/kinderen40.png

Eenmalige uitvoering: Gehavend in groei; bejegening van kinderen met een belast leven

Vrijdagmiddag en -avond 16 juni en zaterdag 17 juni 2023

Deze cursus verkent achtergronden van ontwikkelingen van patronen in gedrag, emoties en bewegen die het gevolg zijn van een vroeg belast leven. Herkenning van deze gevolgen en die op waarde schatten is essentieel om in de fysiotherapeutische praktijk een relatie op te bouwen die aan de basis staat van elke interventie. Na de cursus kun je de gevolgen van belangrijke kwetsuren van het kinderbrein inventariseren, en het adaptatiegedrag en onbegrepen klachten herkennen. tevens kun je  jouw positie hierin bepalen en waar mogelijk interventies toepassen.

images/40/ouderen40.png

Wetenschap en theater om eenzaamheid bij ouderen te bestrijden

Bron: Maastricht University, 1 juni 2023

Oudere mensen die alleen wonen kunnen te maken krijgen met langdurige sociale isolatie en een gebrek aan emotionele verbondenheid. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben deelgenomen aan een internationale samenwerking om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen en te bestrijden. Dit euPrevent PROFILE-project heeft niet alleen geresulteerd in wetenschappelijke artikelen, maar ook in een overzicht van goede voorbeelden, evenals training en richtlijnen voor professionals en vrijwilligers. De resultaten werden gepresenteerd tijdens een afsluitende conferentie op 1 juni en samengevat in een inspiratiegids.

images/40/lymfe40.png

ONLINE: Masterclass 'The role of exercise in oncology rehabilitation: new insights'

Zaterdagmiddag en -avond 17 juni 2023

This masterclass will be conducted by Lee Jones, PhD, an international expert in the field of 'exercise oncology'. Lee Jones is professor and researcher at the prestigious Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) in New York, USA.

images/40/algemeen40.png

‘Een woonomgeving moet gezondheid stimuleren’

Bron: Amazing Erasmus MC, 1 juni 2023

Een woonomgeving moet gezondheid stimuleren, niet belemmeren. Dat stelt Mariëlle Beenackers, universitair docent aan het Erasmus MC. Volgens haar weten mensen weten wel wat gezond is, maar kunnen ze het niet betalen. ‘Gezonde keuzes zijn een luxe geworden.’

images/40/ouderen40.png

Sarcopenie; voeding en training in de geriatrie.

Maandag 19 juni 2023

Op deze dag krijg je de state of the art inzichten m.b.t. het effect van voeding, m.n. eiwitten, en training in de begeleiding van de meest kwetsbaren in de samenleving. Onderzoek heeft aangetoond dat langdurige krachtraining een effectieve methode is om spierkracht en spiermassa van ouderen te verbeteren mits er voldoende eiwit-inname is in de voeding.

images/40/msk40.png

Herkennen en doorverwijzen van mensen met reuma kan en moet efficiënter

Bron: ReumaNederland, 1 juni 2023

Wetenschappelijk onderzoek is voor ReumaNederland enorm belangrijk. Zonder onderzoek geen nieuwe kennis of doorbraken. Zonder onderzoek uiteindelijk geen genezing van reuma. Om alleen de allerbeste studies te steunen, heeft ReumaNederland zelf ook goede wetenschappers in huis. Eén daarvan is dr. Elke van Delft, programmacoördinator ontstekingsreuma en zeldzame aandoeningen. Ze promoveerde recent op haar eigen onderzoek naar een efficiëntere reumadiagnostiek. Dat is een belangrijk thema voor ReumaNederland. We delen daarom graag de resultaten.

images/40/bekken40.png

Nieuwe cursus: Revalidatie bij buikwandproblematiek, een integrale therapeutische aanpak

Dinsdagmiddag en -avond 27 juni en woensdag 28 juni 2023

Onderzoek en behandeling van buikwandproblematiek bestaat uit vele facetten en behoeft een integrale fysiotherapeutische/ oefentherapeutische benadering. Deze cursus is daarom opgezet met een brede oriëntatie wat betreft de fysio- en oefentherapeutische onderzoeks- en behandelmogelijkheden van patiënten met buikwandproblematiek.

images/40/algemeen40.png

Op weg naar verantwoorde AI-toepassingen in de zorg

Bron: Amsterdam UMC, 31 mei 2023

Vanaf vandaag bundelen Amsterdam AI en Smart Health Amsterdam hun krachten. Zij gaan samen verder als Amsterdam AI, een samenwerkingsverband tussen Amsterdamse kennisinstellingen, onderzoekscentra, medische centra, de gemeente Amsterdam en Amsterdam Economic Board. Amsterdam AI ontwikkelt projecten en activiteiten gericht op het gebruik van verantwoorde kunstmatige intelligentie voor en met ondernemingen en de publieke sector. Een belangrijk aandachtsgebied is verantwoorde AI-toepassingen in de zorg.

images/40/kinderen40.png

Hoofdpijn bij kinderen

Maandag 4 september en donderdag 28 september 2023

 Het doel van deze cursus is het goed in kaart brengen van hoofdpijnklachten bij kinderen en de invloed daarvan op stoornis-, activiteiten- en participatieniveau; met aandacht voor somatiek, cognities, emoties, gedrag en de sociale context. Diagnostiek en interventies bij kinderen met hoofdpijnklachten zullen interactief worden aangeboden in deze 2-daagse cursus aan de hand van de meest recente literatuur. handelinterventies.

images/40/kinderen40.png

Cultuur blijkt factor bij grof motorische ontwikkeling van vroeggeboren baby's

Bron: HU, 31 mei 2023

De overlevingskansen van zeer vroeggeboren baby’s, met een zwangerschapsduur van minder dan 32 weken, zijn de laatste jaren sterk toegenomen. Maar hierbij zijn ook nieuwe uitdagingen ontstaan in het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van mogelijk nadelige gevolgen van vroeggeboorte op de ontwikkeling van het kind. Imke Suir deed onderzoek naar de grof motorische ontwikkeling van zeer vroeggeboren baby’s en welke rol ouders hier in spelen. Ze promoveert op 31 mei.

images/40/ouderen40.png

Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen. Bekijk de videotrailer.

Maandag 11 september, maandag 18 september en maandag 13 november 2023

Fysiotherapeuten nemen een belangrijke plaats in bij de begeleiding van ouderen. Het overgrote deel van de fysiotherapeuten besteedt tenminste een deel van hun werktijd aan het op indicatie behandelen en begeleiden en trainen van ouderen. Leidraad in de cursus zijn de internationale richtlijnen voor fysieke training van ouderen en de inspanningstesten die daarbij richtinggevend kunnen zijn.

images/40/ouderen40.png

Geriaters zoeken naar passende zorg: ‘Geen oudere is hetzelfde’

Bron: Amazing Erasmus MC, 31 mei 2023

Harmke Polinder en Jeannette Goudzwaard schuiven dagelijks aan bij diverse specialismen in het Erasmus MC. Als geriaters geven ze advies over de meest optimale behandeling van kwetsbare ouderen in het ziekenhuis. ‘Wij kijken naar wat zij belangrijk vinden.’

images/40/lymfe40.png

3e internationale conferentie over fysiotherapie en oncologie (ICPTO) in Amsterdam

Donderdag 14 en vrijdag 15 september

Het definitieve programma van de 3rd International Conference on Physiotherapy in Oncology (ICPTO) op 14-15 september in Amsterdam is bekend. Mis deze unieke kans niet om in eigen land deel te nemen aan het enige wereldcongres voor fysiotherapeuten over oncologie en fysiotherapie! In het programma komt ook het thema lymfologie uitgebreid aan bod, dus het congres is zeker ook interessant voor oedeemfysiotherapeuten. Stel nu je persoonlijke congresprogramma samen en plan je bezoek aan Amsterdam.

images/40/neuro40.png

1000 brughoektumor operaties in het LUMC: ‘Al onze behandelingen stemmen we individueel af op de patiënt’

Bron: LUMC, 31 mei 2023

Specialisten van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben voor de 1000e keer een patiënt met een brughoektumor geopereerd. Dit zijn veruit de meeste brughoektumor operaties die in Nederland zijn uitgevoerd. De ingreep wordt in Leiden gezamenlijk gedaan door experts van de afdelingen Keel-Neus-en-Oorheelkunde (KNO) en Neurochirurgie.

images/40/neuro40.png

Nog plaatsen beschikbaar voor de opleiding Neurorevalidatie/CVA/Ergotherapie

Start vrijdag 15 september

Deze hoog gewaarderde (8.5) opleiding leidt jou als ergotherapeut op tot expert in de neurorevalidatie van de patiënt na een herseninfarct of hersenbloeding (beroerte). Je kunt je dan als expert richten op op het optimaliseren van het handelen van de patiënt binnen de domeinen arm/hand vaardigheden, verplaats- , balans en loopvaardigheden met de focus op motorische processen binnen de kaders van het ICF-model en klinisch redeneren. In deze opleiding bouw je een stevig fundament voor de onderwerpen: 1. klinimetrie; 2. functionele prognostiek en klinische determinanten; 3. herstelmechanismen en 4. neuroplasticiteit met betrekking tot het neurologisch herstel en met betrekking tot vaardigheden van het dagelijks leven (ADL), loopvaardigheden en arm-handvaardigheden.

images/40/lymfe40.png

PCR-test op blaastumor toont aan of therapie zal werken

Bron: Amazing Erasmus MC, 31 mei 2023

Met een betrekkelijk eenvoudige test kunnen urologen in de toekomst mogelijk nauwkeurig bepalen of blaasspoelingen bij blaaskanker gaan helpen. Dat is belangrijk, want bij 40 procent van de patiënten helpt de behandeling niet, terwijl deze wel lang duurt en vervelende bijwerkingen kan geven.

images/40/kinderen40.png

De derde opleiding Kinderbekkenfysiotherapie is gepland. Vijf modules van drie dagen in periode september 2023 - juni 2024.

Start op vrijdag 15 september 2023

Het addendum ‘gespecialiseerde fysiotherapie bij kinderen met problemen in de zindelijkheid’ van de NVFB en de NVFK heeft als uitgangspunt gediend voor deze opleiding. De scholing is ontwikkeld om professioneel te kunnen werken met kinderen met problemen in de zindelijkheid en daarmee de patiëntveiligheid te waarborgen. Betaling in termijnen is mogelijk.

images/40/algemeen40.png

Oefentherapie voor gezond beweeggedrag in de leefomgeving van cliënten

Bron: ZonMw, 31 mei 2023

De zorgkosten stijgen door toenemende- en complexere zorgvragen en vergrijzing. Zorg en functioneren in de eigen leefomgeving is van belang voor de continuïteit van zorg. Oefentherapeuten sluiten hier naadloos op aan door zich te richten op optimaal bewegen en functioneren van de cliënt in de eigen context.

Masterclass 'Prothetische tandheelkunde en orofaciale fysiotherapie'

Vrijdag 29 september 2023

Orofaciaal fysiotherapeuten worden in toenemende mate geconfronteerd met patiënten waarbij prothetiek is ingezet, maar waarbij er ook een hulpvraag is voor verder herstel van orofaciale functies. In deze masterclass krijg je als orofaciaal fysiotherapeut inzicht in de tandheelkundige en maxillofaciaal prothetische mogelijkheden na verlies van dentitie, onderkaak of bovenkaak, maar ook van neus, oog en oor. Je leert hoe en waarom tandheelkundige en maxillofaciale prothetiek wordt ingezet, en welke (mogelijke) invloed prothetiek heeft op musculoskeletale klachten in de hoofd-halsregio.

images/40/msk40.png

Eeuwenoud en goedkoop medicijn veelbelovend voor toekomst artrosepatiënten

Bron: Radboud UMC, 30 mei 2023

Patiënten met artrose hebben pijnlijke en stijve gewrichten. De huidige behandelopties zijn pijnstillers of een ingrijpende operatie waarbij het gewricht vervangen wordt. Onderzoek van het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek laat nu zien dat colchicine, een eeuwenoud middel tegen jicht, waarschijnlijk effectief is tegen artrose.

Behandelmogelijkheden bij het Post Covid Syndroom

Zaterdag 30 september 2023

In deze cursus zullen we ingaan op de multidisciplinaire aanpak in de eerste lijn. Als ‘Best Practice’ zullen we het zorgpad hanteren zoals dat door het RadboudUMC in Nijmegen is opgezet. Hierin speelt de casemanager de centrale en coördinerende rol. Met de kennis van nu bespreken we vervolgens de behandel- en begeleidingsmogelijkheden van de fysiotherapeut, ergotherapeut en daar waar nodig de psycholoog. Ook worden de ervaringen vanuit patiënt perspectief in de vorm van live casuïstiek besproken.

images/40/neuro40.png

Waarom we écht minder zout moeten eten: het vergroot de kans op dementie

Bron: Scientias, 30 mei 2023

Dat zout slecht is voor de gezondheid weten we allemaal wel, maar het blijft een verleidelijke smaakmaker en het zit vrijwel overal in. Toch kunnen we maar beter echt proberen onze consumptie ervan te minimaliseren: nieuw onderzoek wijst uit dat het ook nog slecht is voor ons geheugen en dementie kan veroorzaken.

images/40/neuro40.png

Flinke toename van geheugen- en concentratieproblemen bij volwassenen mogelijk gerelateerd aan coronapandemie

Bron: Nivel, 30 mei 2023

In het eerste kwartaal van 2023 bezochten volwassenen (van 25 jaar en ouder) 24% vaker de huisarts voor geheugen- en concentratieproblemen dan in dezelfde periode in 2020. Dit blijkt uit het zevende kwartaalonderzoek van Netwerk GOR. Dat volwassenen meer geheugen- en concentratieproblemen hebben, lijkt een lange(re)termijneffect van zowel coronamaatregelen als corona-infecties.

images/40/neuro40.png

Brain Computer Interface (BCI) maakt gedachtegestuurd lopen mogelijk na ruggenmergletsel

Bron: Medicalfacts, 30 mei 2023

Baanbrekend onderzoek in Nature toont aan dat een BCI toevoegen aan ONWARD® ARC Therapy™ gedachtegestuurd staan, lopen en traplopen mogelijk maakt

images/40/sport40.png

Nóg een reden waarom sporten goed voor je is: het verhoogt je pijngrens

Bron: Scientias, 27 mei 2023

Op allerlei manieren is lichaamsbeweging goed voor een mens. Het is gezond voor hart en vaten en bevordert de geestelijke gezondheid. Maar wist je dat het ook je pijngrens verhoogt? Toch maar naar de sportschool dus.

images/40/algemeen40.png

Zelfmanagement vraagt continuïteit van ondersteuning, ook ten tijde van een crisis

Bron: Nivel, 26 mei 2023

Tijdens de COVID-19-pandemie werd de toegang tot de gezondheidszorg belemmerd. Hierdoor werd er een groter beroep gedaan op het zelfmanagement van mensen. Voor een deel van de mensen met een chronische aandoening, bijvoorbeeld diabetes, astma, COPD en hart- en vaatziekten, heeft dit geleid tot veranderingen. Zij waren genoodzaakt andere manieren te vinden om zelf zorg te dragen voor hun gezondheid en om te gaan met hun ziekte in het dagelijks leven. Deze veranderingen waren niet altijd positief. Vooral mensen met psychische problemen en mensen die veel stress ondervonden, waren extra kwetsbaar voor negatieve veranderingen.

images/40/ouderen40.png

IPO-studenten ontwerpen geurvaas voor gedragsondersteuning bij mensen met dementie

Bron: HAN, 26 mei 2023

Beau, Else, Loes en Sima ontwerpen een geurvaas die gedragsondersteuning biedt aan mensen met dementie. De 4 studenten Industrieel Product Ontwerpen (IPO) aan de HAN in Arnhem proberen met deze geurvaas ervoor te zorgen dat mensen met dementie langer en prettiger thuis kunnen wonen.

images/40/ouderen40.png

Ouderenzorg: Nederlanders amper voorbereid op hun oude dag

Bron: Skipr, 26 mei 2023

Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren.

images/40/sport40.png

‘Met één preventieve maatregel kunnen tennissers risico op enkelblessures al verkleinen’

Bron: Medicalfacts, 26 mei 2023

Tennisser Tallon Griekspoor heeft woensdagavond zijn deelname aan Roland Garros weer op moeten geven in verband met een aanhoudende enkelblessure. Dat is dit seizoen niet voor het eerst. Terugkerende enkelblessures komen vaak voor, maar het risico hierop is wel te verkleinen.

images/40/algemeen40.png

World Physiotherapie Congress 2023 in Dubai

Bron: KNGF, 30 mei 2023

Van 2-4 juni is het Wereld fysiotherapie congres (WCPT) in Dubai en daar gaan ook flink wat Nederlanders heen. Zoals Caroline Speksnijder, Associate Professor, UMC Utrecht. Wat gaan ze daar doen en wat hopen ze te bereiken?

images/40/kinderen40.png

Kies een erkende sport- en beweeginterventie voor jouw basisschool

Bron: Alles over sport, 24 mei 2023

Steeds meer basisscholen zien het belang in van voldoende en vaardig bewegen. Met goed regulier bewegingsonderwijs en aanvullende beweging tijdens, tussen en na schooltijd. Dit artikel toont het aanbod van sport- en beweeginterventies. Elke basisschool kan met een erkende aanpak aan de slag om kinderen in beweging te krijgen.

images/40/algemeen40.png

Fysiotherapie populair om op te beknibbelen

Bron: Fysionieuws, 25 mei 2023

Een op de drie Nederlanders heeft afgelopen half jaar een of meerdere medische bezoeken uitgesteld of overgeslagen om zo kosten te besparen. Onder jongeren (18-29 jaar) was dit zelfs bijna twee op de drie. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om (ongepland) bezoek aan het ziekenhuis. Ook op de aanschaf van medicijnen wordt beknibbeld, vooral door jongeren. Daarnaast zijn de tandarts en fysiotherapeut ‘populaire’ zorgverleners om geld op te besparen.

images/40/algemeen40.png

Recht nog niet toegesneden op AI in de zorg

Bron: Medisch Contact, 25 mei 2023

Wat betekent de almaar verdergaande technologisering voor belangrijke waarden in de zorg, zoals autonomie, beroepsgeheim en privacy, aansprakelijkheid of de rol van persoonlijk contact? Over die kwesties gaat Corrette Ploem, bijzonder hoogleraar ‘recht, zorgtechnologie en geneeskunde’, zich de komende jaren buigen.

images/40/ouderen40.png

Ouderen bestormen de top

Bron: LUMC, 25 mei 2023

Ouderen maken een steeds belangrijker deel uit van de samenleving. We zien dat presidenten van de grootste economieën ter wereld hoogbejaard zijn, maar ook in de geneeskunde nemen ouderen de belangrijkste podiumplaatsen in. Laten we in het LUMC rondkijken. Op alle afdelingen, uitgezonderd kinderafdelingen en verloskunde, zijn ouderen meer en meer vertegenwoordigd. Dat geldt bij Oncologie, de Spoedeisende Hulp, de behandeling van chronisch orgaanfalen en in de revalidatie na ernstige ongevallen.

images/40/neuro40.png

Stop met het onterecht voorschrijven van opioïden aan patiënten met migraine

Bron: LUMC, 25 mei 2023

Opioïden zijn niet effectief bij migraine. Toch worden deze medicijnen ook in Nederland nog ruimschoots voorgeschreven door artsen. Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt ook dat 2 procent van de migrainepatiënten opioïden zonder voorschrift gebruikt. Het resultaat van de studie is opvallend. Opioïden vergroten namelijk de kans op chronische migraine. Ook kan het gebruik van het middel leiden tot medicatie-overgebruikshoofdpijn.

Samenstelling:
Ester Weerdenburg
Susan Hombergen
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.