Zingen kan in de toekomst onderdeel worden van het diagnoseproces, stellen Franse onderzoekers zich voor. Zij brachten de elasticiteit van het schildklierweefsel van een proefpersoon in kaart door die te laten zingen. Door de weefseltrillingen te meten die daarbij ontstaan, denken ze dat het mogelijk is om bijvoorbeeld de aanwezigheid van een tumor aan te tonen.
Sportrevalidatie is topsport, ook voor de oefen- en fysiotherapeut. Met deze zeven tips maak je van ieder revalidatietraject een succes en breng je vrijwel elke sporter weer terug op zijn of haar optimale sportniveau.
Huisartsen in de regio Gooi en Vechtstreek starten samen met fysiotherapiepraktijken en ziekenhuis Tergooi met het aansluiten van de eerste patiënten op EmmaCOPD. Deze telebegeleidingstoepassing ondersteunt patiënten met de chronische longziekte COPD om voldoende te bewegen en zogenoemde longaanvallen vroegtijdig te herkennen.
De eerste cursusmiddag op vrijdagmiddag 22 januari vindt online plaats. De overige dagen worden verplaatst naar juni en juli. Er zijn nog plaatsen beschikbaar!
In Nederland bestaat er nog geen expliciet vergoedingssysteem voor apps-op-recept: digitale toepassingen die dokters kunnen voorschrijven zoals ze nu medicijnen, therapie of andere medische ingrepen voorschrijven. Duitsland loopt in Europa voorop met de vergoeding voor zogeheten digital therapeutics (DTx), oftewel digitale therapieën. [...] Zorgverzekeraars vergoeden de kosten per afgesproken tijdseenheid.
Goed nieuws voor Nederlandse hartfalenpatiënten: zieke hartspiercellen krijgen meer energie door de opname van ketonen. Hierdoor verbetert de pompkracht van het hart en neemt een verdere verslechtering van het hart af. Dit concluderen Groningse en Amerikaanse onderzoekers, met steun van de Hartstichting.
Het is van belang dat fysiotherapeuten, werkend met mensen die klachten hebben in het bekkenbodemgebied, zich ervan bewust zijn dat er behalve klachten als incontinentie, obstipatie, etc. tevens seksuele klachten kunnen zijn die belemmerend kunnen werken ten aanzien van het herstel. Dit vraagt van de fysiotherapeut niet alleen specifieke kennis en vaardigheden, maar ook zicht op eigen normen, waarden en grenzen ten aanzien van seksualiteit en de consequenties daarvan in het contact met patiënten.
Alle complexe medisch-generalistische zorg moet worden ondergebracht in één stelsel, bij voorkeur de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dat schrijft minister Van Ark (Medische Zorg) in een brief aan de Tweede Kamer als reactie op een advies van de NZa.
De zorg in Nederland staat sinds de corona-uitbraak nog meer onder druk, ook in 2021. Slimmer omgaan met beschikbare middelen en menskracht is belangrijker dan ooit. Coöperatie VGZ ziet een aanzienlijke groei van vooral digitale verbeterinitiatieven.
De opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ is zowel interessant voor de algemeen practicus als voor psychosomatisch fysio- en oefentherapeuten. Deze opleiding is door eerdere deelnemers beoordeeld met maar liefst een 8,6 gemiddeld.
Bij ernstig COVID-19 kampen patiënten met levensbedreigende complicaties, zoals trombose, bloedklontering, in de bloedvaten van vooral de longen maar ook in andere organen. Nederlandse onderzoekers laten zien dat, maar ook hoe, de immuuncellen het lichaam aanzetten tot trombose en hoe een nog experimenteel medicijn kan helpen deze cellen in toom te houden.
Krachttraining is een belangrijk instrument binnen de sportfysiotherapeutische praktijk en kent vele facetten. Om een sporter zowel recreatief als op topsportniveau optimaal en veilig te kunnen coachen en begeleiden, is een gedegen kennis over de technische uitvoering van krachttraining nodig. Kleine aanwijzingen of aanpassingen in de oefenstof kunnen een groot verschil maken en sporters behoeden voor vervelende blessures.
Chronisch orgaanfalen en orgaantransplantatie gaan gepaard met afname in cardiorespiratoire fitheid, spierkracht, evenwicht en zelfredzaamheid. Patiënten zijn doorgaans inactief en ontwikkelen cardiometabole aandoeningen. Professionele begeleiding naar een actieve(re) en gezonde(re) levensstijl is nodig. Op 13 maart 2021 leer je er alles over op het online Transplantoux Symposium!
Multiple sclerose (MS) is een hersenziekte die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg. De oorzaak van MS is nog onbekend. Onderzoekers van het MS Centrum Amsterdam stellen dat een verandering in de hechting van myeline, de beschermende laag om zenuwbanen, aan zenuwbanen het ontstekingsproces op gang brengt.
Wil je je (verder) bekwamen in het screenen van mensen met lage-rug- en heup-/liesklachten? Volg dan de eendaagse cursus ‘Patroonherkenning: lage-rug en heup/lies’.
Lage tarieven maken activiteiten in het sociaal domein steeds onaantrekkelijker voor zorgaanbieders. Ruim een derde van de instellingen in de langdurige zorg overweegt activiteiten waarbij gemeenten opdrachtgever zijn af te bouwen of zelfs te beëindigen.
Het hebben van een stemmings- of angststoornis verhoogt het risico op het ontstaan en voortduren van cardiometabole aandoeningen zoals diabetes, hartziekte, hoge bloeddruk en beroerte. Dit is één van de bevindingen uit recent onderzoek van het Trimbos-intituut.
Fysiotherapeuten die na deel 1 willen gaan starten met beweegprogramma’s kunnen bijvoorbeeld kiezen voor de moduul Artrose. Bekijk de videotrailer en ervaringen van eerdere deelnemers.
Professionals in de JGZ hebben behoefte aan ondersteunende materialen om ouders van jonge kinderen over leefstijl te adviseren. Dit was één van de resultaten uit het project Samen Gezond Groot van Amsterdam UMC. JGZ Kennemerland heeft daarom een animatievideo over gezonde leefstijlkeuzes voor 0-4 jarigen gemaakt.
Ben je werkzaam in de gezondheidszorg, voor een sportorganisatie of binnen de gemeente? Ben je er klaar voor om met veel energie samen met andere professionals buurtbewoners te ondersteunen bij het verbeteren van hun leefstijl? Maak het verschil en doe mee aan de Nationale Diabetes Challenge (NDC) [...]. De Bas van de Goor Foundation biedt je een kant-en-klaar en coronaproof programma waarmee jij beweging brengt in de wijk.
Heel Europa zucht onder de coronapandemie, maar alleen in Nederland geldt een verbod op osteopathie. De European Federation and Forum for Osteopathy (EFFO) pleit in een brief aan de Nederlandse regering, dit verbod zo spoedig mogelijk op te heffen en zo duizenden patiënten weer toegang te verlenen tot deze gespecialiseerde hulp.
Op de haar kenmerkende zeer bevlogen wijze onderwijst bekkenfysiotherapeut dr. Marijke Slieker deze in 3 daagse cursus voor (geriatrie)fysiotherapeuten. Aard van de problematiek, onderzoek en behandelmogelijkheden en eigen reflectie staan centraal in deze cursus.
Om topprestaties te kunnen leveren moet je als sporter fysiek fit zijn, maar ook geestelijke gezondheid speelt tegenwoordig een cruciale rol. Toch wordt het inroepen van mentale begeleiding vaak nog als een zwaktebod gezien.
Met behulp van ‘real world data’ uit de klinische praktijk, kan de kwaliteit van de oncologische zorg de komende jaren verder verbeterd worden. Dit zegt prof. dr. Michel Wouters. Hij is sinds 1 december 2020 aangesteld als bijzonder hoogleraar ‘Kwaliteit van de oncologische zorg, in het bijzonder datagedreven verbetering van patiëntuitkomsten’, in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Koelvesten tijdens een Covid-19 dienst zorgen ervoor dat verpleegkundigen minder warmte ervaren tijdens hun werkzaamheden en daardoor prettiger en comfortabeler hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Tijdens hun dienst dragen zij drie uur achter elkaar beschermende kleding, waaronder de temperatuur kan oplopen tot wel zo’n 36 graden, zo blijkt uit onderzoek van TNO en Radboudumc.
Patiënten met draaiduizeligheid lijken gemiddeld gezien behoorlijk tevreden wanneer ze hun klachten bestrijden met een combinatie van online-oefeningen en ‘face-to-face’-contacten met gespecialiseerde fysiotherapeuten. Dat stellen onderzoekers van het Amsterdam UMC op basis van een interviewstudie (Br J Gen Pract Open. 2020; online 27 oktober). * Voor deze bron moet worden betaald.
Het is Rotterdamse wetenschappers als eerste ter wereld gelukt om heel precies de elektrische geleiding door de boezems en kamers van een kinderhart te meten. Het verdere verloop van de operatie is hierbij gebaat. Ook geven de metingen mogelijk antwoord op de vraag waarom veel kinderen met een aangeboren hartafwijking hartritmestoornissen ontwikkelen.
ZonMw, TNO en Health~Holland steken gezamenlijk 5,4 miljoen euro in het consortium MOMENTUM, dat meer onderzoek gaat doen naar de gezondheidseffecten van micro- en nanoplastic deeltjes. Juliette Legler, hoogleraar Toxicologie aan de Universiteit Utrecht en projectleider van MOMENTUM: ‘We hebben de eerste aanwijzingen dat microplastics worden opgenomen in het menselijk lichaam, maar we weten eigenlijk nauwelijks wat de effecten zijn op onze gezondheid. Dat gaan wij verder onderzoeken.’
Schermtijd inperken en lekker veel naar buiten met de kinderen; al voor de coronacrisis was het een speerpunt van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Nu we meer binnen zitten dan ooit, kunnen we wat creativiteit goed gebruiken. Sommetjes stoepkrijten, tafels oefenen op de trap en met het hele gezin naar buiten, tipt Yolanda van Hoorn van Zit met Pit.
De ene muis zit voorovergebogen, beweegt nauwelijks en is grijs op amper 7 maanden tijd, de andere loopt nog opgetogen rond met een gezonde zwarte vacht. De resultaten van een nieuwe wetenschappelijk studie wekken hoop voor mensen geboren met progeria.
Klinieken in de Haagse regio die mensen met eetproblemen behandelen, zien een stijging van het aantal aanmeldingen sinds het coronavirus hier voet aan de grond kreeg. Klachten dreigen bovendien te verergeren. ,,Eenzaamheid en een gebrek aan dagelijkse structuur breekt velen op.”
Het vaccin van Pfizer en BioNTech lijkt te werken tegen de zeer besmettelijke varianten van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika zijn uitgebroken. Dat meldt de Amerikaanse farmaceut na een laboratoriumstudie die door het bedrijf samen met wetenschappers van de Universiteit Texas is uitgevoerd.