Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/ouderen40.png

Osteoporose: preventie, behandeling en begeleiding

Vrijdagochtend, -middag en -avond 10 september en maandag 13 september

Na de cursus kan de deelnemer op basis van de in de cursus aangeboden kennis over het ziektebeeld en de gevolgen voor de cliënt, de medische mogelijkheden qua onderzoek en behandeling en de evidentie voor paramedische hulpverlening, gerichte keuzes maken bij de behandeling en begeleiding van mensen met osteoporose.

images/40/lymfe40.png

Bewegingsvoorbereiding, een essentieel onderdeel binnen de functionele training van oncologische patiënten

Zaterdag 30 oktober

Op zaterdag 30 oktober 2021 verzorgen prof. Kerri Winters-Stone en Kimi Daniels van de Oregon Health and Science University (USA) de nieuwe masterclass ‘Movement preparation: an essential component to improve the success of functional training in cancer survivors’. Tijdens deze masterclass breken ze een lans voor het opnemen van een ‘bewegingsvoorbereidingsfase’ binnen de functionele training van oncologische patiënten en demonstreren ze hoe je deze fase met succes kunt implementeren in de praktijk.

images/40/msk40.png

Handtherapeut worden? Start met de NPi-opleiding 'Handtherapie'!

Start: dinsdag 2 november

Bekijk de videotrailer waarin de kerndocenten de kerndocenten dr. Annemieke Videler (foto), Gwendolyn van Strien MSc en Eleonore Sleegers met passie vertellen over de opzet en inhoud van deze 12 daagse praktijkopleiding. Na deze opleiding heeft de deelnemer voldoende, door de NVHT geaccrediteerde, scholing gevolgd om te kunnen voldoen aan de scholingseisen voor het aanvragen van het Certificaat Handtherapeut (CHT-NL).

images/40/bekken40.png

Masterclass Dry Needling in de bekken-buik-bilregio

Vrijdag 17 september, zaterdag 18 september 2021 en zaterdag 5 februari 2022

Samen met Jelle de Moor van het Dry Needling Centrum Amsterdam heeft het NPi deze masterclass voor bekkenfysiotherapeuten ontwikkeld, zodat zij zich het behandelen van triggerpoints in het bekkengebied en aangrenzende structuren met dry needling technieken eigen kunnen maken.

images/40/sport40.png

Masterclass 'Spierfysiologie, training en stretching, van lab naar oefenzaal'

Zaterdag 18 september

In het Myologisch Laboratorium van de Vrije Universiteit van Amsterdam wordt o.a. door dr. Richard Jaspers baanbrekend fundamenteel wetenschappelijke onderzoek gedaan naar de bouw en werking van skeletspieren en het hart. Op basis van deze kennis is en worden effectieve trainings- en voedingsinterventies te ontwikkelen om de fysieke prestatie van (top)sporters en patiënten met spieraandoeningen te verbeteren.

images/40/kinderen40.png

Nieuwe cursus: Gedragsbeïnvloeding bij kinderen, thuis en in de praktijk

Dinsdagmiddag en -avond 14 september en dinsdagmiddag en -avond 28 september

Als kinderfysiotherapeut krijg je frequent te maken met kinderen en adolescenten met mentale/gedragsproblemen die van grote invloed kunnen zijn op de behandeling. Wat geeft dit voor problemen voor de therapeut? Deze cursus helpt u om beter te kunnen inspelen op het gedrag van deze kinderen, de vragen van ouders te kunnen beantwoorden en om samen gezamenlijk een oplossingsstrategie kiezen.

images/40/kinderen40.png

Nieuwe cursus ‘Motiverende gespreksvoering bij kinderen en jong volwassenen’

Donderdag 30 september en vrijdag 1 oktober 2021

In de cursus ‘Motiverende gespreksvoering bij kinderen en jong volwassenen’ krijg je beter zicht op de reden achter het gedrag van het kind, puber of jongvolwassene en leer je goed aan te sluiten bij hun belevingswereld in de therapeutische begeleiding.

images/40/arbeid40.png

Praktijkgerichte cursus 'Aandacht voor de werkplek'

Dinsdagen 21 september en 5 oktober

In deze praktijkgerichte cursus 'Aandacht voor de werkplek' leert u hoe u een werkplekonderzoek goed kan uitvoeren. Het is geen vervanging voor de cursus arbeidsfysiotherapie maar een manier om u te oriënteren op dit werkgebied en een bredere focus te ontwikkelen op de relatie tussen werk en fysieke klachten.

images/40/lymfe40.png

Eenheid van taal in de oncologische zorg

Bron: Zorgvisie, 20 juli 2021

Van patiënten met borstkanker moeten zorgverleners tot wel veertig keer dezelfde informatie invoeren in verschillende systemen. Dat is arbeidsintensief, kostenverhogend, inefficiënt en foutgevoelig: het kan zelfs de juiste diagnose en behandeling van de patiënt in gevaar brengen. Tijd voor verandering. Dat schrijven leden van de werkgroep standaardisatie verslaglegging van het Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON).

images/40/neuro40.png

LUMC-onderzoekers vinden eerste genetische risicofactoren voor clusterhoofdpijn

Bron: LUMC, 20 juli 2021

Een team van internationale onderzoekers, onder leiding van het LUMC, heeft als eerste genetische risicofactoren geïdentificeerd voor clusterhoofdpijn. Ze vonden vier genen die een rol spelen bij het ontwikkelen van deze neurologische aandoening die gepaard gaat met aanvallen van ondraaglijke hoofdpijn.

images/40/hart40.png

Is revalidatie na gedecompenseerd hartfalen effectief?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 19 juli 2021

Oudere patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen met gedecompenseerd hartfalen, kunnen baat hebben bij een geïndividualiseerd revalidatieprogramma dat al tijdens de ziekenhuisopname start. De effectiviteit van het revalidatieprogramma blijkt uit een RCT die Amerikaanse onderzoekers onlangs publiceerden. *Voor deze bron moet worden betaald.

Prof.dr. Ruud Selles benoemd tot hoogleraar bij het Erasmus MC

Bron: NPi, 19 juli 2021

Onlangs is prof.dr. Ruud Selles – lid van de Raad van Toezicht van het NPi en docent in de opleiding handtherapie – benoemd tot hoogleraar bij het Erasmus MC. Ruud Selles krijgt een gecombineerde aanstelling op de afdelingen Revalidatiegeneeskunde en Plastische Heelkunde. Hij gaat onderzoeken wat de beste behandelingen zijn voor hand- en polsaandoeningen en maakt daarvoor gebruik van een enorme database met patiëntgegevens en behandelingsuitkomsten.

images/40/algemeen40.png

Nivel: Koppel fysio- en huisartsgegevens voor betere kijk op zorg

Bron: Skipr, 19 juli 2021

De combinatie van fysiotherapie- en huisartsenregistraties kan een beter inzicht geven op de geleverde zorg in de eerste lijn. De koppeling van patiëntinformatie geeft een bredere kijk op zorggebruik, zorgproces en het beloop van gezondheidsklachten. Ook wordt er meer bekend over de medische achtergrond van patiënten, zoals informatie over chronische aandoeningen en voorgeschreven geneesmiddelen.

images/40/algemeen40.png

NPi-jaarverslag 2020

Bekijk ons jaarverslag in een video van 3 minuten

Graag presenteren wij ons jaarverslag over 2020, een jaar dat voor iedereen buitengewoon bijzonder verliep. In een korte animatie zie je onze activiteiten en ontwikkelingen in 2020. We kijken graag vooruit naar een gezonde en leergierige toekomst.

images/40/hart40.png

Helft covidpatiënten verlaat ziekenhuis met complicaties

Bron: Skipr, 16 juli 2021

Bijna de helft van de covidpatiënten verlaat het ziekenhuis met een of meer complicaties. Ook jonge, voorheen gezonde patiënten die niet op de IC hebben gelegen, kunnen na ontslag nog kampen met onder meer nierproblemen, hartklachten en ademhalingsmoeilijkheden.

images/40/algemeen40.png

Volg je NPi-cursussen liever live in de zaal, online of gecombineerd?

We horen het graag!

Het afgelopen anderhalf jaar organiseerden we onze cursussen vrijwel volledig online. Nu we ook weer live-cursussen in zalen mogen organiseren vragen we ons af of we ook online cursussen moeten blijven aanbieden. Welke vorm heeft jouw voorkeur?

images/40/arbeid40.png

Ruim helft van de Nederlanders ervaart ongezond veel stress op werk

Bron: AD, 16 juli 2021

Door de coronacrisis is stress op de werkvloer een nog relevanter onderwerp geworden. Ruim de helft van de Nederlandse werknemers (56 procent) zegt ongezond veel werkgerelateerde stress te ervaren.

images/40/hart40.png

De fysiotherapeutische behandeling van patiënten met een Post Intensive Care Syndroom na ontslag uit het ziekenhuis

Donderdagmiddag en -avond 9 september

In verband met grote vraag naar dit thema is deze cursus gepland. Omdat de behandelmogelijkheden voor ernstig zieke patiënten steeds verder verbeteren overleven ook steeds meer mensen een periode van levensbedreigende ziekte op de Intensive Care (IC). De keerzijde is dat een grote groep patiënten van de IC wordt ontslagen met lichamelijke, psychische en cognitieve klachten. Deze klachten kunnen tot jaren na ziekenhuisontslag aanhouden en staan vaak los van de oorspronkelijke ziekte waarvoor de patiënt op de IC werd opgenomen. Deze combinatie van problemen wordt het post-intensive care syndroom (PICS) genoemd.

images/40/sport40.png

Zo doe je spier- en botversterkende oefeningen

Bron: Alles over sport, 15 juli 2021

De beweegrichtlijnen adviseren dat kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen. Voor volwassenen en ouderen is dit tweemaal nodig, bij ouderen aangevuld met balansoefeningen. Wat zijn spier- en botversterkende activiteiten en balansoefeningen, en hoe voldoe je aan het advies?

images/40/hart40.png

Vijf minuten ademspiertraining verlaagt de bloeddruk

Bron: New Scientist, 14 juli 2021

Met een dagelijkse korte sessie ademhalingsoefeningen je bloeddruk verlagen en je gezondheid verbeteren zonder je sportschoenen aan te trekken? Een nieuwe studie laat zien dat het mogelijk is. Maar wacht nog maar even met die schoenen bij het grofvuil gooien.

images/40/msk40.png

‘Veel zwaargewonden gaan naar verkeerde ziekenhuis’

Bron: Skipr, 14 juli 2021

Elk jaar worden zo’n 1500 zwaargewonde patiënten naar een verkeerd ziekenhuis gebracht, meldt het AD op basis van eigen onderzoek. Deze patiënten, een derde van alle patiënten met ernstig letsel na een ongeval, krijgen in dat geval niet de beste zorg.

images/40/msk40.png

Temporomandibulaire disfunctie: diagnostiek en behandeling

Vrijdagen 17 september en 1 oktober

Temporomandibulaire disfunctie (TMD) is de verzamelnaam voor musculoskeletale stoornissen van het kauwstelsel. Veel gehoorde klachten bij TMD zijn: pijn tijdens het kauwen, vermoeidheid van de kauwspieren, het niet goed kunnen openen en/of sluiten van de mond, pijn van het kaakgewricht, een knappend of krakend kaakgewricht, een overgevoelig gebit, abnormale slijtage van het gebit, oorpijn, hoofdpijn en nekpijn. In deze cursus worden de huidige inzichten besproken over TMD in relatie tot de genoemde klachtenpatronen.

images/40/hart40.png

Helft mensen met diabetes 2 kent gezondheidsrisico’s niet

Bron: Gezondheidsnet, 14 juli 2021

Mensen met diabetes type 2 blijken zelf weinig kennis te hebben van hun aandoening, 48 procent is onbekend met het verhoogde risico op hart- en vaatziekten en meer dan driekwart weet niet dat cholesterol en bloeddruk hierin een rol spelen.

images/40/msk40.png

‘Heupoperatie is niet altijd de oplossing’

Bron: Skipr, 14 juli 2021

Bij kwetsbare patiënten – mede door de stijgende levensverwachting een groeiende groep – leidt een heupoperatie niet altijd tot de gewenste uitkomst. Dat komt door de grotere kans op complicaties en vroege sterfte.

images/40/sport40.png

Leer meer over inspanningsfysiologie en trainingsleer

Maandag 20 september, dinsdag 5 oktober en maandagmiddag 29 november

De cursus bestaat naast fysieke cursusdagen uit een e-learning-module in 3 delen die elke deelnemer individueel dient te doorlopen. Het eerste deel doorloop je voorafgaand aan de eerste cursusdag, het tweede deel tussen eerste en tweede dag in. Het derde en laatste deel bestaat uit het volgen van een duur- en krachttrainingsprogramma van een cliënt/patiënt ter voorbereiding op de derde bijeenkomst.

images/40/sport40.png

Vanaf september twee cursussen Beweegprogramma’s deel 1 en vier cursussen Beweegprogramma’s deel 2

September - december

In samenwerking met diverse onderzoeksinstituten en TNO Kwaliteit van leven heeft het KNGF een negental beweegprogramma's ontwikkeld voor mensen met een chronische aandoening. Naast Beweegprogramma deel 1, in het najaar bij het NPi tevens de thema's COPD', 'Diabetes Mellitus', 'Artrose' en 'Oncologie'. Klik op de titel voor het complete overzicht in de NPi-cursuskalender.

Samenstelling:
Lonneke van Berkel
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.