Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/bekken40.png

Overgangsklachten beïnvloeden werkniveau van vrouwen

Bron: Medisch contact, 14 juni 2024

Dat ernstige overgangsklachten maken dat vrouwen hun werk vaak niet meer op hetzelfde niveau kunnen uitvoeren, is een kwestie die in de praktijk van alledag eigenlijk best bekend is. Maar tegelijkertijd rust er nog steeds een taboe op, zo blijkt uit het proefschrift van gynaecoloog Marije Geukes, die daarin het verband tussen klachten van de overgang en dit ‘werkvermogen’ onderzocht. Ze promoveerde 13 juni aan de VU. In een getal uitgedrukt: vrouwen met ernstige overgangsklachten hadden in haar onderzoek 8,4 maal zoveel kans op een lager werkvermogen dan vrouwen met milde klachten.

images/40/kinderen40.png

Praktische cursusdag over High-intensity Interval Training (HIT) bij kinderen

>>> Donderdag 27 juni 2024

In deze eendaagse cursus leer je hoe je HIT in jouw praktijk kunt inzetten om jongeren met een fysieke beperking in een korte periode naar een bepaald doel, zoals structurele fysieke activiteit in de thuissituatie, te trainen. Jongeren met een fysieke beperking zijn trainbaar volgens algemene trainingsprincipes en uit onderzoek blijkt dat HIT ook goede resultaten laat zien in deze doelgroep maar dat er minder vaak gesport wordt dan hun leeftijdsgenoten. Na deze dag weet jij hoe je hierop in kunt spelen en deze doelgroep naar structureler sporten kunt bewegen middels toepassing van HIT.

images/40/sport40.png

Oranje-vrouwen zakken voor het eerst sinds 2017 uit mondiale top tien

Bron: NOS, 14 juni 2024

De Nederlandse voetbalsters zijn op de wereldranglijst voor het eerst in bijna zeven jaar uit de top tien gevallen. De vrouwen van bondscoach Andries Jonker zijn gepasseerd door Canada, Brazilië en Noord-Korea en vinden zich nu terug op de elfde plaats.

images/40/neuro40.png

Webinar 'Sporten en bewegen op maat als medicijn voor mensen met de ziekte van Parkinson'

>>> Donderdagavond 27 juni 2024

In dit webinar zal Bas Bloem ingaan op de laatste wetenschappelijke inzichten. Hij zal uitleggen dat sporten en bewegen effecten hebben op de symptomen bij mensen met de ziekte van Parkinson, op zowel de motorische als de non-motore manifestaties van de ziekte. Daarnaast bespreekt hij de laatste inzichten die aangeven dat sporten en bewegen mogelijk ook een remmend effect kan hebben op de progressie van de ziekte van Parkinson. Tenslotte bespreekt Bas Bloem welke vormen van sporten en bewegen een aangetoond gunstig effect hebben bij deze doelgroep, en geeft hij aan wat de specifieke barrières en facilitators zijn om de mensen met deze complexe neurodegeneratieve aandoening duurzaam aan het bewegen te krijgen.

images/40/algemeen40.png

Technologische innovaties voor betere gezondheid kunnen alleen slagen met systemische blik

Bron: HU, 14 juni 2024

Onze gezondheid staat steeds meer onder druk door klimaatverandering, verstedelijking, vergrijzing, een krappe arbeidsmarkt en stijgende zorgkosten. Slimme, technologische oplossingen zijn nodig, maar die hebben alleen kans van slagen als ze passen in het grotere geheel. Daarvoor is een systemische blik nodig, is de boodschap van Matthijs Smakman, lector Smart Systems for Healthy Living aan Hogeschool Utrecht. Op 14 juni 2024 hield hij zijn openbare les.

images/40/hart40.png

Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de ziekenhuis patiënt

>>> Zaterdag 7 september en donderdagmiddag en -avond 12 september 2024

De cursus is bedoeld voor zowel startende als ervaren ziekenhuisfysiotherapeuten. Wat collega's zeggen: "100% intramuraal, een verademing. Geen seconde gedacht hoe laat is het, interessant en zeer leerzaam dus. Praktijkgericht. Enthousiaste groep docenten. Fijn de herhaling van de basisprincipes inspanningsfysiologie door de verschillende docenten. Mooie afwisseling van theorie en praktijk."

images/40/algemeen40.png

Studentenproject Open-ICT: chip met patiëntinformatie kan levens redden op de ambulance

Bron: HU, 13 juni 2024

Stel, er gebeurt iets en je hebt een ambulance nodig. Je hebt een allergie of gebruikt medicijnen, maar het ambulancepersoneel weet dat niet en jij bent niet in staat ze dat te vertellen. Dan kunnen ze verkeerde behandelkeuzes maken. Wat als je dat soort informatie nou bij je zou dragen? Met dat idee gingen studenten van de opleiding Open-ICT aan de slag. Het resultaat: de Secure Medical Information Chip.

images/40/ouderen40.png

Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen

>>> Maandag 9 september, maandag 16 september en maandag 25 november 2024

Wat is normale veroudering? Welke grondmotorische vaardigheden zijn trainbaar? Welke trainingsvariabelen kun je gebruiken? Hoe gebruik je de testbatterij van de Senior Fitness Test? In deze cursus krijg je niet alleen antwoord op deze vragen, maar ga je zelf ook met ouderen in je eigen praktijk een ‘stage’ doorlopen om de praktijk goed in de vingers te krijgen.

images/40/kinderen40.png

‘Motiverende gespreksvoering bij kinderen en jong volwassenen’

>>> Maandagmiddag en -avond 9 september en dinsdag 10 september 2024

Na deze cursus heb je beter zicht op de reden achter het gedrag van het kind, puber of jongvolwassene en kun je aansluiten bij deze belevingswereld in de therapeutische begeleiding. Je krijgt bijvoorbeeld antwoord op de volgende vragen: Hoe kom ik erachter in welke ontwikkelingsfase het kind zit? Wat zijn de essentiële vaardigheden om gedrag te beïnvloeden en kinderen te motiveren? En welke verschillende werk- en gespreksvormen kan ik gebruiken?

images/40/hart40.png

Stimuleer sport en bewegen voor een betere bloeddruk

Bron: Alles over sport, 12 juni 2024

Regelmatig sporten en bewegen werkt bloeddrukverlagend, zelfs al direct na de activiteit. Sporten blijkt zelfs net zo goed te werken bij een hoge bloeddruk (ook wel hypertensie) als medicatie. Twijfel je als zorg-, sport- of beweegprofessional welke activiteiten wel of niet geschikt zijn? Of heb je behoefte aan tips of advies op het gebied van bewegen met een hoge bloeddruk? Lees in dit artikel wat er nodig is om op een veilige manier te sporten en bewegen.

images/40/algemeen40.png

Waarom is structureel bewegen met aanhoudende pijn zo lastig? Je hoort het in dit webinar!

>>> Woensdagavond 11 september 2024

Wat maakt het dan zo moeilijk om patiënten met aanhoudende pijn aan het bewegen te krijgen? En hoe kunnen we dit faciliteren? In dit webinar vertelt prof. Mira Meeús welke belemmerende factoren een rol spelen, en krijg je praktische tips om deze patiënten te motiveren. 

images/40/sport40.png

ONLINE: Cursus schouderpijnsyndromen

>>> Donderdag 12 september en donderdag 26 september 2024

Na de cursus ben je in staat om aan de hand van casuïstiek de diverse schouderpijnsyndromen te diagnosticeren en op grond van klinisch redeneren uitgangspunten te formuleren voor de begeleiding en behandeling van cliënten met deze pijnsyndromen.

images/40/algemeen40.png

Rotterdam gaat 30 miljoen besparen op zorg

Bron: Skipr, 12 juni 2024

De zorgvraag in Rotterdam is zo groot dat de gemeente het niet meer aankan. De zorgkosten zijn explosief gestegen en er is een groot tekort aan personeel. Ronald Buijt, zorgwethouder van Rotterdam (Leefbaar Rotterdam), waarschuwt dat het zorgstelsel onhoudbaar, onbetaalbaar en onuitvoerbaar is geworden en gaat besparen, vertelt hij aan Rijnmond.

images/40/sport40.png

Sportrevalidatie op Papendal: zeer compleet met veel praktisch oefenen

>>> Vrijdagmiddag en -avond 13 september, zaterdag 14 september, vrijdagmiddag en -avond 4 oktober en zaterdag 5 oktober 2024

Sportrevalidatie is heel breed. De revalidatie is gericht op de periode dat de sporter geblesseerd raakt tot sporthervatting op het oude niveau. Soms is het oude niveau niet haalbaar, maar het streven is om binnen de grenzen het hoogst haalbare niveau te bereiken. Dit kan ook betekenen dat een sporter soms na revalidatie een beter niveau haalt dan in de periode voorafgaand aan een blessure.iteit'. Na afloop van de cursus kan je op basis van een analyse van de belastbaarheid van de sporter en de beoefende sport een verantwoord sportrevalidatieprogramma opstellen en invullen, met als einddoel sporthervatting (op het oude niveau).

images/40/neuro40.png

Neurorevalidatie/CVA voor ergotherapeuten: nog een paar plaatsen vrij!

>>> Start vrijdag 13 september

Deze hoog gewaarderde (8.5) opleiding leidt jou als ergotherapeut op tot expert in de neurorevalidatie van de patiënt na een herseninfarct of hersenbloeding (beroerte). Je kunt je dan als expert richten op op het optimaliseren van het handelen van de patiënt binnen de domeinen arm/hand vaardigheden, verplaats- , balans en loopvaardigheden met de focus op motorische processen binnen de kaders van het ICF-model en klinisch redeneren. In deze opleiding bouw je een stevig fundament voor de onderwerpen: 1. klinimetrie; 2. functionele prognostiek en klinische determinanten; 3. herstelmechanismen en 4. neuroplasticiteit met betrekking tot het neurologisch herstel en met betrekking tot vaardigheden van het dagelijks leven (ADL), loopvaardigheden en arm-handvaardigheden.

images/40/sport40.png

NPi-directeur Tinus Jongert te zien in het RTL Nieuws

Bron: RTL, 11 juni 2024

Dinsdagavond was NPi-directeur Tinus Jongert te zien in het RTL Nieuws. Hij werd geïnterviewd in het kader van de blessures van het Nederlands mannenvoetbalelftal. Bekijk het item vanaf 05:53 minuten:

images/40/bekken40.png

Webinar 'Seksueel trauma - gevolgen voor het bewegend functioneren'

>>> Dinsdagavond 17 september 2024

Na afloop van dit webinar kan de deelnemer de mogelijke oorzaken van aanhoudende klachten betreffende het bewegend functioneren ten gevolge van een seksueel trauma benoemen. Tevens kan de deelnemer deze klachten herkennen en duiden bij patiënten die slachtoffer zijn van seksueel geweld en die mogelijk op een andere manier benaderd dienen te worden. Na dit webinar heeft de deelnemer handvatten om bij het vermoeden van een seksueel trauma de juiste adviezen te kunnen geven.

images/40/bekken40.png

Meer leren over bekkenbodemklachten in relatie tot de darm?

>>> Vrijdagochtend, -middag en -avond 20 september en zaterdag 21 september 2024

Na de cursus ken je de fysiotherapeutische mogelijkheden bij cliënten met darmklachten die in relatie staan tot functiestoornissen van de bekkenbodem. Ook kun je een gestructureerde anamnese afnemen en hieruit doelstellingen voor de therapie destilleren. Daarnaast ken je een aantal oefentherapeutische mogelijkheden voor de behandeling van mensen met darmklachten die in relatie staan tot functiestoornissen van de bekkenbodem.

images/40/sport40.png

Oranje heeft 'goed gevoel' na uitzwaaiwedstrijd, maar baalt van blessures

Bron: NOS, 10 juni 2024

Na twee eenvoudige oefenzeges op Canada en IJsland (beide 4-0) was er bij Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk geen sprake van euforie. Teun Koopmeiners haakte in de warming-up geblesseerd af. "Hopelijk valt het mee, maar we zullen het zien. Dat is wel een smetje op de avond."

images/40/msk40.png

Masterclass 'Anterieure kniepijn'

>>> Vrijdag 20 september 2024

Na deze masterclass kun je op basis van best evidence en best practice patiënten met anterieure kniepijn onderzoeken en behandelen. De behandeling gaat uit van de individuele patiënt als een complex geheel. Tevens ken je de voor de fysiotherapie relevante klachtenbeelden waarbij het disfunctioneren van de knie een rol speelt. Daarnaast beschik je over kennis over de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathomorfologie en pathofysiologie die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren. Je bent in staat kritisch te reflecteren op het eigen handelen. 

images/40/kinderen40.png

Bewegen tijdens de schooldag: samenwerking tussen gemeente en onderwijs

Bron: Alles over sport, 10 juni 2024

Beleidsmakers en leerkrachten komen niet dagelijks bij elkaar over de vloer. Toch kan goede samenwerking tussen gemeente en onderwijs de sleutel zijn tot een gezonde en actieve jeugd. In dit artikel delen de gemeenten Utrecht en Maastricht hun aanpak. Hoe keerden zij de dalende beweegtrend onder kinderen in hun gemeente? Wat hebben onderwijs en gemeenten te bieden op gebied van bewegen?

images/40/kinderen40.png

Opleiding Kinderbekkenfysiotherapie: vijf modules van 3 dagen tussen september 2024 - juni 2025

>>> Start op vrijdag 27 september

Het addendum ‘gespecialiseerde fysiotherapie bij kinderen met problemen in de zindelijkheid’ van de NVFB en de NVFK heeft als uitgangspunt gediend voor deze opleiding. De scholing is ontwikkeld om professioneel te kunnen werken met kinderen met problemen in de zindelijkheid en daarmee de patiëntveiligheid te waarborgen. Betaling in termijnen is mogelijk.

images/40/algemeen40.png

Vacature: Medewerker cursusadministratie

Vacature

Voor het cursussecretariaat zijn wij op zoek naar een medewerker cursusadministratie. Wij zoeken een nieuwe collega voor 28 à 40 uur per week (in ieder geval vrijdagmiddag). Ons kantoor zit op loopafstand van Amersfoort Centraal en deels thuiswerken is mogelijk. Ben of ken jij onze nieuwe collega?

images/40/hart40.png

Nederlander eet twee keer zoveel suiker als hij denkt

Bron: Skipr, 7 juni 2024

Nederlanders krijgen twee keer zoveel suiker binnen als ze zelf denken, aldus het Diabetes Fonds op basis van een representatief onderzoek onder 1140 volwassenen. Mensen schatten hun inname op 7,4 suikerklontjes per dag, maar het zijn er ruim 14. Driekwart van de inname komt niet gewoon uit koek, snoep en frisdrank, maar bijvoorbeeld via kant-en-klare sauzen en kruidenmixen.

images/40/sport40.png

Heel intensief sporten heeft mogelijk een groot nadeel voor onze gezondheid

Bron: Welingelichte kringen, 7 juni 2024

Bewegen is gezond, daar zijn onderzoekers het zeker over eens, maar je kunt het ook overdrijven en dan is het mogelijk helemaal niet zo goed voor je, blijkt uit een Amerikaanse studie. "Mensen die erg fit zijn, kunnen direct na intensieve lichaamsbeweging vatbaarder zijn voor virale luchtweginfecties", zegt biomedisch wetenschapper Ernesto Nakayasu van het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL).

images/40/bekken40.png

Een op de elf vrouwen bezocht in 2022 de huisarts voor vrouwspecifieke aandoeningen

Bron: Nivel, 6 juni 2024

In 2022 bezochten naar schatting 803.000 vrouwen hun huisarts voor een vrouwspecifieke aandoening. Vrouwen bezochten de huisarts het vaakst voor hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, voor overgangsklachten, voor urine-incontinentie en voor verzakkingsklachten. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel, waarvan de resultaten op 13 mei overhandigd zijn aan minister Pia Dijkstra van VWS.

images/40/lymfe40.png

Succesvolle behandeling van darmkanker met immuuntherapie

Bron: Skipr, 6 juni 2024

Mensen die lijden aan een bepaalde vorm van darmkanker hebben veel baat bij een kortdurende immuuntherapie voorafgaand aan hun operatie. Het Antoni van Leeuwenhoek meldt dat bij tweederde van de 111 patiënten die het zo behandelde, de tumor ten tijde van de operatie al volledig was verdwenen. En bij geen van de patiënten is de kanker teruggekeerd in de gemiddeld ruim twee jaar dat ze zijn gevolgd.

images/40/lymfe40.png

Nieuw platform ziet het licht: Oncologienetwerken Nederland

Bron: Amsterdam UMC, 6 juni 2024

De regionale oncologienetwerken in Nederland hebben een gezamenlijk landelijk platform opgericht. Onder de noemer Oncologienetwerken Nederland werken ze aan nog betere oncologische netwerkzorg voor iedere patiënt met kanker. Hun motto: ‘samen leren en verbeteren’.

images/40/neuro40.png

Twee miljoen mensen in Nederland hebben migraine, maar ‘je weet niet wat het triggert’

Bron: NRC*, 6 juni 2024

„Het is schrikbarend hoe weinig we precies weten over migraine”, zegt neuroloog Gisela Terwindt. Haar boek Koppijn is klaar en ligt bij haar thuis in Heemstede op tafel. Het hielp dat veel van wat ze wilde opschrijven dagelijks langskomt in haar spreekkamer.

images/40/msk40.png

Lage rugpijn? Blijven bewegen en sporten kan pijn verlichten

Bron: Alles over sport, 5 juni 2024

Bij rugpijn is het vaak het beste om te blijven bewegen. De pijn van (chronische) rugklachten neemt dan namelijk vaak af. In dit artikel lees je wat jij als zorgprofessional of sport- en beweegaanbieder je patiënt hierin het beste kunt adviseren.

images/40/hart40.png

Verhoogt een vroege menopauze de kans op hart- en vaatziekten?

Bron: Telegraaf, 5 juni 2024

De laatste tijd is er gelukkig veel aandacht voor het vrouwenhart. Terwijl men vroeger dacht dat een hartinfarct een typische mannenziekte was, tegenwoordig weten we dat vrouwen meer dan ooit slachtoffer van hart- en vaatziekten kunnen worden. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat vrouwen tot de menopauze goed tegen hart- en vaatziekten zijn beschermd, maar daarna neemt het risico in rap tempo toe.

images/40/msk40.png

Hernia in Nederland later én minder geopereerd

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 5 juni 2024

Nederlandse artsen zijn patiënten met een lumbosacraal radiculair syndroom door een hernia nuclei pulposi de afgelopen jaren anders gaan behandelen. Een retrospectief onderzoek laat zien dat er minder en later wordt geopereerd. Onderzoeker Juliëtte van Munster (LUMC) en collega’s wijzen er wel op dat te laat opereren ook schadelijk kan zijn

images/40/neuro40.png

Intensieve neurorevalidatie zorgt vaak voor ‘awakening’ na coma

Bron: Erasmus MC, 4 juni 2024

Een intensief revalidatietraject voor volwassenen met een langdurige bewustzijnsstoornis lijkt vruchten af te werpen. Tijdens de revalidatie komt circa de helft van de patiënten weer bij bewustzijn. Of het traject ook bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de patiënten en hun familie, wordt nog onderzocht.

images/40/psycho40.png

Jongvolwassenen zijn steeds vaker negatief over hun eigen gezondheid

Bron: Nu, 4 juni 2024

Jongvolwassen ervaren meer psychische klachten dan voor de coronapandemie, blijkt uit de Landelijke Jeugdmonitor op basis van cijfers van de Gezondheidsenquête. "Het gaat wel", zeggen steeds meer van hen over hun eigen gezondheid.

images/40/algemeen40.png

Nederlanders betalen vaak te veel voor hun zorgverzekering

Bron: AD, 4 juni 2024

Meer dan de helft van de Nederlanders met een zorgverzekering betaalt te veel. Dat stellen de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) na onderzoek. Dat komt door het grote aanbod aan zorgverzekeringen die niet of nauwelijks van elkaar verschillen, waardoor mensen moeite hebben om de verschillen te begrijpen en vaak een basisverzekering kiezen waarvoor ook een goedkoper alternatief bestaat.

images/40/psycho40.png

VWS lanceert campagne om jongeren te laten praten over mentale gezondheid

Bron: Skipr, 3 juni 2024

Middels een online campagne en de slogan Hey, het is oké moedigt het ministerie van VWS jongeren aan om te praten over hun mentale gezondheid.

images/40/hart40.png

Hartstichting wil gratis reanimatiecursus voor alle Nederlanders: ’Met een disconummer red je het niet’

Bron: De Telegraaf, 31 mei 2024

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is het grootst als omstanders snel hulp bieden. Maar weet jij wat je moet doen als er iemand op straat neervalt en niet meer bij bewustzijn is? En waarom zit er, als de medische nood hoog is, soms een kettingslot op een AED?

images/40/lymfe40.png

Nieuwe bloedtest kan drie jaar voor ze er zijn de terugkeer van tumoren voorspellen

Bron: Nieuwsblad, 2 juni 2024

Een nieuwe bloedtest kan tot drie jaar voor ze opduiken de terugkeer van tumoren bij borstkanker voorspellen. De onderzoekers spreken van een doorbraak in de strijd tegen borstkanker.

images/40/bekken40.png

Zware vapeurs tijdens menopauze? “Vrouwen die dit ervaren, doen er goed aan hun hart te controleren”

Bron: Nieuwsblad, 3 juni 2024

Vrouwen die tijdens de menopauze worden geplaagd door zware vapeurs of hevige nachtelijke zweetsessies zijn tot drie keer vatbaarder om een leveraandoening te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Athene, Griekenland.

images/40/hart40.png

Nieuwe combinatie van immunotherapieën verlaagt herval van longkankerpatiënten

Bron: HLN, 28 mei 2024

Uit nieuw onderzoek blijkt dat patiënten in vroegtijdige stadia van longkanker gebaat kunnen zijn met een nieuwe combinatie van immunotherapieën voor er een chirurgische ingreep plaatsvindt. De resultaten van het onderzoek van longarts Kristof Cuppens, (Jessa /Sint-Trudo) in samenwerking met het Nederlands Kanker Instituut en de Universiteit van Essen is zopas gepubliceerd in het vooraanstaande internationale vaktijdschrift ‘Nature Medicine’.

Samenstelling:
Ester Weerdenburg
Susan Hombergen
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.