Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/neuro40.png

Webinar 'Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van vermoeidheid bij neuromusculaire aandoeningen en MS'

Woensdagavond 21 april

In twee uur praten prof. dr. Vincent de Groot en dr. Nicole Voet je bij over nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van vermoeidheid bij neuromusculaire aandoeningen en MS. Een interactieve live-uitzending met lezingen van experts én paneldiscussies vanuit de NPi-studio in Amersfoort.

images/40/hart40.png

Webinar 'De fysiotherapeutische begeleiding van (post) COVID-19 patiënten, de dagelijkse praktijk'

Dinsdagavond 20 april

dr. Juultje Sommers, Sandra Jongenotter en Ellen Toet gaan in op de laatste ervaringen en inzichten (met een grote variëteit in verschijningsvormen) in de fysiotherapeutische begeleiding van COVID-19 patiënten. Voor zowel de ziekenhuisfase als voor de eerstelijns setting.

images/40/kinderen40.png

Gehavend in groei; bejegening van kinderen met een belast leven

Woensdagen 12 en 26 mei

Deze cursus verkent achtergronden van ontwikkelingen van patronen in gedrag, emoties en bewegen die het gevolg zijn van een vroeg belast leven. Herkenning van deze gevolgen en die op waarde schatten is essentieel om in de fysiotherapeutische praktijk een relatie op te bouwen die aan de basis staat van elke interventie.

images/40/ouderen40.png

ONLINE masterclass 'Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie'

Woensdag 21 april

Voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten die werkzaam zijn op een PG-afdeling en die bij voorkeur master Geriatrie of de (vervolg)cursus Psychogeriatrie of vergelijkbare scholing hebben gevolgd.

images/40/lymfe40.png

Diagnostiek en behandeling van primair lymfoedeem: nieuwste inzichten in masterclass

Donderdag 29 april

Na deze masterclass heeft de deelnemer kennis van de rol die genetica speelt bij de ontwikkeling van het lymfestelsel, de kenmerken van verschillende syndromen waarbij lymfatische afwijkingen een onderdeel zijn en de impact van primair lymfoedeem op iemands gezondheid. De deelnemer is in staat adequaat door te verwijzen als hij/zij aanwijzingen vindt voor primair lymfoedeem.

images/40/msk40.png

Musculoskeletale pijnklachten binnen de fysiotherapie en oefentherapie. Bekijk de videotrailer.

Dinsdagmiddag en -avond 18 mei

(Re)conceptualisering van pijn, Pain neurotags (neuroplasticiteit) en de ‘cortical body matrix’, Neurobiologie van het afferente en efferente (pijnmodulatie) systeem, Pijn en de relatie met verstoord bewegen (graded motor imagery), Neuropathische pijn, nociceptieve pijn en leereffecten (centrale sensitisatie), Neurobiologie van placebo en nocebo.

images/40/lymfe40.png

Volledige ONLINE tweedaagse conferentie over fysiotherapie in de oncologie

3 en 4 mei 2021

De internationale conferentie over fysiotherapie in de oncologie (ICPTO) op 3 en 4 mei 2021, die zou plaatsvinden in Kopenhagen, wordt een geheel ONLINE evenement vanwege de wereldwijde coronapandemie. Het thema van deze interessante conferentie is “When Research meets Clinical Practice”. Naast recente wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van de oncologie en fysiotherapie, lichten fysiotherapeuten uit diverse landen hun best practices toe. De sprekers zijn internationaal erkende wetenschappers, klinische experts en leiders van nationale en internationale organisaties op het gebied van de oncologische revalidatie.

images/40/hart40.png

LUMC berekent longschade Covid-19 patiënten met AI software

Bron: LUMC, 4 maart 2021

Zorgprofessionals in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) snel en gemakkelijk berekenen of een coronapatiënt ernstige longschade heeft opgelopen. Dit doen ze door een CT-scan door de AI-software van het programma CAD4COVID-CT te halen.

images/40/algemeen40.png

Veel misverstanden over obesitas

Bron: Gezondheidsnet, 4 maart 2021

Er bestaan nog veel misverstanden over obesitas. Dat stelt Mariëtte Boon, internist in opleiding en specialist op het gebied van vetstofwisseling. Veel mensen vinden dat het hebben van obesitas weliswaar niet iemands eigen schuld is, maar is wel van mening dat diegene er zelf mee aan de slag kan en dat een behandeling met een arts of leefstijlcoach niet nodig is.

images/40/sport40.png

Masterclass 'Liespijn bij sporters'. Sstart online en praktijkdag in juli

Dag 1 online op 25 maart. Dag 2 op 6 juli.

In deze masterclass worden dr. Igor Tak en dr. Rob Langhout de laatste inzichten gepresenteerd betreffende de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en oefentherapie van liesblessures bij sporters. Hoewel liespijn het meest voorkomt in het voetbal kunnen biomechanica, onderzoek- en behandelprincipes toegepast worden op iedere sporter met een liesblessure. Gemiddelde beoordeling: 8.3 na 84 beoordelingen. Bekijk de videotrailer met nadere toelichting over het programma.

images/40/bekken40.png

Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie

Vrijdagen 9 april, 23 april en 28 mei 2021

Op de haar kenmerkende zeer bevlogen wijze onderwijst bekkenfysiotherapeut dr. Marijke Slieker deze in 3 daagse cursus voor (geriatrie)fysiotherapeuten. Aard van de problematiek, onderzoek en behandelmogelijkheden en eigen reflectie staan centraal in deze cursus.

images/40/msk40.png

Reumapatiënten kunnen toe met minder medicatie, en dus minder bijwerkingen

Bron: Trouw, 4 maart 2021

Een deel van de reumapatiënten bij wie het goed gaat, kan helemaal zónder medicatie. Dat scheelt narigheid door bijwerkingen. En het is goedkoper. 

images/40/kinderen40.png

'Kinderen met een beperking eenzamer dan ooit door corona'

Bron: NOS, 4 maart 2021

Kinderen met een beperking hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis: bijna driekwart zegt zich eenzamer dan ooit te voelen. Dat valt af te leiden uit een inventarisatie van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind onder 161 gezinnen met minstens een kind met een beperking.

images/40/hart40.png

Dé behandeling voor ex-coronapatiënten? Die bestaat niet, zeggen fysiotherapeuten: ‘Je moet de tijd nemen’

Bron: Algemeen Dagblad, 3 maart 2021

De beroepsvereniging voor fysiotherapeuten vindt niet dat dé behandeling voor ex-coronapatiënten bestaat. Dat kan ook niet, want door de korte ontstaansgeschiedenis van het virus ontbreekt er wetenschappelijk onderzoek op dit terrein.

images/40/algemeen40.png

Hoe maak je als zorgverlener het gesprek over leefstijl toegankelijk?

Bron: Alles over sport, 2 maart 2021

Zorgverleners behandelen regelmatig mensen met chronische aandoeningen of beperkingen als gevolg van een slechte leefstijl. De zorg voor deze patiënten vraagt veel tijd. Het is niet altijd makkelijk voor de zorgverlener het gesprek aan te gaan over leefstijl. Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft daarom Bewust Bewegen ontwikkeld.

images/40/hart40.png

Hoe gaan angstige mensen om met het coronavirus?

Bron: Radboud UMC, 2 maart 2021

Er is veel te doen over onze emotionele gezondheid tijdens de COVID-19-pandemie. Anne-Kathrin Brehl, onderzoeker bij het Radboudumc, onderzocht of angstige mensen meer of juist minder klachten ervaren in de loop van de lockdown. Wat blijkt: de mensen die van nature geneigd zijn zich vaker terug te trekken, waren tijdens de pandemie juist minder angstig.

images/40/ouderen40.png

Zestigplusser hoeft niet meer eiwitten te eten

Bron: Skipr, 2 maart 2021

Zestigplussers hoeven niet meer eiwitten tot zich te nemen dan de ruim 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht die voor alle gezonde volwassenen wordt geadviseerd. Dat meldt de Gezondheidsraad aan het ministerie van VWS. Er was onder wetenschappers discussie ontstaan over de norm voor senioren. Sommige landen hanteren voor mensen vanaf zestig jaar ook een grotere hoeveelheid.

images/40/kinderen40.png

Samenwerken maakt zorg effectiever

Bron: Vakblad Vroeg, 2 maart 2021

Betere zorg aan zwangere vrouwen en gezinnen met jonge kinderen vertaalt zich terug in gezondheidswinst. Niet voor niets is dit de insteek van het programma Kansrijke Start. Marilene de Zeeuw breekt in dit verband een lans voor het aanhalen van de onderlinge banden tussen zorgprofessionals.

images/40/hart40.png

Corona-uitbraak leidt bij veel mensen met een chronische ziekte of beperking voornamelijk tot emotionele klachten

Bron: Nivel, 2 maart 2021

Voor sommige mensen met een langdurige ziekte of beperking hadden de coronamaatregelen een negatieve impact op hun leven; er was sprake van een vermindering van hun welzijn en meer gevoelens van eenzaamheid. Voor anderen bracht de coronapandemie juist positieve ontwikkelingen met zich mee, zoals de groeiende aandacht voor zelfmanagement.

images/40/algemeen40.png

Het Grote Zorgdebat - maandagavond 8 maart 2021

Bron: KNGF, 2 maart 2021

De coronacrisis heeft ons zorgsysteem op scherp gezet. Wat kunnen we hier van leren? En welke plannen hebben onze politieke partijen voor de komende jaren? Op maandag 8 maart 2021 om 19.30 uur debatteren kandidaat-Kamerleden van elf politieke partijen hierover in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021. Volg de vierde editie van Het Grote Zorgdebat online.

images/40/hart40.png

Mobiele technologie helpt COPD-patiënten ziekte te controleren

Bron: Hogeschool Utrecht, 2 maart 2021

Mobiele technologie kan patiënten met COPD helpen goed om te gaan met tijdelijke verergeringen van hun aandoening. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Yvonne Korpershoek, onderzoeker bij het lectoraat Chronisch Zieken.

images/40/lymfe40.png

Minder diagnoses darmkanker door coronacrisis

Bron: Gezondheidsnet, 1 maart 2021

In 2020 is het aantal mensen dat de diagnose darmkanker kreeg met 8,4 procent gedaald ten opzichte van 2019. Deze daling komt door de coronacrisis. 'Zorgwekkend', vinden de Maag Lever Darm Stichting en Stichting Darmkanker.

images/40/hart40.png

Water als nieuw middel voor hartonderzoek bij pijn op de borst

Bron: Radboud UMC, 1 maart 2021

Patiënten met pijn op de borst, niet veroorzaakt door een vernauwing van de kransslagaders, kennen vaak niet de oorzaak van hun klachten. Wetenschappers van het Radboudumc hebben met succes een nieuwe techniek toegepast om andere oorzaken in de kransslagaders van het hart te onderzoeken. Daarvoor spuiten ze geen medicijnen in het hart, maar gebruiken ze water.

images/40/kinderen40.png

Blog: Tips voor therapie bij kinderen met hechtings- en gedragsproblemen

Leestijd: 4 minuten

Werk je veel met kinderen? Dan kom je ongetwijfeld kinderen met hechtings- of gedragsproblemen tegen. Hoewel je daar als ergo-, oefen- of fysiotherapeut misschien niet direct iets mee doet, beïnvloedt het de behandeling wel degelijk. Wist je dat het behandeleffect valt of staat met jouw (non-)verbale communicatie? In dit blog lees je meer over gedragsproblemen, onveilige hechting en hoe je hier in je behandelruimte mee om kunt gaan.

images/40/algemeen40.png

VWS gaat financiering preventie makkelijker maken

Bron: Skipr, 1 maart 2021

Het kabinet-Rutte komt uiterlijk volgende week met een wet die de financiering van preventie makkelijker maakt. De wet beoogt betere samenwerking tussen de zorgdomeinen: Wet langdurige zorg, Wet maatschappelijke ondersteuning en Zorgverzekeringswet.

images/40/sport40.png

Gezonde leefstijl krijgt volop aandacht van politieke partijen

Bron: Nieuws voor diëtisten, 26 februari 2021

De meeste politieke partijen zetten in op gezonde leefstijl en preventie van overgewicht en chronische ziekten. Dat concludeert de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) na een inventarisatie van alle verkiezingsprogramma’s. Vooral roken, voeding en beweging krijgen veel aandacht.

images/40/ouderen40.png

‘Helft ouderen is tijdens de coronapandemie minder gaan sporten en bewegen’

Bron: Medicalfacts, 26 februari 2021

De helft van de ouderen is tijdens de coronapandemie minder gaan sporten en bewegen, vooral de mensen die toch al beperkingen hebben of alleen wonen. Dat terwijl bewegen juist aantoonbaar zorgt voor een betere lichamelijke en mentale gezondheid, en mensen in staat stelt langer zelfredzaam te blijven.

images/40/neuro40.png

Verbeterde precisie bij wervelkolomoperaties door nieuw 3D-navigatiesysteem

Bron: Medicalfacts, 26 februari 2021

Operaties waarbij er implantaten in de wervelkolom worden geplaatst, brengen altijd risico’s met zich mee. Als een schroef verkeerd geplaatst wordt, heeft dit meteen zenuwschade als gevolg. VieCuri Medisch Centrum neemt als eerste ziekenhuis in Nederland een nieuw 3D-navigatiesysteem in gebruik, waarbij het aantal keren dat een schroef verkeerd zit, wordt gereduceerd van acht tot één procent.

images/40/bekken40.png

Nieuw beleid rond inleiding bij een bevalling

Bron: Vakblad Vroeg, 26 februari 2021

In plaats van na 42 weken een week eerder een inleiding aanbieden bij een normaal verlopende zwangerschap. Plus de voor- en nadelen van zowel inleiding als afwachtend beleid bespreken. Aldus luiden enkele adviezen uit de nieuwe richtlijnmodule.

images/40/algemeen40.png

Minister beantwoordt Kamervragen over fysiotherapie

Bron: Nieuwsbericht KNGF, 25 febuari 2021

Minister Van Ark (Medische Zorg en Sport) heeft Kamervragen beantwoord over het Ecorysrapport ‘Substitutie van zorg, Fysio- en Oefentherapie op de juiste plek’ dat vorige maand verscheen. GroenLinks stelde Kamervragen over dit rapport, waarin Ecorys concludeert dat fysiotherapie bij 27 van de 39 onderzochte aandoeningen effectief en kosteneffectief is.

images/40/psycho40.png

Trimbos: meer psychische klachten in coronatijd

Bron: Skipr, 25 februari 2021

Het Trimbos-instituut ziet een toename van psychische klachten tijdens de coronacrisis. Uit een peiling onder bijna 1300 mensen eind januari blijkt dat de deelnemers hun leven een 6,6 gaven, tegenover een 7 in de maanden daarvoor.

images/40/bekken40.png

‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’

Bron: AD, 25 februari 2021

Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over.

images/40/bekken40.png

Vrouwen in overgang durven klachten niet te bespreken: ‘Miljoenen lijden in stilte’

Bron: AD, 25 februari 2021

Hoewel de helft van de werkende bevolking er op een bepaald moment mee te maken krijgt, blijft de menopauze een taboe op het werk. Veel vrouwen hebben last van klachten, ziet vakbond CNV.

images/40/algemeen40.png

Minder contactbehoefte met de fysiotherapeut tijdens de coronacrisis

Bron: FysioForum, 24 februari 2021

De meeste mensen (50-74%) hebben sinds de uitbraak van het coronavirus geen reden gehad om contact op te nemen met de huisarts, fysiotherapeut of medisch specialist. Van de mensen die wel behoefte hadden aan contact, heeft de meerderheid de zorgverlener gewoon bezocht of digitaal of telefonisch contact gehad.

images/40/hart40.png

Vaccinatiebeleid opnieuw aangepast: chronisch zieken krijgen weer een nieuwe plek in het schema

Bron: Volkskrant, 24 februari 2021

De vaccinatiestrategie is wederom aangepast voor mensen met chronische aandoeningen. Hun belangenvereniging vindt het onbegrijpelijk dat zij zo lang moeten wachten op een prik.

images/40/msk40.png

Haagse proef met heupairbag voor ouderen

Bron: Medicalfacts, 24 februari 2021

Een zelfdenkende broek die je onzichtbaar onder je kleding kunt dragen; en die zichzelf in een fractie van een seconde als een airbag opblaast zodra je dreigt te vallen: zo’n broek bestaat en heet Wolk. Deze Haagse uitvinding wordt nu bij wijze van proef gebruikt door 10 zelfstandige ouderen met een valrisico bij Stichting Eykenburg, professionele organisatie voor ouderenzorg in Den Haag.

images/40/algemeen40.png

Nieuwe cursus: ‘Bewegen en bewogen worden; benaderingswijzen van mensen met een psychiatrische aandoening’

Woensdagen 19 mei en 2 juni

In deze nieuwe 2-daagse cursus wordt breed ingegaan op de meest voorkomende psychiatrische beelden of kenmerkend gedrag zonder dat de diagnose is gesteld (persoonlijkheidsstoornissen, depressie, angst/stress-stoornissen, psychosen). De nadruk ligt op de praktijk van contact leggen en aanjagende factoren van symptomen.

images/40/sport40.png

Nieuwe cursus: Krachttraining 2.0: techniek en uitvoering oefenstof

Vrijdagmiddag en -avond 28 mei en zaterdag 29 mei

Krachttraining is een belangrijk instrument binnen de sportfysiotherapeutische praktijk en kent vele facetten. Om een sporter zowel recreatief als op topsportniveau optimaal en veilig te kunnen coachen en begeleiden, is een gedegen kennis over de technische uitvoering van krachttraining nodig. Kleine aanwijzingen of aanpassingen in de oefenstof kunnen een groot verschil maken en sporters behoeden voor vervelende blessures.

Samenstelling:
Lonneke van Berkel
Nick Muhren
Veerle Neele
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.