Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/kinderen40.png

Suikertaks werkt: duizenden Britse kinderen minder dik dankzij belasting op frisdrank

Bron: Scientias, 27 januari 2023

Niet alleen produceren frisdrankfabrikanten sinds de suikertaks drankjes met minder suiker, ook het koopgedrag van veel Britten is veranderd. En dat alles ten gunste van de gezondheid, zo bewijst een nieuwe studie nu.

images/40/algemeen40.png

Inspecties onderzoeken nieuwe huisartsenketens na klachten over kwaliteit

Bron: AD, 26 januari 2023

De twee toezichthouders voor de gezondheidszorg gaan nieuwe ketens van huisartsenpraktijken onder de loep nemen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) willen weten of de zorg daar voldoet ‘aan de normen voor de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg zoals die voor alle huisartsen gelden’. Voor de zomervakantie zou het onderzoek klaar moeten zijn.

images/40/neuro40.png

Kaartspelletjes en sociale contacten helpen om geheugenverlies te vertragen

Bron: AD, 26 januari 2023

Een combinatie van gezonde levensstijlkeuzes, zoals goed eten, regelmatig sporten, kaartspelletjes spelen en minstens twee keer per week sociaal contact, kan helpen de snelheid van geheugenverlies te vertragen. Daardoor kan het risico op dementie worden verminderd, blijkt uit een tien jaar durende studie.

images/40/hart40.png

De fysiotherapeutische behandeling van patiënten met een Post Intensive Care Syndroom na ontslag uit het ziekenhuis

Donderdag 9 februari 2023

In verband met grote vraag naar dit thema is deze cursus gepland. Omdat de behandelmogelijkheden voor ernstig zieke patiënten steeds verder verbeteren overleven ook steeds meer mensen een periode van levensbedreigende ziekte op de Intensive Care (IC). De keerzijde is dat een grote groep patiënten van de IC wordt ontslagen met lichamelijke, psychische en cognitieve klachten. Deze klachten kunnen tot jaren na ziekenhuisontslag aanhouden en staan vaak los van de oorspronkelijke ziekte waarvoor de patiënt op de IC werd opgenomen. Deze combinatie van problemen wordt het post-intensive care syndroom (PICS) genoemd. Als deze cursus met goed gevolg is afgelegd kan de deelnemer zich aanmelden bij het REACH Register en daarmee zichtbaar worden op de REACH zorgzoeker.

images/40/algemeen40.png

Kwaliteitshuis Fysiotherapie: we gaan door!

Bron: KNGF, 26 januari 2023

Laat er geen misverstand over bestaan: hoewel we zeer teleurgesteld zijn over het mislukken van de samenwerking met SKF, bouwt het KNGF verder aan het Kwaliteitshuis Fysiotherapie. Dat betekent, één plek om je te registreren als individueel fysiotherapeut met alle daarbij behorende verbijzonderingen, of als praktijk. Wil je als praktijk in het Kwaliteitshuis geregistreerd worden, dan kan dat in het Basisregister of in het Extra-register.

images/40/neuro40.png

Aantal Nederlanders met een hersenaandoening blijft stijgen

Bron: Medicalfacts, 26 januari 2023

Hersenaandoeningen worden grote last voor gehele samenleving

images/40/hart40.png

Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de ziekenhuis patiënt

Donderdagmiddag en -avond 9 maart en donderdagmiddag en -avond 16 maart 2023

De cursus is bedoeld voor zowel startende als ervaren ziekenhuisfysiotherapeuten. Wat collega's zeggen: 100% intramuraal, een verademing. Geen seconde gedacht hoe laat is het, interessant en zeer leerzaam dus. Praktijkgericht. Enthousiaste groep docenten. Fijn de herhaling van de basisprincipes inspanningsfysiologie door de verschillende docenten. Mooie afwisseling van theorie en praktijk.

images/40/algemeen40.png

Minister Kuipers stuurt adviesrapport fysiotherapie naar Tweede Kamer

Bron: KNGF, 26 januari 2023

Minister Kuipers (VWS) heeft gisteren (25 januari) een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over het adviesrapport 'Samen in beweging naar besluitvorming over een aanspraak op passende eerstelijns fysio- en oefentherapeutische zorg uit het basispakket' van het Zorginstituut Nederland. De brief schetst de route om fysiotherapie in een open aanspraak in de basisverzekering op te nemen.

images/40/hart40.png

Dit zijn de vier belangrijkste lessen uit de coronapandemie

Bron: Skipr, 26 januari 2023

Een veerkrachtig zorgsysteem kan niet ‘georganiseerd’ worden, maar er kan wel aan de voorwaarden voor veerkrachtige reacties worden gewerkt. Dat concluderen onderzoekers van de Erasmus School of Health Policy and Management (ESHPM) in het rapport ‘Naar een veerkrachtig zorgsysteem: lessen uit de pandemie’.

images/40/bekken40.png

Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie

Donderdag 9 maart, woensdag 22 maart en woensdag 19 april 2023

Tijdens deze cursus worden concrete tools aangereikt hoe om te gaan met mictie- en defecatiestoornissen en met verzakkingsklachten, zowel in de diagnostiek als in de behandeling, alsmede op welk moment gedacht kan worden aan het inschakelen van een bekkenfysiotherapeut. Ook wordt aandacht besteed aan het leren vragen naar deze problematiek in de anamnese.

images/40/algemeen40.png

Intermittent fasting: een maaltijd overslaan is minder onschuldig dan je denkt

Bron: Welingelichte Kringen, 26 januari 2023

Van een beetje vasten word je mogelijk slanker, maar de kans is er ook dat je vroeger dood gaat.

images/40/algemeen40.png

NZa verwerpt bezwaren ZN over GLI-tarieven

Bron: KNGF, 26 januari 2023

De NZa heeft in 2022 de maximum tarieven voor de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) voor 2023 vastgesteld. Hiervoor gebruikte de NZa het eigen onderzoek naar de kosten van de GLI. Bij dat onderzoek was een klankbordgroep van fysiotherapeut-leefstijlcoaches betrokken.

images/40/psycho40.png

Praktische training over de gedragsgeoriënteerde aanpak bij aanhoudende pijn en vermoeidheid. Bekijk de videotrailer.

Vrijdagmiddag en -avond 10 maart en zaterdag 11 maart 2023

Vanuit fysiotherapeuten, oefentherapeuten en ergotherapeuten blijkt er veel behoefte te bestaan aan een praktische scholing over de aanpak bij patiënten met onvoldoende verklaarde aanhoudende pijn en bijkomende vermoeidheid. Het NPi komt met deze cursus tegemoet aan de behoefte uit het werkveld. Hierin worden de vaardigheden die de behandelaar dient te beheersen voor succesvolle begeleiding van deze complexe patiëntengroep actief getraind.

images/40/neuro40.png

Virussen spelen mogelijk rol bij ontstaan neurodegeneratieve ziekten

Bron: Medisch Contact, 26 januari 2023

Het lijkt erop dat virale infecties een rol spelen bij het ontstaan van neurodegeneratieve ziekten, zoals verschillende vormen van dementie, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose en ALS. Dat is althans wat Kristin Levine c.s. opmaken uit hun onderzoek waarvan ze de resultaten presenteren in Neuron.

images/40/algemeen40.png

Nog een reden om goed je best te doen op school: hoger opgeleiden krijgen minder vaak darmaandoeningen

Bron: Scientias, 26 januari 2023

We weten al langer dat onderwijs belangrijk is voor veel aspecten van het leven. Maar nu is er een nieuw voordeel ontdekt: het kan je darmgezondheid bevorderen.

images/40/bekken40.png

Nieuwe cursus: Revalidatie bij buikwandproblematiek, een integrale therapeutische aanpak

Vrijdag 10 maart en zaterdag 11 maart 2023

Onderzoek en behandeling van buikwandproblematiek bestaat uit vele facetten en behoeft een integrale fysiotherapeutische/ oefentherapeutische benadering. Deze cursus is daarom opgezet met een brede oriëntatie wat betreft de fysio- en oefentherapeutische onderzoeks- en behandelmogelijkheden van patiënten met buikwandproblematiek.

images/40/algemeen40.png

Omvangrijk medisch proefschrift presenteert voorspellers voor chronische darmziekten

Bron: Rijksuniversiteit Groningen, 26 januari 2023

UMCG-promovendus Arno Bourgonje (26) schreef misschien wel het meest omvangrijke medische proefschrift dat ooit in Nederland is verschenen. Bourgonje deed onder supervisie van vier promotoren van de UMCG-afdelingen Maag-, Darm-, en Leverziekten en Pathologie en Medische Biologie promotieonderzoek naar de voorspellende waarde van biomarkers voor inflammatoire darmziekten (IBD) zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

images/40/algemeen40.png

Griepepidemie leidt niet tot afschaling ziekenhuiszorg

Bron: NZA, 26 januari 2023

De griepepidemie waarvan sinds december sprake is, heeft niet geleid tot afschaling van de ziekenhuiszorg. Op basis van de data die ziekenhuizen aanleveren, is niet te zien dat er afgelopen maand minder zorg is geleverd. Dit constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de monitor Toegankelijkheid van Zorg.

images/40/sport40.png

Webinar 'Return to play-criteria na een VKB-letsel: een kritische beschouwing'

Dinsdagavond 14 maart 2023

Wat kunnen (sport)fysiotherapeuten doen om het aantal re-rupturen na een VKB-revalidatie te verminderen? Veel sporters die een VKB-blessure oplopen verwachten zonder problemen weer terug te kunnen keren naar hun sport. Helaas blijkt de realiteit anders, lang niet iedereen keert terug op hetzelfde sportniveau. Daarnaast krijgt een deel van deze groep een nieuwe VKB-blessure. Hoe kan het dat sommige sporters zonder problemen terugkeren naar de sport, en anderen niet? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit percentage omlaag gaat? De combinatie van zowel fysieke- als mentale uitdagingen die hierbij komen kijken, maakt het een zeer interessante proces. In dit webinar worden deze en vele andere vragen beantwoord en krijg je hele praktische tools om in de praktijk toe te passen.

images/40/algemeen40.png

Indienen uitstelverzoek renseigneringsplicht bij Belastingdienst

Bron: KNGF, 25 januari 2023

Omdat we niet weten of we voor 1 februari een uitspraak krijgen van de betrokken instanties en bewindspersonen of de renseigneringsverplichting van tafel gaat of niet, adviseren we praktijken die inhoudingsplichtig zijn of een uitnodiging hebben ontvangen van de Belastingdienst om uiterlijk 31 januari 2023 aan de verplichting te voldoen.

images/40/algemeen40.png

Administratie in de zorg: 'Je wordt geen verpleegkundige om scores in te vullen'

Bron: RTL nieuws, 25 januari 2023

Hoeveel tijd moet een verpleegkundige besteden aan administratie? Die vraag speelt deze week weer nadat een (oude) foto uit Groot Brittannië opnieuw viral ging. Op de foto ligt een Britse arts naast alle formulieren die voor de intake van een patiënt moeten worden ingevuld. Ook in Nederland is de administratieve rompslomp volgens verpleegkundigen te groot.

images/40/bekken40.png

Vervolgcursus 'Bekkenbodemklachten en seksualiteit'

Vrijdag 17 maart, donderdag 20 april en donderdag 11 mei 2023

Het is van belang dat fysiotherapeuten, werkend met mensen die klachten hebben in het bekkenbodemgebied, zich ervan bewust zijn dat er behalve klachten als incontinentie, obstipatie, etc. tevens seksuele klachten kunnen zijn die belemmerend kunnen werken ten aanzien van het herstel. Dit vraagt van de fysiotherapeut niet alleen specifieke kennis en vaardigheden, maar ook zicht op eigen normen, waarden en grenzen ten aanzien van seksualiteit en de consequenties daarvan in het contact met patiënten.

images/40/algemeen40.png

Kwartiertje meer bewegen helpt mogelijk om leververvetting te voorkomen

Bron: Amazing Erasmus MC, 25 januari 2023

Een kwartiertje extra beweging per dag kan mogelijk helpen bij het voorkomen van vervetting van de lever, blijkt uit nieuw onderzoek. Leververvetting komt voor bij 1 op de 3 mensen in Nederland en gaat hand in hand met overgewicht.

images/40/kinderen40.png

Nieuw Kinderspiercentrum in LUMC geopend

Bron: LUMC, 25 januari 2023

Dinsdag 24 januari heeft Spieren voor Spieren-ambassadeur Iefke van Belkum, oud-olympisch waterpoloster, het nieuwe Kinderspiercentrum in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) feestelijk geopend. Samen met kindambassadeurs Bas en Kevin, het hoofd van het Kinderspiercentrum dr. Erik Niks en directeur Spieren voor Spieren Mariël de Jongh werd door middel van het poppen van confettislingers de openingsceremonie verricht.

images/40/msk40.png

Skills lab spalktherapie 'Vingerfracturen en –luxaties'

Zaterdag 18 maart 2023

In deze skills lab spalktherapie gaan we spalken vervaardigen om complicaties als gewrichtsstijfheid, peesverklevingen, deformiteit te voorkomen en de handfunctie te verbeteren. Hierbij volgen we de uitgangspunten uit de richtlijn ‘Handfracturen en luxaties’. Doelgroep: fysio- en ergotherapeuten. Ervaring in de handtherapie is een pre.

images/40/algemeen40.png

Passende zorg voor fysiotherapie en oefentherapie

Bron: Fysionieuws, 25 januari 2023

Zorginstituut Nederland heeft op verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd over wat het begrip passende zorg betekent voor de aanspraak op fysio- en oefentherapeutische zorg. Het rapport beschrijft een route die het mogelijk maakt om langs de principes van passende zorg een toekomstige aanspraak in de basisverzekering vorm te geven. Het is nog geen eindadvies, maar de weg daarnaartoe. Van partijen wordt veel inzet verwacht om de randvoorwaarden in te vullen.

images/40/algemeen40.png

Boosten voedingssupplementen je weerstand of kan je ze beter links laten liggen?

Bron: Nu, 25 januari 2023

Met de r in de maand gaan we massaal aan de voedingssupplementen. Maar heb je al die pillen wel nodig voor een optimale weerstand?

images/40/msk40.png

Webinar 'Tinnitus en TMD'

Maandagavond 20 maart 2023 (Engelstalig)

Tijdens dit webinar worden door dr. Annemarie van der Wal de resultaten van een orofaciale behandeling bij patiënten met TMD-gerelateerde somatische tinnitus besproken, zoals onderzocht in haar proefschrift ‘Tinnitus and temporomandibular disorders. A study on the effectiveness of conservative temporomandibular treatment on tinnitus’. Tevens wordt besproken welke patiënten het meeste kans hebben om baat te hebben bij een orofaciale behandeling. Het webinar wordt afgesloten met een casus, om meer inzicht te krijgen in de behandeling van een patiënt met TMD-gerelateerde somatische tinnitus.’.

images/40/hart40.png

Dit kun je doen tegen spataderen: 'Tegenwoordig kunnen ze worden dichtgebrand'

Bron: Nu, 25 januari 2023

Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: ik heb spataderen, valt daar iets aan te doen? Huisarts Tamara de Weijer: "Mensen die staand werken, hebben een grotere kans op spataderen."

images/40/algemeen40.png

‘Kwaliteit is iets tussen patiënt en fysiotherapeut’

Bron: KNGF, 24 januari 2023

Wat vinden fysiotherapeuten van kwaliteit en het Kwaliteitshuis Fysiotherapie? Rien van Manen, eigenaar van twee praktijken in Borger en Klazienaveen: ‘Wij bepalen wat de kwaliteit is en niet de zorgverzekeraars.’

test2
images/40/msk40.png

ONLINE: Masterclass ‘Upper and Lower Limb Tendinopathies'

Vrijdagochtend 24 maart, zaterdagochtend 25 maart, vrijdagochtend 14 april en zaterdagochtend 15 april 2023

Na deze ONLINE masterclass (in het Engels) is de deelnemer op de hoogte van de huidige inzichten omtrent de diagnostiek en behandeling van tendinopathieën in de onderste en bovenste extremiteit en kan op een adequate, evidence based wijze hulp bieden aan cliënten met een tendinopathie. De docenten van deze masterclass zijn Jo Gibson (Clinical Physiotherapy Specialist at the Liverpool Upper Limb Unit based at the Royal Liverpool Hospital) en Ebonie Rio (physiotherapist and researcher at La Trobe Sport and Exercise Medicine Research Centre at La Trobe University in Melbourne, Australia).

images/40/hart40.png

Zorgt een gezonde landbouwgrond ook voor gezonde darmen?

Bron: LUMC, 24 januari 2023

Kan de manier waarop boeren hun land bewerken bijdragen aan het voorkomen van niet-overdraagbare ziekten zoals chronische darmontsteking en diabetes type 2? Deze en meer vragen wil een groot consortium, bestaande uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), verschillende faculteiten van de Universiteit Leiden en boeren, beantwoorden. Ze ontvangen hiervoor 1,8 miljoen euro van wetenschapsfinancier NWO.

images/40/kinderen40.png

Stamcellen helpen onrijpe longen op weg

Bron: Maastricht University, 24 januari 2023

Kinderen die te vroeg zijn geboren, hebben vaak problemen met hun longen. Kunnen stamcellen helpen om hun beschadigde longen te repareren? Bioloog Tim Wolfs onderzoekt het met steun van Longfonds.

images/40/msk40.png

Masterclass handtherapie ‘Brain and hand’

Zaterdag 9 april 2022

Deze masterclass presenteert een evidence-based management van perifere zenuwletsels (PNI) op basis van neurowetenschappelijk onderzoek naar de interactie tussen de hand en de hersenen vanaf de eerste dag na een letsel. Kennis over het effect van een perifere zenuwbeschadiging op het CZS opent nieuwe perspectieven voor behandeling door geleide plasticiteit, waarbij zowel snelle als langzame plasticiteitsmechanismen therapeutisch kunnen worden gebruikt om de functie te ondersteunen en te verbeteren.

images/40/algemeen40.png

Aantal orgaandonoren stijgt naar recordhoogte

Bron: Medisch Contact, 23 januari 2023

Het aantal mensen dat na overlijden organen heeft afgestaan is in 2022 gestegen tot 285. Dat is volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) het hoogste aantal ooit. Daardoor konden er aanzienlijk meer orgaantransplantaties worden uitgevoerd en zijn de aantallen weer terug op het niveau van voor de coronapandemie.

images/40/algemeen40.png

Postoperatieve antibioticakuur bij complexe appendicitis kan korter

Bron: Medisch Contact, 24 januari 2023

Een postoperatieve tweedaagse intraveneuze antibioticakuur bij een gecompliceerde appendicitis leidde niet tot meer intra-abdominale abcessen of wondinfecties dan een vijfdaagse kuur. Dat schrijven Elisabeth de Wijkerslooth e.a. in The Lancet.

images/40/bekken40.png

Gezonde leefstijl zwangere verdient meer aandacht

Bron: Vakblad Vroeg, 23 januari 2023

Te veel eten heeft gevolgen voor de uitkomst van de zwangerschap, aldus hoogleraar verloskunde Rebecca Painter in haar oratie. Hetzelfde geldt voor ondervoeding in deze periode. Bovendien werkt het eetpatroon tijdens de zwangerschap door in de gezondheid van moeder en kind op latere leeftijd.

images/40/algemeen40.png

Promotieonderzoek verbetert implementeren van technologische hulpmiddelen in ziekenhuizen

Bron: HU, 23 januari 2023

Het succesvol implementeren van technologische hulpmiddelen in operatiekamers van ziekenhuizen vergt een goede voorbereiding. Het blijft mensenwerk. Navin Sewberath Misser ontwikkelde voor zijn promotieonderzoek een raamwerk dat helpt de introductie van nieuwe hulpmiddelen in operatiekamers inzichtelijk te maken. Zo verbetert de doorlooptijd en het implementatiesucces.

images/40/algemeen40.png

Nieuw bijzonder lectoraat van start: Passende Revalidatiezorg

Bron: Zuyd, 23 januari 2023

Met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen Zuyd Hogeschool en Adelante, is in januari een nieuw bijzonder lectoraat van start gegaan: Passende Revalidatiezorg. (...) Hierbij wordt gestreefd de zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt thuis en zo laag mogelijk in de zorgketen aan te bieden. Zodanig dat de zorg past bij de hulpvraag en complexiteit van klachten van de patiënt.

images/40/hart40.png

Zeer intensief sportende 50+ man heeft meer verkalking in kransslagaders

Bron: Radboud UMC, 23 januari 2023

Mannelijke sporters van middelbare leeftijd die zeer intensieve sporten beoefenen, hebben meer kransslagaderverkalking dan mannen die het rustiger aan doen. Dit blijkt uit onderzoek van Vincent Aengevaeren van het Radboudumc, gesteund door de Hartstichting. De uitkomsten zijn opmerkelijk, omdat sporters langer leven dan mensen die niet sporten.

Samenstelling:
Lonneke van Berkel
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.