Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/hart40.png

Milieu-expert: 'Luchtkwaliteit moet snel beter om burgers te beschermen'

Bron: RTL nieuws, 22 september 2023

Als het aan hoogleraar milieu-epidemie Roel Vermeulen ligt, komen er snel nieuwe regels om de luchtkwaliteit te verbeteren. Want slechte lucht heeft volgens hem 'echt een significante impact op de gezondheid'.

images/40/msk40.png

Thoracale pijnsyndromen: hoe te handelen als fysio- / manueel therapeut?

Vrijdag 27 oktober

In de cursus ‘Thoracale pijnsyndromen’ leer je de voor de fysiotherapeut / manueel therapeut relevante patronen en klachtenbeelden kennen waarin het disfunctioneren van de thoracale wervelkolom een rol speelt. Je krijgt kennis aangereikt uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie en pathologie (klinische manifestaties van pijnpatronen) en je leert de diagnostische en therapeutische procesgangen bij patiënten met thoracale pijn beter te legitimeren en funderen.

images/40/neuro40.png

Pharos deelt kennisdossiers over inclusieve dementiezorg en dementiepreventie

Bron: Skipr, 21 september 2023

Het aantal mensen met dementie in Nederland groeit sterk. Bovendien hebben mensen met een lage sociaaleconomische status of migratieachtergrond een grotere kans op de ziekte. Daarom publiceert Pharos drie kennisdossiers over inclusieve dementiezorg en preventie van de ziekte.

images/40/kinderen40.png

Kinderfysiotherapie bij kinderen met pulmonale aandoeningen

Vrijdag 27 oktober en vrijdag 24 november

Na deze tweedaagse cursus ken je de pathofysiologie van de meest voorkomende longaandoeningen bij kinderen en de fysiotherapeutische behandelmogelijkheden. Met casuïstiek, een praktijk-workshop en een groepsopdracht leer je de aangedragen kennis te vertalen naar de praktijk.

images/40/msk40.png

Pijn in de hielen? Rekoefeningen kunnen verlichting geven

Bron: De Telegraaf, 21 september 2023

In Spreekuur beantwoorden specialisten, onder wie een tandarts, oncoloog en cardioloog, elke week een medische vraag van een lezer. Deze week is het de beurt aan orthopedisch chirurg Michiel van Trommelen.
Naarmate we ouder worden neemt de reservecapaciteit van de gewrichten af.

images/40/lymfe40.png

Fysiotherapie in de palliatieve zorg bij kanker

Vrijdag 3 november en zaterdag 4 november

Door deze cursus te volgen krijg je inzicht in de medische behandelmogelijkheden in de verschillende palliatieve fasen en in de mogelijkheden van fysiotherapie ter ondersteuning van autonomie, functioneren en vitaliteit in deze fasen. Ook leer je hoe je beweeginterventies op maat op kunt stellen voor patiënten met kanker in de palliatieve fase en hoe je mantelzorgers gerichte adviezen kunt geven over transfers.

images/40/neuro40.png

Dementie in de familie: ‘Dokter, ben ik erfelijk belast?’

Bron: Amazing Erasmus MC, 21 september 2023

Neuroloog Harro Seelaar en klinisch geneticus Laura Donker Kaat van het Erasmus MC Alzheimercentrum draaien samen een spreekuur waarin erfelijke vormen van dementie centraal staan. Ze begeleiden patiënten en hun familieleden en geven advies over wel of niet testen. ‘Laat je goed informeren.’

images/40/lymfe40.png

Hoe krijg en houd je patiënten met kanker in beweging? Leer het in deze masterclass!

Zaterdag 4 november en zaterdag 9 december

Worstel je met het in beweging krijgen en in beweging houden van patiënten met kanker? En ben je op zoek naar concrete gesprekstools en handvatten die je in kunt zetten tijdens het behandelproces, zodat patiënten ook na de fysiotherapeutische behandeling zelfstandig actief blijven? Kom dan naar de nieuwe masterclass ‘Stimuleren van duurzaam beweeggedrag bij kanker’.

images/40/neuro40.png

Afweersysteem resetten bij de ziekte van Alzheimer

Bron: Amsterdam UMC, 21 september 2023

Al eerder toonde Elga de Vries aan dat het afweersysteem bij patiënten met de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium is verstoord. De hoogleraar neuro-immunologie in Amsterdam UMC gaat nu onderzoeken welke factoren dat systeem uit balans brengen. Vanwege deze unieke benadering heeft de European Research Council haar een Advanced beurs gegeven van 2,5 miljoen euro.

images/40/ouderen40.png

Cursus over fysieke activiteit voor de laag belastbare oudere

Dinsdagmiddag en -avond 7 november en woensdag 8 november

Welke mogelijkheden van fysieke activiteiten heb je nog bij de oudere die of bedlegerig is of niet zonder hulp net kan opstaan. Welke meetinstrumenten zijn dan nog bruikbaar, welke trainingsmodaliteiten zijn er nog en in welke intensiteit? Naast de evidence leer je ook hoe je een effectieve opbouw kunt maken in oefeningen en oefenstof.

images/40/algemeen40.png

Moet je voor een goede gezondheid nu echt 10.000 stappen per dag doen?

Bron: Alles over sport, 20 september 2023

10.000 stappen per dag. Die zou je nodig hebben om gezond bezig te zijn, zo hoor je regelmatig. Waar komt deze richtlijn vandaan? En zijn zoveel stappen per dag echt nodig of ben je met minder ook al goed bezig?

images/40/psycho40.png

Tweedaagse scholing over ‘Slaap en herstel’

Vrijdag 10 november en vrijdag 1 december 2023

Om duurzaam prestaties te kunnen blijven leveren is het verbeteren van slaap en herstel essentieel. Ook binnen de paramedische praktijk verdient dit onderwerp daarom meer aandacht. In deze cursus worden de theoretische achtergronden over slaap en herstel belicht en krijg je praktische handvatten hoe je slaap en herstel in de dagelijkse praktijk kunt bevorderen bij je cliënten.

images/40/algemeen40.png

Onderzoek onder patiënten toont: er zijn grote zorgen om toekomst zorg

Bron: RTL nieuws, 20 september 2023

Hoe ziet de zorg er over tien jaar uit? Die vraag stellen veel mensen die op dit moment zorg nodig hebben zich, blijkt uit een groot onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland. 70 procent van de ondervraagde patiënten denkt dat de zorg in Nederland 'over tien jaar (veel) slechter is dan nu'.

images/40/hart40.png

Masterclass 'Ademspiertraining'

Zaterdag 11 november 2023

In deze masterclass leer je de ins en outs van ademspiertraining. Naast diverse longaandoeningen bespreken we ook de toepasbaarheid bij andere aandoeningen en is er veel ruimte voor praktijkvoorbeelden. Voor deze masterclass is het een voorwaarde dat je de NPi-Basiscursus Fysiotherapie bij mensen met een longaandoening (voorheen 'COPD en astma') en/of 'Hartfalen' (voor tweedelijns fysiotherapeuten) hebt gevolgd. Bekijk de videotrailer.

images/40/algemeen40.png

Ongekende Toename van Zorgverzekeringspremies in het Vooruitzicht

Bron: Medicalfacts, 20 september 2023

In Nederland, waar de zorg altijd een hot topic is, zijn op Prinsjesdag verontrustende cijfers naar voren gekomen met betrekking tot de zorgpremies voor het komende jaar. Het lijkt erop dat de zorgverzekering aanzienlijk duurder wordt, en de Nederlandse burger zal naar verwachting bijna 143 euro per jaar meer moeten betalen voor deze cruciale verzekering. Deze schokkende onthulling markeert de grootste stijging sinds 2008, het jaar waarin het huidige zorgstelsel werd ingevoerd.

images/40/msk40.png

Nieuwe masterclass over anterieure kniepijn: kijk, test, voel en train anders

Donderdag 16 november

In deze nieuwe masterclass ga je aan de slag met de nieuwste inzichten in het analyseren en optimaliseren van het beweegpatroon van de patiënt. Vanuit een complexe systeembenadering leer je patiënten met anterieure kniepijn succesvol te diagnosticeren en behandelen. Na deze praktische cursusdag kijk je anders, test je anders, voel je anders en train je anders met je patiënten met kniepijn.

images/40/ouderen40.png

Wetenschappers: 65-plusser doet er goed aan een hobby te zoeken

Bron: Scientias, 20 september 2023

Nieuw onderzoek onthult dat mensen die 65 jaar of ouder zijn en een hobby hebben, doorgaans een betere fysieke en mentale gezondheid hebben dan 65-plussers zonder hobby.

images/40/lymfe40.png

De snelste weg naar een specialisme: opleiding 'Oedeemfysiotherapie'

Start: vrijdag 17 november 2023

Voor fysiotherapeuten is de opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ de snelste route naar een specialisatie, namelijk die van oedeemfysiotherapeut. Ben je oncologiefysiotherapeut of een oncologisch geschoolde fysiotherapeut? Dan kun je jouw patiënten met kanker nog beter van dienst zijn door je ook in de oedeemfysiotherapie te specialiseren. De opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ van het NPi bestaat uit 10 contactdagen (verdeeld over 5 blokken van 2 dagen) en een studiebelasting van 130 uur.

images/40/hart40.png

Zoveel moet je sporten om je bloeddruk laag te houden

Bron: Welingelichte Kringen, 20 september 2023

Als het gaat om de gezondheid van je hart, kun je beter niet te vroeg pieken. Nieuw onderzoek toont aan dat als je wil voorkomen dat je een hoge bloeddruk krijgt, je juist veel moet blijven bewegen op latere leeftijd.

images/40/msk40.png

De state of the art van fysio- en oefentherapie bij lage rugpijn

Vrijdag 17 november en vrijdag 24 november 2023

Tijdens de cursus ‘Lage-rugpijnklachten: a state of the art’ vormen de laatste inzichten in het (dis)functioneren van de lage-rug het centrale thema. Deze actuele kennis is voorwaardelijk voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren en beredeneerd handelen bij cliënten met lage-rugpijnklachten. Door deze cursus te volgen ben je in twee dagen helemaal up-to-date wat betreft de fysiotherapeutische resp. oefentherapeutische mogelijkheden bij cliënten met klachten over de lage rug!

images/40/algemeen40.png

Fysiotherapie in verkiezingsprogramma’s

Bron: KNGF, 19 september 2023

Met de vervroegde Kamerverkiezingen op 22 november in aantocht hebben veel politieke partijen hun verkiezingsprogramma’s gepresenteerd. Vaak zijn deze nog een concept, waarover tijdens een verkiezingscongres door de leden moet worden besloten. Inmiddels hebben VVD, SP, PvdA/GroenLinks, PVV, BBB, PvdD, CU, CDA, Volt, JA21 en BIJ1 hun verkiezingsprogramma gepubliceerd.

images/40/algemeen40.png

Praktijkcursus hydrotherapie; casus-gestuurde interventie-tactieken

Vrijdag 24 november, zaterdag 25 november, vrijdag 8 december en zaterdag 9 december

In deze cursus leer je hydrotherapeutische interventies op maat te ontwikkelen voor ouderen en voor patiënten met multiple sclerose, CVA, artrose van heup en knie en chronische (lage-rug) pijn. De opbouw van de interventies baseer je op de aangereikte basiskennis over de diverse methoden uit de hydrotherapie.

images/40/algemeen40.png

ZN: gebrek aan bestaanszekerheid grote bedreiging gezondheid Nederlanders

Bron: Zorgverzekeraars Nederland, 19 september 2023

Zorgverzekeraars maken zich zorgen over de groeiende groep Nederlanders die onvoldoende bestaanszekerheid hebben. Steeds meer volwassenen en kinderen lopen gezondheidsschade op omdat ze door geldgebrek geen toegang hebben tot bijvoorbeeld goede voeding, een geschikte woning, sport en lichamelijke verzorging. Door onvoldoende hulp bij maatschappelijke problemen is de gezondheidszorg het vangnet voor veel mensen. De zorg raakt hierdoor overbelast en door de toegenomen vergrijzing dreigt de toegang tot zorg in gevaar te komen.

images/40/hart40.png

Moderna’s verbeterde covid-19-vaccin is effectief bij lagere doses

Bron: NewScientist, 18 september 2023

Een nieuwe versie van het covid-19-vaccin van Moderna richt zich alleen op belangrijke delen van het spike-eiwit van het coronavirus. Het vaccin wordt nu getest bij mensen.

images/40/msk40.png

Goed nieuws voor mensen met spierreuma (PMR)

Bron: ReumaNederland, 18 septemberi 2023

De Sint Maartenskliniek komt met veelbelovend onderzoeksnieuws voor mensen met spierreuma. Het eenmalig toedienen van een al bestaand en bekend reumamedicijn (rituximab) lijkt ook bij spierreuma een effectieve behandeling. Hierdoor zouden patiënten minder prednison nodig hebben. En daardoor hopelijk veel minder nare bijwerkingen ervaren.

images/40/lymfe40.png

RIVM wil dat mensen in achterstandswijk vaker meedoen aan kankerscreenings

Bron: Skipr, 18 september 2023

Het RIVM wil meer allochtonen, minima en laaggeletterden bereiken voor hun bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker. Deze groepen hebben een hoger risico op deze ziekten, maar zij laten zich verreweg het minst vaak screenen.

images/40/neuro40.png

Veel zitten vergroot de kans op dementie flink, maar er is hoop voor de kantoortijgers onder ons

Bron: Scientias, 17 september 2023

Of je nou lekker in de tuin bezig gaat, een eindje door het bos wandelt met de hond of drie keer per week de sportschool induikt, het maakt niet uit, als je maar uit die luie stoel komt. Nieuw Amerikaans onderzoek toont aan dat voor 60-plussers de kans op dementie fors toeneemt als ze meer dan 10 uur per dag zitten.

images/40/ouderen40.png

Activiteiten voor mensen met dementie

Bron: Alles over sport, 17 september 2023

Het aantal thuiswonende mensen met dementie blijft de komende jaren toenemen. Niet elke gemeente heeft voor deze doelgroep specifiek beweegaanbod. Terwijl bewegen levenskwaliteit kan verbeteren, mentale achteruitgang vertraagt, zintuigen stimuleert en positieve invloed heeft op de stemming. In dit artikel geven we voorbeelden van beweegprogramma’s, -interventies en -activiteiten om gemeenten en professionals te stimuleren aanbod te creëren voor mensen met dementie.

images/40/ouderen40.png

NIEUW: E-learning 'Ouderen met cognitieve problemen: daar is meer uit te halen dan je denkt…'

NPi-service e-learning

In deze e-learning staan ouderen met cognitieve beperkingen en dementie centraal. Wat is de rol van bewegen bij mensen met cognitieve problemen en dementie? Waar let je op in je communicatie bij ouderen met dementie? En welke motorische leerprincipes zijn geschikt om het bewegen te ondersteunen?

images/40/hart40.png

Magnesium: wondermiddel voor diabetes, long COVID en hartziekten?

Bron: Welingelichte Kringen, 17 september 2023

Magnesium is een essentiële mineraal die een belangrijke rol speelt in veel lichaamsfuncties, waaronder de regulatie van de bloedsuikerspiegel, de immuunrespons en het hartritme. Recent onderzoek suggereert dat magnesium ook een potentieel effectieve behandeling kan zijn voor diabetes, long COVID en hartziekten, schrijft Bloomberg

images/40/hart40.png

Pleister van atartup Aikon Health detecteert Hartfalen vroegtijdig

Bron: Medicalfacts, 15 september 2023

De in Eindhoven gevestigde start-up Aikon Health is bezig met een veelbelovende ontwikkeling: een slimme pleister die signalen van hartfalen vroegtijdig kan detecteren. Deze innovatie, verwacht begin 2026 op de markt te komen, kan potentieel leiden tot een significante vermindering van ziekenhuisopnames.

images/40/algemeen40.png

Kan ChatGPT de medische diagnostiek verbeteren?

Bron: Medicalfacts, 15 september 2023

Kunnen AI-taalmodellen een rol spelen bij de ondersteuning van diagnostische processen in de gezondheidszorg? Artsen in opleiding bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis hebben het diagnostische vermogen van AI-tekstgenerator ChatGPT onderzocht. De bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift ‘Annals of Emergency Medicine’.

images/40/sport40.png

Studie: regelmatig sporten zorgt er echt voor dat je beter slaapt

Bron: Welingelichte Kringen, 13 september 2023

Lichaamsbeweging is bijna overal goed voor. Ook voor je nachtrust blijkt nu. Als je veel sport, slaap je beter.

images/40/algemeen40.png

Zorgpremie stijgt naar bijna 150 euro

Bron: Skipr, 14 september 2023

De zorgpremie gaat volgend jaar met ongeveer 12 euro per maand opnieuw omhoog. Het demissionaire kabinet rekent op een maandpremie van bijna 150 euro. De gemiddelde maandpremie is nu ruim 138 euro.

images/40/hart40.png

Weer meer en meer coronavirus onder de bevolking

Bron: HLN, 13 september 2023

De circulatie van het coronavirus onder de algemene bevolking stijgt. Dat blijkt uit het wekelijks epidemiologisch rapport van gezondheidsinstituut Sciensano.

images/40/sport40.png

Help anderen meer te bewegen met de digitale Beweegcirkel

Bron: Alles over sport, 15 september 2023

De Beweegcirkel is een gesprekstool die professionals helpt om anderen stapsgewijs te begeleiden en te stimuleren meer te bewegen. De Beweegcirkel is er in een fysieke en digitale variant. In dit artikel lees je wat de digitale Beweegcirkel voor jou kan betekenen en hoe je ermee aan de slag gaat.

images/40/algemeen40.png

CBS: Toenemende armoede staat gezonder eten in de weg

Bron: AD, 14 september 2023

Bijna één op de vijf volwassen Nederlanders die gezonder willen eten, geeft aan te weinig geld te hebben om producten te kopen die goed voor ze zijn. Dat blijkt donderdag uit nieuw onderzoek van het CBS. En gezien de oplopende armoede in ons land, zal dat cijfer de komende jaren niet verbeteren.

images/40/algemeen40.png

Betrokken partijen zijn het eens over inhoud Kwaliteitskader

Bron: KNGF, 14 september 2023

Fysiotherapie en oefentherapie willen volwaardig deel uitmaken van het zorgstelsel. Om dit voor elkaar te krijgen, is een duidelijke positie van de fysio- en oefentherapeut en een betere toegang tot deze zorg nodig. Het hebben van een Kwaliteitskader is de eerste stap in dit proces.

images/40/lymfe40.png

Alleen erosieve refluxziekte verhoogt risico slokdarmkanker

Bron: Medisch Contact, 14 september 2023

Dat gastro-oesofageale refluxziekte een risicofactor is voor het ontstaan van slokdarm-adenocarcinoom is bekend. Maar het is minder goed bekend of de subgroep van patiënten met de niet-erosieve variant ervan – het slokdarmslijmvlies is bij hen niet beschadigd – ook een verhoogd risico loopt op slokdarmkanker. Dat laatste blijkt niet het geval, zo wijst een populatiegebaseerd cohortonderzoek van Dag Holmberg c.s. uit, waarin ze het risico van een adenocarcinoom van de slokdarm bij patiënten met niet-erosieve en erosieve refluxziekte vergeleken. (...)

images/40/neuro40.png

Bewegen na een beroerte (CVA)

Bron: Alles over sport, 13 september 2023

2,2 op de 1.000 inwoners van Nederland maakten in 2022 een beroerte door[1]. Bewegen na een beroerte heeft positieve effecten op het herstel, het risico op herhaling, het valrisico en de participatie in de maatschappij. Als zorgprofessional kun je patiënten helpen door hen te informeren en vaker te verwijzen naar beweegmogelijkheden. Dit artikel beschrijft de effecten van bewegen na een beroerte, de beweegmogelijkheden en hoe je jouw patiënt hierbij kunt ondersteunen.

Samenstelling:
Ester Weerdenburg
Susan Hombergen
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.