Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/algemeen40.png

Vrouwen krijgen andere behandeling dan mannen bij de huisarts: ‘Mannenlichaam is nog steeds standaard’

Bron: Algemeen Dagblad, 15 oktober 2021

Wat als je met hoofdpijn, een zere rug of duizeligheid bij de huisarts komt. Maakt het dan uit of je als man of vrouw tegenover de huisarts plaatsneemt? Dit onderzoeken Aranka Ballering en Ilona Plug.

images/40/neuro40.png

Neuroloog over voeding en migraine: "Neen, er bestaat niet zoiets als een migrainedieet"

Bron: Het Nieuwsblad, 15 oktober 2021

Hoofdpijn of nog erger: migraine. In ons land heeft naar schatting de helft van de Belgen er last van. De oorzaak? Een onregelmatig slaappatroon, dehydratatie en zelfs voeding speelt een rol.

images/40/neuro40.png

Esther Steultjens

Bron: Hogeschool Arnhem Nijmegen, 15 oktober 2021

Met grote verslagenheid ontvingen wij het droevige bericht van het overlijden van ergotherapeut Esther Steultjens op 11 oktober j.l. Esther heeft een centrale rol gespeeld bij de ontwikkeling en groei van het lectoraat Neurorevalidatie en de master Neurorevalidatie en Innovatie van de HAN.

images/40/neuro40.png

Alzheimerneuroloog vergat belangen te melden

Bron: NRC Handelsblad, 15 oktober 2021

Een neuroloog was enthousiast over een alzheimermiddel van een bedrijf waar hijzelf bij betrokken is. Het had "een toontje minder gekund".

images/40/bekken40.png

Plaatsen vrij gekomen bij Masterclass ‘Bekkenbodemklachten na een seksueel trauma’

Maandag 1 november. Toegankelijk voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten

Na deze masterclass kent de deelnemer de mogelijkheden van de bekkenfysiotherapeut bij cliënten met klachten over de bekkenbodem na een seksueel trauma en is in staat om op adequate wijze met deze problematiek om te gaan, met inachtneming van de eigen professionele grenzen.

images/40/neuro40.png

Depressie vergroot waarschijnlijk kans op dementie

Bron: Welingelichte Kringen, 15 oktober 2021

Een nieuwe studie toont opnieuw het verband aan tussen depressie en dementie. Niet alleen depressie op latere leeftijd, maar ook bij wie jonger is, verhoogt waarschijnlijk de kans op de hersenaandoening.

images/40/hart40.png

Club biedt gratis reanimatiecursus na hartstilstand op veld: 'Ook voor niet-leden'

Bron: RTL Nieuws, 15 oktober 2021

Edwin Gevers vierde gisteren zijn vijftigste verjaardag. Een mijlpaal die hij op een haar na niet had gered. In april kreeg hij een hartstilstand op het voetbalveld, die hij dankzij omstanders en de aanwezigheid van een AED heeft overleefd.

images/40/lymfe40.png

"Urinetest moet deelname aan bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker verbeteren"

Bron: Amsterdam UMC, 14 oktober 2021

Het aantal vrouwen dat meedoet aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker moet omhoog. Dat stelde Renske Steenbergen tijdens haar oratie op 6 oktober. Ze werkt aan een urinetest waarmee baarmoederhalskanker in een vroeg stadium kan worden opgespoord. De hoop is dat zo'n test de drempel verlaagt om aan het bevolkingsonderzoek mee te doen.

images/40/psycho40.png

Aanbevelingen om stress en prestatiedruk onder jongeren terug te dringen

Bron: Universiteit Utrecht, 14 oktober 2021

Jongeren in Nederland ervaren in toenemende mate ongezonde stress en prestatiedruk. Een deel van hen kan hierdoor (tijdelijk) niet naar school. De Regionale Kenniswerkplaats Jeugd en Gezin Centraal externe link geeft in het rapport Mentaal Kapitaal externe link zes aanbevelingen om stress en prestatiedruk onder de jeugd tegen te gaan.

images/40/msk40.png

Masterclass ‘Tendinopathiëen in de sport’

Donderdag 4 november

In 2017 heeft sportarts dr. Robert-Jan de Vos besloten om de Academische Peespoli te starten op de afdeling orthopedie van het Erasmus MC. Robert-Jan heeft veel ervaring met het herkennen en behandelen van peesblessures. Bovendien doet hij sinds meer dan 10 jaar wetenschappelijk onderzoek op dit gebied en heeft hij dus kennis van innovatieve behandelingen. Deze Academische Peespoli is gericht op peesblessures van de onderste ledematen. Hij werkt daarbij nauw samen met collega sportarts dr. Adam Weir en de orthopedisch chirurgen met expertise op dit gebied. Hij heeft als missie om (in Nederland) optimale zorg en behandeling te organiseren voor mensen met peesblessures.

images/40/algemeen40.png

KNGF vraagt Tweede Kamer om aandacht prehabilitatie

Bron: KNGF, 14 oktober 2021

Over twee weken behandelt de Tweede Kamer de begroting van VWS. Reden voor het KNGF om aandacht te vragen voor prehabilitatie. Dit soort programma's, waarbij patiënten mentaal en fysiek worden begeleid om zo beter voorbereid de operatie in te gaan, passen heel goed bij zorg die gericht is op preventie, gezondheid en kwaliteit van leven.

images/40/sport40.png

Zo kan gamification helpen om bewegen te stimuleren

Bron: Alles over Sport, 14 oktober 2021

Professionals in steeds meer sectoren passen spelelementen toe om mensen te motiveren om meer te bewegen. Denk aan tools zoals stappentellers, of apps zoals Ommetje. Het toepassen van spelelementen om een activiteit leuker te maken, noemen we gamification. Wat is gamification precies en hoe zet je die in om mensen te ondersteunen bij meer bewegen?

images/40/hart40.png

Patiënten adviseren landelijk overkoepelend centrum voor AHA

Bron: Skipr, 14 oktober 2021

In een maandag verschenen adviesrapport roepen patiënten op tot de oprichting van één landelijk overkoepelend centrum voor aangeboren hartafwijkingen in Nederland. Hiermee reageren zij op de vraag van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), hoe de zorg voor patiënten met een aangeboren hartafwijking moet worden ingericht.

images/40/sport40.png

Onderbeen van Lizzie (8) werd geamputeerd, maar door deze blade kan ze nu rennen: 'Ga als een speer'

Bron: Algemeen Dagblad, 14 oktober 2021

De achtjarige Lizzie van der Bas is dol op rennen, maar met haar gewone prothese kon ze niet vrijuit bewegen. Dankzij een speciale sportprothese én de hulp van onder meer de MentelityFoundation en de Vrienden van Dichtbij, kan dat nu wel. "Ik kan nu rennen en meedoen op school."

images/40/sport40.png

Cursusdag over de meest voorkomende sportblessures bij kinderen

Woensdag 17 november

In deze 1-daagse cursus worden op interactieve wijze tal van groeigerelateerde sportblessures bij kinderen besproken door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak en sportarts drs. Esther Schoots. Daarnaast komen weinig voorkomende maar ernstige blessures, de relatie tussen techniek/groei en blessures en het klinisch onderzoek bij kinderen met sportblessures uitgebreid aan bod. Bekijk ook de videotrailer met sportarts Esther Schoots.

images/40/lymfe40.png

Oproep huisartsen en ziekenhuis in borstkankermaand: 'goed kijken'

Bron: Medicalfacts, 14 oktober 2021

Borstkanker is vaak goed te behandelen, als je tijdig doorhebt dat er 'iets niet klopt'. Een bobbeltje, verkleuring of verharding kan een teken zijn van een tumor in de borst. Vroeger was de oproep aan vrouwen om elke maand aan de borsten te voelen of er een knobbeltje zat. Tegenwoordig is het motto: 'goed kijken'.

images/40/lymfe40.png

Leefstijlinterventie voor borstkankerpatiënten met overgewicht

Bron: Medicalfacts, 14 oktober 2021

Vrouwen met borstkanker en overgewicht krijgen in het Maastricht UMC+ voortaan als standaard onderdeel van hun behandeling gecombineerde leefstijlinterventie aangeboden. Ze kunnen dan via de eerste lijn hulp krijgen van een leefstijlcoach.

images/40/algemeen40.png

Moeten mensen met overgewicht eerder gescreend worden op diabetes?

Bron: NU.nl, 13 oktober 2021

Overgewicht is de belangrijkste risicofactor voor diabetes type 2. In de rubriek 'Gezond of niet' duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een onderwerp waar verwarring over bestaat. Zouden volwassenen met overgewicht eerder gescreend moeten worden op diabetes?

images/40/algemeen40.png

Inzetten op het voorkomen van ziektes lijkt makkelijker gezegd dan gedaan

Bron: NU.nl, 13 oktober 2021

De laatste jaren lijkt de gezondheidszorg steeds meer ingericht op preventie en het voorkomen van ziektes. Voorkomen is immers beter dan genezen, lijkt het idee. Hoe ziet dat eruit en hoe pakken we dat aan?

images/40/lymfe40.png

Meten en testen in de oncologische praktijk

Woensdagen 17 november en 8 december

In deze tweedaagse cursus leer je om afgewogen keuzes te maken uit testen voor fysieke eigenschappen van oncologische cliënten en leer je deze testen op een betrouwbare en verantwoorde wijze uit te voeren. Tevens kun je na deze cursus de verkregen meetgegevens op adequate wijze interpreteren ten behoeve van de diagnostiek, evaluatie en trainingsbegeleiding van oncologische patiënten.

images/40/psycho40.png

De beste tips om stress en onrust te verminderen

Bron: RTL Nieuws, 13 oktober 2021

Iedereen voelt zich wel eens onrustig door de hoge lat die we onszelf in het dagelijks leven kunnen opleggen. En soms is die lat zelfs zo hoog dat ons lichaam voor langere tijd spanning ervaart. Dan ligt 'stress' toch echt op de loer. Ervaringsdeskundige Guido Bakker is holistisch fysiotherapeut & coach en geeft ons verschillende tips om stress tegen te gaan.

images/40/hart40.png

Ikazia volgt met app hartpatiënt thuis

Bron: Skipr, 13 oktober 2021

Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam breidt deze maand de digitale zorg bij het specialisme cardiologie uit met de Thuismeten-app van Luscii. Het ziekenhuis werkt al enige tijd met verschillende apps om zorg op afstand te verlenen en de informatievoorziening beter bij de patiënt aan te laten sluiten.

images/40/msk40.png

Meer gepersonaliseerde zorg voor reumapatiënten door inzicht in uitkomstinformatie

Bron: Medicalfacts, 13 oktober 2021

1 op de 9 mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. Deze chronische ziekte heeft een grote impact op het leven van patiënten. De Santeon ziekenhuizen, het Maasstad Ziekenhuis, het Medisch Spectrum Twente en het St. Antonius Ziekenhuis, werken via het Samen Beter programma aan het verbeteren van de zorg voor reumapatiënten.

images/40/lymfe40.png

Het verband tussen borstkanker en deodorants

Bron: Welingelichte Kringen, 13 oktober 2021

Bevorderen anti-transpirantdeodorants borstkanker? In de wetenschappelijke gemeenschap wordt al jaren gedebatteerd over deze vraag. Een nieuwe studie, gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences, zegt dat de aluminiumzouten in deo's waarschijnlijk schadelijk zijn.

images/40/algemeen40.png

Praktijkcursus hydrotherapie

19, 20, 26 en 27 november

Omdat de naam 'praktijkcursus' in ere wordt gehouden, worden er veel bewegingsvormen aangereikt, als idee voor de ontwikkeling van oefenprogramma’s in het water. Dit wordt gekoppeld aan casussen uit de neurologie, musculoskeletale aandoeningen en (psycho)geriatrie. In de casussen wordt verwacht dat cursisten met hun kennis van het klinisch redeneren de oefenstof kunnen aanpassen aan de persoonlijke ideeën van de patiënt over het gezondheidsprobleem en zijn/haar oefen- of trainingsbehoefte.

images/40/algemeen40.png

Wat is het verschil tussen de Body Mass index volgens Quetelet en Trefethen?

Bron: Medicalfacts, 13 oktober 2021

De Body Mass Index geeft een indicatie of je een gezond gewicht hebt. De berekening is het meest betrouwbaar bij een grotere afwijking, zoals ernstig over- en ondergewicht. De BMI zegt echter niets over je vetpercentage en de manier waarop het vet over het lichaam verdeeld is.

images/40/algemeen40.png

Door corona willen meer mensen gezonder leven: 'Op de ic zag ik allemaal dikke buiken'

Bron: Algemeen Dagblad, 12 oktober 2021

Door corona zijn meer mensen zich bewust geworden dat een gezonde leefstijl helpt tegen ernstige ziekte. Langzaamaan bezoeken steeds meer Nederlanders een leefstijlcoach. 'We moeten niet pas in actie komen als er al gezondheidsproblemen zijn.'

images/40/hart40.png

FMS: Eerste modules Richtlijn COVID-19 gepubliceerd

Bron: KNGF, 12 oktober 2021

De Federatie Medisch Specialisten heeft de eerste van de vier modules van de multidisciplinaire richtlijn COVID-19 gepubliceerd in de Richtlijnendatabase. Deze modules hebben betrekking op revalidatie. De richtlijn geeft adviezen over de diagnostiek, behandeling en nazorg van patiënten met (verdenking op) COVID-19 en is bedoeld voor alle zorgprofessionals die betrokken zijn bij de zorg van deze patiënten.

images/40/sport40.png

Mooie samenwerking sportparticipatie jongeren in het vmbo

Bron: ZonMw, 12 oktober 2021

In de week van 4-8 oktober 2021 bogen zich 25 professionals en 8 vmbo'ers over de vraag: hoe kunnen we de sportdeelname van jongeren in het vmbo vergroten? En welke systeemveranderingen zijn nodig om het gedrag van vmbo-ers succesvol te beïnvloeden als het gaat om sporten en bewegen? Op een innovatieve manier ontstond een mooie samenwerking.

images/40/msk40.png

Plantaardig dieet tegen reuma

Bron: Amsterdam UMC, 12 oktober 2021

Kun je reumaklachten tegengaan met een plantaardig dieet, bewegen en ontspanningsoefeningen? Reumatologie-hoogleraar Dirkjan van Schaardenburg zoekt dat uit bij mensen met reumatoïde artritis (RA) of met artrose (gewrichtsslijtage) in combinatie met het metabool syndroom. Hiervoor kreeg hij een ZonMw-subsidie van vijf ton.

images/40/hart40.png

Masterclass ‘Cardiale anatomie’

Vrijdag 3 december

Deze masterclass, specifiek bedoeld voor de ervaren fysiotherapeut die werkzaam is in de (poli)klinische hartrevalidatie, betreft een dag in de snijzaal van het Erasmus MC in Rotterdam, waar uitgebreid wordt stilgestaan bij de bouw en de functie van het hart. Tijdens deze masterclass zullen theoretische inleidingen worden gevolgd door demonstraties en snijzaalpractica.

images/40/sport40.png

De effecten van sport en bewegen op mentale gezondheid

Bron: Alles over Sport, 12 oktober 2021

De positieve effecten van bewegen zijn onmiskenbaar aangetoond. Bewegen draagt bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kansen op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Naast deze fysieke effecten hebben sport en bewegen ook mentale effecten.

images/40/psycho40.png

Coronalockdown leidt tot verdubbeling depressies bij zwangere vrouwen

Bron: Radboud UMC, 12 oktober 2021

Twee keer zo veel zwangere vrouwen kregen last van angst en depressies tijdens de eerste COVID-19 lockdown in Nederland in vergelijking met het aantal in het 'oude normaal'. De vrouwen ervaarden veel zorgen over het nieuwe en onbekende virus, verminderde sociale contacten en het wegvallen van werk en inkomen.

images/40/algemeen40.png

Verandering inkoop paramedische zorg nodig om zorg toekomstbestendig te organiseren

Bron: Nederlandse Zorgautoriteit, 12 oktober 2021

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concludeert na analyse dat meer informatie over hoe de tarieven voor paramedische zorg precies zijn opgebouwd, niet zal leiden tot een beter contracteerproces. De NZa is wel voorstander van het belonen van goede, passende zorg. [...] De NZa gaat hierover in gesprek met de brancheverenigingen.

images/40/psycho40.png

4 op de 10 studenten voldoen aan criteria van psychische stoornis

Bron: Het Laatste Nieuws, 12 oktober 2021

Bijna de helft van de studenten (42,7 procent) voldoet aan de criteria voor een psychische stoornis. Zelfs 48,8 procent wanneer eetstoornissen worden meegerekend. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) bij zo’n 16.216 studenten. Vergeleken met voorgaande jaren is dat een stijging van ongeveer 10 procent.

images/40/sport40.png

Anna Prijs voor onderzoek knieletsel jonge sporters

Bron: Erasmus MC, 11 oktober 2021

Orthopedisch chirurg dr. Duncan Meuffels van het Erasmus MC heeft op 8 oktober de Anna Prijs ontvangen. Het Anna Fonds|NOREF, een fonds dat onderzoek in het orthopedisch vakgebied stimuleert, reikt de Anna prijs om het jaar uit aan een wetenschapper die een bijzondere onderzoekslijn heeft ontwikkeld.

images/40/kinderen40.png

Hoofdpijn bij kinderen

Woensdagen 10 november en 8 december

Het kind met hoofdpijn en zijn/haar ouders/verzorgers zijn gebaat bij een eenduidig advies over het te lopen traject en de daarbij behorende therapiekeuzes. Het doel van deze 2-daagse cursus is het goed in kaart brengen van hoofdpijnklachten bij kinderen en de invloed daarvan op stoornis-, activiteiten- en participatieniveau; met aandacht voor somatiek, cognities, emoties, gedrag en de sociale context. Diagnostiek en interventies bij kinderen met hoofdpijnklachten zullen interactief worden aangeboden aan de hand van de meest recente literatuur.       

images/40/kinderen40.png

"Kinderen willen meedoen"

Bron: Amsterdam UMC, 11 oktober 2021

Kinderrevalidatiegeneeskunde is een jong vakgebied. Zeker wat betreft wetenschappelijk onderzoek is er veel onontgonnen terrein, constateert Annemieke Buizer. De hoogleraar Kinderrevalidatiegeneeskunde houdt 11 oktober haar oratie, getiteld: 'Van klein naar groot - perspectieven in de kinderrevalidatiegeneeskunde'.

images/40/sport40.png

Herhaalde sprintprestatie verbetert niet door ademhalingsoefeningen van Wim Hof

Bron: Topsport Topics,11 oktober 2021

Veel mensen zweren bij de ademhalingsoefeningen van 'Iceman' Wim Hof. Maar voor een betere herhaalde sprintprestatie hoeven ze die niet te doen. Amateurlopers leveren namelijk evenveel vermogen na de combinatie van hyperventilatie en adem inhouden als zonder deze ademhalingsoefeningen. Ook het verval in vermogen tijdens de sprints is hetzelfde.

images/40/neuro40.png

5 x eten voor een beter geheugen en meer focus

Bron: De Telegraaf, 11 oktober 2021

Dat een gezond en gevarieerd voedingspatroon belangrijk voor je is, hoeven we je als het goed is niet meer te vertellen. Maar wat eten voedingsdeskundigen en hersenexperts zelf eigenlijk om hun brein zo gezond mogelijk te houden? Dokter Uma Naidoo van de vooraanstaande Universiteit van Harvard vertelt.

Samenstelling:
Lonneke van Berkel
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.