Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/hart40.png

‘We zijn beduusd van deze cijfers’

Bron: Nieuwsbericht KNGF, 15 mei 2021

Uit een analyse van de Landelijke Database Fysiotherapie (LDF) blijkt: Zestig- tot vijfenzeventigduizend Nederlanders staan met langdurige coronaklachten onder behandeling van een fysiotherapeut.

images/40/algemeen40.png

Webinar 'Social media voor eerstelijnspraktijken: wat werkt?'

Woensdagmiddag 2 juni 2021

Promoot jij je eerstelijnspraktijk op sociale media? Welke kanalen gebruik je? En lukt het om dit consequent te doen? Na afloop van dit webinar weet je hoe je met de sociale mediakanalen van je eerstelijnspraktijk op het netvlies van je klanten blijft. Je leert welke content werkt, waar je op moet letten en hoe je het algoritme van Facebook, Instagram en LinkedIn zo goed mogelijk benut. En omdat social media er 'altijd even tussendoor moet' staat (tijds)efficiëntie centraal bij de tips en tricks.

images/40/psycho40.png

Hoe je met meditatie meer grip op gedachten en emoties krijgt

Bron: AD, 14 mei 2021

Morgen is het Wereld Meditatiedag. Waarom is zo'n dag belangrijk, hoe doe je het goed en welke voordelen kan mediteren opleveren? We vroegen het aan drie meditatie-experts.

images/40/ouderen40.png

Webinar 'Mag alles wat kan? Dilemma's op het grensvlak van de fysiotherapeutische behandeling in de geriatrie?'

Vrijdagavond 21 mei 2021

In dit webinar bespreekt Hans van Dam de dilemma’s in behandeling van de geriatrische patiënt en de dementerende in het bijzonder in de laatste fase van het leven. Medisch en technisch gezien kan er veel, de vraag is in hoeverre iemand hiermee gediend is. Of wordt mensen soms ‘schade’ toegebracht? Wat is hierin leidend? De wens van de persoon in kwestie, al of niet schriftelijk vastgelegd? De wens van de naaste? De professionele ethiek (zinvol of zinloos medisch handelen)? Opvattingen van de organisatie of instelling? De persoonlijke opvattingen van de behandelaar?

images/40/ouderen40.png

‘Bewegen en dementie, een ondergeschoven aandachtsgebied’

Bron: Medicalfacts, 14 mei 2021

Bepaalde leefstijlgewoontes of ziekten die slecht zijn voor de bloedvaten verhogen het risico op dementie. Vanuit preventief perspectief kan bewegen een belangrijke rol spelen bij het uitstellen van symptomen van dementie.

images/40/psycho40.png

Webinar 'De therapeutische kracht van placebo en de waarde van het placebo-effect in de behandeling van patiënten met musculoskeletale pijnklachten'

Woensdagmiddag 19 mei

Na afloop van dit webinar kan de deelnemer benoemen wat de klinische waarde is van het placebo-effect in de behandeling van patiënten met musculoskeletale pijnklachten. De deelnemer begrijpt op welke biologische mechanismen het placebo-effect is gebaseerd en hoe dit bij het toepassen van therapeutische interventies kan worden benut. De deelnemer heeft hierbij een besef van eventuele ongewenste (leer-)effecten en begrijpt welke ethische bezwaren gelden.

images/40/ouderen40.png

‘Valpreventie verdient meer aandacht'

Bron: Medicalfacts, 12 mei 2021

Internist en hoogleraar geneeskunde Marcel Levi vindt dat valpreventie meer aandacht verdient als speerpunt van publieke gezondheidszorg bij een oudere populatie. Levi is namelijk van mening dat het grote gezondheidswinst oplevert.

images/40/neuro40.png

Overzichtsartikel van de beschikbare informatie over COVID-19 en MS

Bron: Nieuwsbericht Amsterdam UMC, 12 mei 2021

Floor Loonstra, arts-onderzoeker bij het MS Centrum Amsterdam heeft, namens de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie en samen met een aantal neurologen, een overzichtsartikel geschreven over de belangrijkste beschikbare informatie vanuit wetenschappelijke artikelen over Covid-19 en MS.

images/40/msk40.png

Cursus ‘Myofasciale pijn: diagnostiek en behandeling van myofasciale triggerpoints’

Vrijdagochtend, -middag en -avond 4 juni en zaterdag 5 juni

In deze cursus krijg je een praktische inleiding in de behandeling van myofasciale pijn, ondersteund door de beschikbare evidentie.

images/40/kinderen40.png

Professor: ‘Ongezonde voeding op lange termijn zeer schadelijk voor gezondheid’

Bron: AD, 12 mei 2021

Kinderen kun je maar het beste al jong goede eetgewoonten aanleren, vindt hoogleraar kindergeneeskunde Inge Gies. In haar werk ziet ze wat de gevolgen zijn van belabberde eetgewoonten.

images/40/bekken40.png

Aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes stijgt

Bron: Nivel, 12 mei 2021

Het aantal zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes steeg in de periode 2015-2019. Waren er in 2015 nog 9.000 vrouwen met zwangerschapsdiabetes bekend in de Nederlandse huisartsenpraktijken; in 2019 was dat aantal opgelopen naar ruim 12.000. Dit blijkt uit een recente studie van het Nivel in opdracht van het Diabetes Fonds.

images/40/hart40.png

Webinar 'Revalidatie bij niet-COPD, waar staan we?' Longrevalidatie als jouw patiënt geen COPD heeft: hoe en waarom?

Donderdagavond 10 juni

De kennisvergaring staat niet stil. Veel wetenschappelijke artikelen over revalidatie bij verschillende longaandoeningen worden gepubliceerd. In 2020 is op basis hiervan de nieuwe KNGF richtlijn COPD verschenen.
In dit webinar zullen de sprekers je een update geven van de revalidatie bij verschillende niet-COPD longaandoeningen zoals: ILD, Pulmonale Hypertensie, Longtransplantatie, Longkanker, en COVID-19.

images/40/neuro40.png

Dag van de Beroerte: herken jij de signalen?

Bron: Nieuwsbericht LUMC, 11 mei 2021

Op 11 mei is het de Europese Dag van de Beroerte. Op deze dag, die elk jaar plaatsvindt, vraagt een groot aantal ziekenhuizen en instellingen aandacht voor beroertes: een herseninfarct of hersenbloeding. En dat is belangrijk, want een beroerte kan veel gevolgen hebben.

images/40/kinderen40.png

Praktische cursusdag over High-intensity Interval Training (HIT) bij kinderen

Woensdag 16 juni 2021

Een high-intensity interval training (HIT) werkt goed bij zich normaal ontwikkelende kinderen en uit het proefschrift van dr. Maremka Zwinkels blijkt dat het ook goede resultaten laat zien bij kinderen met een fysieke beperking. Echter, het is voor die laatste groep lastiger om te gaan en blijven sporten; sportverenigingen missen vaak bekwame trainers of begeleiders, jongeren worden niet altijd geaccepteerd of een geschikte sportvereniging is te ver weg. Om jongeren structureel meer te laten bewegen/sporten, met name in de thuissituatie, zou HIT binnen therapie ingezet kunnen worden om in een korte periode naar een bepaald doel te trainen.

images/40/neuro40.png

Aandacht voor onzichtbare gevolgen hersenletsel

Bron: Nieuwsbericht KNGF, 11 mei 2021

De fysiotherapeut speelt een belangrijke rol in het herkennen van onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Na een traumatisch hersenletsel door bijvoorbeeld een ongeluk of bij hersenletsel na een beroerte ontstaan er vaak lichamelijke problemen.

images/40/psycho40.png

Combinatie psychotherapie en medicijnenbehandeling meest effectief bij depressie

Bron: Nieuwsbericht VUmc, 11 mei 2021

De combinatie met cognitieve gedragstherapie blijkt het meest succesvol. Zowel psychotherapie als farmacotherapie zijn aantoonbaar effectiever dan de gebruikelijke zorg voor depressie, maar tussen beide bestaat geen aantoonbaar verschil.

images/40/algemeen40.png

Leefstijlverandering bij mensen met een licht verstandelijke beperking

Bron: ZonMW, 11 mei 2021

MEE Samen zet de implementatie-impuls in om een gezonde leefstijl te bevorderen bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Samen met consulenten en ervaringsdeskundigen ontwikkelen ze de vereenvoudigde Positieve Gezondheids-tool.

images/40/sport40.png

Sportrevalidatie: specialisatie kracht

Vrijdagmiddag en -avond 11 juni en zaterdag 12 juni

Na deze cursus kan de deelnemer voor verschillende sporten waarbij kracht binnen de revalidatie een belangrijke grondmotorische eigenschap is, een grondige analyse maken en een gericht sportrevalidatieprogramma opzetten en uitvoeren.

images/40/hart40.png

Prediabetes lijkt risico op hart- en vaatziekten te verhogen

Bron: Nieuws voor diëtisten, 10 mei 2021

Mensen met prediabetes lopen een hoger risico op het krijgen van een hartaanval, beroerte of een ander groot cardiovasculair probleem dan mensen met gezonde glucosewaarden. Dat blijkt uit een retrospectief onderzoek onder ruim 25.000 Amerikanen, dat binnenkort wordt gepresenteerd op het jaarlijkse congres van het American College of Cardiology.

images/40/arbeid40.png

Longfonds: veel mensen nog niet volledig aan het werk na corona

Bron: Skipr, 10 mei 2021

Driekwart van een groep van ruim 1800 mensen die corona heeft gehad, is na de besmetting nog niet volledig aan het werk. Het grootste deel van hen (95 procent) voelt zich drie maanden tot een jaar na de eerste klachten nog steeds slecht, meldt het Longfonds na een peiling onder 1864 personen met langdurige klachten.

images/40/psycho40.png

EMDR-therapie bij angsten en trauma's wint aan populariteit: hoe werkt het precies?

Bron: AD, 10 mei 2021

Heb je grote angst voor een auto-ongeluk, een hondenbeet of om te stikken? Ga je gebukt onder een traumatische ervaring? In zo’n geval kan EMDR een oplossing zijn.

images/40/sport40.png

ONLINE: Verkorte digitale versie van Masterclass 'Nieuwe principes en concepten over revalidatie en return-to-sport na een voorste kruisbandletsel'

Donderdagmiddag 10 juni

Dit is de digitale variant van de reguliere masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel'. De volgende reguliere masterclass vindt plaats op donderdag 10 juni 2021.

images/40/kinderen40.png

Motorische ontwikkeling van 3 tot 4 jaar

Bron: Alles over sport, 10 mei 2021

Kinderen van 3 tot 4 jaar maken de laatste motorische ontwikkelingen door voordat ze naar de basisschool gaan. Ze leren in deze leeftijdsfase vaardigheden als springen, hinkelen en schommelen. Dat is belangrijk, want een goede motorische ontwikkeling zorgt voor levenslang plezier in sporten en bewegen.

images/40/sport40.png

Meer vet verbranden tijdens het sporten? Neem eerst een espresso

Bron: AD, 10 mei 2021

Vergeet sporten op een nuchtere maag. Volgens een nieuwe studie zou cafeïne je vetverbranding een boost geven. ,,Het beste effect krijg je bij twee kopjes filterkoffie, of een stevige espresso”, bevestigt de Vlaamse topsportarts Servaas Bingé.

images/40/sport40.png

Sportrevalidatie: specialisatie uithoudingsvermogen

Vrijdagmiddag en -avond 25 juni en zaterdag 26 juni

In deze specialisatie-cursus van 4 dagdelen worden onder leiding van sportfysiotherapeut Dimitri Stefas alle aspecten die van belang zijn bij het sturen en begeleiden van een sportrevalidatietraject aan de hand van casuïstieken besproken en geoefend, o.a. het vaststellen van het belastbaarheidsniveau van de sporter, een grondige sportanalyse, de belastende factoren in relatie tot het sportletsel en het te volgen revalidatietraject. In deze specialisatie module krijg je in twee dagen tijd zicht op de methodische opbouw van het uithoudingsvermogen en het uitvoeren van praktische testen op het gebied van uithoudingsvermogen.

images/40/bekken40.png

Veel angst en depressie na bevalling zonder risico

Bron: Vakblad Vroeg, 10 mei 2021

Stress komt na de bevalling veel voor bij ouders die eerder geen hoog risico liepen op klachten. Maar liefst 14 procent rapporteert symptomen van depressie gedurende de eerste drie maanden na de geboorte van hun kind. Angst komt nog meer voor, namelijk bij 22 procent van de moeders en 20 procent van de vaders.

images/40/ouderen40.png

Hulp bij hersenziektes: alzheimer te lijf met algoritmes en avatars

Bron: AD, 9 mei 2021

Onderzoekers doen een beroep op kunstmatige intelligentie voor het opsporen en begeleiden van patiënten met parkinson of alzheimer. Nieuwe technieken moeten leiden tot snelle, individueel gerichte behandeling.

images/40/bekken40.png

Waarom zwangere vrouwen meer kans hebben op ernstige covid

Bron: Trouw, 9 mei 2021

Bij zwangere vrouwen werkt het immuunsysteem anders. Dat kan een reden zijn voor de hogere kans op ernstige covid.

images/40/bekken40.png

Nieuwe webcast: De relatie tussen ademhaling en de bekkenbodem

Duur: 36:34 min | Spreker: Birgit Post

In deze webcasts vertelt Birgit Post, fysiotherapeut en therapeut methode van Dixhoorn, over de relatie tussen ademhaling, het diafragma en de bekkenbodem. Zij bespreekt wat de invloed is van stress en legt onder meer uit hoe houdingen de ademhaling kunnen tegenwerken.

images/40/lymfe40.png

Kanker kwam in middeleeuwen veel vaker voor dan gedacht

Bron: New Scientist, 7 mei 2021

Eerdere studies wezen uit dat minder dan 1 procent van de middeleeuwers bij overlijden kanker had. Een grove onderschatting, zo blijkt nu uit onderzoek met CT-scanners.

images/40/hart40.png

Doorbraak: nieuwe machine voor harttransplantaties kan tientallen levens redden

Bron: Welingelichte Kringen, 6 mei 2021

Tot nu toe kon alleen het hart van mensen die hersendood waren worden getransplanteerd. Maar sinds deze maand is er in Nederland een machine waardoor ook harten die niet meer kloppen in aanmerking komen voor transplantatie. Zo kan het aantal donorharten worden verdubbeld schatten artsen.

images/40/msk40.png

De Aandachtswijzer Reumazorg en Gender helpt bewustzijn over man-vrouwverschillen bij reuma te vergroten

Bron: Nivel, 6 mei 2021

Mannen en vrouwen met reuma ervaren hun ziekte en de behandeling ervan heel verschillend. [...] Zorgverleners zijn zich niet altijd bewust van deze verschillen, zo blijkt uit onderzoek van het Nivel. Om meer bewustzijn over en aandacht voor man-vrouwverschillen bij reuma te bewerkstelligen tijdens een consult tussen zorgverlener en patiënt, is de tool ‘Aandachtswijzer Reumazorg en Gender’ ontwikkeld.

images/40/neuro40.png

Met speciaal apparaatje kan Gert-Jan, ondanks dwarslaesie, weer lopen

Bron: RTL Nieuws, 6 mei 2021

Door een dwarslaesie kon Gert-Jan Oskam niet meer lopen, zeiden de doktoren. Toch doet hij zondag mee aan een hardloopevenement, waarbij hij 100 meter gaat lopen. Zelfstandig. Op eigen kracht. En dat heeft Gert-Jan te danken aan een gloednieuwe techniek, ontwikkeld door een Zwitserse neurowetenschapper.

Samenstelling:
Lonneke van Berkel
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.