Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/msk40.png

Altijd maar pijn: mensen uit heel het land rijden naar Rotterdam voor deze ribdokter

Bron: Algemeen Dagblad, 12 juni 2021

Traumachirurg Jefrey Vermeulen van het Maasstad Ziekenhuis heeft een speciale ribfractuurpoli. Zelfs mensen van ver weg komen naar Rotterdam, in de hoop dat zij eindelijk van eeuwigdurende klachten afkomen. ,,Het gezegde dat je je ribben beter breekt dan kneust is echt totale onzin.’’

images/40/hart40.png

Levens redden met een pompje in het hart

Bron: Radboudumc, 11 juni 2021

Minder orgaanschade en een grotere kans op overleven na een hartinfarct. Dat is de inzet van startup CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc.

images/40/sport40.png

Wetenschappers: ‘Intensief sporten vergroot kans op ALS’

Bron: Welingelichte Kringen, 11 juni 2021

Vaak en hard sporten vergroot de kans op een motorneuronziekte bij mensen die daar genetische aanleg voor hebben, zeggen wetenschappers. ALS is de bekendste van deze groep zenuwaandoeningen.

images/40/kinderen40.png

Praktische cursusdag over High-intensity Interval Training (HIT) bij kinderen

Woensdag 16 juni 2021

Een high-intensity interval training (HIT) werkt goed bij zich normaal ontwikkelende kinderen en uit het proefschrift van dr. Maremka Zwinkels blijkt dat het ook goede resultaten laat zien bij kinderen met een fysieke beperking. Echter, het is voor die laatste groep lastiger om te gaan en blijven sporten; sportverenigingen missen vaak bekwame trainers of begeleiders, jongeren worden niet altijd geaccepteerd of een geschikte sportvereniging is te ver weg. Om jongeren structureel meer te laten bewegen/sporten, met name in de thuissituatie, zou HIT binnen therapie ingezet kunnen worden om in een korte periode naar een bepaald doel te trainen.

images/40/algemeen40.png

Wat is het effect van micro- en nanoplastics in het menselijk lichaam?

Bron: Universiteit Utrecht, 11 juni 2021

Overal in ons milieu zijn kleine plastic deeltjes aanwezig. We krijgen ze binnen via het voedsel dat we eten, het water dat we drinken of de lucht die we inademen. Wat betekent dit voor onze gezondheid? Een punt van grote zorg in de hele wereld. Nu gaat een Europees onderzoekscluster van wetenschappers, bedrijfsleven en beleidsmakers onderzoeken wat het effect van deze plastics in het menselijk lichaam is.

images/40/ouderen40.png

Betere gezondheid bij 75-plussers met eigen gebit

Bron: Medicalfacts, 11 juni 2021

75-plussers die hun eigen gebit nog hebben, hebben doorgaans een betere gezondheid dan leeftijdgenoten zonder eigen gebit. Ze gebruiken minder medicijnen, hebben minder ziektes en worden minder vaak opgenomen in een verpleeghuis. Dit blijkt uit onderzoek van tandarts Mieke Bakker van het UMCG.

images/40/bekken40.png

Webinar 'Seksueel trauma - gevolgen voor het bewegend functioneren'

Donderdagmiddag 17 juni

Na afloop van dit webinar kan de deelnemer de mogelijke oorzaken van aanhoudende klachten betreffende het bewegend functioneren ten gevolge van een seksueel trauma benoemen. Tevens kan de deelnemer deze klachten herkennen en duiden bij patiënten die slachtoffer zijn van seksueel geweld en die mogelijk op een andere manier benaderd dienen te worden. Na dit webinar heeft de deelnemer handvatten om bij het vermoeden van een seksueel trauma de juiste adviezen te kunnen geven.

images/40/algemeen40.png

Patiëntportalen zijn niet toegankelijk voor kwetsbare groepen

Bron: Skipr, 10 juni 2021

Patiëntportalen zouden de positie van de patiënt moeten versterken, maar bereiken vaak het omgekeerde. De oorzaak hiervan ligt in het ontwerp van de portalen, dat nauwelijks rekening houdt met kwetsbare groepen. Dat concludeert een team Nederlandse onderzoekers gelieerd aan Amsterdam UMC.

images/40/ouderen40.png

Videogames kunnen positieve invloed hebben op mensen met dementie

Bron: Smarthealth, 10 juni 2021

Een combinatie van cognitieve en bewegingstraining kan de werking van de hersenen, de mobiliteit en symptomen van depressie verbeteren bij mensen met dementie. Zo concludeerde een internationale studie in Belgische woonzorgcentra De Wingerd en het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven.

images/40/hart40.png

Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de revalidatiepatiënt

Woensdagen 23 juni en 7 juli

Tijdens deze tweedaagse cursus, die is/wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Aandachtsgroep Inspanningsfysiologie Revalidatiegeneeskunde (AIRe) en de Nederlandse Vereniging voor Revalidatiefysiotherapeuten (NVZF), zullen inspanningsfysiologie en trainingsleer en de inzet van klinimetrie uitgebreid aan bod komen. Steeds zal hierbij het doel van de patiënt centraal staan.

images/40/msk40.png

Patiënt en reumatoloog beslissen samen over behandeling

Bron: Medicalfacts, 10 juni 2021

De afdeling Reumatologie van het Maasstad Ziekenhuis heeft een dashboard ontwikkeld waarmee artsen en patiënten samen beslissingen kunnen nemen over de behandeling. “Via de gegevens in het dashboard krijgt de patiënt niet alleen meer inzicht in het eigen ziekteverloop, maar ook meer regie over de behandeling”, zegt Angelique Weel, reumatoloog in het Maasstad Ziekenhuis.

images/40/algemeen40.png

Vroeg opstaan is slecht voor je als je een avondmens bent

Bron: Welingelichte Kringen, 10 juni 2021

Vroeg opstaan is in de mode, liefst ga je dan ook nog een uurtje sporten terwijl de zon net opkomt. Menig influencer of gezondheidsgoeroe zweert erbij. Maar het is alleen goed voor je als dat in lijn is met je biologische klok.

images/40/sport40.png

Schrijf in voor de tweede dag Masterclass 'Liespijn bij sporters'.

Dinsdagochtend, -middag en -avond 6 juli

In deze masterclass worden dr. Igor Tak en dr. Rob Langhout de laatste inzichten gepresenteerd betreffende de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en oefentherapie van liesblessures bij sporters. Hoewel liespijn het meest voorkomt in het voetbal kunnen biomechanica, onderzoek- en behandelprincipes toegepast worden op iedere sporter met een liesblessure. Gemiddelde beoordeling: 8.3 na 84 beoordelingen. Bekijk de videotrailer met nadere toelichting over het programma.

images/40/algemeen40.png

Regionale samenwerkingsverbanden van start met het implementeren van Gecombineerde Leefstijlinterventies

Bron: ZonMw, 9 juni 2021

Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI’s) spelen een belangrijke rol bij het verminderen van overgewicht. Ze richten zich op leefstijlaspecten op het gebied van onder andere voeding en beweging, en op duurzame gedragsverandering. Het aanbod van deze interventies in Nederland is nog niet dekkend. Vanuit het ZonMw-programma Juiste Zorg Op de Juiste Plek ontvingen 10 regionale samenwerkingsverbanden deze week een subsidie om een van de erkende GLI’s in hun regio te implementeren.

images/40/hart40.png

Artsen voorspellen hartproblemen met smartwatch: ‘We kunnen in de toekomst kijken’

Bron: Algemeen Dagblad, 9 juni 2021

Cardioloog Ivo van der Bilt van het HagaZiekenhuis in Den Haag kan in de toekomst kijken. Met meetgegevens van slimme horloges als fitbits en kunstmatige intelligentie kunnen hartritmestoornissen van tevoren met redelijke nauwkeurigheid voorspeld worden.

images/40/lymfe40.png

Nederland telt meeste deelnemers onderzoek darmkanker Europa

Bron: Skipr, 9 juni 2021

De deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker ligt in Nederland het hoogst van 21 onderzochte landen in Europa. Met een opkomst van inmiddels ruim 70 procent laten we ook landen achter ons met een vergelijkbaar oproepsysteem zoals België (50 procent) en Denemarken (63 procent).

images/40/sport40.png

Vanaf september twee cursussen Beweegprogramma’s deel 1 en vier cursussen Beweegprogramma’s deel 2

September - december

In samenwerking met diverse onderzoeksinstituten en TNO Kwaliteit van leven heeft het KNGF een negental beweegprogramma's ontwikkeld voor mensen met een chronische aandoening. Naast Beweegprogramma deel 1, in het najaar bij het NPi tevens de thema's COPD', 'Diabetes Mellitus', 'Artrose' en 'Oncologie'. Klik op de titel voor het complete overzicht in de NPi-cursuskalender.

images/40/algemeen40.png

'Coronaperiode trekt wissel op meerderheid zorgprofessionals'

Bron: NOS, 9 juni 2021

Een meerderheid van de verpleegkundigen, verzorgenden en artsen heeft last van fysieke of mentale klachten na meer dan een jaar coronazorg. Dat blijkt uit een peiling onder 7000 zorgprofessionals, uitgevoerd door beroepsverenigingen V&VN en de Federatie Medisch Specialisten.

images/40/kinderen40.png

Nieuwe cursus: Gedragsbeïnvloeding bij kinderen, thuis en in de praktijk

Dinsdagmiddag en -avond 14 september en dinsdagmiddag en -avond 28 september

Als kinderfysiotherapeut krijg je frequent te maken met kinderen en adolescenten met mentale/gedragsproblemen die van grote invloed kunnen zijn op de behandeling. Wat geeft dit voor problemen voor de therapeut? Deze cursus helpt u om beter te kunnen inspelen op het gedrag van deze kinderen, de vragen van ouders te kunnen beantwoorden en om samen gezamenlijk een oplossingsstrategie kiezen.

images/40/algemeen40.png

Inzage patiëntendossier bij huisartsen leidt tot meer regeldruk en e-consulten

Bron: Skipr, 8 juni 2021

Ruim driekwart van de huisartsenpraktijken geeft aan dat zij in 2020 gestart zijn online inzage in het medisch dossier aan te bieden aan patiënten. Voor ruim een derde van de praktijken zijn de eerste ervaringen overwegend positief, maar 44 procent geeft ook aan dat de administratieve handelingen zijn toegenomen.

images/40/sport40.png

Hoe voorkom en herstel je van blessures als je weer gaat sporten?

Bron: Algemeen Dagblad, 8 juni 2021

Nu de sportscholen weer opengaan en de groepssporten ook weer mogen plaatsvinden, zijn veel mensen weer volop in beweging. Hoe kun je het sporten gezond weer oppakken en blessures voorkomen, en hoe ga je met een blessure om wanneer je er toch een hebt?

images/40/sport40.png

Masterclass 'Spierfysiologie, training en stretching, van lab naar oefenzaal'

Zaterdag 18 september

In het Myologisch Laboratorium van de Vrije Universiteit van Amsterdam wordt o.a. door dr. Richard Jaspers baanbrekend fundamenteel wetenschappelijke onderzoek gedaan naar de bouw en werking van skeletspieren en het hart. Op basis van deze kennis is en worden effectieve trainings- en voedingsinterventies te ontwikkelen om de fysieke prestatie van (top)sporters en patiënten met spieraandoeningen te verbeteren.

images/40/kinderen40.png

Kinderombudsvrouw: zieke kinderen willen volwaardig betrokken worden

Bron: Skipr, 8 juni 2021

“Kinderen willen beter betrokken worden bij alle beslissingen waar ze door hun ziekte mee te maken krijgen. Niet alleen beslissingen over de behandeling zelf. Alleen dan kunnen ze hun ziekte en behandeling inpassen in hun leven en niet andersom.” Dat concludeert Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in het rapport Mijn Zorg, Mijn Zaak, dat dinsdag verschijnt.

images/40/sport40.png

Plyometrische sprongtraining verbetert de herhaalde sprintprestatie

Bron: Topsport Topics, 8 juni 2021

Plyometrische sprongtraining – waarbij sporters allerlei sprongen uitvoeren om de ‘stretch shortening cycle’ te bevorderen – verbetert de herhaalde sprintprestatie. Niet alleen de beste, ook de gemiddelde sprinttijd gaat vooruit.

images/40/msk40.png

Handtherapeut worden? Start met de NPi-opleiding 'Handtherapie'!

Start: dinsdag 2 november

Bekijk de videotrailer waarin de kerndocenten de kerndocenten dr. Annemieke Videler (foto), Gwendolyn van Strien MSc en Eleonore Sleegers met passie vertellen over de opzet en inhoud van deze 12 daagse praktijkopleiding. Na deze opleiding heeft de deelnemer voldoende, door de NVHT geaccrediteerde, scholing gevolgd om te kunnen voldoen aan de scholingseisen voor het aanvragen van het Certificaat Handtherapeut (CHT-NL).

images/40/ouderen40.png

RIVM: coronavaccinatie thuiswonende ouderen is zeer effectief

Bron: Skipr, 8 juni 2021

De vaccinatie tegen corona van thuiswonende 75-plussers is zeer effectief, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze senioren zijn vanaf drie weken na de tweede prik voor 82 procent beschermd tegen besmetting. De bescherming tegen ziekenhuisopname vanaf drie weken na de tweede prik was 94 procent en tegen overlijden door het coronavirus ook 94 procent.

images/40/algemeen40.png

‘Gezonde leefstijl en bewegen belangrijker dan ooit’

Bron: Medicalfacts, 8 juni 2021

De maatschappelijke en politieke aandacht voor een gezonde leefstijl en het belang van bewegen blijft groeien. Ondanks de toenemende bewustwording van een gezonde leefstijl en het belang van bewegen voldeed in 2020 slechts 52,9% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen. Het doel wat het Nationaal Preventie akkoord stelt om in 2040 75% van de Nederlanders te laten voldoen aan de beweegrichtlijnen is dus nog lang niet in zicht.

images/40/hart40.png

Dotterbehandeling met op afstand bestuurbare robot

Bron: Medicalfacts, 7 juni 2021

In het Maasstad Ziekenhuis zijn de eerste patiënten gedotterd met behulp van de R-One hartkatheterisatie robot van de Franse firma Robocath. Met deze robot kan de interventie cardioloog op de millimeter nauwkeurig een stent plaatsen, zonder zelf in aanraking te komen met schadelijke röntgenstralen die nodig zijn bij de ingreep.

images/40/algemeen40.png

Wat de umc’s leren van patiënten

Bron: Medicalfacts, 7 juni 2021

Goede zorg is zorg die door de patiënt als goed wordt ervaren. Vandaar dat de umc’s samenwerken aan het verbeteren van de patiëntervaringen in de zorg. Hiervoor is de Patiëntervaringsmonitor (PEM) ontwikkeld. Van september tot en met november 2020 is aan patienten in de umc’s gevraagd wat goed gaat en wat beter kan.

images/40/algemeen40.png

Staatssecretaris Blokhuis wil gezonde voedselomgeving in wet verankeren

Bron: Skipr, 7 juni 2021

Gemeenten willen aanbieders van ongezond voedsel kunnen weren, bijvoorbeeld in de omgeving van scholen. De juridische basis daarvoor ontbreekt echter. Staatssecretaris Blokhuis (VWS) bekijkt daarom of de wet kan worden aangepast of dat een gezonde voedselomgeving in een nieuwe wet moet worden vastgelegd.

images/40/lymfe40.png

VR-bril gunt oncologiepatiënten Saxenburgh momentje van ontspanning

Bron: Medicalfacts, 7 juni 2021

De dagbehandeling oncologie in het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg ontving onlangs twee Virtual Reality brillen. De VR-brillen zijn gesponsord door KWF. Doel is om het welzijn van de oncologiepatiënten tijdens hun behandeling te verbeteren.

images/40/msk40.png

Insecten als eiwitbron voor groeiende spieren

Bron: Medicalfacts, 7 juni 2021

Wetenschappers van het Maastricht UMC+ hebben voor het eerst aangetoond dat het eten van insecten hetzelfde effect kan hebben als het consumeren van melkproducten. Eiwit uit meelwormen kan in de mens direct worden verteerd, waarna de opgenomen aminozuren de spiergroei stimuleren en als bouwstenen worden opgenomen in onze spieren.

images/40/neuro40.png

Gepersonaliseerd revalideren met beweegsensoren big data en kunstmatige intelligentie

Bron: Hogeschool Utrecht, 7 juni 2021

Jaarlijks worden gemiddeld zo’n 40.000 Nederlanders getroffen door een hersenbloeding of beroerte. Een aanzienlijk deel van deze mensen moet opnieuw leren lopen, en dat gaat vaak moeizaam. Op basis van data uit bewegingssensoren werkt onderzoeker Michiel Punt van het lectoraat Leefstijl en Gezondheid aan een applicatie om tot betere prognoses te komen over valrisico en de kans op herstel.

images/40/msk40.png

NIEUW - Webcast: Veilig behandelen van patiënten met nek- en hoofdpijn

Duur: 34:00 min | Spreker: dr. N. (Nathan) Hutting

In deze webcast bespreekt Nathan Hutting, fysio- en manueel therapeut en associate lector aan de HAN, het onderzoek en de behandeling van patiënten met nek- en hoofdpijn. Hij staat stil bij de risico's van behandeling van de cervicale wervelkolom en of die verschillen voor mobilisatie en manipulatie. Ook beschrijft hij het belang van het klinisch redeneerproces om eventuele risicofactoren te signaleren: is er een onderliggend vasculair probleem, en hoe beïnvloedt dat de behandeling? En welke diagnostische tests zijn wel of niet zinvol om die risicofactoren te herkennen?

images/40/hart40.png

De fysiotherapeutische behandeling van patiënten met een Post Intensive Care Syndroom na ontslag uit het ziekenhuis

Donderdagmiddag en -avond 9 september

In verband met grote vraag naar dit thema is deze cursus gepland. Niet online, maar live in Amsterdam! Omdat de behandelmogelijkheden voor ernstig zieke patiënten steeds verder verbeteren overleven ook steeds meer mensen een periode van levensbedreigende ziekte op de Intensive Care (IC). De keerzijde is dat een grote groep patiënten van de IC wordt ontslagen met lichamelijke, psychische en cognitieve klachten. Deze klachten kunnen tot jaren na ziekenhuisontslag aanhouden en staan vaak los van de oorspronkelijke ziekte waarvoor de patiënt op de IC werd opgenomen. Deze combinatie van problemen wordt het post-intensive care syndroom (PICS) genoemd.

images/40/arbeid40.png

Nieuwe webcast: Arbeidsgerichte zorg - de rol van de paramedicus

Uit de NPi-service Arbeid en bedrijf

In deze webcast bespreekt Nathan Hutting, fysiotherapeut en onderzoeker aan de HAN het belang van aandacht voor werk in de dagelijkse praktijk. Hij stipt de relatie tussen musculoskeletale klachten en werk aan en vertelt wanneer samenwerking met een arbeids- of bedrijfsfysiotherapeut zinvol is.

Samenstelling:
Lonneke van Berkel
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.