Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/psycho40.png

Slaap je slecht of is je biologische klok van slag? Dit kan allerlei psychische problemen verergeren

Bron: Scientias, 23 februari 2024

Een kwart van de Nederlanders heeft slaapproblemen, vrouwen meer dan mannen. Ze vallen moeilijk in slaap, kunnen niet doorslapen of worden te vroeg wakker. En overdag zijn ze moe. Dit kan ook allerlei psychische aandoeningen veroorzaken of verergeren, blijkt uit een nieuwe studie.

images/40/ouderen40.png

Er is niet slechts één ziekte van Alzheimer

Bron: Maastricht University, 22 februari 2024

Pieter Jelle Visser werd in 2022 benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Hij houdt zich bezig met onderzoek naar de ziekte van Alzheimer: de onderliggende oorzaken en de mogelijkheden voor therapie.

images/40/ouderen40.png

ONLINE: Sarcopenie; voeding en training in de geriatrie

Maandagochtend 4 maart en maandagochtend 11 maart 2024

Op deze dag krijg je de state of the art inzichten m.b.t. het effect van voeding, m.n. eiwitten, en training in de begeleiding van de meest kwetsbaren in de samenleving. Onderzoek heeft aangetoond dat langdurige krachtraining een effectieve methode is om spierkracht en spiermassa van ouderen te verbeteren mits er voldoende eiwit-inname is in de voeding.

images/40/msk40.png

Jicht verhoogt risico op een scala van hart- en vaatziekten

Bron: Medisch contact, 22 februari 2024

Bekend feit: jicht correleert met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Niet goed bekend is hoe dat risico varieert bij verschillende hart- en vaatziekten, en of andere risicofactoren zoals hoge bloeddruk en obesitas daarbij ook een rol kunnen spelen.

images/40/arbeid40.png

15 miljoen subsidie voor aantrekkelijker maken bedrijfsgeneeskunde

Bron: Medisch contact, 22 februari 2024

Er wordt bijna 15 miljoen euro extra uitgetrokken voor het verbeteren en aantrekkelijker maken van de opleiding voor bedrijfsartsen en het verhogen van de kwaliteit van de arbeidsgerelateerde zorg. De arbeidsgerelateerde zorg staat flink onder druk, stelt ZonMw in een bericht op de eigen website. Dat komt mede door de te lage instroom van artsen in de opleiding bedrijfsgeneeskunde en door het tekort aan praktijkopleiders.

images/40/lymfe40.png

Verdiep je kennis over de ‘Big 5’ kankersoorten in de verdiepingscursus 'Oncologie en fysiotherapie'

Vrijdagochtend, -middag en -avond 15 maart en zaterdag 16 maart 2024

Voor fysiotherapeuten die na het volgen van een basisscholing over oncologie en fysiotherapie meer verdieping willen op het gebied van de medische achtergrond van veelvoorkomende vormen van kanker, en de mogelijkheden van fysiotherapie daarbij, biedt het NPi de Verdiepingscursus ‘Oncologie en fysiotherapie’. Hierin komen de vormen van kanker aan bod waarmee fysiotherapeuten in hun praktijk vooral mee te maken kunnen krijgen: borstkanker, darmkanker, prostaat- en blaaskanker, longkanker en hoofd-halskanker.

images/40/hart40.png

Slimme horloge kan hartstilstand herkennen

Bron: Skipr, 22 februari 2024

Onderzoekers van het Radboudumc, Erasmus MC, Reinier de Graaf Gasthuis en Corsano Health zijn erin geslaagd om met een smartwatch betrouwbaar te meten of de bloedsomloop stilvalt bij een patiënt. Ze toonden dat aan bij 291 patiënten die een operatie ondergingen, waarbij de bloedsomloop standaard onderbroken moet worden. Deze resultaten zijn donderdag verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Digital Health.

images/40/sport40.png

Factsheet koudwaterbad

Bron: Alles over sport, 21 februari 2024

Sommige topsporters kiezen ervoor om na een zware inspanning hun ledematen of lichaam af te koelen (‘after cooling’). De bekendste en eenvoudigste methode hierbij is onderdompeling in een koudwaterbad. In tegenstelling tot het koelen vóór of tijdens de inspanning zelf – waarbij het primaire doel is om een stijging in lichaamstemperatuur tijdens het sporten tegen te gaan – zoeken atleten de kou na afloop op om hun herstel te bevorderen. In deze factsheet lees je over de voor- en nadelen van een koudwaterbad.

images/40/ouderen40.png

Fysiotherapie in de palliatieve levensfase bij geriatrische patiënten

Zaterdag 23 maart, zaterdag 6 april en zaterdag 20 april 2024

In deze 3 daagse cursus doorlopen we alle aspecten van dit nieuwe terrein van de fysiotherapie binnen de palliatieve teams. Waar gaat ‘behandelen’ over in ‘zorgen voor’ en gaan we over van kwaliteit van leven naar kwaliteit van sterven. Welke rol heb je hierbij als fysiotherapeut? Naast inhoudelijke bijdragen wordt in de cursus ook aandacht besteed aan de implementatie op de werkplek.

images/40/hart40.png

Te veel eiwitten eten is slecht voor hart en bloedvaten. Dat komt door dit aminozuur

Bron: Scientias, 20 februari 2024

Spierbundels uit de sportschool zweren erbij: hele potten eiwitten werken ze naar binnen, maar is dat eigenlijk wel zo gezond? Amerikaanse onderzoekers komen nu weer een beetje terug op het idee dat we méér eiwitten moeten eten. Het is namelijk al snel te veel.

images/40/sport40.png

Vrouwen hoeven veel korter te sporten dan mannen

Bron: Welingelichte kringen, 20 februari 2024

Vrouwen halen veel meer gezondheidsvoordelen uit sporten dan mannen. Vrouwen die regelmatig sporten, hebben een 36 procent lagere kans op een fatale hartaanval of beroerte vergeleken met vrouwen die niet trainden, terwijl dit verschil bij mannen slechts 14 procent was. Bovendien leidt volgens een groot onderzoek lichaamsbeweging tot een 24 procent lager risico op vroegtijdig overlijden bij vrouwen, tegenover een vermindering van 15 procent bij mannen.

images/40/bekken40.png

Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem' voor fysio- en oefentherapeuten. Bekijk de videotrailer.

Vrijdagochtend, -middag en -avond 22 maart, zaterdag 23 maart, vrijdagochtend, -middag en -avond 5 april en zaterdag 6 april 2024

De onderwerpen in de cursus (waardering: 8,3) zijn gerangschikt in themablokken. Oefentherapie heeft in de NPi-cursussen over dit thema altijd prioriteit en een sterk accent gehad. Dit zal zo blijven en zelfs worden uitgebreid en aangepast aan nieuwe inzichten en ontwikkelingen. In deze praktische cursus zal derhalve veel worden gewerkt met casuïstiek en praktijk in kleine subgroepen van maximaal 16 cursisten. Dit om het hele scala van oefentherapeutische mogelijkheden in z’n volle omvang goed aan bod te laten komen.

images/40/neuro40.png

Acht aanbieders dwarslaesierevalidatie intensiveren samenwerking

Bron: Skipr, 20 februari 2024

De bestuurders van acht centra voor dwarslaesierevalidatie hebben afspraken gemaakt om hun samenwerking te versterken. Het doel is de dwarslaesierevalidatie goed, toegankelijk én betaalbaar te houden op de lange termijn.

images/40/psycho40.png

Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’.

Start deel 1: maandag 25 maart 2024

Door de opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ te volgen, kun je als (psychosomatisch) fysiotherapeut/oefentherapeut binnen je praktijk meer patiënten beter van dienst zijn, aangezien spanning bij veel gezondheidsproblemen een oorzakelijke dan wel instandhoudende factor is. In deze opleiding leer je hoe je bij je patiënten kunt onderzoeken in hoeverre overmatige spanning samenhangt met hun klachten betreffende het bewegend functioneren. Tevens leer je hoe je hen vanuit een procesmatige benadering kunt helpen om de overmatige spanning te reduceren met behulp van adem- en ontspanningsinstructies.

images/40/lymfe40.png

Vaker huidkanker bij mensen met hoger inkomen, bij lagere inkomens juist vaker longkanker en dat zit zo

on: AD, 20 februari 2024

Dat mensen met een laag inkomen korter gezond blijven dan mensen met meer geld, is bekend. Maar sommige kankervormen worden toch vaker geconstateerd bij mensen met een hogere sociaaleconomische status, schrijft Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

images/40/lymfe40.png

Webinar 'Verhoging van zelfeffectiviteit bij oedeem- en oncologiepatiënten: motiveren kun je leren!'

Dinsdagavond 26 maart 2023

Na dit webinar kan de deelnemer de belemmerende en bevorderende factoren voor therapietrouw en zelfeffectiviteit benoemen en herkennen. Tevens beschikt de deelnemer over strategieën om de motivatie en het zelfmanagement van oncologie- en oedeempatiënten te verhogen.

images/40/bekken40.png

Meerwaarde van bewegen in de zwangerschap uitgelicht

Bron: Vakblad Vroeg, 19 februari 2024

‘Bewegen in de zwangerschap’. Zo luidt de titel van een nieuw factsheet van de KNOV. Het document gaat uitvoerig in op een gezond bewegingspatroon in de zwangerschap. Aan bod komen zowel veilige als onveilige bewegingsactiviteiten, met aandacht voor de gevolgen.

images/40/kinderen40.png

Nieuwe studie bewijst: vaste routines zijn goed voor het brein van je kinderen

Bron: Nieuwsblad, 19 februari 2024

Voor veel ouders met jonge kinderen kan het lastig zijn om bepaalde routines aan te houden. Toch zijn vaste gewoontes superbelangrijk. Nieuw onderzoek wijst immers uit dat structuur gunstig is voor de hersenontwikkeling van je oogappel(s).

images/40/lymfe40.png

Prehabilitatie voor een oncologische behandeling

Vrijdag 5 april en vrijdag 26 april 2024

In deze nieuwe cursus worden de laatste ontwikkelingen gepresenteerd die gaande zijn op het gebied van prehabilitatie van oncologische patiënten voorafgaand aan de medische behandeling en uit welke elementen een prehabilitatieprogramma bestaat. Ook leer je hoe je een goed onderbouwd, gepersonaliseerd prehabilitatieprogramma kunt opstellen en hoe je prehabilitatie kunt inpassen in de usual care.

images/40/neuro40.png

Speciale Parkinson-bokslessen helpen René (69): ’Ik voel me geen patiënt, maar sporter’

Bron: De Telegraaf, 18 februari 2024

Iedereen wil gezond en fit door het leven. In Uitblinkers aandacht voor mensen die op dat gebied iets bijzonders presteren. Deze week René Denis (69) uit Den Bosch die speciale Parkinson-bokslessen volgt.

images/40/sport40.png

Beweegprogramma's (deel 2): 'Coronaire hartaandoeningen'

Twee of driedaagse cursus in maart

Na de module ‘Coronaire hartaandoeningen’ in het kader van de beweegprogramma’s voor mensen met chronische aandoeningen ken je de intakeprocedure voor deelname aan beweegprogramma’s en kan je op mensen met coronaire hartaandoeningen afgestemde testen afnemen en samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek (gebaseerd op de uitgangspunten van deel 1 van de Beweegprogramma's) een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma opstellen en begeleiden.

images/40/lymfe40.png

Meerderheid patiënten met alvleesklierkanker krijgt geen chemotherapie of andere tumorgerichte behandeling

Bron: Medicalfacts, 18 februari 2024

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de patiënten met alvleesklierkanker geen tumorgerichte behandeling krijgt. Een landelijk samenwerkingsverband van medisch specialistenonderzocht onder ruim 5800 patiënten of zij de overlevingskansen bij alvleesklierkanker in heel Nederland konden verbeteren. Ze keken of door betere naleving van bestaande richtlijnen en door middel van bijscholing en betere voorlichting de overlevingskansen van patiënten zouden verbeteren. “Alhoewel landelijk een aantal behandelingen verbeterde, vertaalde zich dit niet in overlevingswinst voor alle patiënten”, zegt chirurg Marc Besselink van Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in JAMA Surgery.

images/40/lymfe40.png

Masterclass 'Hoofd-hals oncologie en lymfoedeem: nieuwe ontwikkelingen'

Vrijdag 5 april 2024

Na deze masterclass ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de medisch-oncologische, tandheelkundige en fysiotherapeutische behandeling van patiënten met hoofd-halskanker, die voor het praktisch handelen van de fysiotherapeut relevant zijn.

images/40/lymfe40.png

Onderzoek naar de perfecte dosis carboplatine bij kanker

Bron: Medicalfacts, 18 februari 2024

Patiënten met longkanker, eierstokkanker of borstkanker krijgen in veel gevallen het antikankergeneesmiddel carboplatine. Maar hoe krijgt de patiënt de perfecte dosering? Apotheker Mart Kicken doet in het Catharina Ziekenhuis onderzoek naar het bepalen daarvan. “Doseren van carboplatine is nu vaak niet optimaal. Dat kan resulteren in meer bijwerkingen of een gebrek aan effectiviteit. In de ideale wereld krijgt iedere patiënt een dosis op maat. Die wil ik bepalen aan de hand van het zeer nauwkeurig schatten van de .” Daarvoor ontving Kicken een bijdrage van 20.143 euro van het Catharina Onderzoeksfonds.

images/40/psycho40.png

Pesten verandert de hersenen van tieners en vergroot waarschijnlijk het risico op psychose

Bron: Scientias, 17 februari 2024

Gepest worden is niet alleen vervelend, de hersenen van tieners die gepest worden veranderen ook. Maar er is ook goed nieuws: hulp zoeken lijkt een beschermende werking te hebben.

images/40/lymfe40.png

Zelfmanagement bij lymfoedeem – teach the teacher

Vrijdagmiddag en -avond 5 april, zaterdag 6 april en zaterdag 20 april 2024

In deze cursus leer je hoe je als oedeemfysiotherapeut zelfmanagement een volwaardige plaats kunt geven binnen de individuele lymfoedeembehandeling en hoe je een zelfmanagementcursus kunt opzetten voor groepen cliënten met lymfoedeem in alle fasen van de behandeling. Het multiprofessionele docententeam bestaat uit therapeuten met een rijke klinische expertise..

images/40/psycho40.png

Zelfs een korte wandeling kan helpen bij depressie

Bron: Nieuwsblad, 16 februari 2024

Mensen die kampen met depressie hebben baat bij fysieke activiteit in al z’n vormen. Volgens een nieuwe Australische studie kan zelfs een simpele wandeling deel uitmaken van de behandeling.

images/40/lymfe40.png

Geen vergoeding voor fitprogramma darmkankerpatiënten

Bron: Skipr, 16 februari 2024

Een programma om mensen met darmkanker in een zo goed mogelijke conditie te krijgen voor hun operatie, komt niet in aanmerking voor vergoeding uit het basispakket van de zorgverzekering.

images/40/kinderen40.png

Cursus Sportrevalidatie bij kinderen

Vrijdagmiddag en -avond 12 april en zaterdag 13 april 2024

Na deze zeer praktische cursus kun je een goede inschatting maken van de rol en competenties van de kinder- en sportfysiotherapeut binnen de revalidatie van sportende kinderen. Kan je op basis van anamnese, lichamelijk onderzoek en try-outs een goede indruk krijgen van de momentane belastbaarheid van geblesseerde jonge sporters en goede sportanalyses maken van het gevraagde eindniveau van een sportrevalidatietraject, met duidelijke criteria voor return-to-play. 

images/40/algemeen40.png

Toekomstvisie bestuurders samenwerkingsverbanden

Bron: KNGF, 16 februari 2024

De afgelopen twee weken bespraken de besturen van het KNGF en SKF in een viertal sessies de visie op de toekomst van de fysiotherapie met ruim 80 bestuursleden van de diverse samenwerkingsverbanden.

images/40/hart40.png

Waarom zijn sommige mensen heel ziek van Covid-19 en anderen niet? Wetenschappers vinden mogelijke verklaring

Bron: HLN, 14 februari 2024

Onderzoekers hebben ontdekt waarom het coronavirus afbreken niet bij elk van ons het einde van de problemen betekent. Fragmenten van het virus doen meer schade in het lichaam dan gedacht. Volgens de wetenschappers kan het een deel van de verklaring zijn waarom Covid-19 sommige mensen langdurig en ernstig ziek maakt, terwijl anderen er niet veel hinder van ondervinden.

images/40/ouderen40.png

Masterclass 'De kwetsbare oudere'

Vrijdag 12 april 2024

De masterclass geeft inzicht in het fenomeen kwetsbaarheid en de veranderende rol van de fysiotherapeut met betrekking tot de zorg voor de kwetsbare ouderen. Op een interactieve manier willen we kijken wat er nodig is om samen met andere zorgverleners kwalitatieve en efficiënte zorg te leveren aan deze groep ouderen. Er wordt aandacht besteed aan het signaleren en in kaart brengen van de complexe gezondheidsproblematiek van de kwetsbare oudere.

images/40/hart40.png

Kennis delen: minder ingrijpende bypass voor patiënt in steeds meer ziekenhuizen

Bron: Medicalfacts, 14 februari 2024

Wie één of meerdere omleidingen aan zijn hart krijgt, wist lange tijd één ding zeker: de chirurg moet het borstbeen openen om dit te kunnen doen. Maar sinds drie jaar gebeurt dat in het Catharina Ziekenhuis via een kijkoperatie. Als het aan chirurg Ferdi Akca ligt, dan volgt de rest van Nederland in rap tempo.

images/40/neuro40.png

Inzet van hond vergroot sociale interactie van mensen met dementie

Bron: Medicalfacts, 14 februari 2024

Verpleeghuizen zetten regelmatig honden in als onderdeel van het activiteitenprogramma voor mensen met dementie. Wat is het effect daarvan? En is het effect hetzelfde als je robotdieren inzet? Specialist ouderengeneeskunde en kaderarts psychogeriatrie Lonneke Schuurmans onderzocht het. Op vrijdag 1 maart 2024 promoveert ze bij de Open Universiteit.

images/40/neuro40.png

E-learning 'Keuzestress bij behandeling van Parkinson’

NPi-service e-learning

In deze e-learning staat de begeleiding van patiënten met Parkinson centraal. Hoe beslis je welke interventie je toe gaat passen? Welke compensatiestrategieën kun je het beste inzetten? En hoe zorg je ervoor dat de patiënt na de training het behaalde effect vasthoudt?

images/40/algemeen40.png

Mens en machine zoeken samen naar patiëntvriendelijke taal

Bron: Medisch contact, 16 februari 2024

Nictiz, de Nederlandse kennisorganisatie voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg, heeft het voortouw genomen bij het verzamelen van zogeheten ‘patiëntvriendelijke’ termen en omschrijvingen van aandoeningen en andere medische taal. Patiënten kijken in toenemende mate in hun patiëntportaal of persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) om meer te weten te komen over hun eigen aandoening. Dat past bij shared decision making. Maar wat als deze informatie onbegrijpelijk is voor hen?

images/40/hart40.png

Met zoveel postcovidpatiënten is het hoog tijd voor meer onderzoek naar chronische vermoeidheid, betoogt oud-hoogleraar

Bron: Volkskrant*, 16 februari 2024

Emeritus hoogleraar Jos van der Meer verdiepte zich langdurig in het chronisch vermoeidheidssyndroom. Hu ziet hij dezelfde klachten bij postcovidpatiënten. En eenzelfde gebrek aan animo om die te onderzoeken. Terwijl er juist nu alle kans is.

images/40/psycho40.png

Hardlopen en zelfs wandelen net zo effectief tegen depressie als medicijnen

Bron: Scientias, 15 februari 2024

Hardlopen en wandelen zijn minstens even effectief tegen depressies als therapie of medicijnen. Opzienbarend, aangezien zo ongelooflijk veel mensen antidepressiva slikken. Zij zouden dus mogelijk beter kunnen gaan sporten.

images/40/hart40.png

Kamer trekt 27 miljoen uit voor speciale covid-poliklinieken

Bron: RTL Nieuws, 15 februari 2024

De Tweede Kamer trekt 27 miljoen euro uit voor de oprichting van speciale klinieken voor langdurige covid. Het was lange tijd onzeker of een Kamermeerderheid daarmee zou instemmen. Maar vandaag werd duidelijk dat een ruime Kamermeerderheid het voorstel van GroenLinks-PvdA steunt.

images/40/hart40.png

Amsterdam UMC volgt hartpatiënten op afstand thuis met e-health-tool

Bron: Amsterdam UMC, 15 februari 2024

Patiënten van het Hartcentrum van Amsterdam UMC kunnen vanaf vandaag gebruik maken van het e-health-programma HartWacht als aanvulling op hun zorg. Met een bloeddrukmeter en een klein ECG-meetinstrument – ongeveer zo groot als een mueslireepje – en een mobiele app kunnen patiënten zelf thuis o.a. hun bloeddruk en hartritme meten en op afstand laten monitoren.

Samenstelling:
Ester Weerdenburg
Susan Hombergen
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.