Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/ouderen40.png

Specialisten ouderengeneeskunde en artsen VG slaan handen ineen

Bron: Skipr, 20 maart 2023

Specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten gaan samen richtlijnen en handreikingen ontwikkelen. Dat hebben ze op vrijdag 17 maart 2023 afgesproken.

images/40/algemeen40.png

Burgers hebben onverminderd groot vertrouwen in zorgprofessionals

Bron: Skipr, 20 maart 2023

Het publieke vertrouwen in de gezondheidszorg is groot. Burgers in Nederland hebben het meeste vertrouwen in huisartsen, specialisten en verpleegkundigen. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van de ‘Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg’ van het Nivel.

images/40/algemeen40.png

UMCG ontvangt donatie van één miljoen voor leefstijl

Bron: Skipr, 20 maart 2023

De Stichting Beatrixoord Noord Nederland (BEANN) doneert 1,25 miljoen aan het UMCG voor verschillende leefstijl- en onderzoeksprogramma’s mee te financieren. Met het geld wil het UMCG stimuleren dat patiënten fitter de operatie ingaan.

images/40/algemeen40.png

Lancering van het Sleep Discovery Lab op Wereld Slaap Dag

Bron: Medicalfacts, 20 maart 2023

Op 17 maart, Wereld Slaap Dag, wordt het Sleep Discovery Lab gelanceerd in het WKZ. Het Sleep Discovery Lab is een virtueel platform dat in het teken staat van onderzoek en innovatie op het gebied van slaap.

images/40/algemeen40.png

Coronavirus stilaan op gelijkaardig niveau als seizoensgriep, zegt WHO

Bron: HLN, 17 maart 2023

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hoopt dit jaar het maximale alarmniveau voor Covid-19 te verlagen en vermoedt dat de epidemie stilaan een soortgelijke bedreiging als de seizoensgriep wordt. Dat heeft de organisatie vrijdag gezegd tijdens een persconferentie.

images/40/algemeen40.png

Lang wachten aan telefoon en weinig contact met de dokter: patiënten vinden huisarts moeilijker bereikbaar

Bron: AD, 20 maart 2023

Bijna één op de drie patiënten merkt dat hun huisarts het afgelopen jaar slechter bereikbaar of toegankelijk is geworden. De praktijk is telefonisch moeilijk te bereiken en patiënten moeten soms dagenlang wachten voordat ze bij de huisarts terecht kunnen.

images/40/ouderen40.png

‘Meer verpleegzorg voor ouderen thuis levert veel minder op dan kabinet denkt’

Bron: AD, 20 maart 2023

Met verpleegzorg thuis valt honderden miljoenen euro’s minder te besparen dan het kabinet denkt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van brancheorganisatie Actiz dat maandag verschijnt. Verpleeghuizen zien nu al vijfhonderd senioren per maand op de wachtlijst belanden. Het ministerie van Volksgezondheid houdt echter vast aan de besparing.

test2
images/40/msk40.png

ONLINE: Masterclass ‘Upper and Lower Limb Tendinopathies' Start vrijdag 24 maart.

Vier ochtenden, op 24 maart, 25 maart, 14 april en 15 april 2023

Na deze ONLINE masterclass (in het Engels) ben je op de hoogte van de huidige inzichten omtrent de diagnostiek en behandeling van tendinopathieën in de onderste en bovenste extremiteit en kan je op een adequate, evidence based wijze hulp bieden aan cliënten met een tendinopathie. De docenten van deze masterclass zijn Jo Gibson (Clinical Physiotherapy Specialist at the Liverpool Upper Limb Unit based at the Royal Liverpool Hospital) en Ebonie Rio (physiotherapist and researcher at La Trobe Sport and Exercise Medicine Research Centre at La Trobe University in Melbourne, Australia).

images/40/algemeen40.png

‘Schuld aanpakken met zorggeld loont’

Bron: Hogeschool Rotterdam, 18 maart 2023

Mensen in moeilijke sociaaleconomische omstandigheden lijken bijna onbereikbaar voor gezondheidsinterventies. Terwijl zij die het hardst nodig hebben: ze leven gemiddeld zes jaar korter dan anderen. Hoe je de overkant van de gezondheidskloof wél kunt bereiken, weten AnneLoes van Staa en Jet Bussemaker uit praktijkgericht onderzoek in Zuid-Hollandse steden.

images/40/msk40.png

ONLINE: Masterclass handtherapie ‘Brain and hand’

Zaterdag 25 maart 2023

Deze ONLINE masterclass presenteert een evidence-based management van perifere zenuwletsels (PNI) op basis van neurowetenschappelijk onderzoek naar de interactie tussen de hand en de hersenen vanaf de eerste dag na een letsel. Kennis over het effect van een perifere zenuwbeschadiging op het CZS opent nieuwe perspectieven voor behandeling door geleide plasticiteit, waarbij zowel snelle als langzame plasticiteitsmechanismen therapeutisch kunnen worden gebruikt om de functie te ondersteunen en te verbeteren.

images/40/kinderen40.png

Wat belemmert de sportdeelname van meiden met een niet-westerse migratieachtergrond uit arme gezinnen?

Bron: Alles over sport, 16 maart 2023

Jongeren uit gezinnen met geldzorgen blijven structureel achter in sport- en beweegdeelname. Binnen deze doelgroep blijven specifiek meiden (12-18 jaar) met een niet-westerse migratieachtergrond nog meer achter. Dat heeft verschillende oorzaken. Het Mulier Instituut sprak in opdracht van Kenniscentrum Sport & Bewegen met deze meiden en hun ouders. Wat betekent sport voor hen – en waarom doen ze wel of niet mee? In dit artikel lees je de uitkomsten uit het onderzoek, aanbevelingen en enkele praktijkvoorbeelden.

images/40/bekken40.png

Webinar 'Seksueel trauma - gevolgen voor het bewegend functioneren'

Woensdagavond 29 maart 2023

Na afloop van dit webinar kun je de mogelijke oorzaken van aanhoudende klachten betreffende het bewegend functioneren ten gevolge van een seksueel trauma benoemen. Tevens kun je deze klachten herkennen en duiden bij patiënten die slachtoffer zijn van seksueel geweld en die mogelijk op een andere manier benaderd dienen te worden. Na dit webinar heb je handvatten om bij het vermoeden van een seksueel trauma de juiste adviezen te kunnen geven.

images/40/algemeen40.png

Zoveel vrije tijd zou je per dag moeten hebben

Bron: De Telegraaf, 16 maart 2023

Genoeg tijd voor jezelf hebben om lekker te ontspannen en om dingen te doen die je echt leuk vindt. Vrije tijd hebben is goed voor je mentale welzijn, maar hoeveel vrije tijd heb je dan eigenlijk nodig om gelukkig te zijn? En klopt de algemene opvatting ’hoe meer, hoe beter’ in dit geval wel?

images/40/lymfe40.png

Voorlopig laatste uitvoering van de cursus 'Oncologie en fysiotherapie in de ziekenhuis setting'

Woensdagmiddag en -avond 29 maart en woensdagmiddag en -avond 5 april 2023

In deze cursus krijg je als ziekenhuisfysiotherapeut de medische en fysiotherapeutische kennis aangereikt die nodig is bij het leveren van adequate fysiotherapeutische zorg aan patiënten die een in opzet curatieve behandeling in het ziekenhuis (hebben) ondergaan in verband met kanker. De fysiotherapeutische mogelijkheden binnen de begeleiding van oncologische patiënten worden belicht, zowel in de klinische fase als in de pre- en post-klinische fase. Ook de psychosociale aspecten die een rol spelen bij oncologische patiënten komen aan de orde, en hoe de ziekenhuisfysiotherapeut zijn begeleiding daarop kan afstemmen.

images/40/psycho40.png

Psychische problematiek: lector Bauke Koekkoek pleit in Tweede Kamer voor gedegen analyse

Bron: HAN, 16 maart 2023

De enorme stijging van het aantal mensen met een psychische stoornis. Zo heette het rondetafelgesprek van VWS in de Tweede Kamer. Lector Bauke Koekkoek was uitgenodigd: “De stijging zegt niets over de oorzaak van de problematiek. Het is belangrijk dat er een gedegen analyse wordt gedaan.”

images/40/bekken40.png

Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem' voor fysio- en oefentherapeuten. Bekijk de videotrailer.

Vrijdagochtend, -middag en -avond 31 maart, zaterdag 1 april, vrijdagochtend, -middag en -avond 14 april en zaterdag 15 april 2023

De onderwerpen in de cursus (waardering: 8,4) zijn gerangschikt in themablokken. Oefentherapie heeft in de NPi-cursussen over dit thema altijd prioriteit en een sterk accent gehad. Dit zal zo blijven en zelfs worden uitgebreid en aangepast aan nieuwe inzichten en ontwikkelingen. In deze praktische cursus zal derhalve veel worden gewerkt met casuïstiek en praktijk in kleine subgroepen van maximaal 16 cursisten. Dit om het hele scala van oefentherapeutische mogelijkheden in z’n volle omvang goed aan bod te laten komen.

images/40/lymfe40.png

Glioblastoom: niet de kankercel zelf, maar de omgeving evolueert

Bron: Amazing Erasmus MC, 15 maart 2023

De hersentumor glioblastoom komt altijd terug na de behandeling en is dan dodelijk. Het zijn veranderingen in de omgeving van de kankercellen die de tumor agressiever maken. De tumorcellen zelf blijven vrijwel hetzelfde over tijd. Dat ontdekten wetenschappers van het Erasmus MC.

Meer weten over Blood flow restriction training (BFRT)? Volg dan dit webinar.

Dinsdagavond 4 april 2023

Blood Flow Restriction Training (BFR) wordt ook wel occlusie training genoemd. BFR-training werd in het verleden Kaatsu-training genoemd. Bij blood flow restriction training bind je de ledematen af met een soort tourniquet, om de terugstroom van bloed te beperken. Vervolgens train je met lichte gewichten. Dit is een manier om effectiever te trainen, blijkt uit onderzoek. Hoe pas je BFR in de praktijk zo effectief mogelijk toe? Welke belastingsvariabellen gebruik je bij BFR-training? In welke fase van een sportrevalidatietraject heeft BFR-training een duidelijke meerwaarde? In dit webinar antwoord op al deze vragen.

images/40/hart40.png

Betere regionale hartzorg dankzij triageprogramma HARTc

Bron: LUMC, 15 maart 2023

Het aantal hartpatiënten dat wordt doorverwezen naar het ziekenhuis is de afgelopen twee jaar flink afgenomen in de regio Hollands Midden. De oorzaak? Het triageprogramma HARTc, dat is opgezet door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Regionale Ambulancevoorziening Hollands Midden, samen met het Groene Hart Ziekenhuis (Gouda), Alrijne Ziekenhuis (Leiderdorp), huisartsen en zorgverzekeraars.

images/40/lymfe40.png

Vaardigheidstraining oedeemtherapie ter verbetering van praktische vaardigheden oedeemfysiotherapeuten

Dinsdagmiddag en -avond 18 april 2023

Deze praktische training is gericht op het verbeteren van je sensomotorische vaardigheden als oedeemfysiotherapeut. De nadruk zal liggen op het aanbrengen van compressie door middel van zwachtels en manuele lymfedrainage technieken. De cursus is bedoeld voor therapeuten die technieken uit de Basiscursus ‘Oedeemtherapie’ willen opfrissen en verbeteren. Er wordt geoefend in tweetallen.

images/40/algemeen40.png

Paramedici en netwerken: effectieve samenwerking

Bron: Vereniging van Oefentherapeuten, 15 maart 2023

Paramedici, zoals fysiotherapeuten, oefentherapeuten en diëtisten spelen een cruciale rol in het verlenen van adequate zorg. Huidige bewegingen zoals ‘De Juiste Zorg Op de Juiste Plek’, ‘Passende zorg’ en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) versterken deze verantwoordelijkheid. Door zich te verenigen in tal van netwerken borgen paramedici de kwaliteit en samenwerking. (...) Want inmiddels verdwalen paramedici in een tijdrovend, demotiverend woud aan netwerken. Waar gaat het mis?

images/40/sport40.png

ONLINE scholing ‘Kniepijnsyndromen’ met dr. Igor Tak

Woensdag 19 april 2023

In deze 1-daagse deze online-cursus onder leiding van dr. Igor Tak worden vanuit patiëntprofielen van mensen met kniepijnklachten klinische redeneringen toegepast uit zowel de screeningsfase, als uit de diagnostische en therapeutische fase. Bekijk de korte videotrailer om te zien wat je in deze cursus kunt verwachten.

images/40/psycho40.png

‘Psychiatrische aandoeningen zitten niet alleen tussen de oren’

Bron: Amazing Erasmus MC, 15 maart 2023

Nieuwe inzichten uit de immunopsychiatrie zorgen voor een paradigmaverschuiving in de psychiatrie. Dat stelt prof. dr. Hemmo Drexhage van het Erasmus MC in zijn boek Immuno-Psychiatrie. Hij wijst daarin een ontregeld immuunsysteem aan als verklaring voor psychiatrische aandoeningen, auto-immuunziekten en long-covid.

images/40/lymfe40.png

Dé kans om je te specialiseren tot oedeemfysiotherapeut! NPi-opleiding ‘Oedeemfysiotherapie deels op Ameland.

Start: 20 april 2023

Voor de NPi-opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’, die opleidt tot de specialisatie oedeemfysiotherapeut, bestaat al jaren veel belangstelling, en daardoor een wachtlijst. In 2023 organiseert het NPi deze opleiding in een bijzonder format, namelijk deels op Papendal en deels op het Waddeneiland Ameland. Voor deze uitvoering van de opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ bestaat (nog) géén wachtlijst en zijn nog plaatsen beschikbaar!. Benut deze kans en schrijf je snel in.

images/40/kinderen40.png

Hoe stem je medicatie beter af op kinderpatiënten?

Bron: NRC, 14 maart 2023

Over de werkzaamheid van medicijnen bij kinderen is veel onbekend. Kennis over het kinderlichaam kan helpen bij het vinden van de juiste dosering.

images/40/ouderen40.png

Masterclass 'Advanced Rehabilitation for Vestibular Disorders and Cervicogenic Dizziness' met Nicole Acerra

Vrijdag 21 en zaterdag 22 april 2023

This course provides an in-depth and comprehensive look at assessment and management of patients with complex vestibular and cervical conditions, including peripheral and central vestibular dysfunction. Reactie oud-deelnemers: 'Dit was een uitstekende scholing en Nicole Acerra is een geweldige docent. Het geleerde is meteen in de praktijk toepasbaar. Ik heb kennis en vaardigheden verkregen waar ik direct mee aan de slag kan met deze patientgroep'

images/40/hart40.png

RIVM: stijging van coronabesmettingen valt stil, golf over piek heen

Bron: RTL nieuws, 14 maart 2023

De huidige coronagolf heeft zijn piek bereikt, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens het instituut is de stijging van het aantal besmettingen stilgevallen.

images/40/hart40.png

Masterclass 'Niet-lineair geperiodiseerde inspanningstraining bij patiënten met ernstige COPD'

Vrijdag 21 april 2023

In deze masterclass zal dr. Peter Klijn het geperiodiseerd niet lineair trainen bespreken o.a. aan de hand van casuïstiek. De ‘long’ fysiotherapeut krijgt zo extra handvatten in de behandeling van COPD patiënten.

images/40/lymfe40.png

Minder kanker bij minder bewerkte voeding

Bron: Nieuws voor diëtisten, 13 maart 2023

Het vervangen van bewerkte voedingsmiddelen door eenzelfde hoeveelheid minimaal bewerkte voedingsmiddelen verkleint de kans op kanker. Dat concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van een groot epidemiologisch onderzoek in 10 Europese landen waaronder Nederland. Vooral darmkanker, borstkanker, slokdarmkanker, leverkanker en hoofd-halskanker komen minder vaak voor.

images/40/ouderen40.png

Masterclass 'Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie'

Woensdag 26 april 2023

Het is van belang om als fysiotherapeut kennis te hebben van de verschillende vormen van dementie en de daarmee gepaard gaande verschillen in motorische stoornissen. Daarnaast is het van belang om inzicht te krijgen in werkzame interventies en de juiste meetinstrumenten in te kunnen zetten. In deze masterclass wordt inzicht gegeven in de motorische problemen bij dementie (o.a. paratonie) en worden handvatten voor de praktijk gegeven.

images/40/algemeen40.png

‘Term “uitbehandeld” blokkeert betere palliatieve zorg’

Bron: Medisch Contact, 13 maart 2023

Zorgverleners brengen nog onvoldoende de mogelijkheden van palliatieve behandeling onder de aandacht bij patiënten die ongeneeslijk ziek zijn. Goedgekozen woorden zijn daarbij van belang. PZNL start dinsdag met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.

images/40/kinderen40.png

Ook aan de slag met revalidatietrajecten bij sportende kinderen?

Vrijdagmiddag en -avond 21 april en zaterdag 22 april 2023

Na deze zeer praktische cursus kun je een goede inschatting maken van de rol en competenties van de kinder- en sportfysiotherapeut binnen de revalidatie van sportende kinderen. Kan je op basis van anamnese, lichamelijk onderzoek en try-outs een goede indruk krijgen van de momentane belastbaarheid van geblesseerde jonge sporters en goede sportanalyses maken van het gevraagde eindniveau van een sportrevalidatietraject, met duidelijke criteria voor return-to-play. Ook kun je de belangrijkste stappen binnen een sportrevalidatietraject met de bij behorende belastingsvariabelen invullen en uitvoeren.

images/40/neuro40.png

Nieuw doelwit ontdekt in de behandeling van Alzheimer – is dit de oplossing waar we al lang op hopen?

Bron: Scientias, 13 maart 2023

Verondersteld wordt dat een ophoping van amyloïde plaques aan Alzheimer ten grondslag ligt. En onderzoekers hebben nu een methode gevonden om van die giftige eiwitten af te komen.

images/40/lymfe40.png

Drie Nederlandse screeninglocaties om longkanker vroegtijdig op te sporen

Bron: Skipr, 13 maart 2023

In Nederland gaan drie organisaties screenen om longkanker vroegtijdig op te sporen. Het gaat om ziekenhuis Nij Smellinghe Drachten, het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek van het Antoni van Leeuwenhoek en het screeningscentrum Link2Care in Bilthoven.

images/40/algemeen40.png

Kuipers: strenger toezicht op beïnvloeding in zorg

Bron: Skipr, 13 maart 2023

De overheid gaat strenger controleren of artsen worden omgekocht. Zelfregulering werkt niet goed genoeg, stelt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid maandag.

images/40/lymfe40.png

Studie: behandeling prostaatkanker vaak niet nodig, monitoren is veilig alternatief

Bron: HLN, 12 maart 2023

Een operatie of bestraling is meestal niet onmiddellijk nodig als prostaatkanker wordt ontdekt. Jarenlang onderzoek in opdracht van het Britse National Institute for Health and Care Research wijst uit dat het actief monitoren van de ziekte vaak een veilig alternatief is.

images/40/bekken40.png

App tegen ongewild urineverlies kan hinder én geld besparen

Bron: Skipr, 12 maart 2023

Een gratis app met informatie over bijvoorbeeld spier- en blaasoefeningen en drinkgedrag kan vrouwen met ongewild urineverlies helpen dit probleem te bestrijden. Het gebruik ervan kan ook nog eens 160 euro per patiënt per jaar besparing aan zorgkosten opleveren, met name door minder bezoekjes aan een fysiotherapeut om genoemde oefeningen onder de knie te krijgen. Dat zegt Anne Loohuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), die als onderzoeker bij de app betrokken is.

images/40/ouderen40.png

‘Kabinet bezuinigde sluipenderwijs 1,6 miljard op ouderenzorg’

Bron: Skipr, 11 maart 2023

Onder grote publieke druk trok het kabinet in 2017 extra geld uit voor de ouderenzorg. Maar daarvan is door forse bezuinigingen 60 procent geschrapt en de zorg is per saldo nauwelijks verbeterd, schrijft Trouw op basis van economische berekeningen waar het Centraal Planbureau (CPB) deze week mee kwam. Het planbureau doorzocht alle kabinetsmaatregelen voor de ouderenzorg, om deze door te kunnen rekenen. Daarbij stuitte het op bezuinigingen, terwijl het regeerakkoord daarover niets vermeldt.

images/40/hart40.png

Meerderheid apothekers vreest bijwerkingen bij wisseling medicijn diabetespatiënt

Bron: Medicalfacts, 10 maart 2023

82% van de apothekers in ons land verwacht dat de wisseling van insulinemedicijnen gaat leiden tot bijwerkingen bij ruim 250.000 diabetespatiënten. Zorgverzekeraar CZ heeft per 1 maart jl. een preferentiebeleid ingevoerd voor insulinemedicijnen. Dat betekent dat er nog maar één merk wordt vergoed en dat alle patiënten die verzekerd zijn bij CZ naar dit medicijn moeten overstappen.

images/40/algemeen40.png

Zorgsector wil zo snel mogelijk van mondmasker af

Bron: HLN, 10 maart 2023

Het dragen van een mondmasker in ziekenhuizen is zowat de laatste harde coronamaatregel die nog van tel is. Maar de sector zelf hoopt dat ook deze verplichting binnenkort de schuif in mag, zo staat vandaag in de kranten van Mediahuis.

Samenstelling:
Ester Weerdenburg
Susan Hombergen
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.