Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/lymfe40.png

Mogelijk nieuwe vorm van kankertherapie

Bron: Medicalfacts, 23 mei 2022

35 honden met spontane blaaskanker kregen een behandeling met een kankervaccin. Hierdoor verdubbelde de gemiddelde overleving van de honden. (...)“Een belangrijke stap om te komen tot een kankervaccin voor mensen”, zegt onderzoeker en hoogleraar Experimentele oncologie en angiogenese Arjan Griffioen.

images/40/algemeen40.png

Gratis griepprik voor mensen met longschade na covid, rotavaccin alleen tegen betaling

Bron: AD, 23 mei 2022

Na advies van de Gezondheidsraad kunnen ook mensen met longklachten na een corona-infectie, morbide obesitas en dementie voortaan een gratis griepprik krijgen. Het rotavaccin blijft alleen beschikbaar tegen betaling.

images/40/algemeen40.png

WHO verwacht meer gevallen van apenpokken

Bron: AD, 22 mei 2022

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat ervan uit dat meer gevallen van het apenpokkenvirus opduiken, nu in landen extra gecontroleerd wordt op aanwezigheid van het virus. Volgens de WHO is het virus inmiddels vastgesteld in zeker twaalf landen waar de apenpokken doorgaans niet voorkomen. Bij de organisatie zijn in totaal 92 gevallen bekend en nog eens 28 vermoedelijke gevallen.

images/40/sport40.png

Feit of fabel: is trainen op een lege maag echt zo effectief?

Bron: De Telegraaf, 22 mei

Als je ‘s morgens vóór het ontbijt sport, dan zou je jouw vetreserves eerder aanspreken en sneller afvallen. Fasted cardio klinkt als een makkelijke manier om kilo’s te lozen, maar werkt dat ook echt zo?

images/40/neuro40.png

Dit ingrediënt helpt mogelijk de kans op dementie te verlagen

Bron: De Telegraaf, 20 mei

Wetenschappers lijken iets te hebben gevonden dat kan helpen de kans op dementie te verkleinen. Ze onderzochten een klein vruchtje met mogelijk een grote impact.

images/40/algemeen40.png

Gevolgen van klimaatverandering reiken tot in de slaapkamer (en daarmee is de opwarming dus ook echt geen ver-van-mijn-bed-show meer)

Bron: Scientas, 20 mei 2022

Onderzoek wijst uit dat klimaatverandering nu al onze nachtrust aantast en ons – als we geen actie ondernemen – tegen 2100 zelfs tientallen uren slaap per jaar kan kosten.

images/40/psycho40.png

Pijn en moe: helft vrouwen in overgang ervaart last op werk

Bron: RTL nieuws, 20 mei 2022

Van alle vrouwen die in de overgang zijn, heeft iets meer dan de helft daar op het werk last van. Ze hebben pijn, zijn vermoeid, kunnen zich minder goed concentreren en hebben last van opvliegers.

images/40/psycho40.png

Cursus en verdiepingscursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ door prof. dr. Erik Peper uit de USA

Juni 2022

Tijdens de cursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ worden diverse lichaamsbewustwordings- en stressmanagementtechnieken gedemonstreerd en geoefend ter verbetering van de zelfregulatie van mensen bij wie spanning en gedragsfactoren het fysiologische herstelproces in de weg staan. Deze cursussen wordt (in het Nederlands) verzorgd door prof. Erik Peper, experimenteel psycholoog en professor aan de San Francisco State University. Erik Peper is een internationale autoriteit op het gebied van stressmanagement en toegepaste psychofysiologie. 

images/40/algemeen40.png

Opnieuw minder sportende mensen, 'na coronacrisis nu beweegcrisis'

Bron: NOS, 20 mei 2022

Vorig jaar sportten opnieuw veel minder mensen, vooral vanwege de twee lockdowns, blijkt uit onderzoek van sportkoepel NOC*NSF. De coronacrisis heeft vooral invloed gehad op het sportgedrag van jongeren (13 t/m 18 jaar).

images/40/neuro40.png

Hersenschade na zwangerschapsvergiftiging inzichtelijk dankzij geavanceerde MRI

Bron: FMT Gezondheidszorg, 19 mei 2022

Na het doormaken van een zwangerschapsvergiftiging blijkt bij veel vrouwen ook na lange tijd verandering van de functies in de hersengebieden waar emoties en geheugen worden gereguleerd. Vrouwen met een zwangerschapsvergiftiging in de voorgeschiedenis blijken aanzienlijk meer lekkage van de bloed-hersenbarrière te vertonen. Geavanceerde MRI methodes, ontwikkeld bij Maastricht UMC+, hebben de verstoring van de bloed-hersenbarrière nu voor het eerst aan het licht gebracht.

images/40/algemeen40.png

Fysiotherapie bij mensen met een verstandelijke beperking

Woensdagen 1 juni, 8 juni, 15 juni en 22 juni 2022

Fysiotherapie voor mensen met een verstandelijke beperking beweegt zich op een bijzonder onderdeel van het werkgebied van de fysiotherapeut. Een werkgebied dat zeer uitgebreid is omdat de verstandelijk beperkte als doelgroep, en hiermee ook de indicaties voor fysiotherapeutisch handelen, zeer divers is. De cursist heeft na het volgen van deze cursus kennis en vaardigheden ontwikkeld om specifieke sensomotorische en bewegingsvraagstukken die samenhangen met een verstandelijk handicap te beantwoorden.

images/40/algemeen40.png

‘Slaap moet een grotere rol spelen in leefstijlonderzoek’

Bron: LUMC, 19 mei 2022

Slaapgerelateerde aandoeningen hebben een grote invloed op de fysieke en emotionele gezondheid. Binnen de leefstijlgeneeskunde moet er daarom meer aandacht worden besteed aan slaap. Dit zegt hoogleraar Gert Jan Lammers. Hij spreekt op vrijdag 20 mei zijn oratie uit met als titel: ‘De slaap vatten’.

images/40/kinderen40.png

Nieuwe Kwaliteitsstandaard Jongeren in transitie

Bron: Hogeschool Rotterdam, 19 mei 2022

1,3 miljoen jongeren in Nederland groeien op met een chronische aandoening. Als ze 18 jaar worden, staan zij voor een vaak abrupte overgang van de kinderarts naar een arts voor volwassenen. De nieuwe Kwaliteitsstandaard Jongeren in transitie van kinderzorg naar volwassenenzorg gaat deze overgang ondersteunen. In deze standaard wordt de norm voor goede transitiezorg beschreven en worden concrete aanbevelingen, handvatten en een stappenplan gegeven.

images/40/ouderen40.png

Basiscursus Psychogeriatrie

Vrijdagochtend, -middag en -avond 3 juni, zaterdag 4 juni en zaterdag 18 juni 2022

Steeds vaker worden fysio-/ergo en oefentherapeuten, betrokken bij de behandeling van dementerenden en wordt hun bijdrage steeds belangrijker. Op het moment dat de dementie zich openbaart, zijn er, deels afhankelijk van de aard van de neurologische aandoening waar dementie een onderdeel van uitmaakt, vaak al problemen op het gebied van bewegen.

images/40/hart40.png

Vaccinatie na covid-19 gaat samen met een afname van longcovidklachten

Bron: Medisch Contact,19 mei 2022

Coronavaccinatie na een SARS-CoV-2-besmetting gaat gepaard met een afname van de longcovidklachten, schrijven Daniel Ayoubkhani en collega’s in The BMJ.

images/40/hart40.png

Meer inzicht in hartschade bij COVID-19 door onderzoek Maastricht UMC+

Bron: Medicalfacts, 19 mei 2022

Het Maastricht UMC+ volgt de gezondheid van het hart van COVID-patiënten nauwgezet, tijdens én na opname op de intensive care. Onderzoek laat nu zien dat er verband bestaat tussen schade aan het hart en overlevingskans op de ic. Daarnaast wordt de schade aan het hart na een ic-opname door COVID-19 inzichtelijk.

images/40/msk40.png

Webinar ‘Temporomandibular Disorders and Headaches: Two Pains, One Face’

Dinsdagavond 7 juni van 19.30-21.30 uur

Tijdens dit webinar wordt door dr. Hedwig van der Meer het fysiotherapeutisch proces bij patiënten met temporomandibulaire disfunctie (TMD) en hoofdpijn besproken, zoals beschreven in haar proefschrift ‘Temporomandibular Disorders and Headaches: Two Pains, One Face’. Als eerste wordt de relatie tussen TMD en diverse hoofdpijnvormen besproken, evenals welke factoren hier een invloed op hebben. Daarna wordt de diagnostiek van TMD en hoofdpijn besproken, gevolgd door het therapeutische proces. Het webinar eindigt met een aanbeveling tot multidisciplinaire samenwerking bij deze populatie en is er ruimte voor vragen. Dit webinar is interessant voor (algemeen) fysiotherapeuten, manueel therapeuten en orofaciaal fysiotherapeuten.

images/40/algemeen40.png

Sport en SDG’s: gezondheid en onderwijs

Bron: Alles over sport, 19 mei 2022

Veel gemeenten dragen op hun eigen manier bij aan de Sustainable Development Goals (SDG’s), zoals minder armoede en meer gezondheid. Met het inzetten van sport en bewegen, kun je als gemeente direct en indirect bijdragen aan deze doelen, ook op lokaal niveau. Dit artikel is deel 3 van een vierluik: sport en bewegen en een goede gezondheid en onderwijs voor iedereen.

images/40/algemeen40.png

Met sport en bewegen bijdragen aan de Sustainable Development Goals

Bron: Alles over sport, 19 mei 2022

Veel gemeenten dragen op hun eigen manier bij aan de Sustainable Development Goals (SDG’s), zoals minder armoede en meer gezondheid. Met het inzetten van sport en bewegen, kun je als gemeente direct en indirect bijdragen aan deze doelen, ook op lokaal niveau. Dit artikel is deel 1 van een vierluik over het optimaal benutten van de potentie van sport en bewegen.

images/40/kinderen40.png

Leefstijlinterventies bij kinderen met overgewicht

Maandagmiddag en -avond 13 juni (online) en maandagmiddag en -avond 27 juni 2022

Na deze cursus kan de deelnemer een interventie opzetten en verzorgen voor kinderen met overgewicht/obesitas als onderdeel van (multidisciplinaire) leefstijlinterventies. Tevens beschikt de cursist over vaardigheden om strategie- en businessmodellen vorm te geven en om te werken aan het werven van financiële middelen voor deze (multidisciplinaire) leefstijlinterventies.

images/40/ouderen40.png

Zorginstituut: Vitamine D kan uit basispakket

Bron: Skipr, 18 mei 2022

Volgens het Zorginstituut kunnen Vitamine D-middelen uit het basispakket worden gehaald, omdat voorgeschreven middelen ook gewoon bij de drogist te koop zijn. Dat scheelt de samenleving 129 miljoen euro per jaar, die volgens ZiN beter anders in de zorg besteed kan worden.

images/40/ouderen40.png

‘Vernieuwing ouderenzorg en thuiszorg met innovaties gaat niet snel genoeg’

Bron: Skipr, 17 mei 2022

Er moet een enorme versnelling komen om de ouderen- en thuiszorg te vernieuwen. Om te voorkomen dat er grote problemen ontstaan, die de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg belemmeren. Maar ook om het werkplezier van zorgmedewerkers te vergroten.

images/40/hart40.png

Hoe snel kun je opnieuw corona krijgen?

Bron: NewScientist, 17 mei 2022

Sinds omikron de dominante coronavirusvariant is geworden, neemt het aantal herinfecties toe, maar het is onduidelijk hoe lang mensen beschermd zijn tussen infecties van covid-19.

images/40/sport40.png

Cursusdag over de meest voorkomende sportblessures bij kinderen

Woensdag 15 juni 2022

In deze 1-daagse cursus worden op interactieve wijze tal van groeigerelateerde sportblessures bij kinderen besproken door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak en sportarts drs. Esther Schoots. Daarnaast komen weinig voorkomende maar ernstige blessures, de relatie tussen techniek/groei en blessures en het klinisch onderzoek bij kinderen met sportblessures uitgebreid aan bod. Bekijk ook de videotrailer met sportarts Esther Schoots.

images/40/algemeen40.png

'Zorg moet rigoureus veranderen', luidt boodschap campagne Zorginstituut

Bron: NOS, 17 mei 2022

De zorg dreigt de komende jaren onbetaalbaar te worden en qua personele bezetting te imploderen. Daarom lanceert het Zorginstituut vandaag een campagne om het onderwerp op de agenda te krijgen.

images/40/algemeen40.png

Veertig procent vindt dat mensen met ongezonde levensstijl meer zorgpremie moeten betalen

Bron: AD, 17 mei 2022

Vier op de tien Nederlanders vinden dat mensen met een ongezonde leefstijl meer moeten betalen voor hun zorgverzekering. Ook vindt 64 procent dat de huisarts hun patiënten op dat ongezonde leven moet aanspreken.

images/40/lymfe40.png

ONLINE of op locatie: Cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’

Zaterdag 3 september, vrijdagmiddag en -avond 23 september en zaterdag 24 september 2022

De cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’ vormt het startpunt van de NPi-leerlijn Oncologie. In het fysiotherapeutische werkveld bestaat een grote behoefte aan scholing op het gebied van de fysiotherapeutische begeleiding van mensen die een medische behandeling voor kanker hebben ondergaan (operatie, bestraling, chemotherapie en/of targeted therapy) en daarna kampen met een sterk verlaagde belastbaarheid.

images/40/arbeid40.png

Aandacht voor het werk van de patiënt

Onderzoek 'Werk aan de Winkel’

Ben jij als fysiotherapeut voldoende scherp op de 'factor werk’ bij patiënten met musculoskeletale klachten? In het project ‘Werk aan de Winkel’ onderzoekt de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen of de patiënten van fysiotherapeuten die goed letten op de factor werk minder pijn ervaren, sneller herstellen en hun werk weer (beter) kunnen uitvoeren. Wil je meedoen met het onderzoek geef je dan op.

images/40/psycho40.png

Regelmatig bewegen kan geldstress verlagen

Bron: Medicalfacts, 16 mei 2022

Steeds meer mensen doen een aanvraag bij de Voedselbank. Sinds januari van dit jaar is het aantal zelfs met 15 procent gestegen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) ziet een toename van financiële problemen bij mensen met een modaal inkomen. De hoge energieprijzen spelen hierbij een rol. De groep Nederlanders met geldzorgen groeit. Regelmatig sporten en bewegen kan een positieve invloed hebben op deze zorgen.

images/40/msk40.png

Cursus ‘Reumatische aandoeningen’

Vrijdag 9 september, vrijdag 30 september en zaterdag 8 oktober 2022

Deze driedaagse cursus wordt gegeven op 3 expertiselocaties in het land. Centraal staan artrose, reumatoïde artritis en axiale spondylartritis. Naast de pathofysiologie staan het medisch en paramedisch onderzoek en de behandeling centraal met live casuïstiek.

images/40/ouderen40.png

Merendeel mantelzorgers heeft problemen om dagelijkse activiteiten te combineren met zorg

Bron: Medicalfacts, 16 mei 2022

Meer dan de helft van alle mantelzorgers heeft het afgelopen jaar eens of meermaals werk moeten afzeggen vanwege de zorgtaken voor een naaste, blijkt uit het Nationaal Mantelzorgonderzoek. Dat beeld herkennen we.

images/40/ouderen40.png

Nazorgtraject kan herhaling valpartij bij ouderen voorkomen

Bron: Amsterdam UMC, 16 mei 2022

Elke vier minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp (SEH) vanwege een val. Eén op de 5 van deze ouderen komt binnen een maandweer terug na een val. Herhaling van valincidenten kan worden vermeden als de oorzaak ervan direct aangepakt wordt. Daarom start Amsterdam UMC op 16 mei een nazorgtraject.

images/40/kinderen40.png

Opleiding Kinderbekkenfysiotherapie

Start op vrijdag 16 september 2022

De opleiding Kinderbekkenfysiotherapie, die op verzoek en in samenspraak met de NVFK en NVFB door het NPi is ontwikkeld, is geaccrediteerd voor de registers Bekkenfysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut, het Kwaliteitsdeel van het CKR en voor Keurmerk Fysiotherapie (met 180 punten). Er is bij deze opleiding die voor de derde keer van start gaat, nog plaats voor geregistreerde kinder- en bekkenfysiotherapeuten.

images/40/algemeen40.png

CBS: ruim helft van de Nederlanders beweegt te weinig

Bron: RTL nieuws, 16 mei 2022

Beweeg jij minder dan 2,5 uur per week? Dan ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders vanaf 4 jaar (53 procent) bewoog vorig jaar niet genoeg, telde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

images/40/sport40.png

Eerst gewone voeding, dan pas supplementen? Niet altijd

Bron: Alles over sport, 16 mei 2022

Gezonde, gevarieerde en zo min mogelijk bewerkte voeding vormt de basis van een dieet dat optimaal is voor gezondheid en sportprestaties. Daarom raden veel voedingsexperts aan om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit normale voeding te halen. Dit wordt ook wel een ‘food first’-strategie genoemd. Toch zijn er voor topsporters situaties waarin supplementen uitkomst kunnen bieden.

images/40/msk40.png

Handtherapeut worden? Start 4 november met de NPi-opleiding 'Handtherapie'!

Start: vrijdag 4 november

Bekijk de videotrailer waarin de kerndocenten dr. Annemieke Videler en Eleonore Sleegers met passie vertellen over de opzet en inhoud van deze 12 daagse praktijkopleiding. Na deze opleiding heeft de deelnemer voldoende, door de NVHT geaccrediteerde, scholing gevolgd om te kunnen voldoen aan de scholingseisen voor het aanvragen van het Certificaat Handtherapeut (CHT-NL).

Samenstelling:
Lonneke van Berkel
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.