Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/kinderen40.png

Motorische ontwikkeling van peuters; onderzoeken en behandelen

Vrijdagen 17 december 2021 en 17 januari 2022

Jonge kinderen leren motorische vaardigheden spelenderwijs aan. Hierbij is er een toelaatbare variatie binnen de normen waarin zij zich motorisch ontwikkelen; het ene kind zal een motorische mijlpaal sneller behalen dan het andere kind. Ouders kunnen hierdoor soms met vragen zitten, waarvoor ze, na overleg met de huisarts of jeugdarts, een kinderfysiotherapeut/ kinderoefentherapeut benaderen voor advies. In deze 2-daagse cursus leer je hoe een normale ontwikkeling van een vertraagde of afwijkende ontwikkeling te onderscheiden en motorische problematiek te behandelen.

images/40/psycho40.png

Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’. Vanaf nu mogelijk in te schrijven,

Tien woensdagen tussen 12 januari en 8 juni 2022

Door de opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ te volgen, kun je als (psychosomatisch) fysiotherapeut/oefentherapeut binnen je praktijk meer patiënten beter van dienst zijn, aangezien spanning bij veel gezondheidsproblemen een oorzakelijke dan wel instandhoudende factor is. In deze opleiding leer je hoe je bij je patiënten kunt onderzoeken in hoeverre overmatige spanning samenhangt met hun klachten betreffende het bewegend functioneren. Tevens leer je hoe je hen vanuit een procesmatige benadering kunt helpen om de overmatige spanning te reduceren met behulp van adem- en ontspanningsinstructies.

images/40/kinderen40.png

Webinar 'Breed motorisch opleiden, talentontwikkeling en blessurepreventie'

Donderdagavond 9 december

Wist je dat olympische sporters tot hun 14de jaar gemiddeld 3 verschillende sporten beoefenen? En dat jij als fysio- of oefentherapeut hier veel van kunt leren? Als je wilt weten hoe je in jouw praktijk als kinder- of sportfysiotherapeut kunt werken aan de motorische en sportieve ontwikkeling van kinderen en jonge sporters, dan is dit webinar echt iets voor jou. Prof.dr. Geert Savelsbergh bespreek de mogelijkheden van het breed motorisch opleiden, de gevolgen voor de motorische en sportieve ontwikkeling van jeugdige sporters, hoe je deze aanpak praktisch invult en wat de mogelijke voordelen zijn van deze proactieve aanpak voor de preventie van sportblessures.

images/40/kinderen40.png

Opleiding Kinderbekkenfysiotherapie. Nu mogelijk in te schrijven.

Start op 11 februari 2022

De opleiding Kinderbekkenfysiotherapie, die op verzoek en in samenspraak met de NVFK en NVFB door het NPi is ontwikkeld, is geaccrediteerd voor de registers Bekkenfysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut, het Kwaliteitsdeel van het CKR en voor Keurmerk Fysiotherapie (met 180 punten). Er is bij deze opleiding die voor de derde keer van start gaat, nog plaats voor geregistreerde kinder- en bekkenfysiotherapeuten.

test2
images/40/msk40.png

Masterclass ‘Upper and Lower Limb Tendinopathies'

Dinsdag 22 februari en maandag 14 maart 2022

Na deze masterclass is de deelnemer op de hoogte van de huidige inzichten omtrent de diagnostiek en behandeling van tendinopathieën in de onderste en bovenste extremiteit en kan op een adequate, evidence based wijze hulp bieden aan cliënten met een tendinopathie. De docenten van deze masterclass zijn Jo Gibson (Clinical Physiotherapy Specialist at the Liverpool Upper Limb Unit based at the Royal Liverpool Hospital) en Ebonie Rio (physiotherapist and researcher at La Trobe Sport and Exercise Medicine Research Centre at La Trobe University in Melbourne, Australia).

images/40/sport40.png

Masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining' met inspanningsfysioloog Gerard van der Poel

Woensdag 15 december 2021

Na deze masterclass kan de deelnemer de fysiologische werkingsmechanismen en effecten van vernieuwende krachttrainingsmethoden benoemen en gerichte keuzes maken om deze in de praktijk te gaan gebruiken. De onderwerpen worden vanuit een inspanningsfysiologische invalshoek belicht.

images/40/sport40.png

Webinar 'Revalideren kan je leren'

Maandagavond 20 december

Wat maakt een lange (sport)revalidatie zo zwaar? Precies, de mentale component: want veel patiënten en sporters kunnen maar moeilijk omgaan met de teleurstelling, de tegenslagen en hun gebrek aan zelfvertrouwen. Sportpsycholoog en bewegingswetenschapper Afke van de Wouw bespreekt de mogelijkheden van psychologische interventies die je tijdens de (sport)revalidatie kunt toepassen om de sporters sneller en efficiënter te laten herstellen. Hoe geef je je patiënt weer zelfvertrouwen zodat hij of zij sterker terugkomt? En wat te doen als jouw patiënt noodgedwongen moet stoppen met sporten? Daarnaast geeft zij vele praktische tips over hoe hier in de praktijk mee om te gaan.

images/40/arbeid40.png

Nieuwe cursus: De impact van technologie op gezondheid. Met prof. dr. E. Peper, experimenteel psycholoog, professor San Francisco State University

Maandagmiddag en -avond 17 januari 2022

In deze cursus wordt uitgelegd en getoond hoe het gebruik van computers, laptops, tablets en smartphones evolutionaire reactiepatronen activeert, die de mens voorheen in staat stelden om te overleven, maar nu onze gezondheid nadelig beïnvloeden en bijdragen aan de ontwikkeling van fysiek ongemak en aandoeningen. Tevens worden er strategieën uiteengezet die clinici voor hun cliënten en zichzelf kunnen hanteren om fysieke klachten en aandoeningen ten gevolge van veelvuldig beeldschermgebruik te voorkomen en de gezondheid op het werk en thuis te optimaliseren.

De NPi-service in 2022: deze zes veranderingen kun je verwachten

Op basis van gesprekken met lezers, de jaarlijkse tevredenheidsenquête en de afspraken met het KNGF veranderen we in 2022 het een en ander aan de NPi-service. Benieuwd wat er gaat veranderen? Lees dan het volledige bericht.

images/40/algemeen40.png

KNGF-standpunt Fysiotherapie bij COVID-19 geactualiseerd

Bron: KNGF, 30 november 2021

In Nederland neemt het aantal ziekenhuisopnames vanwege COVID-19 weer toe. Een gevolg van deze nieuwe golf is een enorme druk op de ziekenhuizen en ziekenhuisfysiotherapeuten. Het is daarom van groot belang dat er voor fysiotherapeuten een actuele handleiding is waar zij hun handelen op kunnen baseren.

images/40/psycho40.png

Alexia (26) kreeg griep en werd nooit meer beter: 'Ik ben chronisch vermoeid'

Bron: Algemeen Dagblad, 30 november 2021

Een gebrek aan energie, knikkebollen en zware oogleden. Iedereen is weleens vermoeid, maar sommige mensen zijn chronisch vermoeid. Zo'n 44.200 tot 130.900 mensen in Nederland lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom, onder wie de 26-jarige Alexia.

images/40/kinderen40.png

Kinderarts: 'Leefgedrag kinderen wordt nog slechter als er niet kan worden gesport'

Bron: Trouw, 30 november 2021

Kinderen en jongeren hebben het zwaar in de crisis. Niet kunnen bewegen is funest. Kinderarts Anita Vreugdenhil: 'Ik verwacht dat het leefgedrag alleen maar slechter wordt'.

images/40/psycho40.png

Zes signalen dat je last hebt van stress zonder dat je het weet

Bron: Welingelichte Kringen, 30 november 2021

Je denkt dat je best 60 uur per week kunt werken, met je kinderen naar de dierentuin kan, drie keer per week kunt sporten én op zaterdag met je vrienden op stap. Dat doet toch iedereen, denk je misschien. Maar je ziet het niet als die anderen op de bank tv kijken, op zondag tot lunchtijd in bed liggen of hun kinderen drie dagen naar opa en oma brengen.

images/40/algemeen40.png

Modelregeling Fysiotherapeut - Patiënt ingetrokken

Bron: KNGF, 30 november 2021

In 2008 hebben het KNGF en de toenmalige Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) de Modelregeling Fysiotherapeut – Patiënt opgesteld. Deze regeling bevat een weergave van patiëntenrechten op grond van de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst. Sindsdien is de Modelregeling niet geactualiseerd.

images/40/hart40.png

Attie kampt met long covid: 'Ik was hartstikke fit, maar mijn leven kwam acuut stil te liggen'

Bron: Algemeen Dagblad, 30 november 2021

Honderden patiënten bezoeken nazorgpoli's in ziekenhuizen, omdat ze lange tijd klachten houden na een coronabesmetting. Artsen zitten met de handen in het haar; ze weten nog steeds niet wat long covid veroorzaakt.

images/40/algemeen40.png

Verdubbeling patiënten bij fysiotherapeut door klachten na coronabesmetting

Bron: Algemeen Dagblad, 30 november 2021

Meer dan 157.000 mensen hebben sinds de uitbraak van de coronapandemie een fysiotherapeut in de arm genomen, omdat ze met langdurige klachten na een besmetting kampen. Het aantal patiënten is sinds mei weer bijna verdubbeld.

images/40/arbeid40.png

Werk trekt grotere wissel op privéleven zorgmedewerker

Bron: Skipr, 29 november 2021

Het werken in de zorg heeft sinds de coronacrisis een grotere impact op het privéleven van medewerkers. Hun naasten ondervinden dit en maken zich zorgen. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting IZZ, uitgevoerd door marktonderzoekbureau PanelWizard.

images/40/algemeen40.png

Veel minder tijd voor wetenschappelijk onderzoek door covid-19

Veel minder tijd voor wetenschappelijk onderzoek door covid-19

Veel wetenschappers, namelijk 40 procent van alle academici, hebben de tijd die ze konden besteden aan onderzoek tijdens de eerste lockdownperiode door corona aanzienlijk zien dalen. Wetenschappers met jonge kinderen meldden zelfs een verlies aan onderzoekstijd dat twee keer zo groot was als dat van academici zonder thuiswonende kinderen.

images/40/algemeen40.png

Aanpassing maatregelen corona 28 november 2021

Bron: KNGF, 28 november 2021

Vanaf zondag 28 november 2021 gelden de nieuwe maatregelen voor corona. Kort samengevat zijn deze regels van toepassing voor fysiotherapeuten.

images/40/sport40.png

Doordeweeks niet trainen? Dan is sporten in het weekend onverantwoord

Bron: Trouw, 27 november 2021

Geen doordeweekse trainingen meer na 17.00 uur, zo luidt een van de nieuwe coronamaatregelen. Bonden en verenigingen vrezen een blessuregolf. Is het wijsheid om de competities dan maar helemaal stil te leggen?

images/40/kinderen40.png

Marike Boonzaaijer promoveert op video-methode voor kinderfysiotherapie

Bron: Hogeschool van Utrecht, 26 november 2021

In de eerste twee levensjaren ontwikkelen kinderen een hoop motorische vaardigheden. Bijvoorbeeld zitten, kruipen en staan. Voor kinderfysiotherapeuten is het belangrijk goed te weten wanneer de ontwikkeling van een kind niet meer binnen de norm is en behandeling moet starten. Marike Boonzaaijer ontwikkelde een methode waarbij de kinderfysiotherapeut het kind op afstand kan beoordelen, via video’s die de ouders maken.

images/40/lymfe40.png

Samenwerking Nederland en Scandinavië in precisiegeneeskunde bij kanker

Bron: Radboud UMC, 26 november 2021

De Scandinavische landen (Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland) gaan in samenwerking met Nederlandse centra vergelijkbare klinische studies opzetten als de pionierende Nederlandse DRUP-studie, waarin patiënten met uitgezaaide kanker en met een zeldzame DNA-fout in hun tumorcellen, op maat worden behandeld.

images/40/neuro40.png

Eiwitophopingen alzheimer ontstaan op meerdere plekken in het brein

Bron: NewScientist, 26 november 2021

De ziekte van Alzheimer verloopt mogelijk anders dan gedacht, wijst nieuw onderzoek uit. Een wiskundig model toegepast op menselijke meetgegevens laat zien dat de kenmerkende eiwitophopingen op meerdere plekken in de hersenen ontstaan.

images/40/lymfe40.png

LUMC besteedt tijdens Movember extra aandacht aan prostaatkanker

Bron: LUMC, 26 november 2021

De maand Movember staat in het teken van bewustwording van verschillende gezondheidsproblemen bij mannen. In dit interview beantwoordt Rob Pelger, hoogleraar Urologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), een aantal vragen over prostaatkanker; wereldwijd de op één na belangrijkste doodsoorzaak door kanker bij mannen.

images/40/hart40.png

Trainingsprogramma lijkt goed alternatief voor operatie bij chronische pijn op de borst: verlaagd risico op andere aandoeningen, ziekenhuisopnames en sterfte

Bron: Radboud UMC, 25 november 2021

Patiënten met chronische pijn op de borst hebben wellicht meer baat bij het volgen van een trainingsprogramma dan bij een operatie waarbij artsen een stent plaatsen. Gegevens van ruim 18.000 patiënten tonen een verlaagd risico op sterfte, ziekenhuisopnames en andere aandoeningen.

images/40/algemeen40.png

Negen ton subsidie voor fysiotherapie

Bron: KNGF, 25 november 2021

Waar het KNGF al in het begin van dit jaar een subsidie van VWS toegekend kreeg van bijna 450.000 euro voor onderzoek naar substitutiemogelijkheden en de ontwikkeling van richtlijnen, heeft het ministerie van VWS dit bedrag nu, na een aanvraag van het KNGF, verhoogd naar bijna 900.000 euro. Het KNGF deed de subsidieaanvraag bij VWS in het kader van de Bestuurlijke Afspraken Paramedische Zorg.

images/40/sport40.png

Doorverwijzen vanuit de zorg naar sport- en beweegaanbod: wat werkt?

Bron: Alles over Sport, 25 november 2021

Voldoende bewegen bevordert de fysieke en mentale gezondheid. Mensen met chronische aandoeningen of een hoog risico daarop kunnen door zorgverleners gestimuleerd worden meer te bewegen. In dit artikel lees je wat doorverwijzen naar sport- en beweegaanbod kan opleveren en onder welke voorwaarden.

Samenstelling:
Lonneke van Berkel
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.