Aanmelden
Digitaal Nieuw
Themagebied: Hart, vaat en longen
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn / derde lijn
Startdatum: donderdag 10 juni 2021
Einddatum: donderdag 10 juni 2021
Aantal deelnemers: Minimaal 50, maximaal 245
Studiebelasting: 2 uur
Aantal contacturen: 2
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: post-HBO elementair
Cursusnummer: 2106173
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Over de sprekers


Prof. Dr. Heleen Demeyer

Heleen Demeyer is post-doctoraal onderzoeker aan het departement revalidatiewetenschappen van de KU Leuven en assistent professor aan het departement revalidatiewetenschappen van de UGent. Haar onderzoek focust voornamelijk op het meten en verhogen van fysieke activiteit van patiënten met chronische longaandoeningen. Hierbij maakt ze gebruikt van tele coaching technieken. Daarnaast bestudeert ze ook het effect van revalidatie bij deze verschillende patiëntenpopulaties met longlijden. Zo was Heleen betrokken bij een recent Europees project waarin de haalbaarheid en effectiviteit van revalidatie werd onderzocht bij patiënten met pulmonale hypertensie.

Prof. Dr. Daniel Langer

Daniel Langer is momenteel aangesteld als assistent-professor bij de afdeling Revalidatiewetenschappen van de Katholieke Universiteit (KU) Leuven, België. Hij studeerde in 2002 af als Fysiotherapeut aan de Hogeschool Zuyd, Heerlen, Nederland en behaalde vervolgens zijn Master in Gezondheidswetenschappen en Epidemiologie aan de Universiteit van Maastricht, Nederland in 2005. In 2010 voltooide hij zijn PhD in Revalidatiewetenschappen en Fysiotherapie aan de KU Leuven.
Zijn onderzoeksfocus ligt op de effecten van longrevalidatie op symptomen, fysieke fitheid, functionele capaciteit en deelname aan dagelijkse fysieke activiteit bij patiënten met chronische luchtwegaandoeningen. Sinds zijn postdoctorale periode van 2010 tot 2018 (Departement Revalidatiewetenschappen, KU Leuven en Queens University, Kingston, Ontario) is hij ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van nieuwe methoden voor het conditioneren van de ademhalingsspieren voor gebruik in longrevalidatieprogramma's, zowel bij stabiele poliklinische patiënten als bij kritiek zieke patiënten. Dr. Langer was van 2015-2018 voorzitter van de groep ‘Respiratory Physiotherapy’ van de European Respiratory Society (ERS-groep 9.2) en is momenteel secretaris (2018-2021) en gekozen voorzitter (oktober 2021-2024) van de vergadering van de geallieerde respiratoire gezondheidszorgprofessionals (ERS Assembly 9).

Prof. Dr. Thierry Troosters

Thierry Troosters is gewoon hoogleraar en fysiotherapeut - onderzoeker aan het departement Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven. Hij overziet, samen met Prof Langer en het docententeam de leerlijn Longen bij het NPI. Thierry is actief binnen nationale en internationale organisaties en was voorzitter van de European Respiratory Society in 2019-2020. Hij onderzocht het effect van revalidatie bij mensen met COPD, maar ook andere longaandoeningen. Daarnaast bestudeert zijn team hoe fysieke activiteit gemeten en verbeterd kan worden. Hij schreef mee aan het meest recente internationale statement (European Respiratory Society – American Thoracic Society) over revalidatie in 2013.


Het webinar vindt plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur
Vanaf 19.00 uur kan worden ingelogd.

Datum

Donderdagavond 10 juni 2021

Kosten

Euro 45,-, respectievelijk euro 39,- met NPi-kortingskaart

Locatie

  • Online

Accreditatie

Accreditatie in aanvraag voor genoemde doelgroep

Doel

De deelnemer heeft kennis genomen van de laatste evidentie rond de revalidatie van patiënten met interstitieel longlijden, pulmonale hypertensie, COVID-19, en longkanker en kan hiervan de vertaalslag maken naar de dagelijkse praktijk. Recente ‘best evidence’ zal worden gepresenteerd zodat de deelnemer voor deze aandoeningen de meest recente literatuur aangereikt krijgt.

Beschrijving

De kennisvergaring staat niet stil. Veel wetenschappelijke artikelen over revalidatie bij verschillende longaandoeningen worden gepubliceerd. In 2020 is op basis hiervan de nieuwe KNGF richtlijn COPD verschenen.
In dit webinar zullen de sprekers je een update geven van de revalidatie bij verschillende niet-COPD longaandoeningen zoals: ILD, Pulmonale Hypertensie, Longtransplantatie, Longkanker, en COVID-19.

Dit webinar zal niet plaatsvinden in een studio-opstelling. In de Q&A aansluitend is er uiteraard wel uitgebreid gelegenheid vragen te stellen.

copd

Didactische werkwijze

Webinar

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

vera-van-opstal Vera van Opstal-Verbruggen
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 8214 8645
(bereikbaar ma.middag en dinsdag t/m vrijdagochtend)

Voor inhoudelijke vragen:

frans-lanting Frans Lanting
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 15 86 19 50