Aanmelden
Nieuw
Themagebied: Lymfologie en oncologie
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oedeemfysiotherapeuten / oncologiefysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Startdatum: zaterdag 11 juni 2022
Einddatum: zaterdag 18 juni 2022
Aantal deelnemers: Minimaal 20, maximaal 32
Studiebelasting: 12 uur
Aantal contacturen: 12
Aantal contactdagen: 2
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: 50/50
Niveau: verdieping
Cursusnummer: 2206361
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Data

Zaterdag 11 juni en zaterdag 18 juni 2022

Kosten

Euro 495,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 445,- met NPi-kortingskaart

Locatie

  • Conferentiecentrum Kaap Doorn (route)

Accreditatie

Accreditatie in aanvraag

Voorkennis, voorwaarden, ingangsniveau

Deze cursus is bedoeld voor oncologiefysiotherapeuten, en fysiotherapeuten, oedeemfysiotherapeuten en geriatriefysiotherapeuten die (minimaal) een basisscholing over oncologie en fysiotherapie hebben gevolgd en/of de nodige ervaring hebben met het begeleiden van oncologische cliënten.

Doel

Na deze cursus kan de deelnemer beschrijven welke ontwikkelingen gaande zijn op het gebied van prehabilitatie van oncologische patiënten voorafgaand aan de medische behandeling en uit welke elementen een prehabilitatieprogramma bestaat, en kan hij een goed onderbouwd, gepersonaliseerd prehabilitatieprogramma opstellen. Tevens kan de deelnemer benoemen welke invloed het bevorderen van fysieke fitheid heeft op het verloop en de duur van een ziekenhuisopname. Ook kan de deelnemer na de cursus aangeven hoe prehabilitatie is in te passen in de usual care en welke organisatorische uitdagingen daarbij komen kijken.

Beschrijving

Let op: Accreditatie wordt aangevraagd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Oncologiefysiotherapeut (KRF NL) / Beroepsgerelateerd deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie

Een zware oncologische operatie is met name voor oudere of kwetsbare patiënten een ‘major life event’ waarvan zij vaak moeilijk herstellen.
Het postoperatief verloop kenmerkt zich bij deze groep door een hoog risico op postoperatieve complicaties en een langdurig of zelfs permanent functieverlies. Bij patiënten die ouder zijn dan 70 jaar krijgt 30% te maken met het verlies van één of meer ADL-activiteiten.

Patiënten met een goede preoperatieve fysieke fitheid herstellen beter dan patiënten met een matige of slechte conditie. De preoperatieve periode kan de patiënt gebruiken om zijn fysieke fitheid te verbeteren of er in ieder geval voor te zorgen dat deze niet achteruit gaat. Fysiotherapeuten vanuit zowel de eerste als de tweede lijn zijn bij uitstek de geschikte zorgprofessionals om de patiënt daarbij te begeleiden. Het perioperatieve traject speelt zich af binnen en buiten de ziekenhuismuren, start bij de diagnose en eindigt 3 - 6 maanden na de operatie. Een standaard protocol schiet te kort bij deze patiëntengroep. Om de begeleiding goed te geven, heeft de fysiotherapeut kennis nodig over het trainen van spierkracht en uithoudingsvermogen bij deze specifieke groep. Deze kennis is nodig om de patiënt een goed onderbouwde en gepersonaliseerde training aan te bieden of adviezen te geven.

In de cursus zal er ook aandacht zijn voor de organisatie en implementatie van de preoperatieve zorg. Een preoperatieve behandeling past goed binnen de huidige ontwikkelingen in de gezondheidszorg met steeds meer aandacht voor preventie en behoud van zelfredzaamheid. In Nederland is er al een aantal ziekenhuizen die de preoperatieve zorg bij een aantal operaties standaard aanbiedt, maar het is zeker nog geen reguliere zorg in Nederland. Alhoewel er vanuit de fysiotherapie al ruim 15 jaar onderzoek naar wordt gedaan en implementatietrajecten zijn gestart, is er nog een weg te gaan om dit voor de fysiotherapie interessante terrein verder te ontwikkelen.

Docenten

  • dr. Jaap Dronkers, fysiotherapeut, bewegingswetenschapper
  • Duncan Leistra MSc, oncologiefysiotherapeut
  • Elja Reijneveld

Cursusleiding

  • dr. Jaap Dronkers, fysiotherapeut, bewegingswetenschapper
  • Duncan Leistra MSc, oncologiefysiotherapeut
  • Michael Schermer, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Hoor- en responsiecollege, casuïstiekbespreking, workshop

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

vanessa-floor Vanessa Floor
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 14 07 72
(bereikbaar ma.ochtend en di.ochtend vanaf 09.30 uur en donderdagmiddag)

Voor inhoudelijke vragen:

michael-schermer Michael Schermer
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 15 87 16 73