Aanmelden
Themagebied: Sportgezondheidszorg
Doelgroepen: fysiotherapeuten / manueel therapeuten / sportfysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Startdatum: donderdag 2 juni 2022
Einddatum: donderdag 2 juni 2022
Aantal deelnemers: Minimaal 24, maximaal 32
Gem. beoordeling:
(6.8/10)
20 beoordelingen
Studiebelasting: 12 uur
Aantal contacturen: 6
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: 50/50
Niveau: expert
Cursusnummer: 2205401
Blended learning: Ja
Masterclass: Ja
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Videotrailer

 

Blended learning

Deze masterclass is blended van vorm.
De masterclass bestaat naast de fysieke cursusdag uit een e-learning / voorbereidingsopdracht die elke deelnemer individueel maakt.
Je dient de e-learning / voorbereidingsopdracht voorafgaand aan de cursusdag te hebben afgerond.

Datum

Donderdag 2 juni 2022

Kosten

Euro 345,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 310,- met NPi-kortingskaart

Locaties

  • Hotel Papendal (route)
  • Online

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Beroepsgerelateerd deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie / Manueeltherapeut (KRF NL) / Sportfysiotherapeut (KRF NL) met 12 punten.

Doel

Na deze masterclass kan de deelnemer de huidige inzichten omtrent ketendiagnostiek bij sporters vertalen naar onderzoeks- en behandeltechnieken in de praktijk.

Beschrijving

Het NPi organiseert geregeld zgn. 'masterclasses'. Onder een masterclass verstaan we: een scholingsactiviteit, gegeven door (inter-)nationaal gerenommeerde experts, die qua inhoud vernieuwend is voor paramedici die zich in een bepaalde richting hebben gespecialiseerd, en waarvoor een duidelijk omschreven ingangsniveau geldt. Deze masterclass richt zich specifiek op fysiotherapeuten die een masteropleiding sportfysiotherapie of manuele therapie volgen of hebben afgerond. 

Om op hoog niveau te kunnen presteren moet een sporter in staat zijn om piekkrachten in een proximaal-distaal sequentie te genereren. In de sport gebeurt dit zowel bij bewegingen van de bovenste als van de onderste extremiteit. Hierbij zijn er overeenkomsten met maar gelden er ook duidelijk andere mechanismen dan bij bewegingen in het ADL. Een optimale techniek maakt energietransmissie vanuit voorspanning van het gehele lichaam (tension arc) naar de arm of het been mogelijk. Voor een aantal blessures zoals liespijn is de ontstaanswijze van sportblessures inmiddels beschreven. Voor andere sportblessures zoals schouder-, elleboog-, knie- en enkelletsel is de diagnostiek vanuit de ketengedachte minder bekend. In de masterclass wordt de specifieke ketendiagnostiek bij verschillende sporten en blessures zowel in theorie als in de praktijk uitgediept. Het begrijpen en implementeren van de kennis om te komen tot overwogen keuzes in het behandeltraject van de sporter staat in deze masterclass voorop.

Rob Langhout is mede-eigenaar van een praktijk voor manuele en sportfysiotherapie in Nijmegen en was een aantal jaren consulent binnen het betaald voetbal waar hij ook wetenschappelijk onderzoek doet. Hij deed zijn opleiding fysiotherapie in Nijmegen en specialiseerde zich binnen de manuele therapie. Hij is al meer dan 25 jaar docent aan de master manueel therapie opleiding van de SOMT. Tevens doceert hij binnen diverse bij- en nascholingen op het gebied van behandeling van sportblessures voor fysiotherapeuten en sportartsen. Hij is actief binnen het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van biomechanica en bewegingsanalyses aan diverse universiteiten. Hij is spreker op diverse (inter)nationale congressen en symposia en auteur van diverse publicaties.

Dr. Igor Tak is mede-eigenaar van een praktijk voor sportfysiotherapie en manuele Therapie in Utrecht. Hij deed de opleiding fysiotherapie in Utrecht en vervolgens een Masters of Science in Leuven (België). Later rondde hij de masteropleiding Sportfysiotherapie af waarna hij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam, aan de faculteit der Geneeskunde op heup en liespijn bij sporters. Hij is coördinator en docent bij de masteropleiding Sportfysiotherapie van het NPi en Avans+ en betrokken bij onderwijs voor huisartsen en het curriculum sportgeneeskunde. Daarnaast doet hij nog steeds wetenschappelijk onderzoek naar heup en liesklachten bij sporters, in het bijzonder. 

Docenten

  • Rob Langhout MMT, fysiotherapeut
  • dr. Igor Tak, sportfysiotherapeut

Cursusleiding

  • Rob Langhout MMT, fysiotherapeut
  • dr. Igor Tak, sportfysiotherapeut
  • Hans Bult MSc, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Online voorbereiding, responsiecollege, demonstratie, casuïstiek en praktijksessies.

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

marjan-van-keeken Marjan van Keeken
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 84 50 81
Bereikbaar dinsdag t/m donderdag 9.00 uur tot 16.30 uur en vrijdag van 13.00 uur tot 16.30 uur

Voor inhoudelijke vragen:

hans-bult Hans Bult MSc
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 54 29 58 19