Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Leden van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuis Fysiotherapie krijgen € 40,- korting. De couponcode om deze korting te krijgen wordt via de NVZF verstrekt.
Euro 480,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 430,- met NPi-kortingskaart
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut met 18 punten.
De cursus is bedoeld voor ziekenhuisfysiotherapeuten en ziekenhuisoefentherapeuten die werkzaam zijn met CVA patiënten.
Na de cursus heeft de deelnemer kennis van de hedendaagse inzichten in de diagnostiek en prognostiek van CVA-patiënt in de acute fase. De deelnemer is bekend met verschijningsvormen, factoren die de kwaliteit van multidisciplinaire samenwerking bepalen, het klinisch beloop en de determinanten die de functionele prognose voorspellen en is in staat adviezen te geven over de triage van patiënten in de zorgketen.
De opnameduur van een patiënt met een beroerte in een ziekenhuis op de stroke unit wordt steeds korter en de rol van acute interventies zoals thrombolyse en thrombectomie steeds belangrijker. Adequate functionele prognostiek is hierbij essentieel voor een adequate triage van CVA-patiënten. Over de rol van vroegtijdige mobilisatie bestaat mede op basis van de AVERT trial (A Very early Rehabilitation Trial) nog veel onduidelijkheid.
De cursus ‘Neurorevalidatie op een ziekenhuis stroke unit’ is speciaal bedoeld voor ziekenhuisfysiotherapeuten die werkzaam zijn met CVA patiënten en gaat in op de hedendaagse inzichten in de diagnostiek en prognostiek van CVA-patiënt in de acute fase.
De eerste cursusdag zal in het teken staan van de theorie rondom klinische verschijnselen en verschijningsvormen van een beroerte, thrombectomie/ thrombolyse en beeldvormende technieken. Vervolgens zal het belang van vroege mobilisatie, binnen 24 uur na een beroerte, op de ziekenhuis stroke unit, besproken worden. Dit gebeurt aan de hand van de behandelrichtlijnen ‘Richtlijn Herseninfarct en hersenbloeding’ van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (2017) en het KNGF ‘Behandelprotocol Fysiotherapie bij patiënten met een herseninfarct of hersenbloeding op de ziekenhuis stroke unit (2021).
Daarna komen vroege lichamelijke neurologische diagnostiek en vroege screening van patiënten op de stroke unit door de fysiotherapeut aan de orde. In de middag van de eerste cursusdag zal de vroege diagnostiek en tevens prognostiek (ten aanzien van basis ADL vaardigheden, loopvaardigheid en arm/handvaardigheid) centraal staan. Ook zal de rol en profilering van de paramedicus binnen het MDO overleg aan de orde komen, evenals triage, overdracht en ketenzorg.
De tweede cursusdag zal in het teken staan van praktijk: klinimetrie op de stroke unit en praktische vaardigheden ten aanzien van mobilisatie en prognostiek aan de hand van casuïstiek.
Hoor- en responsiecollege, demonstratie, praktijk vaardigheidstraining
Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Marjan van Keeken
e-mail:
telefoon: 06 82 84 50 81
Bereikbaar dinsdag t/m donderdag 9.00 uur tot 16.30 uur en vrijdag van 13.00 uur tot 16.30 uur
Marleen Buruma
e-mail:
telefoon: 06 15 86 19 49
Bereikbaar: ma.ochtend, dinsdag, donderdag en vrijdag