Mooie mix van theorie/patroonherkenning, biomedische en lichaamsgerichte benadering, toegepast in casussen
Naast het feit dat het een interessante, goede bijscholing was, was het een zeer plezierige dag
Het was een erg leerzame cursus!
Zeer kundige docent
Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Euro 240,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 215,- met NPi-kortingskaart
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut / Manueel therapeut / Orofaciaal fysiotherapeut met 6 punten.
Na deze cursus kan de deelnemer het diagnostische en therapeutische beleid bij cliënten met hoofdpijnklachten bepalen en de eventuele keuze tot een fysiotherapeutisch behandelbeleid verantwoorden.
Na de cursus is de deelnemer in staat om:
NB: Het is aan te raden om, bij geringe kennis over de actuele inzichten betreffende de hoofd/nekregio, de NPi-cursus 'Hoofd-, hals- en nekklachten: a state of the art' te volgen dan wel het boek 'De halswervelkolom, nekpijnklachten en fysiotherapie' (Hagenaars en Bos, 2008) te bestuderen voorafgaand aan deze cursus. Dit boek is verkrijgbaar in de NPi-Shop).
Cursusinhoud
Bij hoofdpijnklachten is een zorgvuldige (medische) screening van groot belang om een indicatie voor fysiotherapie te kunnen bepalen. Het aantal hoofdpijnpatronen is namelijk groot.
In deze cursus wordt het meest recente theoretische ‘framework’ ten aanzien van hoofdpijnklachten (IHS-classificatie: primaire hoofdpijn, secundaire hoofdpijn en craniale neuralgieën) gepresenteerd, alsmede de implicaties voor fysiotherapie. Aan de hand van een aantal patiëntvoorbeelden zal de legitimering voor het al dan niet fysiotherapeutisch interveniëren worden uitgesproken en bediscussieerd. De fysiotherapeutische diagnostiek bij en behandeling van patiënten met cervicogene hoofdpijn en (episodische) tension-type headache vormen een belangrijk deel van de inhoud van deze eendaagse cursus.
Leerlijn ‘Hoofd/nek’
Binnen het NPi-scholingsaanbod maakt de cursus ‘Hoofdpijnklachten en fysiotherapie’ onderdeel uit van een leerlijn betreffende de hoofd/nekregio; zie bovenstaande grafische weergave van de leerlijn.
Het is niet noodzakelijk of verplicht om de cursussen binnen deze leerlijn in de aangegeven voorkeursvolgorde te volgen. Op basis van eigen inzicht en individuele leerbehoefte bepaalt u zelf waar u insteekt in deze leerlijn. Wel verdient het nadrukkelijke aanbeveling om voorafgaand aan de cursus ‘Hoofd-, hals- en nekklachten: a state of the art’, de cursus ‘Hoofdpijnklachten en fysiotherapie’ en de cursus ‘Cervicobrachiale pijnklachten en fysiotherapie’ kennis te nemen van de inhoud van de eendaagse cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’ (voorheen: ‘Fysiotherapie: kunst en kunde’). Deze cursus is als reguliere eendaagse cursus of als blended learning scholing te volgen. Het tijdens deze cursus gepresenteerde conceptuele kader voor het fysiotherapeutisch handelen vormt namelijk het vertrekpunt van de leerlijn ‘Hoofd/nek’.
Hoor- en responsiecollege, verwerkingsopdrachten, casuïstiek en demonstratie
Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Vera van Opstal-Verbruggen
e-mail:
telefoon: 06 82 14 86 45
(bereikbaar ma.middag en dinsdag t/m vrijdagochtend)
Michael Schermer
e-mail:
telefoon: 06 15 87 16 73