Aanmelden
Themagebied: Musculoskeletaal
Doelgroepen: fysiotherapeuten / manueel therapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Startdatum: vrijdag 18 november 2022
Einddatum: vrijdag 18 november 2022
Aantal deelnemers: Minimaal 20, maximaal 40
Gem. beoordeling:
(8.6/10)
46 beoordelingen
Studiebelasting: 6 uur
Aantal contacturen: 6
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: verdieping
Cursusnummer: 2205131
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Quotes van cursisten

Docent John Bos verdient een lintje voor de wijze waarop hij creatieve intelligentie inzet ten dienste van een wetenschappelijk én empirisch verantwoorde en in de praktijk toepasbare vakfilosofie. Een begaafd didacticus.

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Videotrailer

Datum

Vrijdag 18 november 2022

Kosten

Euro 240,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 215,- met NPi-kortingskaart

Locatie

  • Conferentiecentrum Kaap Doorn (route)
Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijn:

Hoofd / nek

Toekomstbestendige fysiotherapie
eerste helft 2023 (belangstelling?)
Musculoskeletale pijnklachten
31-mei-'22 schrijf je nu in!
Hoofd-, hals- en nekklachten: a state of the art
tweede helft 2023 (belangstelling?)
Patroonherkenning: nek en hoofd
eerste helft 2023 (belangstelling?)
Cervicobrachiale pijnklachten en fysiotherapie
18-nov-'22 schrijf je nu in!
Hoofdpijnklachten en fysiotherapie
28-okt-'22 schrijf je nu in!
Vaardigheidstraining Nek / Thorax / Schouder / Elleboog
eerste helft 2023 (belangstelling?)
Masterclass 'Halswervelkolom gerelateerde nek- en hoofdpijn, duizeligheid en oorsuizingen'
8-nov-'22 schrijf je nu in!
Masterclass 'Tinnitus'
eerste helft 2023 (belangstelling?)
Masterclass 'Cervicale risicoprofielen'
eerste helft 2023 (belangstelling?)

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Beroepsgerelateerd deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie / Manueeltherapeut (KRF NL) met 6 punten.

Doel

Na de cursus is de deelnemer in staat om diverse cervicobrachiale pijnklachten te herkennen en uitgangspunten te formuleren voor de fysiotherapeutische begeleiding en behandeling.

Subdoelen

Na de cursus:

  • kan de deelnemer benoemen wat wordt verstaan onder ‘cervicobrachiale pijn’ en heeft hij voor cliënten met nek-armpijnklachten de beschikking over een bruikbaar diagnostisch indelingskader. De deelnemer kan verschillende manifestaties van brachiale pijn (al dan niet in combinatie met neurale/vasculaire symptomen) van elkaar onderscheiden.
  • kan de deelnemer plausibele verbanden leggen tussen klinische manifestaties (symptomen en tekens) van cervicobrachiale syndromen met en zonder neurale betrokkenheid en deze herkennen in prototypische verhaallijnen van cliënten met nek-armpijnklachten. Tevens kan de deelnemer gegevens van functionele anatomie en hypothesen over dysfuncties van het bovenste lichaamskwadrant (nek-schouder-armregio) met dergelijke klachten in verband brengen en de zeggingskracht hiervan beoordelen.
  • kan de deelnemer vanuit een redeneersystematiek dit vertalen naar een fysiotherapeutische c.q. manueel therapeutische diagnostiek en behandelstrategie. Ook kent de deelnemer de alarmgegevens van ernstige aandoeningen/ziekteprocessen die te relateren zijn aan cervicobrachiale pijnklachten en kan daartoe een triage-diagnostisch systeem hanteren.
  • kan de deelnemer – aan de hand van casuïstiek – gezondheidsproblemen van cliënten met cervicobrachiale (pijn-)klachten op methodisch-systematische wijze analyseren, een behandelplan opstellen en elementen van de therapie uitvoeren. De deelnemer is in staat om zijn handelen te legitimeren aan de hand van de best available evidence.
  • kent de deelnemer de inhoud van de KNGF-richtlijn Nekpijn en kan deze als leidraad hanteren in z’n fysiotherapeutisch handelen bij cliënten met cervicobrachiale pijnklachten.

Beschrijving

NB: Het is aan te raden om, bij geringe kennis over de actuele inzichten betreffende de hoofd/nekregio, de NPi-cursus 'Hoofd-, hals- en nekklachten: a state of the art' te volgen dan wel het boek 'De halswervelkolom, nekpijnklachten en fysiotherapie' (Hagenaars en Bos, 2008) te bestuderen voorafgaand aan deze cursus. Dit boek is hier te bestellen.

Fysiotherapeuten en manueeltherapeuten zien geregeld cliënten met nek-armpijnklachten waarbij het disfunctioneren van de halswervelkolom een rol speelt. Voor een adequate analyse van het persoonlijke gezondheidsprobleem van cliënten met dergelijke pijnklachten zijn goede klinisch-redeneervaardigheden een vereiste. Dat geldt ook voor het formuleren van het therapeutisch plan van aanpak en de keuze voor de in te zetten fysiotherapeutische en manueel therapeutische verrichtingen.

Cursusinhoud
In deze cursus worden vanuit een drietal veel voorkomende cliëntprofielen van mensen met nek-armpijnklachten klinische redeneringen toegepast uit zowel de screeningsfase, de diagnostische fase, als de therapeutische fase. Alle elementen van de biopsychosociale benaderingswijze komen aan bod, zowel de biomedische als de persoonlijke. Er wordt gewerkt met interactieve werkvormen en open gespreksvormen. In overleg worden sensomotorische vaardigheden geoefend.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:
- Indelingskaders van cervicobrachiale pijnklachten
- Diagnostische interpretatie van nek- en armpijnklachten
- Methodische uitwerking van een drietal cliëntprofielen.

Leerlijn ‘Hoofd/nek’
Binnen het NPi-scholingsaanbod maakt de cursus ‘Cervicobrachiale pijnklachten en fysiotherapie’ onderdeel uit van een leerlijn betreffende de hoofd-/nekregio (zie bovenstaande grafische weergave van de leerlijn).

Het is niet noodzakelijk of verplicht om de cursussen binnen deze leerlijn in de aangegeven voorkeursvolgorde te volgen. Op basis van eigen inzicht en individuele leerbehoefte bepaalt u zelf waar u insteekt in deze leerlijn. Wel verdient het aanbeveling om voorafgaand aan de cursus ‘Hoofd-, hals- en nekklachten: a state of the art’, de cursus ‘Cervicobrachiale pijnklachten en fysiotherapie’ en de cursus ‘Hoofdpijnklachten en fysiotherapie’ kennis te nemen van de inhoud van de cursus 'Toekomstbestendige fysiotherapie' (voorheen 'Fysiotherapie: kunst en kunde'). Deze cursus is als reguliere eendaagse cursus of als blended learning scholing te volgen. Het tijdens deze cursus gepresenteerde conceptuele kader voor het fysiotherapeutisch handelen vormt namelijk het vertrekpunt van de leerlijn ‘Hoofd/nek’.

Docent

  • drs. John Bos, fysiotherapeut, manueel therapeut

Cursusleiding

  • drs. John Bos, fysiotherapeut, manueel therapeut
  • Michael Schermer, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Hoorcollege, responsiecollege, casuïstiekbespreking, demonstratie

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

vera-van-opstal Vera van Opstal-Verbruggen
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 14 86 45
(bereikbaar ma.middag en dinsdag t/m vrijdagochtend)

Voor inhoudelijke vragen:

michael-schermer Michael Schermer
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 15 87 16 73