Wachtlijst
Nieuw
Themagebied: Hart, vaat en longen
Doelgroepen: fysiotherapeuten / ziekenhuisfysiotherapeuten
Werkgebied: Tweede lijn
Startdatum: woensdag 21 september 2022
Einddatum: woensdag 21 september 2022
Aantal deelnemers: Minimaal 20, maximaal 24
Studiebelasting: 6 uur
Aantal contacturen: 6
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: 50/50
Niveau: expert
Cursusnummer: 2206401
Blended learning: Nee
Masterclass: Ja
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Datum

Woensdag 21 september 2022

Kosten

Euro 275,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 250,- met NPi-kortingskaart

Locatie

  • Conferentiecentrum Kaap Doorn (route)
Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijn:

Intensive care en Post intensive care

Fysiotherapie op de Intensive Care-afdeling
tweede helft 2023 (belangstelling?)
De fysiotherapeutische behandeling van patiënten met een Post Intensive Care Syndroom (PICS) na ontslag uit het ziekenhuis
tweede helft 2023 (belangstelling?)
Online cursus 'De fysiotherapeutische behandeling van patiënten met een Post Intensive Care Syndroom (PICS) na ontslag uit het ziekenhuis'
Masterclass 'Fysiotherapeutische interventies gericht op respiratoire spierzwakte bij beademde (en weanende) ICU acquired weakness patiënten'
9-juni-'22 (belangstelling?)
Verdiepingsdag 'Fysiotherapeutische interventies gericht op perifere spierzwakte bij patiënten met ICU acquired weakness'

Accreditatie

Accreditatie in aanvraag

Accreditatie wordt aangevraagd voor het register: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Beroepsgerelateerd deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie

Voorkennis, voorwaarden, ingangsniveau

Deze verdiepingsdag is alleen toegankelijk voor tweedelijns fysiotherapeuten die in het verleden de NPi cursus ‘Fysiotherapie op de Intensive Care afdeling’ hebben gevolgd en die ervaring hebben en werkzaam zijn op een IC met beademde patiënten.
Tevens is de masterclass toegankelijk voor tweedelijns fysiotherapeuten die minimaal 3 jaar werkzaam zijn op de IC (buiten de weekenddiensten), waarbij er bij aanvang van de cursus wordt verondersteld dat je bekend bent met de Evidence Statement voor fysiotherapie op de IC, Intensive care unit-acquired weakness (ICU-AW), sepsis en sedatie.

Doel

Na afloop van deze verdiepingsdag kan de deelnemer de evidentie en de fysiotherapeutische interventies bij patiënten met perifere spierzwakte op de intensive care benoemen. Daarbij kan de deelnemer deze interventies in de juiste tijdslijn plaatsen en op veilige wijze inzetten. Tevens kan de deelnemer de praktisch interventies, zoals neuro musculaire elektrostimulatie (NMES) en bedfietsen toepassen.

Beschrijving

Jaarlijks worden er in Nederland 85.000 patiënten op een Intensive Care (IC) behandeld. Dankzij medisch technische ontwikkelingen zijn de overlevingskansen van patiënten op de IC vergroot. Ongeveer 80% van de patiënten wordt kortdurend (1-3 dagen) op de IC behandeld en 10% van de patiënten wordt langer dan een week op een IC behandeld.
Hierbij zien we dat een IC opname op basis van de ernstige ziekte, bedrust en inactiviteit, vaak gepaard gaat met verminderde spierkracht (ICU- acquired weakness).

Dit kan leiden tot post operatieve pulmonale complicaties, moeilijk afwennen/ontwennen van de beademing, langere IC-ziekenhuisopnames en vermindering van cardiopulmonaal- en fysiek functioneren.
Er is echter steeds meer wetenschappelijk bewijs dat met fysiotherapie de gevolgen van ernstige ziekte, bedrust en inactiviteit kunnen worden beperkt. De fysiotherapie richt zich in de vroege fase voornamelijk op het voorkomen en verminderen van stoornissen van het pulmonale-en bewegingsapparaat, zoals spierzwakte en het optimaliseren van de ademhaling.

Ook sinds het begin van de Coronapandemie zijn er op de Intensive Care-afdelingen in Nederland veel patiënten opgenomen die in een korte tijd een grote mate van spierzwakte ontwikkelden.

Juist bij deze groep zien we dat gedurende de 1e fase van de IC opname, wanneer de patiënt nog ernstig ziek en niet voldoende coöperatief is, de huidige therapie veelal bestaat uit laag frequent controleren van de range of motion. Therapie gericht op het beperken van de atrofie vindt nog niet of nauwelijks plaats.

Het vroegtijdig starten van passieve interventies zoals o.a. neuromusculaire elektrostimulatie (NMES) en ‘bedfietsen’ zouden een mogelijkheid kunnen zijn om de mate van atrofie en spierzwakte te beperken.

Echter we zien in Nederland nog terughoudendheid ten aanzien van het toepassen van vroegtijdige passieve interventies gericht op het beperken van atrofie. Daarnaast is het niet éénvoudig om te beoordelen op welk tijdstip en welke passieve en/of actieve interventies dienen plaats te vinden.

Tijdens deze verdiepingsdag zal worden ingegaan op de huidige “state of the art” ten aanzien van onderbouwing en praktische toepassing van fysiotherapeutische interventies gericht op perifere spierzwakte bij patiënten met ICU- acquired weakness op de IC. Zowel gedurende de passieve/niet-coöperatieve fase als de actieve fase. Aan het eind van de verdiepingsdag ben je in staat om bewuste en gerichte keuzes te kunnen maken op het gebied van passieve en actieve interventies bij patiënten met ICU- acquired weakness en heb je de praktische vaardigheden voor het toepassen van NMES en bedfietsen van patiënten op de IC.

Docenten

  • Johan Segers, kinesitherapeut pneumologie UZ Leuven
  • dr. Juultje Sommers, fysiotherapeut, Amsterdam Universitair Medische Centra, locatie AMC
  • Barbara Tempert- de Haan, fysiotherapeut Medisch Spectrum Twente
  • prof. dr. Arthur van Zanten, intensivist en medisch hoofd IC, Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede

Cursusleiding

  • dr. Juultje Sommers, fysiotherapeut, Amsterdam Universitair Medische Centra, locatie AMC
  • Marleen Buruma, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Hoorcollege, responsiecollege en practica in werkgroepen

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

marjan-van-keeken Marjan van Keeken
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 84 50 81
Bereikbaar dinsdag t/m donderdag 9.00 uur tot 16.30 uur en vrijdag van 13.00 uur tot 16.30 uur

Voor inhoudelijke vragen:

marleen-buruma Marleen Buruma
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 15 86 19 49
Bereikbaar: ma.ochtend, dinsdag, donderdag en vrijdag