Belangstelling
Themagebied: Sportgezondheidszorg
Doelgroepen: fysiotherapeuten / sportfysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn / derde lijn
Planning nog niet bekend
Aantal deelnemers: Minimaal 25, maximaal 32
Gem. beoordeling:
(8.3/10)
90 beoordelingen
Studiebelasting: 8 uur
Aantal contacturen: 6
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: 50/50
Niveau: expert
Cursusnummer: 2205271
Blended learning: Nee
Masterclass: Ja
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Quotes van cursisten

Goeie masterclass, prettige docent met veel kennis en overzicht, waardoor de 'take home messages' duidelijk overkwamen

Waardevolle review van huidige evidentie

De intermezzo's, wat even staan/bewegen tijdens een deel van de lezing, beviel prima

Heel toegankelijke masterclass als je beginniveau op orde is. En ondanks dat toch veel nieuwe inzichten gehad. Het geeft zeker weer stof tot nadenken

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Videotrailer

Kosten

225,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 250,- inclusief verzorging en cursusmateriaal

Locatie

Accreditatie

Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (Kwaliteitshuis - KRF en SKF) / Deelregister Sportfysiotherapeut (NVFS) met 6 punten.

Doel

Na deze masterclass kan de deelnemer de fysiologische werkingsmechanismen en effecten van vernieuwende krachttrainingsmethoden benoemen en gerichte keuzes maken om deze in de praktijk te gaan gebruiken. De onderwerpen worden vanuit een inspanningsfysiologische invalshoek belicht.

Subdoelen

Na het volgen van de masterclass kan de deelnemer:

 • In eigen woorden de verschillen èn de overeenkomsten aangeven tussen fitness-, krachttraining, bodybuilding en revalidatietraining;
 • In eigen woorden de fysiologische processen en tijdspaden beschrijven, die zorgen voor hypertrofie en remodellering van weefsels door krachttraining, waarbij o.a. de rol van satellietcellen en spiercelkernen, titine, hormonen, mTor en mechanotransductie aan bod komt;
 • Minimaal 5 verschillende spiervezeltypen benoemen en hun eigenschappen toelichten;
 • In eigen woorden de neurofysiologische aanpassingen en hun tijdspaden beschrijven die zorgen voor krachtstoename na een periode krachttraining;
 • Een, fysiologisch onderbouwde, scherpere visie op krachtraining formuleren;
 • De keuzes in FITT factoren/trainingsvariabelen gericht op ‘coördinatieverbetering’ of op toename van spiermassa bewuster maken en beter onderbouwen;
 • De specifieke effecten van isometrische krachttraining benoemen;
 • De verschillen beschrijven tussen de effecten van krachttraining bij mannen en vrouwen;
 • Het fysiologische werkingsmechanisme, trainingseffecten en bruikbaarheid occlusietraining en crosseducation binnen revalidatieprogramma’s benoemen.

Beschrijving

Het NPi organiseert geregeld zgn. 'masterclasses'. Onder een masterclass verstaan we: een scholingsactiviteit, gegeven door een (inter-)nationaal gerenommeerde expert, die qua inhoud vernieuwend is voor paramedici die zich in een bepaalde richting hebben gespecialiseerd, en waarvoor een duidelijk omschreven ingangsniveau geldt. Deze masterclass richt zich specifiek op fysiotherapeuten die een masteropleiding sportfysiotherapie volgen of hebben afgerond en fysiotherapeuten die cursussen uit de leerlijn sportgezondheidszorg hebben gevolgd.

Denk jij nog steeds dat er twee of drie spiervezeltypen zijn? Of zeg jij nog steeds tegen patiënten/sporters/klanten dat hypertrofie begint na een week of drie?

Wat is jouw antwoord op de vraag: kun je met 1 been de helft van de kracht leveren ten opzichte van dezelfde beweging met 2 benen? En wat is de achterliggende verklaring als dat niet zo is? Weet jij wat 'cross-education' is en hoe je dit praktisch in oefenstof kunt toepassen? Wat is de invloed van ‘satellietcellen’ op krachttoename? En wat zijn in krachttraining de verschillen tussen mannen en vrouwen? Hoe wordt er nu gedacht over hyperplasie? Wat is de meerwaarde van occlusie- en isometrische krachttraining?

In vooral de afgelopen 5 jaar zijn er wetenschappelijk veel nieuwe inzichten gepubliceerd over spier(cel)fysiologie en andere adaptatieprocessen bij krachttraining. Samen met de reeds aanwezige evidentie is daardoor (eindelijk) een completer evidence-based verklaringsmodel beschikbaar hoe ‘sterker worden’ nu eigenlijk werkt.

Dit ‘complete plaatje’ wordt de laatste paar jaar internationaal door een enkeling met een wetenschappelijke achtergrond verspreid. Maar in Nederland is daar nog heel weinig van te merken. De NPi-masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining: state of the art’ geeft je op een toegankelijke, interactieve en toepasbare wijze nieuwe inzichten over ‘hoe sterker worden in ons lichaam nu eigenlijk werkt’.

Naast een functionele krachttoename, probeert een therapeut vaak ook ‘weefselremodellering’ te bereiken bij een cliënt. Daarmee bedoelen we dat het werkelijk mogelijk is om niet alleen de ‘kwaliteit’ van spier- en bindweefselcellen te verhogen, maar zelfs ook om de architectuur van spieren met krachttraining te verbouwen (lengte, stijfheid en hoek van spiervezels), hoe en wat van dit verbouwingsproces is ook onderwerp van deze masterclass.

Na deze masterclass kun je bovenstaande vragen (en vele andere) beantwoorden, en krijg je inzichten die van grote invloed kunnen zijn op je visie op krachttraining. De theoretische verdieping wordt geïllustreerd met praktijkvoorbeelden en 'take home messages’ die direct in krachttrainingssessies toepasbaar zijn. Dus als je geïnteresseerd bent in inspanningsfysiologie en verdieping en up-to-date wetenschappelijke onderbouwing van je kennis dan is deze masterclass echt iets voor jou.

Docent

 • drs. Gerard van der Poel, inspanningsfysioloog

Cursusleiding

 • drs. Gerard van der Poel, inspanningsfysioloog
 • Hans Bult MSc, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Responsiecollege en workshops

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

marjan-van-keeken Marjan van Keeken
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 84 50 81
Bereikbaar dinsdag t/m donderdag 9.00 uur tot 16.30 uur en vrijdag van 13.00 uur tot 16.30 uur

Voor inhoudelijke vragen:

hans-bult Hans Bult MSc
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 54 29 58 19