Leuke cursus, leuke enthousiaste docenten!
Door het volgen van deze cursus ben heb ik mijn leerdoelen behaald.
Ontzettend enthousiast team. Inspirerend voor alle collegae.
Erg leuke cursus! Met name het stuk kennis vergroten van oa de cardiochirurge en de cardioloog waren erg interessant.
Ik heb onwijs veel nieuwe inzichten en eigen ideen opgedaan tijdens alle 3 de cursus weekenden.
Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Vrijdagochtend, -middag en -avond 24 maart, zaterdag 25 maart, donderdag 20 april, vrijdag 12 mei, vrijdagochtend, -middag en -avond 2 juni en zaterdag 3 juni 2023
Euro 1835,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 1650,- met NPi-kortingskaart
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut met 100 punten.
De cursus is gericht op fase 1 en 2 en is daarom primair bedoeld voor tweedelijns fysiotherapeuten die werkzaam zijn in een ziekenhuis of revalidatiecentrum waar hartpatiënten worden begeleid in een multidisciplinair hartrevalidatieprogramma, onder eindverantwoordelijkheid van een cardioloog van het centrum. In voorkomende gevallen kunnen ook eerstelijns fysiotherapeuten deelnemen aan de cursus Hartrevalidatie (zie hiervoor onderstaande toelichting)
Lees hier een toelichting op de uitgangspunten voor deelname aan de NPi-cursus Hartrevalidatie en NPi-eerstelijns cardiologie cursussen
Na afloop van de cursus kan de deelnemer, op basis van de huidige evidentie, de stappen van het methodisch handelen als fysiotherapeut binnen de multidisciplinaire hartrevalidatie benoemen en kan de deelnemer zowel tijdens het diagnostisch als het therapeutisch proces gerichte en verantwoorde keuzes maken voor wat betreft de fysiotherapeutische interventies voor de patiënt met een hartaandoening (met uitzondering van hartfalen).
Na afloop van de cursus kan de deelnemer:
Fysiotherapie neemt een belangrijke plaats in bij de begeleiding van hartpatiënten. Ongeveer 400 klinisch werkende fysiotherapeuten blijken tenminste een deel van hun werktijd te besteden aan hartrevalidatie.
Leidraad in de cursus is het onderzoek en de behandeling van patiënten met coronairlijden, aan de hand waarvan zowel de klinische als de poliklinische fysiotherapeutische begeleiding worden belicht. Mobilisering, ontspanning en sport en spel krijgen ruime aandacht. Daarnaast zullen de voor fysiotherapeuten belangrijke aspecten ten aanzien van begeleiding van operatiepatiënten belicht worden. Om op adequate wijze hartpatiënten te begeleiden is het noodzakelijk voldoende kennis te hebben van inspanningsfysiologie, cardiologie en psychologie. Deze thema's komen uitvoerig aan de orde. Tevens zullen onderwerpen besproken worden als communicatie, het begeleiden van groepen, multidisciplinaire samenwerking, voorlichting en werkhervatting. Uiteraard is deze cursus gebaseerd op de 'Multidisciplinaire Richtlijn Hartrevalidatie 2011' ( NVVC) en op de speciaal voor fysiotherapeuten ontwikkelde 'Richtlijn Hartrevalidatie 2011' (KNGF).
Inspanningsfysiologische basiskennis
Het is essentieel dat u over voldoende inspanningsfysiologische basiskennis beschikt. Indien u niet de cursus 'Inspanningsfysiologie en oefentherapie' heeft gevolgd of niet gaat volgen en u wilt voor u zelf nagaan of u voor het volgen van de cursus Hartrevalidatie over voldoende inspanningsfysiologische basiskennis beschikt, dan kunt u uw basiskennis vergroten door een aantal hoofdstukken uit het boek 'Inspanningsfysiologie oefentherapie en training' te bestuderen. Dit boek wordt ook als cursusmateriaal bij de cursus'Inspanningsfysiologie en oefentherapie' gebruikt.
Auteurs: drs. Gerard van der Poel, drs. Tinus Jongert en drs. Jan Jaap de Morree
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum in Houten
Er zijn momenteel 2 drukken in omloop:
Bij tweede herziene druk (ISBN 978 90 313 8732 8) kunt u de hoofdstukken 4,5 en 7 tot en met 12 doornemen
Bij derde herziene druk (ISBN 978 90 368 2256 5) kunt u de hoofdstukken 3, 4 en 6 t/m 11 bestuderen.
Richtlijnen
Ter voorbereiding op de cursus verzoeken wij u te bestuderen:
1. KNGF-richtlijn Hartrevalidatie 2011, te downloaden via deze link
2. Multidisciplinaire Richtlijn Hartrevalidatie 2011, NVVC, via deze link
3. Addendum telerevalidatie bij de richtlijn Hartrevalidatie, via deze link
Certificaat
Na afloop van de cursus wordt bij voldoende beoordeling en aanwezigheid én na het voltooien van de stage en het schrijven van het stageverslag aan de deelnemers een certificaat uitgereikt. Toetsing aan het einde van de cursus vindt plaats op basis van het stageverslag.
Ten aanzien van de accreditatie
Naast accreditatie door het KNGF (100 punten voor het register Algemeen fysiotherapeut) is de cursus ook geaccrediteerd door de VHVL.
Ten aanzien van de cursuslocaties
Hotel De Bilderberg te Oosterbeek: vrijdag 24 maart, zaterdag 25 maart 2023
Hotel Papendal te Arnhem: donderdag 20 april, vrijdag 2 juni en zaterdag 3 juni 2023
Conferentiecentrum Kaap Doorn te Doorn: vrijdag 12 mei 2023
Naast hoorcollege, responsiecollege en praktijkonderdelen zal er veelvuldig in werkgroepen gewerkt worden, waarbij een beroep gedaan wordt op de actieve participatie van de deelnemers. Van de cursisten wordt verder verwacht dat ze de nodige tijd besteden aan thuisstudie op het gebied van inspanningsfysiologie en cardiologie. Een belangrijk onderdeel van de cursus vormt de stage. Ruim 30 instellingen werken mee als stage-adres.
Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Vera van Opstal-Verbruggen
e-mail:
telefoon: 06 82 14 86 45
(bereikbaar ma.middag en dinsdag t/m vrijdagochtend)
Marleen Buruma
e-mail:
telefoon: 06 15 86 19 49
Bereikbaar: ma.ochtend, dinsdag, donderdag en vrijdag