Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
€ 225,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 250,- inclusief verzorging en cursusmateriaal (Prijspeil 2022)
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (Kwaliteitshuis - KRF en SKF) / Deelregister Geriatriefysiotherapeut (NVFG) / Deelregister Oncologiefysiotherapeut (NVFL) met 6 punten.
Voor oefentherapeuten geldt de coulance regeling.
Voorafgaand aan deze cursus dien je één van de volgende NPi-cursussen te hebben gevolgd: ‘Fysiotherapie in de palliatieve zorg bij kanker’ of ‘Fysiotherapie in de palliatieve fase bij patiënten met longaandoeningen’ of ‘Fysiotherapie in de palliatieve levensfase bij geriatrische patiënten’.
Na deze cursus is de deelnemer in staat om fysiotherapeutisch denken en handelen bij patiënten in de palliatieve levensfase te kunnen implementeren in de werksetting. Palliatieve zorg is per definitie interprofessionele zorg en vraagt behalve kennis over het eigen vakgebied vaardigheden op het terrein van advance care planning, shared decision making en andere vormen van pro-actieve zorg. De deelnemer heeft kennis van de vier domeinen van de palliatieve zorg, namelijk het fysieke, psychische, sociale en spirituele domein. Hij kan deze kennis toepassen ten bate van verbetering van kwaliteit van leven en sterven van de patiënt. De deelnemer is vaardig om de kennis over inzet van fysiotherapie in de palliatieve fase over te brengen aan andere zorgprofessionals. Zo is hij een gelijkwaardige gesprekspartner binnen interprofessionele samenwerkingsverbanden, zoals MDO’s. De deelnemer kan implementatieplannen evalueren, aanpassen en opnieuw binnen de werksetting integreren op zowel individueel als op beleidsniveau.
Verondersteld wordt dat de deelnemer één van de basiscursussen over palliatieve zorg bij het NPi heeft gevolgd. Daarin zijn fysiotherapeutisch denken en handelen in de palliatieve levensfase aan bod gekomen. Gebleken is dat het moeilijk is om deze kennis in te bedden in de werksetting. Fysiotherapeuten hebben te maken met veel onwetendheid bij andere zorgprofessionals over het doel van fysiotherapie bij patiënten met een geringe levensverwachting. Deze cursus biedt handvatten om kennis over het fysiotherapeutisch handelen in een implementatieplan te beschrijven, zodat het duidelijkheid biedt voor de organisatie rond de patiënt in de palliatieve fase. In de cursus komen implementatiestrategieën aan de orde.
De deelnemers gaan in kleine groepjes aan de slag om zelf een implementatieplan te schrijven. Basis is het document van de instelling waar men werkt waarin de missie met betrekking tot palliatieve zorg is beschreven. Tijdens de cursus wordt de kennis over advance care planning, pro-actieve zorg en besluitvorming palliatieve zorg opgefrist en doorvertaald naar het implementatieplan. Bij goede implementatie hoort ook evaluatie, aanpassing en opnieuw inbedden van herziene strategieën. Ook dit komt tijdens de cursusdag aan de orde. Van de deelnemers wordt tijdens de cursusdag veel eigen inbreng gevraagd. Werkvormen zijn korte presentaties over de onderwerpen, waarna vrijwel de hele dag in kleine groepjes wordt gewerkt.
Interactieve hoorcollege, thuisstudie, reflecties
Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Marjan van Keeken
e-mail:
telefoon: 06 82 84 50 81
Bereikbaar dinsdag t/m donderdag 9.00 uur tot 16.30 uur en vrijdag van 13.00 uur tot 16.30 uur
Frans Lanting
e-mail:
telefoon: 06 15 86 19 50