Aanmelden
Digitaal Nieuw
Themagebied: Kinderen / Musculoskeletaal / Sportgezondheidszorg
Doelgroepen: fysiotherapeuten / sportfysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn / derde lijn
Startdatum: dinsdag 6 juni 2023
Einddatum: dinsdag 6 juni 2023
Aantal deelnemers: Minimaal 30, maximaal 100
Studiebelasting: 2 uur
Aantal contacturen: 2
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: post-HBO elementair
Cursusnummer: 2306761
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Over de sprekers

Martin Ophey

Martin Ophey MSc is (sport)fysiotherapeut en is werkzaam bij Ysveld Fysio in Nijmegen. Hij houdt daar een patellofemorale pijn-spreekuur. Daarnaast is hij bezig met een promotietraject over patellofemorale pijn bij de afdeling orthopedie en sportgeneeskunde van het Amsterdam UMC. Tevens heeft hij namens de NVFS meegewerkt aan een multiprofessionele richtlijn ‘Patellofemorale pijn’.

NPi - Webinar

Dit webinar (via Zoom) bestaat uit een live sessie met presentaties van de expert, afgewisseld met interactieve discussies en beantwoording van vragen. Je kunt als deelnemer tijdens het webinar live en via de chat vragen stellen en met de sprekers in discussie gaan.

Het webinar vindt plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur.
Vanaf 19.00 uur kan worden ingelogd.

Datum

Dinsdagavond 6 juni 2023

Kosten

Euro 35,-, respectievelijk euro 29,- met NPi-kortingskaart

Locatie

  • Online

Accreditatie

Accreditatie in aanvraag.

Doel

In dit webinar krijg je praktische tips over hoe je jonge sporters met patellofemorale pijn kunt onderzoeken en behandelen. We belichten de casuïstiek vanuit een (sport)fysiotherapeutisch perspectief, gericht op een optimale samenwerking met andere disciplines.

Beschrijving

webinar PFPnieuw

Vroeger werd patellofemorale pijn ook chondropathie patellae, chondromalacia of retropatellaire chondropathie genoemd. Aangezien in de meeste gevallen in het kraakbeen helemaal niet de oorzaak van de pijn geïdentificeerd kan worden, is in 2016 in een internationale consensus meeting afgesproken voortaan het begrip ‘patellofemorale pijn’ te gebruiken. Ook het begrip ‘patellofemoraal pijnsyndroom’ wordt niet meer gebruikt. Maar waar komt de pijn dan vandaan? Gaan de klachten niet gewoon vanzelf weer over? Of moet je niet gewoon de vastus medialis obliquus gaan op trainen? Of andere spieren gewoon sterker maken en dan komt het wel goed? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord en hele praktische tools om in direct de praktijk toe te passen.

In dit webinar gaat NVFS-voorzitter Marc Diks MSc in gesprek met sportfysiotherapeut Martin Ophey. Hij behandelt sinds meer dan 10 jaar veel patiënten met patellofemorale pijn. Aangezien de ene patiënt heel goed op quadriceps training reageert en dezelfde therapie bij de andere patiënt alleen maar tot meer klachten leidde is hij zich gaan verdiepen in ‘what the literature does not tell’. De klachtenmanifestatie is heel divers en toch proberen we patiënten met een standaard programma te begeleiden. En als dat dan niet werkt, moet er een MRI worden gemaakt. Martin houdt een pleidooi voor meer bandbreedte in de oefentherapie, aandacht voor de keten (ook lenigheid) en hij neemt ons mee in andere pijnmechanismen (zoals gestoorde homeostase en doorbloeding van de patella) dan sporingsproblemen patellofemoraal.

Didactische werkwijze

Webinar

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

karin-pot Karin Pot-Tieleman
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 12 46 78
(bereikbaar ma.ochtend, dinsdag en donderdag van 9.00 uur tot 15.00 uur, en vr.ochtend)

Voor inhoudelijke vragen:

hans-bult Hans Bult MSc
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 54 29 58 19