Aanmelden
Themagebied: Neurologie
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten / ergotherapeuten / geriatriefysiotherapeuten / revalidatiefysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn / derde lijn
Startdatum: vrijdag 17 november 2023
Einddatum: zaterdag 2 december 2023
Aantal deelnemers: Minimaal 25, maximaal 43
Gem. beoordeling:
(8.5/10)
173 beoordelingen
Studiebelasting: 24 uur
Aantal contacturen: 18
Aantal contactdagen: 3
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: 50/50
Niveau: expert
Cursusnummer: 2304121
Blended learning: Nee
Masterclass: Ja
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Quotes van cursisten

Prachtige Masterclass

Een zeer goede en interessante cursus die ik heel goed kan toepassen in de praktijk

De helderheid en de manier hoe evidence based praktisch te handelen was van grote klasse. De Nederlanders kunnen hier veel van leren.

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Videotrailer

Data

Vrijdag 17 november, zaterdag 18 november en zaterdag 2 december 2023

Kosten

745,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 825,- inclusief verzorging en cursusmateriaal

Locaties

  • Bilderberg hotel De Keizerskroon te Apeldoorn (route)
  • Sint Maartenskliniek (locatie Nijmegen - Ubbergen) (route)
De scholing is onderdeel van onderstaand aanbod:

Neurologie/CVA

Neurorevalidatie / CVA
tweede helft 2023 (belangstelling?)
Neurorevalidatie/CVA/Ergotherapie
tweede helft 2023 (belangstelling?)
Masterclass Balans; Evidentie en toepassing in de Neurorevalidatie
17-nov-'23 schrijf je nu in!
Verdiepingsdag Neurorevalidatie/CVA: vaardigheidstraining bij een herstellende arm-handfunctie'
nog niet bekend (belangstelling?)
Neurorevalidatie op een ziekenhuis stroke unit
6-mrt-'24 (belangstelling?)
Circuittraining na een beroerte
nog niet bekend (belangstelling?)
Iedereen is anders: omgaan met psychologische factoren van CVA-patiënten tijdens de revalidatie
10-jan-'24 (belangstelling?)

Accreditatie

Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (Kwaliteitshuis - KRF en SKF) / Deelregister Geriatriefysiotherapeut (NVFG) / Oefentherapeut (coulance regeling) met 24 punten.

Voorkennis, voorwaarden, ingangsniveau

Deelname is mogelijk voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten Mensendieck en Cesar, en ergotherapeuten die de cursus 'Neurorevalidatie/CVA' of de Inhaalcursus 'Neurorevalidatie/CVA' hebben gevolgd. Tevens is deelname mogelijk voor Geriatriefysiotherapeuten.
Tenslotte is het mogelijk deel te nemen voor therapeuten die niet de genoemde vooropleiding(en) hebben gevolgd maar aantoonbaar door andere cursussen of studie op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de neurorevalidatie.

Doel

Na deze masterclass heeft de deelnemer kennis van de nieuwste concepten voor onderzoek en behandeling van balansstoornissen bij neurologische patiënten en ouderen. Subdoelen Na deze masterclass:begrijpt de deelnemer balansproblemen binnen het dynamisch systeemmodel en binnen de kaders van de ICF; kan de deelnemer aangeven hoe sensore, motore en cognitieve strategieën een bijdrage leveren aan de normale en gestoorde balans bij ouderen en bij patiënten met een neurologische aandoening; kan de deelnemer een beargumenteerde keuze maken voor balanstesten; kan de deelnemer tenminste twee testen uitvoeren en begrijpt hiervan de psychometrische eigenschappen; kan de deelnemer oefeningen, opbouwend in moeilijkheidsgraad, ontwikkelen voor personen met een gestoorde balans; kan de deelnemer, op basis van literatuuroverzicht, een keuze maken voor 'best-practice' gericht op balanstraining voor ouderen en neurologische patiënten.

Beschrijving

Het NPi organiseert geregeld zgn. 'masterclasses'. Onder een masterclass verstaan we: een scholingsactiviteit, gegeven door (inter-)nationaal gerenommeerde experts, die qua inhoud vernieuwend is voor paramedici die zich in een bepaalde richting hebben gespecialiseerd, en waarvoor een duidelijk omschreven ingangsniveau geldt.

Inleiding
In 2012 en in 2015 hebben er twee succesvolle uitvoeringen plaatsgevonden van de Masterclass 'Balance Rehabilitation: Translating Research into Evidence-based Practice' gegeven door  Anne Shumway en Marjorie Woollacott.
Anne en Marjorie zullen, in verband met hun leeftijd, niet meer naar Europa reizen om deze masterclass te verzorgen en mede op hun verzoek wordt deze voortgezet door Nederlandse experts en onderzoekers op het gebied van balans en revalidatie.
De masterclass is deels herzien, naar aanleiding van laatste studies op dit gebied, en is verder gegaan met deze Nederlandse experts verder onder de naam Masterclass 'Balans; evidentie en toepassing in de Neurorevalidatie'.

Op vrijdag 17 november, zaterdag 18 november in Hotel De Keizerskroon  te Apeldoorn en op zaterdag 2 december 2023 in de Sint Maartenskliniek te Nijmegen zullen deze Nederlandse experts deze driedaagse NPi Masterclass 'Balans; evidentie en toepassing in de Neurorevalidatie’ verzorgen, een Masterclass over revalidatie van balans bij neurologische patiënten en ouderen.
De docenten hebben grote expertise op het gebied van onderzoek en behandeling van patiënten met balansproblemen.

Stoornissen in balanscontrole  kunnen een grote impact hebben op de mate van zelfstandigheid en mobiliteit. Tijdens deze masterclass leert de cursist specifieke inzichten en vaardigheden met betrekking tot het onderzoek en de behandeling van balansstoornissen bij neurologische patiënten en ouderen.
In de masterclass worden de (patho-)fysiologische mechanismen besproken van de normale en de gestoorde balans in relatie tot mobiliteit.  Kernthema is de interactie van perceptie, cognitie en motor control in relatie met compensatie en herstel mechanismen die bijdragen aan functioneel herstel van balans en mobiliteit.
Tijdens drie praktische sessies zullen diverse tests voor balans en mobiliteit worden besproken. Aan de hand van casuïstiek zullen in kleine groepen evidence based behandelingsstrategieën gericht op balans en valpreventie worden besproken.

Over de docenten
Jip Kamphuis MSc., klinisch gezondheidswetenschapper en docent neurorevalidatie, is als fysiotherapeut werkzaam in de St. Maartenskliniek in Nijmegen. Kernkwaliteit is het integreren van wetenschappelijke inzichten in het klinisch redeneren bij neurologische patiënten en het vertalen naar doelgerichte behandelstrategieën in de neurorevalidatie.
Dr. Digna de Kam, docent fysiotherapie, fysiotherapeut/onderzoeker, Radboud UMC Nijmegen en Saxion hogeschool Enschede. Digna doet onderzoek naar loop -en balanstraining mensen met een CVA.
Prof. dr. Vivian Weerdesteyn, hoogleraar Bewegingssturing en Revalidatie aan het in Radboudumc/de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hoofd van de bewegingslaboratoria op de afdeling Revalidatie van het Radboud UMC; expert op gebied van balans- en looponderzoek.
Prof. dr. Jaap Buurke, hoogleraar Technologisch ondersteunde analyse van het menselijk bewegen, Universiteit Twente te Enschede
Prof. Dr. Alexander Geurts, Hoofd afdeling Revalidatie Radboud UMC, St. Maartenskliniek Nijmegen en principal investigator binnen het Donders Centre for Neuroscience in het thema ‘ Disorders of Movement’ .

Thuisstudie
Ter voorbereiding op de masterclass verzoeken wij je enkele artikelen te bestuderen. Hierover krijgt je tzt nadere informatie.

Docenten

  • dr. Digna van de Bovenkamp-de Kam, docent fysiotherapeut, fysiotherapeut/onderzoeker, Radboud UMC Nijmegen en Saxion hogeschool Enschede
  • prof. dr. Jaap Buurke, hoogleraar Technologisch ondersteunde analyse van het menselijk bewegen, Universiteit Twente te Enschede
  • prof. dr. Sander Geurts, revalidatiearts, Radboud UMC te Nijmegen
  • Jip Kamphuis MSc, fysiotherapeut, klinisch gezondheidswetenschapper, docent neurorevalidatie, St. Maartenskliniek Nijmegen
  • prof. dr. Vivian Weerdesteyn, fysiotherapeut (n.p.), bewegingswetenschapper, Radboudumc, Nijmegen

Cursusleiding

  • Jip Kamphuis MSc, fysiotherapeut, klinisch gezondheidswetenschapper, docent neurorevalidatie, St. Maartenskliniek Nijmegen
  • Marleen Buruma, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Hoor- en responsiecollege, demonstratie, praktijk vaardigheidstraining en casuïstiek

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

joke-smit Joke Smit
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 64 35 84

Voor inhoudelijke vragen:

marleen-buruma Marleen Buruma
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 15 86 19 49
Bereikbaar: ma.ochtend, dinsdag, donderdag en vrijdag