Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Harald T. Jørstad (1980, Trondheim, Noorwegen) is staflid cardiologie in het Amsterdam UMC en Sport Medisch Centrum Papendal, met als aandachtsgebied sport- en preventie. Hij is voorzitter van de Werkgroep Cardiologie en Sport van de Nederlandse Vereniging Voor de Cardiologie en het NOC*NSF cardiale screeningsprogramma, en is NOC*NSF ‘High Performance Partner’. Hij is momenteel ook het hoofd van het accreditatieprogramma van de European Association of Preventive Cardiology. Hij heeft als eerste cardioloog (in opleiding) in Nederland het opleidingstraject, inclusief fellowship, tot sportcardioloog gevolgd, en is nu opleider van het aandachtsjaar sportcardiologie in het Amsterdam UMC, wat hij combineert met de rol als medisch hoofd van de Hartbewaking en de Eerste Harthulp.
Zijn onderzoekslijn heeft als focus topsport en extreme phenotyping, sportscreenings, cardiale beeldvorming in sporters, sporten na COVID-19 en netwerkgeneeskunde in de sportcardiologie. Zelf is hij een enthousiaste hardloper en gym nerd.
Je kunt meer van zijn onderzoek en publicaties vinden via Pubmed, Orcid, Google Scholar or Scopus.
Ferdinand de Haan (1970, Utrecht, Nederland) is docent/onderzoeker bij de Hoge School van Amsterdam (HVA), faculteit gezondheid, opleiding Fysiotherapie. Hier coördineert hij Polifysiek, de inpandige academische leerwerkplek van de faculteit gezondheid en de Engelstalige internationale Minor of Sport Physical Therapy. Ferdinand heeft meer dan 10 jaar ervaring in (complexe) hartrevalidatie en meer dan 8 jaar in de klinische inspanningsfysiologie, in het bijzonder cardiopulmonale inspanningstesten en diagnostiek. In de afgelopen jaren heeft zich tevens verder ontwikkeld in aanvullende diagnostiek en training bij onbegrepen dyspneu bij individuele prestatiesporters waarbij de relatie met metabolisme, voeding en sport en prestatiepsychologie een steeds belangrijkere rol inneemt. Naast hands-on patiëntenzorg heeft hij ook meegedraaid in verschillende onderzoeken van het hartcentrum van het AMC. Zelf houdt hij van fietsen en heeft als beroepsdeformatie dat hij altijd graag zelf alle testen wil ondergaan om te kijken hoe dat is.
Dit interactieve webinar (via Zoom) bestaat uit een presentatie van Dr. Harald Thune Jørstad, waarna hij aansluitend samen met Ferdinand de Haan casuïstiek zal bespreken. Er is ruimte voor discussie en beantwoording van vragen. Je kunt als deelnemer tijdens het webinar via de chat vragen stellen.
Het webinar vindt plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur.
Vanaf 19.00 uur kan worden ingelogd.
Woensdagavond 7 juni 2023
Euro 35,-, respectievelijk euro 29,- met NPi-kortingskaart
Accreditatie in aanvraag.
Na afloop van dit webinar kan de deelnemer:
‘Kun je zoveel sporten dat het juist nadelig wordt voor je hart?’
Dit is de centrale vraag waar de sportcardiologie zich op richt. Dit webinar focust op de meest centrale uitdaging in de sportcardiologie: het veilig sporten op verschillende niveaus (revalidatie tot topsport) in de aanwezigheid van (verdenking op) cardiale pathologie.
Tijdens dit webinar leert de fysiotherapeut de sportcardiologische patiënt te herkennen, wordt stilgestaan bij de uitdagingen van sporten in de aanwezigheid van cardiale pathologie en worden handvatten besproken hoe om te gaan met (zeer) complexe casussen. We kijken hierbij naar de multifactoriële problemen die de individuele sportprestatie en ‘return to sport' belemmeren.
Dit webinar is interessant voor zowel de hartrevalidatie-fysiotherapeut als de sportfysiotherapeut.
Webinar
Karin Pot-Tieleman
e-mail:
telefoon: 06 82 12 46 78
(bereikbaar ma.ochtend, dinsdag en donderdag van 9.00 uur tot 15.00 uur, en vr.ochtend)
Marleen Buruma
e-mail:
telefoon: 06 15 86 19 49
Bereikbaar: ma.ochtend, dinsdag, donderdag en vrijdag