Aanmelden
Nieuw
Themagebied: Musculoskeletaal / Sportgezondheidszorg
Doelgroepen: fysiotherapeuten / sportfysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn / derde lijn
Startdatum: woensdag 13 december 2023
Einddatum: woensdag 13 december 2023
Aantal deelnemers: Minimaal 25, maximaal 32
Studiebelasting: 8 uur
Aantal contacturen: 6
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: 50/50
Niveau: expert
Cursusnummer: 2306871
Blended learning: Nee
Masterclass: Ja
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Datum

Woensdag 13 december 2023

Kosten

Euro 275,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 250,- met NPi-kortingskaart

Locatie

Accreditatie

Accreditatie in aanvraag.

Doel

Na deze masterclass kan de deelnemer zowel praktisch en theoretisch met BFR-training aan de slag, of je huidige BFRT beter toepassen en beter uitleggen hoe het precies werkt.

Als je geïnteresseerd bent in inspanningsfysiologie en in het uitbreiden van de ‘gereedschapskist’ met verdieping en up-to-date wetenschappelijke onderbouwing van je kennis dan is deze masterclass zeker iets voor jou.

Beschrijving

Het NPi organiseert geregeld zgn. 'masterclasses'. Onder een masterclass verstaan we: een scholingsactiviteit, gegeven door een (inter-)nationaal gerenommeerde expert, die qua inhoud vernieuwend is voor paramedici die zich in een bepaalde richting hebben gespecialiseerd, en waarvoor een duidelijk omschreven ingangsniveau geldt. Deze masterclass richt zich specifiek op (sport)fysiotherapeuten die een masteropleiding sportfysiotherapie volgen of hebben afgerond en fysiotherapeuten die cursussen uit de leerlijn sportgezondheidszorg en musculoskeletaal hebben gevolgd.

Blood Flow Restriction Training (BFRT) is ‘hot’ en wordt op steeds meer plekken toegepast. Het is trainen met verminderde lokale doorbloeding met behulp van meestal een cuff. Door de beperkte doorbloeding kunnen er met een lage intensiteit en lage mechanische belasting toch goede trainingsresultaten worden behaald.

Dit soort training is bruikbaar als de belastbaarheid gereduceerd is bij weefselherstel of pijn, en hoog intensieve training niet mogelijk of verantwoord is. De druk waarmee een ledemaat afgekneld kan worden gevarieerd, waarbij benen en armen tijdelijk tot volledig kunnen worden afgesloten (geoccludeerd) en arteriën hoogstens een gedeeltelijke restrictie krijgen.

Door de inspanning met de geremde doorbloeding ontstaat er sneller zuurstoftekort en ‘metabole stress’ dan tijdens oefeningen met intacte doorbloeding. Kun jij uitleggen hoe dit kan zorgen voor krachttoename en of -uithoudingsvermogen? Weet jij welke trainingsvariabelen welke trainingseffecten creëren?

Blood Flow Restricition Training (BFRT) is ontstaan in de jaren ’60 in Japan en is ondertussen wetenschappelijk aardig onderbouwd door een groeiend aantal studies en een solide theoretisch verklaringsmodel.

Na deze masterclass kun je bovenstaande vragen (en vele andere) beantwoorden, en krijg je inzichten die van grote invloed kunnen zijn op je visie op krachttraining. De theoretische verdieping wordt geïllustreerd met praktijkvoorbeelden en 'take home messages’ die direct in krachttrainingssessies toepasbaar zijn. Dus als je geïnteresseerd bent in inspanningsfysiologie en verdieping én up-to-date wetenschappelijke onderbouwing van je kennis dan is deze masterclass echt iets voor jou.

Docent

  • drs. Gerard van der Poel, inspanningsfysioloog

Cursusleiding

  • drs. Gerard van der Poel, inspanningsfysioloog
  • Hans Bult MSc, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Responsiecollege en workshops.

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

karin-pot Karin Pot-Tieleman
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 12 46 78
(bereikbaar ma.ochtend, dinsdag en donderdag van 9.00 uur tot 15.00 uur, en vr.ochtend)

Voor inhoudelijke vragen:

hans-bult Hans Bult MSc
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 54 29 58 19