Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
€ 495,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 550,- inclusief verzorging en cursusmateriaal (Prijspeil 2023)
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (KNGF en Keurmerk) met 16 punten.
Na afloop van de cursus kan je het pre- en postoperatieve beleid rondom verschillende transplantaties benoemen en kan je zowel tijdens het diagnostische als het therapeutische proces keuzes maken voor de invulling van de fysiotherapeutische begeleiding en behandeling van de patiënt met een orgaantransplantatie.
In de periode voorafgaand aan een orgaantransplantatie worden mensen met eindstadium orgaan falen beperkt door het falende orgaan. Ze ondervinden hierdoor een afname van het activiteitenniveau, de spierfunctie en het inspanningsvermogen. Maar ook na een orgaantransplantatie zien we, ondanks een veelal goed functionerend nieuw orgaan, dat er geen volledig herstel plaatsvindt in het fysiek functioneren.
Het is nodig voor de patiënt om voor de rest van zijn/haar leven dagelijks anti-afstotingsmedicijnen in te nemen. Hierdoor is de patiënt vatbaarder voor andere simpele infecties zoals een verkoudheid of griep. De problematiek in de fase voor en na transplantatie is niet alleen fysiek. Er spelen ook psychosociale aspecten, waarbij therapietrouw een belangrijk onderdeel is.
In deze tweedaagse cursus wordt ingegaan op het totale traject voor en na de transplantatie en de rol van de fysiotherapeut daarin. Er ontstaat een groeiende groep patiënten met een getransplanteerd orgaan. Fysiotherapeutische begeleiding van deze groep patiënten voor transplantatie, op de wachtlijst en na transplantatie is enorm in ontwikkeling. De begeleidende rol van de fysiotherapeut, niet alleen in de transplantatie centra, maar juist ook in de eerste lijn, is essentieel voor het slagen van de pre- en post- transplantatie doelen.
Een aantal onderdelen van de cursus zullen meer long en hart georiënteerd zijn vanwege de specifieke problematiek rondom deze transplantaties.
De volgende onderwerpen komen uitgebreid aan bod:
Hoorcollege, responsiecollege en casuïstiek
Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Vera van Opstal-Verbruggen
e-mail:
telefoon: 06 82 14 86 45
(bereikbaar ma.middag en dinsdag t/m vrijdagochtend)
Marleen Buruma
e-mail:
telefoon: 06 15 86 19 49
Bereikbaar: ma.ochtend, dinsdag, donderdag en vrijdag