Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Maandag 19 juni 2023
Euro 275,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 250,- met NPi-kortingskaart
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut / Geriatriefysiotherapeut / Oefentherapeut (coulance regeling) met 6 punten.
Uitleg coulance regeling voor oefentherapeuten
Accreditatie voor diëtisten wordt aangevraagd.
De deelnemer kan beschrijven hoe sarcopenie kan worden vastgesteld en kan analyseren hoe sarcopenie een rol speelt in het bewegend functioneren. De deelnemer kan in overleg met een voedingsdeskundige een afgestemd plan maken qua voeding en training en dit uitvoeren.
Het is geen nieuws dat de vergrijzing in Nederland de komende jaren alleen maar zal toenemen. Dit betekent onder andere ook dat het aantal ouderen met problemen in het bewegend functioneren zal toenemen. Een deel van de verklaring hiervoor ligt in de fysiologische afname van spiermassa en spierkracht die al vanaf het 30e levensjaar een aanvang neemt. Anderzijds speelt ook de toegenomen inactiviteit bij het ouder worden een belangrijke rol. Voor spieren geldt zeker het gezegde ‘use it or lose it’. Bij ouderen speelt daarbij ook ondervoeding een steeds groter wordende rol. De medische term voor het verlies aan spiermassa en spierkracht is ‘sarcopenie’, vrij vertaald betekent dit 'verlies aan vlees'. Sarcopenie is sinds kort ook in Nederland officieel een aandoening/ziekte. De negatieve gevolgen voor het bewegend functioneren als gevolg van sarcopenie is evident.
Goede voeding en training zijn belangrijke componenten om het verlies aan spiermassa en spierkracht tegen te gaan. Eiwit-inname en krachttraining zijn hierbij de belangrijkste pijlers. Onderzoek heeft aangetoond dat langdurige krachtraining een effectieve methode is om spierkracht en spiermassa van ouderen te verbeteren mits er voldoende eiwit-inname is in de voeding.
Tijdens de cursus zal uitgebreid aandacht worden besteed aan het beantwoorden van de volgende vragen:
Hoorcollege, responsiecollege en werkopdrachten.
Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Vera van Opstal-Verbruggen
e-mail:
telefoon: 06 82 14 86 45
(bereikbaar ma.middag en dinsdag t/m vrijdagochtend)
Frans Lanting
e-mail:
telefoon: 06 15 86 19 50