Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Als deelnemer aan deze cursus krijg je kosteloos toegang tot de nieuwe NPi-service e-learning ‘Fysieke en neuropsychologische belastbaarheid bij post-COVID, hoe vind je evenwicht?' (t.w.v. 25 euro)
€ 250,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 275,- inclusief verzorging en cursusmateriaal (Prijspeil 2023)
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (Kwaliteitshuis - KRF en SKF) / Aantekeningenregister Longfysiotherapeut (VHVL) met 6 punten.
Voor de oefentherapeuten geldt de coulance regeling.
Na de cursus kun je:
Vind jij het behandelen van post-COVID-patiënten lastig? Heb je moeite om jouw domein als fysiotherapeut af te bakenen? En heb je soms ook het gevoel dat je meer psycholoog dan fysiotherapeut bent?
Dan ben je niet alleen! Veel therapeuten ervaren de behandeling van mensen met langdurige klachten na een COVID-19 besmetting als lastig en/of moeizaam.
Met de kennis van nu bespreken we de behandel- en begeleidingsmogelijkheden van de fysiotherapeut, ergotherapeut en daar waar nodig de psycholoog. Ook komen ervaringen vanuit patiënt-perspectief in de vorm van casuïstiek aan bod.
E-learning over neuropsychologische klachten bij post-COVID
Als deelnemer aan deze cursus krijg je kosteloos toegang tot de NPi-service e-learning ‘Fysieke en neuropsychologische belastbaarheid bij post-COVID, hoe vind je evenwicht?'. We adviseren de e-learning als voorbereiding op de cursus te doen.
Let op: je krijgt 2 weken vóór de cursus toegang de e-learning. Je krijgt daar uiterlijk vrijdag 15 september 2023 een e-mail over.
Post-COVID
Afhankelijk van de definitie kreeg 20% tot 37% van de coronapatiënten te maken met post-COVID. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL en andere partijen op basis van analyse van gegevens uit elektronische patiëntendossiers en vragenlijstonderzoek onder coronapatiënten die in de eerste en tweede golf wegens corona de huisarts bezochten.
Bij post-COVID (ook wel long-COVID genoemd) zijn er na drie maanden nieuwe, terugkerende en / of aanhoudende symptomen en beperkingen na een – vaak in het ziekenhuis, maar ook wel thuis – doorgemaakte COVID-19-besmetting. Dit komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en het verloop is vaak grillig.
De belangrijkste klachten zijn vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen en kortademigheid. Daarnaast hebben patiënten met het post-COVID-syndroom veel andere klachten zoals overgevoeligheid voor licht en geluid, hoofdpijn, somberheid / prikkelbaarheid, slaapproblemen, spierpijn en duizeligheid. Ook hebben zij vaak een verminderde longfunctie, soms met afwijkingen in de longen. De klachten hebben een grote invloed op het functioneren in het dagelijks leven en de kwaliteit van leven.
We weten nog niet alles: er zijn geen objectieve diagnostische criteria of bewezen effectieve behandelingen. Dit maakt ook de interpretatie van de cijfers in wetenschappelijke publicaties moeilijk. In deze cursus krijg je de state-of-the-art op basis van de wetenschap, expert-opinies en best practice uit de praktijk.
Responsiecollege en casuïstiek
Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Karin Pot-Tieleman
e-mail:
telefoon: 06 82 12 46 78
(bereikbaar ma.ochtend, dinsdag en donderdag van 9.00 uur tot 15.00 uur, en vr.ochtend)
Sandra Sangers
e-mail:
telefoon: 06 54 29 58 19