Belangstelling
Themagebied: Hart, vaat en longen / Algemeen
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn
Planning nog niet bekend
Aantal deelnemers: Minimaal 24, maximaal 40
Gem. beoordeling:
(8.3/10)
20 beoordelingen
Studiebelasting: 6 uur
Aantal contacturen: 6
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: post-HBO elementair
Cursusnummer: 2306861
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Extra e-learning

Als deelnemer aan deze cursus krijg je kosteloos toegang tot de nieuwe NPi-service e-learning ‘Fysieke en neuropsychologische belastbaarheid bij post-COVID, hoe vind je evenwicht?' (t.w.v. 25 euro)

Kosten

250,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 275,- inclusief verzorging en cursusmateriaal (Prijspeil 2023)

Locatie

 • De Vechtsebanen Sports & Businesscampus te Utrecht (route)

Accreditatie

Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (Kwaliteitshuis - KRF en SKF) / Aantekeningenregister Longfysiotherapeut (VHVL) met 6 punten.

Voor de oefentherapeuten geldt de coulance regeling.

Doel

Na de cursus kun je:

 • de biopsychosociale verschijnselen van post-COVID herkennen;
 • patiënten met post-COVID indelen in verschillende profielen en benoemen welke factoren bijdragen aan hun klachten, symptomen en beperkingen in activiteiten;
 • het beloop en de ‘prognose’ van post-COVID beschrijven;
 • op basis van expert opinion én best practice een behandelstrategie opstellen, uitvoeren en bijstellen in samenwerking met andere disciplines;
 • een disfunctioneel adempatroon herkennen en behandelen/doorsturen;
 • passende trainings- en beweegactiviteiten (in combinatie met cognitieve prikkels) voorschrijven;
 • de beschreven best practice toepassen op casuïstiek op weg naar herstel in ADL, fysieke fitheid, werkhervatting en sport.

Beschrijving

Vind jij het behandelen van post-COVID-patiënten lastig? Heb je moeite om jouw domein als fysiotherapeut af te bakenen? En heb je soms ook het gevoel dat je meer psycholoog dan fysiotherapeut bent?
Dan ben je niet alleen! Veel therapeuten ervaren de behandeling van mensen met langdurige klachten na een COVID-19 besmetting als lastig en/of moeizaam.

Met de kennis van nu bespreken we de behandel- en begeleidingsmogelijkheden van de fysiotherapeut, ergotherapeut en daar waar nodig de psycholoog. Ook komen ervaringen vanuit patiënt-perspectief in de vorm van casuïstiek aan bod.

 1. We gaan in op de interdisciplinaire aanpak in de eerste lijn. Wat kun je leren van de intramurale zorgpaden die inmiddels opgeheven zijn? Hoe kun je die ervaringen vertalen naar de eerste lijn? Daar gaat hart-, vaat- en longfysiotherapeut Ellen Toet uitgebreid op in. Ook bespreekt ze de verschillende patiëntprofielen.
 2. Adem-, ontspannings- en longfysiotherapeut Carlien Buurman neemt je mee in de ademtherapie. Wat is disfunctioneel ademen? Wat kun je daar aan doen? En hoe pas je het toe?
 3. Sportarts Kasper Janssen gaat in op de fysieke training. Hoe bepaal je de juiste trainingsintensiteit? Welke trainingsparameters hanteer je? Hoe combineer je dat met cognitieve prikkels? En hoeveel rust adviseer je?
 4. Ergotherapeut Sabine van Erp bespreekt de energiebalans en de relatie met werkhervatting. Wat doe je als fysiotherapeut? En wat is de rol van de bedrijfsgeneeskunde? Ook hier staat casuïstiek op de voorgrond.
  We sluiten af met een samenvattende discussie waarin ook de rol van de psycholoog en diëtist aan bod komt.


E-learning over neuropsychologische klachten bij post-COVID

Als deelnemer aan deze cursus krijg je kosteloos toegang tot de NPi-service e-learning ‘Fysieke en neuropsychologische belastbaarheid bij post-COVID, hoe vind je evenwicht?'. We adviseren de e-learning als voorbereiding op de cursus te doen.

Let op: je krijgt 2 weken vóór de cursus toegang de e-learning. Je krijgt daar uiterlijk vrijdag 15 september 2023 een e-mail over.


Post-COVID

Afhankelijk van de definitie kreeg 20% tot 37% van de coronapatiënten te maken met post-COVID. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL en andere partijen op basis van analyse van gegevens uit elektronische patiëntendossiers en vragenlijstonderzoek onder coronapatiënten die in de eerste en tweede golf wegens corona de huisarts bezochten.

post COVID

Bij post-COVID (ook wel long-COVID genoemd) zijn er na drie maanden nieuwe, terugkerende en / of aanhoudende symptomen en beperkingen na een – vaak in het ziekenhuis, maar ook wel thuis – doorgemaakte COVID-19-besmetting. Dit komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en het verloop is vaak grillig.

De belangrijkste klachten zijn vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen en kortademigheid. Daarnaast hebben patiënten met het post-COVID-syndroom veel andere klachten zoals overgevoeligheid voor licht en geluid, hoofdpijn, somberheid / prikkelbaarheid, slaapproblemen, spierpijn en duizeligheid. Ook hebben zij vaak een verminderde longfunctie, soms met afwijkingen in de longen. De klachten hebben een grote invloed op het functioneren in het dagelijks leven en de kwaliteit van leven.

We weten nog niet alles: er zijn geen objectieve diagnostische criteria of bewezen effectieve behandelingen. Dit maakt ook de interpretatie van de cijfers in wetenschappelijke publicaties moeilijk. In deze cursus krijg je de state-of-the-art op basis van de wetenschap, expert-opinies en best practice uit de praktijk.

Docenten

 • Carlien Buurman, adem-, ontspannings- en longfysiotherapeut
 • Sabine van Erp, ergotherapeut
 • dr. Kasper Janssen, sportarts
 • Ellen Toet, hart-, vaat- en longfysiotherapeut, ontspannings-therapeut

Cursusleiding

 • dr. Kasper Janssen, sportarts
 • Sandra Sangers, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Responsiecollege en casuïstiek

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

karin-pot Karin Pot-Tieleman
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 12 46 78
(bereikbaar ma.ochtend, dinsdag en donderdag van 9.00 uur tot 15.00 uur, en vr.ochtend)

Voor inhoudelijke vragen:

sandra-sangers Sandra Sangers
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 54 29 58 19