Aanmelden
Themagebied: Psychosomatiek
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten / ergotherapeuten / logopedisten / huidtherapeuten / revalidatiefysiotherapeuten / psychosomatisch fysiotherapeuten / HBO-opgeleide niet-paramedici die voldoen aan de PLATO-eisen
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn / derde lijn
Startdatum: donderdag 28 maart 2024
Einddatum: donderdag 13 februari 2025
Aantal deelnemers: Minimaal 12, maximaal 18
Studiebelasting: 100 uur
Aantal contacturen: 72
Aantal contactdagen: 12
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend praktisch
Niveau: verdieping
Cursusnummer: 2506961
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Ja
Certificaat: Ja

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Toegang tot de opleiding

Deze opleiding is toegankelijk voor paramedici en voor HBO-opgeleide niet-paramedici die tevens voldoen aan de PLATO-eisen. Deel 1 van de opleiding dient korter dan 5 jaar geleden te zijn gevolgd.

Data

Donderdag 28 maart, donderdag 4 april, donderdag 18 april, donderdag 25 april, donderdag 19 september, donderdag 26 september, donderdag 10 oktober, donderdag 17 oktober 2024, donderdag 16 januari, donderdag 23 januari, donderdag 6 februari en donderdag 13 februari 2025

Kosten

Euro 3540,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 3185,- met NPi-kortingskaart

Locatie

  • Conferentiecentrum Kaap Doorn (route)

Accreditatie

Accreditatie in aanvraag.

Voorkennis, voorwaarden, ingangsniveau

Deze opleiding is toegankelijk voor paramedici en voor HBO-opgeleide niet-paramedici die tevens voldoen aan de PLATO-eisen. Deel 1 van de opleiding dient korter dan 5 jaar geleden te zijn gevolgd.

Doel

Na deze scholing kun je de processen die bij adem- en ontspanningsinstructie kunnen optreden bij jezelf en bij patiënten herkennen, en ben je in staat om op verantwoorde wijze adem- en ontspanningsinstructie te geven en oefenervaringen van patiënten te begeleiden. Tevens kun je een proefbehandeling, als meetinstrument voor de screening van de rol van ‘gewone overspanning’ in klachten (betreffende het bewegend functioneren), uitvoeren, evalueren en rapporteren.

Beschrijving

Vanaf 2024 verzorgt het NPi de volledige opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’. Het NPi biedt deze opleiding, die uit drie delen (jaren) bestaat, in samenwerking met het Van Dixhoorn centrum voor Adem- en Ontspanningstherapie aan.
In deze opleiding leer je om adem- en ontspanningsinstructies te geven vanuit een procesmatige benadering, diverse manuele technieken toe te passen ter bevordering van de ontspanningsrespons en ter beïnvloeding van het adempatroon. Tevens leer je oefenervaringen van patiënten te begeleiden. Je bent daarmee in staat te onderzoeken in hoeverre overmatige spanning aanwezig en beïnvloedbaar is, of dat de omstandigheden dominant zijn en de spanning hoog houden. Als overmatige spanning oplost, kun je een uitspraak doen in welke mate spanningsklachten samenhangen met disfunctionele spanning en in welke mate beperkende voorwaarden een rol blijven spelen.

Deel 2 van de opleiding

Deel 2 van de opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ bestaat uit drie blokken van vier dagen met geruime tijd tussen de drie blokken.
In deel 2 vindt verdieping plaats in de theorie en praktijk van adem- en ontspanningstherapie volgens de methode Van Dixhoorn. Deel 2 bestaat tijdens de lesdagen merendeels uit kennismaking met de vele manuele technieken en deze samen één op één uitvoeren. Er is veel aandacht voor de neutrale houding van de therapeut en het inspelen op de respons van de patiënt, zodat je de technieken procesmatig kunt uitvoeren. Tussen de lesdagen door oefen je de technieken met medecursisten om ze je nog meer eigen te maken. Tijdens elke lesdag is er tijd voor vragen en inbreng van ervaringen uit de praktijk.

In dit deel voer je onder supervisie twee proefbehandelingen uit, waarbij je begeleid wordt in het leren procesmatig te handelen om disfunctionele spanning te verminderen, in het inschatten wat het niveau van overspanning is, in het bepalen in hoeverre de interne zelfregulatie van spanning is verbeterd en een uitspraak te doen over de aard van mogelijke spanningsklachten. Tevens krijg je enkele opdrachten over theoretische onderwerpen.

Deel 2 van de opleiding wordt afgerond met een schriftelijk verslag over de eigen ervaringen met adem- en ontspanningstherapie en met patiënten in de praktijk. Het certificaat van deel 2 wordt verstrekt na een voldoende beoordeling van het schriftelijke verslag en de rapportages van de twee proefbehandelingen.

Docenten

  • Yvonne Esser, docent adem- en ontspanningstherapie, yogadocent
  • Gerard van Holland, fysiotherapeut, docent adem- en ontspanningstherapie
  • Ellen Roggeband, oefentherapeut-Mensendieck, docent adem- en ontspanningstherapie

Cursusleiding

  • Ellen Roggeband, oefentherapeut-Mensendieck, docent adem- en ontspanningstherapie
  • Michael Schermer, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Thuisstudie, hoorcollege, responsiecollege, demonstratie en vaardigheidstraining

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

marjan-van-keeken Marjan van Keeken
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 84 50 81
Bereikbaar dinsdag t/m donderdag 9.00 uur tot 16.30 uur en vrijdag van 13.00 uur tot 16.30 uur

Voor inhoudelijke vragen:

michael-schermer Michael Schermer
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 15 87 16 73