Aanmelden
Themagebied: Psychosomatiek
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten / ergotherapeuten / logopedisten / huidtherapeuten / revalidatiefysiotherapeuten / psychosomatisch fysiotherapeuten / HBO-opgeleide niet-paramedici die voldoen aan de PLATO-eisen
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn / derde lijn
Startdatum: woensdag 24 april 2024
Einddatum: woensdag 8 oktober 2025
Aantal deelnemers: Minimaal 12, maximaal 18
Studiebelasting: 100 uur
Aantal contacturen: 60
Aantal contactdagen: 10
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend praktisch
Niveau: expert
Cursusnummer: 2506971
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Ja
Certificaat: Ja

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Toegang tot de opleiding

Deze opleiding is toegankelijk voor paramedici en voor HBO-opgeleide niet-paramedici die tevens voldoen aan de PLATO-eisen. Deel 2 van de opleiding dient korter dan 3 jaar geleden te zijn gevolgd.

Data

Woensdag 24 april, woensdag 15 mei, woensdag 29 mei, woensdag 16 oktober, woensdag 6 november, woensdag 20 november 2024, woensdag 19 maart, woensdag 2 april, woensdag 16 april en woensdag 8 oktober 2025

Kosten

2950,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 3275,- inclusief verzorging en cursusmateriaal

Locatie

  • Conferentiecentrum Kaap Doorn (route)

Accreditatie

Accreditatie in aanvraag.

Voor deze opleiding is accreditatie in aanvraag voor fysiotherapeuten (registers Algemeen fysiotherapeut, Hartfysiotherapeut, Longfysiotherapeut en Psychosomatisch fysiotherapeut), oefentherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten (ADAP) voor 84 punten.

Voorkennis, voorwaarden, ingangsniveau

Deze opleiding is toegankelijk voor paramedici en voor HBO-opgeleide niet-paramedici die tevens voldoen aan de PLATO-eisen. Deel 2 van de opleiding dient korter dan 5 jaar geleden te zijn gevolgd.

Doel

Na deze opleiding ben je in staat om op verantwoorde wijze adem- en ontspanningsinstructie te geven vanuit een procesmatige benadering, ondersteunende manuele technieken toe te passen en oefenervaringen van patiënten te begeleiden. Je herkent de processen die bij adem- en ontspanningsinstructie kunnen optreden bij jezelf en bij patiënten. Tevens kun je een proefbehandeling, als meetinstrument voor de screening van de rol van ‘gewone overspanning’ in klachten uitvoeren, evalueren en rapporteren. Door middel van de proefbehandeling kun je onderzoeken in hoeverre overmatige spanning aanwezig en beïnvloedbaar is, of dat de omstandigheden dominant zijn en de spanning hoog houden. Als overmatige spanning oplost, kun je een uitspraak doen in welke mate mogelijke spanningsklachten samenhangen met disfunctionele spanning en in welke mate beperkende voorwaarden een rol blijven spelen.

Beschrijving

Vanaf 2024 verzorgt het NPi de volledige opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’. Het NPi biedt deze opleiding, die uit drie delen (jaren) bestaat, in samenwerking met het Van Dixhoorn centrum voor adem- en ontspanningstherapie aan.
In deze opleiding leer je om adem- en ontspanningsinstructies te geven vanuit een procesmatige benadering, diverse manuele technieken toe te passen ter bevordering van de ontspanningsrespons en ter beïnvloeding van het adempatroon. Tevens leer je oefenervaringen van patiënten te begeleiden. Je bent daarmee in staat te onderzoeken in hoeverre overmatige spanning aanwezig en beïnvloedbaar is, of dat de omstandigheden dominant zijn en de spanning hoog houden. Als overmatige spanning oplost, kun je een uitspraak doen in welke mate mogelijke spanningsklachten samenhangen met disfunctionele spanning en in welke mate beperkende voorwaarden een rol blijven spelen.

Deel 3 van de opleiding

Deel 3 van de opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ bestaat uit drie blokken van drie dagen met geruime tijd tussen de drie blokken.

In deel 3 vindt verdere verdieping plaats in de theorie en praktijk van adem- en ontspanningstherapie volgens de methode Van Dixhoorn. Dit is het jaar waarin de kwartjes doorgaans écht op hun plek beginnen te vallen.

Ook in dit jaar start elke lesdag met vragen en inbreng van ervaringen uit de eigen praktijk.

Er wordt in deel 3 meer in detail gekeken naar de stappen in de verschillende adem- en ontspanningsinstructies en de mogelijkheden om ze aan te passen aan de respons van de patiënt. Je gaat de instructies zelf geven en krijgt feedback over de wijze van aanreiken ervan en het begeleiden van de oefenervaringen. In de eerste twee blokken kun je het boek er nog bijhouden. In het laatste blok ga je de instructies uit je hoofd geven. Intervisie wordt aangeraden, om je de instructies nog meer eigen te maken. Je krijgt in deel 3 ook weer enkele opdrachten over theoretische onderwerpen.

Net als in deel 2 voer je in deel 3 onder supervisie twee proefbehandelingen uit, waarbij je begeleid wordt in het leren procesmatig te handelen om disfunctionele spanning te helpen verminderen, het inschatten wat het niveau van overspanning is, het bepalen in hoeverre de interne zelfregulatie van spanning is verbeterd en een uitspraak te doen over de aard van mogelijke spanningsklachten.
Als de proefbehandelingen als voldoende worden beoordeeld, kun je één van de twee gebruiken als basis voor je eindcasus. De eindcasus maak je zelf, zonder supervisie. De opleiding wordt afgerond met de eindcasus en een schriftelijk eindverslag over de eigen ervaringen gedurende de gehele opleiding en de ervaringen met cliënten in de praktijk.

In het laatste blok geef je een presentatie voor de hele groep met uitleg over de concepten van de methode Van Dixhoorn aan de hand van jouw eigen leerproces. Je vertelt in je eigen bewoordingen, kort en bondig, wat procesmatige spanningsregulatie inhoudt en wat de toegevoegde waarde ervan is, bijvoorbeeld binnen de setting waarin jij werkt.

Op de tiende dag is de afronding van de driejarige opleiding, inclusief feestelijke uitreiking van de certificaten. Je ontvangt het certificaat als je aan de opleidingseisen hebt voldaan en je verslagen zijn goedgekeurd.

Docenten

  • Yvonne Esser, docent adem- en ontspanningstherapie, yogadocent
  • Gerard van Holland, fysiotherapeut, docent adem- en ontspanningstherapie
  • Ellen Roggeband, oefentherapeut-Mensendieck, docent adem- en ontspanningstherapie

Cursusleiding

  • Ellen Roggeband, oefentherapeut-Mensendieck, docent adem- en ontspanningstherapie
  • Michael Schermer, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Thuisstudie, hoorcollege, responsiecollege, demonstratie en vaardigheidstraining

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

karin-pot Karin Pot-Tieleman
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 12 46 78
(bereikbaar ma.ochtend, dinsdag en donderdag van 9.00 uur tot 15.00 uur, en vr.ochtend)

Voor inhoudelijke vragen:

michael-schermer Michael Schermer
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 15 87 16 73