Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
€ 495,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 550,- inclusief verzorging en cursusmateriaal
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (Kwaliteitshuis - KRF en SKF) / Oefentherapeut (coulance regeling) met 10 punten.
Voor oefentherapeuten geldt de 'coulance regeling'.
Wij adviseren om eerst de NPi-cursus ‘Neuromusculaire aandoeningen’ te volgen. Dit is echter niet verplicht.
Na afloop van deze verdiepingscursus kan je bij de begeleiding van de opgenomen volwassen patiënt met een spierziekte binnen de multidisciplinaire samenwerking:
Onder de groep neuromusculaire aandoeningen (NMA) vallen naast de spierziekten in engere zin, aandoeningen van de neuromusculaire transmissie, de motorische voorhoorncellen en de perifere zenuwen. Er zijn maar liefst 600 verschillende neuromusculaire aandoeningen bekend, waaraan in Nederland zo’n 100.000 mensen lijden. Elk van deze aandoeningen heeft een geheel eigen ziekteverloop dat daarnaast per patiënt sterk kan verschillen.
De meeste neuromusculaire aandoeningen zijn progressief. Er kunnen echter ook momenten van versnelde achteruitgang optreden door bijvoorbeeld bijkomende ziekte, complicaties of operaties. Bij sommige neuromusculaire aandoeningen is sprake van een ‘acute onset’, zoals bij het Guillain Barre Syndroom, waarbij de aandoening zich presenteert met een acute en snelle achteruitgang in functioneren.
Fysio- en oefentherapeuten spelen vaak een belangrijke rol in een dergelijke fase, bijvoorbeeld bij de opbouw van conditie, respiratoire functie, kracht en mobiliteit. Deze behandeling en begeleiding kan plaatsvinden in het ziekenhuis, een revalidatiecentrum of in een verpleeghuis. De begeleiding is uitdagend omdat verschillende factoren op fysiek, mentaal en sociaal vlak een rol kunnen spelen in zowel de achteruitgang als de opbouw.
In samenwerking met een aantal inhoudelijke deskundigen heeft het NPi een cursus opgezet waarin, aan de hand van veel voorkomende problematiek, een duidelijke structuur voor de behandeling van patiënten met een neuromusculaire aandoening tijdens acute onset en achteruitgang van functioneren wordt aangeboden. Deze behandelingen zijn toepasbaar voor het merendeel van de neuromusculaire aandoeningen.
Deze cursus onderscheidt zich van de NPi basiscursus ‘Neuromusculaire aandoeningen’ omdat in deze cursus specifiek wordt ingegaan op de acute onset en achteruitgang, in de opnamefase.
Tevens vindt op dat gebied nog een verdieping op theoretisch en praktisch gebied plaats ten opzichte van de stof die wordt aangeboden in de basiscursus.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
In de cursus is veel ruimte voor interactie en oefenen aan de hand van casuïstiek. Je krijgt als deelnemer onderwijs en toetsing in het‘ airstacken’ (hoestondersteunende technieken).
Het is van belang te realiseren dat er handvatten aangeleerd worden en het klinisch redeneren centraal staat. Een totaal overzicht van de meer dan 600 neuromusculaire aandoeningen en hun behandeling kan niet gegeven worden.
Hoorcollege, responsiecollege, praktijk casuïstiek en praktijk hoestondersteunende technieken
Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Vera van Opstal-Verbruggen
e-mail:
telefoon: 06 82 14 86 45
(bereikbaar ma.middag en dinsdag t/m vrijdagochtend)
Marleen Buruma
e-mail:
telefoon: 06 15 86 19 49
Bereikbaar: ma.ochtend, dinsdag, donderdag en vrijdag