Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Vrijdagochtend, -middag en -avond 7 juni 2024
€ 645,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 715,- inclusief verzorging en cursusmateriaal
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (Kwaliteitshuis - KRF en SKF) / Aantekeningenregister Longfysiotherapeut (VHVL) met 20 punten.
Uitleg coulance regeling voor oefentherapeuten.
Na de cursus heeft de deelnemer inzicht in het onderzoek en de behandeling van patiënten met longaandoeningen.
Na de cursus:
- kent de deelnemer de basisprincipes van de longmechanica en weet hoe je longmechanische aspecten kan meten;
- kan een longfunctieonderzoek interpreteren;
- kan de klinische verschijnselen van verschillende longziekten (COPD, astma, mucoviscidose, interstitieel longlijden, pulmonale hypertensie, bronchiëctasieën) herkennen;
- kent behandelingen die voor longpatienten kunnen toegepast worden;
- kan een klinisch respiratorisch onderzoek uitvoeren;
- heeft inzicht in de interferentie van verschillende ziektebeelden met elkaar.
Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van patiënten met een longaandoening. Ook in Nederland zorgen longaandoeningen voor veel morbiditeit en vroegtijdig overlijden. Longaandoeningen vormen ook een belangrijke indicatie voor fysiotherapie.
Er bestaan grote verschillen in oorzaak en ernst van de klachten; hiermee moet in de behandeling rekening worden gehouden. In de cursus zal daarom uitgebreid worden ingegaan op de pathologie en pathofysiologie van de meest voorkomende longaandoeningen (COPD, astma, interstitieel longlijden, bronchieectasieen, mucoviscidose en pulmonale hypertensie), het stellen van fysiotherapeutische diagnoses en de fysiotherapeutische mogelijkheden tot behandeling. Om behandelingen goed te plaatsen is kennis van de kinesiologie van de ademhaling noodzakelijk, en worden tools aangereikt om deze in kaart te brengen.
Deze blended cursus start met een online module waarin de ademmechanica, de gasstofwisseling, de longfunctie onder normale en pathofysiologische omstandigheden wordt uitgelegd. Tevens zullen verschillende longartsen hun expertise delen met betrekking tot de meest voorkomende longaandoeningen. De pathofysiologie, diagnostiek en medische behandeling staan hierin centraal. Op de plenaire cursusdag staat het fysiotherapeutisch onderzoek van de ademhaling, de interpretatie van de longfunctie en de fysiotherapeutische behandeling centraal.
Deze cursus is de verplichte start van de leerlijn ‘Longen’. De cursus vormt zo de poort naar verdere scholing in de richting van ademhalingsfysiotherapie (bv. ademspiertraining, mucusklaring) of inspanningstherapie (revalidatie of beweegprogramma’s). Na deze cursus kun je afhankelijk van je interesse en werksetting je leerroute bepalen.
Verplichte literatuur (niet bij de cursusprijs inbegrepen)
Het boek 'Revalidatie bij chronisch obstructieve longziekten' van R. Gosselink en M. Decramer, Springer Media B.V., ISBN-13 9789036815444, ISBN-10 9036815444, november 2016.
In onderstaande videoclip van de European Respiratory Society wordt het belang van bewegen en respiratoire Revalidatie toegelicht onder andere door Cursusleider Thierry Troosters.
Online thuisstudie, responsiecollege, practica
Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Marjan van Keeken
e-mail:
telefoon: 06 82 84 50 81
Bereikbaar dinsdag t/m donderdag 9.00 uur tot 16.30 uur en vrijdag van 13.00 uur tot 16.30 uur
Frans Lanting
e-mail:
telefoon: 06 15 86 19 50