Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
dr. Maureen Wissing is gepromoveerd binnen het project ‘Praktijkvragen over dementie bij mensen met (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperkingen’. Tijdens dit project heeft Maureen onderzoek gedaan naar waarom het belangrijk is om dementie te herkennen en diagnosticeren bij mensen met (Z)EV(M)B. Ook heeft ze gekeken naar hoe dementie zich uit bij mensen met (Z)EV(M)B. Op basis van de resultaten van het onderzoek heeft Maureen een nieuw diagnostisch hulpmiddel voor dementie bij mensen met (Z)EV(M)B ontwikkeld. Met dit diagnostisch hulpmiddel kunnen gedragsdeskundigen en psychodiagnostisch medewerkers in kaart brengen welke symptomen familieleden en begeleiders in de afgelopen zes maanden hebben gezien en bepalen of deze symptomen mogelijk veroorzaakt worden door dementie.
Email:
Dit webinar (via Zoom) bestaat uit een live sessie met presentaties van een expert, afgewisseld met interactieve discussies en beantwoording van vragen. Je kunt als deelnemer tijdens het webinar live en via de chat vragen stellen en met de sprekers in discussie gaan.
Het webinar vindt plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur.
Vanaf 19.00 uur kan worden ingelogd.
€ 29,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 35,- (Prijspeil 2023)
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (Kwaliteitshuis - KRF en SKF) / Deelregister Geriatriefysiotherapeut (NVFG) met 2 punten.
Voor oefentherapeuten geldt de ‘coulance regeling’.
Na dit webinar ben je op de hoogte van de uitkomsten en praktische implicaties van het praktijkgerichte onderzoek naar dementie bij mensen met een verstandelijke beperking.
Na dit webinar weet je:
- waarom dementie vaker voorkomt bij mensen met downsyndroom;
- waarom het moeilijk is om dementie te herkennen bij mensen met een verstandelijke beperking;
- waarom het belangrijk is om dementie te herkennen en diagnosticeren bij mensen met een verstandelijke beperking, inclusief degenen met (zeer) ernstige verstandelijke en (meervoudige) beperkingen;
- op welke signalen je kunt letten;
- welke motorische veranderingen kunnen optreden bij de ontwikkeling van dementie;
- hoe dementie gediagnosticeerd wordt bij mensen met een verstandelijke beperking;
- waar je aanvullende informatie over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking kunt vinden.
Mensen met verstandelijke beperkingen (VB) worden steeds ouder. Doordat hogere leeftijd de grootste risicofactor is voor dementie, is dementie een van de belangrijkste uitdagingen in de hedendaagse gehandicaptenzorg. Met name mensen met downsyndroom hebben een enorm groot risico op dementie door de ziekte van Alzheimer. Herkennen en diagnosticeren van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking is verre van eenvoudig.
In dit webinar legt Maureen Wissing uit waarom het belangrijk is om dementie tijdig te herkennen en diagnosticeren bij mensen met een verstandelijke beperking, inclusief degenen met (zeer) ernstig verstandelijke (en meervoudige) beperkingen. Ook legt ze uit welke dementiesymptomen je als fysiotherapeut kunt herkennen bij mensen met een verstandelijke beperking. Met daarbij specifieke aandacht voor motorische veranderingen die kunnen optreden bij de ontwikkeling van dementie. Ook ligt Maureen uit hoe de diagnose dementie gesteld wordt bij mensen met een verstandelijke beperking.
Webinar
Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Vanessa Floor
e-mail:
telefoon: 06 82 14 07 72
(bereikbaar ma.ochtend en di.ochtend vanaf 09.30 uur en donderdag)
Frans Lanting
e-mail:
telefoon: 06 15 86 19 50