Aanmelden
Digitaal
Themagebied: Musculoskeletaal
Taal: Nederlands
Code: E0095
Certificaat: Ja

Kosten

25,-

Accreditatie

Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (Kwaliteitshuis - KRF en SKF) / Deelregister Manueel therapeut (NVMT) / Deelregister Orofaciaal Fysiotherapeut (NVOF) met 1 punten.

Beschrijving

Welkom bij de E-learning ‘Tinnitus’.

Tinnitus is een veel voorkomende klacht in de algehele populatie, 10 tot 15% van de volwassenen krijgt hier in het leven mee te maken en 69% van deze mensen heeft ook last van nekpijn. Ook komt tinnitus bij ± 60% van de patiënten met TMD-gerelateerde klachten voor. Als zodanig is tinnitus een vaak voorkomend klinisch gegeven in de klachtenverhalen bij fysiotherapeuten, manueel therapeuten en orofaciaal fysiotherapeuten. In bepaalde gevallen (zo’n 25%) worden nekpijnklachten alsmede kaakpijnklachten van deze patiënten ook in een syndromaal verband gebracht met tinnitus en worden deze zelfs als een oorzakelijke of beïnvloedende factor voor tinnitus beschouwd. Vanuit deze gedachte komt de hypothese voort dat de tinnitus beïnvloedbaar is door interventies met een musculoskeletale gerichtheid op het temporomandibulaire stelsel en/of de halswervelkolom.

Deze e-learning heeft tot doel de complexe problematiek van tinnitus in het algemeen en nek/kaak-gerelateerde tinnitus in het bijzonder diagnostisch herkenbaar te maken. Op grond van recente evidentie over somatische en niet-somatische tinnitus krijgt de cursist een eerste beeld van de mogelijkheden met betrekking tot de diagnostiek en de behandelmogelijkheden voor patiënten met tinnitus binnen de fysiotherapiepraktijk.

Na deze e-learning is de deelnemer in staat om:

 • de verschillende vormen van tinnitus te benoemen en ze van elkaar te onderscheiden.
 • het beeld van een duidelijke somatische (nek/kaak-gerelateerde) tinnitus bij cliënten met oorsuizingen te herkennen door middel van een gestructureerde anamnese.
 • op grond van recente evidentie over somatische tinnitus adequate keuzes te maken met betrekking tot de diagnostiek en de behandelmogelijkheden voor patiënten met somatische tinnitus.

 • Drie webcasts over ‘Tinnitus’ (totale tijd: 46 minuten), namelijk:
  • Deel 1: Wat is tinnitus? (17 minuten)
  • Deel 2: Diagnostiek van somatische tinnitus (7 minuten)
  • Deel 3: Behandeling van somatische tinnitus (22 minuten)
 • 9 toetsvragen (3 vragen per webcast).

Doelgroep
Deze e-learning is ontwikkeld voor fysiotherapeuten, manueel therapeuten en orofaciaal fysiotherapeuten.

Studiebelasting
In totaal ben je met het doorlopen van deze e-learning ongeveer 1 uur bezig.

Prijs
De prijs van de e-learning bedraagt € 25,00
Na inloggen verschijnen prijs en betaalmodule onderaan deze tekst.

Certificaat
Als je de gehele e-learning doorlopen hebt en als je 75% of meer van de bijbehorende toetsvragen (minimaal 7 van de 9 toetsvragen) correct hebt beantwoord, staat er een certificaat in je MijnNPi account. Er kunnen maximaal twee pogingen worden gedaan om 75% van de toetsvragen goed te beantwoorden.

Accreditatie
Deze e-learning is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut / Manueel therapeut / Orofaciaal fysiotherapeut met 1 punt.

Wij wensen je veel leerplezier met het doorlopen van deze e-learning!

Prof. dr. Sarah Michiels, professor in de musculoskeletale revalidatie / kinesitherapeut / manueel therapeut
Michael Schermer, coördinator Deskundigheidsbevordering / fysiotherapeut (niet praktiserend)