Levendige cursus, op moderne leest geschoeid, mede door de boeiende en gedreven docent
Zowel de patiënten, de diagnostiek, als de geëigende therapievormen werden goed geïntegreerd uitgelegd
Leerzame cursus, vooral qua diagnostiek en interpretatie
Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Deze cursus is op dezelfde data ook als fysieke scholing te volgen in Conferentiecentrum Kaap Doorn te Doorn.
Zie: Lage-rugpijnpatiënten van A tot Z - op locatie
Vrijdag 15 november en vrijdag 22 november 2024
€ 395,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 440,-
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (Kwaliteitshuis - KRF en SKF) / Deelregister Bekkenfysiotherapeut (NVFB) / Deelregister Manueel therapeut (NVMT) met 16 punten.
Na de cursus ben je in staat om binnen de heterogeniteit van patiënten met lage-rugpijnklachten diagnostische patronen te herkennen, prognostische uitspraken te doen en een (fysio)therapeutisch plan van aanpak te formuleren.
Na de cursus kan je bij patiënten met lage-rugpijnklachten:
Vind je het ook lastig om binnen de heterogeniteit van patiënten met lage-rugpijnklachten diagnostische en therapeutische contouren te herkennen? Deze cursus voorziet in die behoefte.
Het thema van deze cursus is het fysiotherapeutisch redeneren bij lage-rugpijnklachten. Aan de hand van patiëntprofielen wordt het - diagnostisch, prognostisch en therapeutisch - redeneren van A tot Z doorlopen. Binnen de heterogeniteit van patiënten met lage-rugpijnklachten komt een palet van veelvoorkomende lage-rugpijnprofielen aan bod, met voldoende balans tussen lichamelijke en psychosociale variabelen en gezondheids-determinanten. Er is in het bijzonder aandacht voor patiënten met neurale beensymptomen (radiculair syndroom).
Er wordt gewerkt met interactieve werkvormen en demonstraties van diagnostische tests en therapeutische technieken.
NB: Als voorbereiding op de cursus dien je de KNGF-richtlijn Lage rugpijn en lumbosacraal radiculair syndroom (2021) en de samenvatting daarvan te bestuderen. Voor meer achtergrondinformatie over het thema lage-rugpijn en de KNGF-richtlijn Lage rugpijn en lumbosacraal radiculair syndroom zie de website van het KNGF. Bij onvoldoende parate kennis over de lage-rug en het bekken raden wij je aan om tevens het boek
‘De lendenwervelkolom en het bekken, lagerugpijn-klachten en fysiotherapie’ (Hagenaars en Bos, 2010) te lezen. Dit boek is verkrijgbaar in de
NPi-Shop.
Leerlijn ‘Lage-rug’
Binnen het NPi-scholingsaanbod maakt de cursus ‘Lage-rugpijnpatiënten van A tot Z’ onderdeel uit van een leerlijn betreffende de lage-rug; zie bovenstaande grafische weergave van de leerlijn. Het is niet noodzakelijk of verplicht om de cursussen binnen deze leerlijn in de aangegeven voorkeursvolgorde te volgen. Op basis van eigen inzicht en individuele leerbehoefte bepaal je zelf waar je insteekt in deze leerlijn.
Hoor-/responsiecollege, casuïstiek, praktijkdemonstratie
Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Vera van Opstal-Verbruggen
e-mail:
telefoon: 06 82 14 86 45
(bereikbaar ma.middag en dinsdag t/m vrijdagochtend)
Michael Schermer
e-mail:
telefoon: 06 15 87 16 73