Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Zaterdag 30 november 2024
€ 265,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 295,- inclusief verzorging en cursusmateriaal
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (Kwaliteitshuis - KRF en SKF) / Deelregister Oncologiefysiotherapeut (NVFL) met 6 punten.
NB: deze cursus is niet geaccrediteerd voor het Aantekeningenregister Oedeemfysiotherapeut.
Deze masterclass is alleen toegankelijk voor oncologiefysiotherapeuten en oncologisch geschoolde fysiotherapeuten, d.w.z. fysiotherapeuten die een basisscholing over oncologie en fysiotherapie hebben gevolgd (bijv. de NPi-cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’ of de NPi-cursus ‘Oncologie en fysiotherapie in de ziekenhuis setting’) én een scholing over de Standaard Beweeginterventie Oncologie (bijv. de NPi-cursus Beweegprogramma’s (deel 2): module ‘Oncologie’).
Na deze masterclass ben je goed voorbereid op het begeleiden van beweegprogramma’s voor mannen met prostaatkanker.
Exercise is Medicine bij prostaatkanker
Internationale experts bevelen op basis van recent onderzoek bewegen aan als onderdeel van de nieuwe behandelstandaard bij kanker, ter ondersteuning van (secundaire) preventie, behandeling en herstel. Hierbij wordt aanbevolen de ‘Exercise is Medicine’ (EIM) benadering te gebruiken, een methode die gebaseerd is op routinematige screening, effectieve triage, verwijzing en gepersonaliseerde training. Ook prostaatkanker (PCa), de meest voorkomende kanker bij mannen ouder dan 45 jaar, blijkt bijzonder geschikt voor deze aanpak.
Hoewel prostaatkanker veel voorkomt bij mannen met een leeftijd boven de 70 jaar, is dit bij de meerderheid van deze mannen dit niet de reden van overlijden. De behandeling van prostaatkanker is vaak succesvol, en zelfs bij gemetastaseerde ziekte kan de ziekte langdurig onder controle gehouden worden met opeenvolgende lijnen van behandeling.
De medische behandelingen voor prostaatkanker kunnen bestaan uit radiotherapie, anti-hormoontherapie, chirurgie of een combinatie daarvan.
Deze behandelingen hebben bijwerkingen die de kwaliteit van leven kunnen verminderen, zoals: vermoeidheid, depressie, verandering in lichaamssamenstelling, afname van botmassa, een verhoogd cardiovasculair risicoprofiel, incontinentie en verminderd fysiek functioneren.
Onderzoek toont aan dat beweeginterventies deze negatieve effecten van medische behandelingen kunnen beperken of zelfs opheffen.
Zorgvraag
Een recente enquête onder Nederlandse mannen met prostaatkanker wees uit dat velen van hen weliswaar een positieve attitude hebben ten opzichte van bewegen en het onderhouden van een actieve leefstijl, maar dat zij ook barrières ervaren om te voldoen aan de beweegnormen voor mensen met kanker. Vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen zijn daarbij de belangrijkste barrières; een kwart van de respondenten wil daarom graag begeleiding van een fysiotherapeut (publicatie in voorbereiding).
NEXT PRO
Het Antoni van Leeuwenhoek en de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelden in het NEXT PRO project een handreiking voor fysiotherapeuten voor het voorschrijven van beweging voor mannen met prostaatkanker, rekening houdend met hun specifieke gezondheidsrisico’s en problemen.
Inhoud masterclass
In de masterclass ‘Beweegprogramma prostaatkanker’ worden achtergronden, inhoud en toepassing van deze handreiking besproken en geoefend. Vragen (en antwoorden) die daarbij centraal staan zijn:
Hoor- en responsiecollege, casuïstiek, demonstratie, workshop
Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Jolanda Kok-Aleven
e-mail:
telefoon: 06 82 84 50 81
(bereikbaar ma. ochtend, dinsdag, woensdag, don. ochtend en vrijdag)
Michael Schermer
e-mail:
telefoon: 06 15 87 16 73