De cursus overtrof in ruime mate mijn verwachtingen.
Goede en duidelijke sprekers. Goede organisatie. Eigenlijk geen negatieve dingen kunnen ontdekken.
Uitstekende locatie. Lezingen, workshops en dan weer lezingen is een goede combi.
De cursus was voorbij voordat je er erg in had. Hij boeide van begin tot eind, dus geen inzakmoment. Ik heb er van genoten!
Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Het eerste dagdeel van de cursus, donderdagavond 14 november, vindt online plaats via Zoom van 19.00 -21.45 uur.
De tweede en derde cursusdag, op vrijdagmiddag en -avond 22 november van 14.00 - 21.00 uur en zaterdagochtend 23 november van 09.00 - 13.00 uur, vinden plaats in Conferentiecentrum Kaap Doorn te Doorn.
€ 495,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 550,- inclusief verzorging en cursusmateriaal (Prijspeil 2024)
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (KNGF en Keurmerk) / Aantekeningenregister Oedeemfysiotherapeut met 12 punten.
Deze scholing is geaccrediteerd voor Diëtisten (ADAP) met 0 punten.
Deze cursus is ook geaccrediteerd voor diëtisten (door ADAP) met 12 punten.
Ingangsniveau: oedeemfysiotherapeuten, huidtherapeuten en diëtisten
Na de cursus kun je als oedeemfysiotherapeut / huidtherapeut / diëtist je handelen binnen een geïntegreerde multidisciplinaire aanpak bij cliënten met lipoedeem legitimeren met het beste externe bewijsmateriaal dat vanuit systematisch onderzoek beschikbaar is. Je kunt een analyse maken van het persoonlijke beweegprobleem van een cliënt met lipoedeem, met gebruikmaking van de daartoe geëigende klinimetrie en het ICF-model. Tevens kun je een gezondheidsprofiel en een bijpassend plan van aanpak opstellen. Dit plan van aanpak sluit aan op het Chronic Care Model en het concept van Positieve Gezondheid, waarin zelfregie en zelfmanagement centraal staan. Na de cursus ben je in staat om je huidige aanpak te spiegelen aan de opgedane kennis en vaardigheden en op basis daarvan te besluiten je eigen professionele handelen aan te passen.
Na de cursus:
Lipoedeem is een chronische, niet curabele, veelal progressieve aandoening, die met aanzienlijke morbiditeit gepaard kan gaan. De impact op de kwaliteit van leven is vaak groot, niet in de laatste plaats door het feit dat de aandoening regelmatig laat onderkend of zelfs miskend wordt. Vroegtijdige herkenning en erkenning is essentieel, hetgeen gecompliceerd wordt door het ontbreken van robuuste en eenduidige criteria. Met de publicatie van de richtlijn lipoedeem van de Nederlandse vereniging van Venerologie en Dermatologie in 2014 is een belangrijke stap gezet om deze herkenning en erkenning van lipoedeem te verbeteren.
Door de variatie in fenotype en de grote spreiding in klachten is aandacht voor medisch diagnostische criteria niet voldoende om vroegtijdige herkenning en therapie-initiatie te verzekeren. Een onderzoeks- en behandelstrategie die naast het belang van de medische diagnostiek tegelijkertijd gericht is op de ervaren problemen in het dagelijks functioneren en de te beïnvloeden factoren sluit het beste aan bij de werkelijkheid van een ‘incurabele en vaak progressieve aandoening’. Naast het stellen van de medische diagnose dient derhalve een gezondheidsprofiel te worden opgesteld, met bijpassende klinimetrie, waarbij de (oedeem-)fysiotherapeut een centrale rol dient te spelen.
De behandeling wordt onderverdeeld in een conservatief en een operatief deel.
De belangrijkste doelstellingen van het conservatieve programma zijn het herwinnen, dan wel behouden van een gezonde leefstijl en het verbeteren van de fysieke condities. Behandelopties zijn o.a. gericht op het toewerken naar een gezond lichaamsgewicht, verbeteren van de vaat-lymfepomp, het opbouwen van de lokale en totale conditie (waarbij graded activity een gebleken effectieve aanpak is) en aandacht voor het psychosociale functioneren.
Naast bovengenoemde conservatieve maatregelen is chirurgie een optie, waarbij liposuctie onder Tumescente Lokale Anaesthesie met vibrerende canules de aangewezen behandeling vormt. Ondanks dat deze behandeling niet curatief van aard is, herstelt het de functionaliteit, vermindert het de pijnklachten en zwelling en verbetert het fysieke uiterlijk en de kwaliteit van leven. Bij zowel de operatieve als de conservatieve behandeling dient blijvend aandacht te worden besteed aan de leefstijl.
Het Chronic Care Model is ontstaan door op systematische wijze uit de internationale, wetenschappelijke literatuur elementen te identificeren die van invloed zijn op de kwaliteit van zorg voor patiënten met een chronische ziekte. Het model gaat ervan uit dat de resultaten van de zorg verbeteren door productieve interacties tussen de geïnformeerde, geactiveerde patiënt (en diens omgeving) en het voorbereide, pro-actieve team van zorgverleners.
Het bevorderen van zelfredzaamheid en zelfmanagement vormt een belangrijk element in de begeleiding van cliënten met lipoedeem en krijgt in de cursus dan ook ruime aandacht. De mogelijkheden die je als oedeemfysiotherapeut / huidtherapeut / diëtist bij deze doelgroep cliënten hebt in het kader van zorggerelateerde en geïndiceerde preventie lichten we in de cursus toe en oefenen we waar nodig. Door deze cursus te volgen verbeter je je evidence based handelen bij cliënten met lipoedeem: je leert je klinische expertise te integreren met het beste externe bewijsmateriaal dat vanuit systematisch onderzoek beschikbaar is.
Hoorcollege, responsiecollege, workshop
Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Karin Pot-Tieleman
e-mail:
telefoon: 06 82 12 46 78
(bereikbaar ma.ochtend, dinsdag en donderdag van 9.00 uur tot 15.00 uur, en vr.ochtend)
Michael Schermer
e-mail:
telefoon: 06 15 87 16 73