Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Let op: deze scholing kan op verzoek als incompany cursus worden georganiseerd. Voor informatie hierover zie: Plan een incompany cursus.
De scholing is ook zeer geschikt voor multidisciplinaire teams.
€ 275,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 305,- inclusief verzorging en cursusmateriaal (Prijspeil 2024)
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (KNGF en Keurmerk) / Oefentherapeut (coulance regeling) / Deelregister Psychosomatisch Fysiotherapeut met 6 punten.
Uitleg coulance-regeling voor oefentherapeuten
Na de cursus kun je patiënten met aanhoudende vermoeidheid begeleiden volgens gedragsgeoriënteerde principes, om daarmee de lichamelijke fitheid van de cliënt te bevorderen en diens persoonlijke waarden en doelen te helpen realiseren.
Na de cursus kun je:
Leerlijn ‘Aanhoudende pijn en vermoeidheid’
Binnen het NPi-scholingsaanbod maakt de cursus ‘Opbouw van reserves bij aanhoudende vermoeidheid’ onderdeel uit van een leerlijn betreffende aanhoudende pijn en vermoeidheid. Zie de bovenstaande visuele weergave van deze leerlijn.
De cursus ‘Grip op (aanhoudende) pijn en vermoeidheid’ is een voornamelijk theoretische scholing waarin de meest recente concepten en inzichten met betrekking tot de complexe fenomenen (aanhoudende) pijn en vermoeidheid en de beïnvloeding daarvan worden gepresenteerd.
In de cursus ‘Opbouw van reserves bij aanhoudende vermoeidheid’ wordt de vertaalslag van deze concepten naar de concrete begeleiding volgens gedragsgeoriënteerde principes van cliënten met aanhoudende vermoeidheid praktisch geoefend. Bij onvoldoende bekendheid met de laatste inzichten m.b.t. aanhoudende pijn en vermoeidheid adviseren we om eerst de cursus ‘Grip op (aanhoudende) pijn en vermoeidheid’ te volgen.
Cursusinhoud
Vanuit fysiotherapeuten, ergotherapeuten, oefentherapeuten en andere behandelaars uit de eerstelijns-, tweedelijns- en derdelijnszorg blijkt er een grote behoefte te bestaan aan een praktische cursus over de aanpak bij patiënten met aanhoudende vermoeidheid. Deze vermoeidheid kan op zichzelf staan, maar komt ook vaak voor comorbide aan andere aandoeningen (zoals aanhoudende-pijnsyndromen en chronische ziekten). Het NPi komt met deze cursus tegemoet aan de behoefte uit het werkveld. Het overkoepelend doel van de cursus is het weer in balans brengen van de belasting/belastbaarheid bij deze patiënten, op een manier die in Nederland nog weinig gangbaar is, maar waarvoor wel wetenschappelijke onderbouwing bestaat.
Tot frustratie van behandelaars levert het werken aan het opbouwen van activiteiten alleen vaak onvoldoende resultaat op. Inmiddels is bekend dat vermoeidheid niet spontaan afneemt met het toenemen van de conditie door opbouw van beweegactiviteiten, en evenmin met afname van de pijnintensiteit (bij comorbide pijnklachten). Het verminderen van vermoeidheid verdient specifieke aandacht. Met het programma Opbouw van Reserves krijg je als behandelaar hiervoor een belangrijke nieuwe tool in handen.
De volgende onderdelen komen in de cursus aan de orde:
Verplichte literatuur (niet bij de cursusprijs inbegrepen):
Het boek ‘Je vermoeidheid te lijf’ (Annemarieke Fleming, Fontaine 2022)
Graag vooraf lezen: hoofdstukken 2 t/m 4. Overige hoofdstukken: facultatief.
Thuisstudie, responsiecollege, rollenspellen in kleine groepjes, discussie, casuïstiek
Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Karin Pot-Tieleman
e-mail:
telefoon: 06 82 12 46 78
(bereikbaar ma.ochtend, dinsdag en donderdag van 9.00 uur tot 15.00 uur, en vr.ochtend)
Michael Schermer
e-mail:
telefoon: 06 15 87 16 73