Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Dinsdagmiddag en -avond 3 juni 2025
€ 275,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 305,- inclusief verzorging en cursusmateriaal
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (Kwaliteitshuis - KRF en SKF) / Aantekeningenregister Arbeidsfysiotherapeut (NVFB) / Oefentherapeut (coulance regeling) met 6 punten.
Uitleg coulanceregeling voor oefentherapeuten
Na deze cursus kun je cliënten helpen bij het bewustworden van hun coverte fysiologische reacties tijdens beeldschermgebruik. Tevens kun je bewezen effectieve strategieën hanteren ter voorkoming van fysieke klachten en aandoeningen ten gevolge van veelvuldig beeldschermgebruik en ter bevordering van de gezondheid.
Rug-, nek- en/of schouderpijn, vermoeidheid, hoofdpijn, visusklachten, vermoeide ogen, stressgevoelens en slapeloosheid ten gevolge van frequent beeldschermgebruik vormen een toenemend probleem, doordat steeds meer mensen op hun werk en thuis computers, laptops, tablets en smartphones gebruiken. Het continu in beslaggenomen zijn door en onmiddellijk willen reageren op de binnenkomende informatie is niet bevorderlijk voor regeneratieve processen. Dat deze ‘tech stress leefstijl’ bijdraagt aan de ontwikkeling van diverse fysieke ongemakken en ziekten is evident.
Ook op jonge leeftijd is hier al sprake van, doordat kinderen op school en thuis frequent van laptops, tablets en smartphones gebruikmaken.
In deze cursus wordt uitgelegd en getoond hoe het gebruik van computers, laptops, tablets en smartphones evolutionaire reactiepatronen activeert, die de mens voorheen in staat stelden om te overleven, maar nu onze gezondheid nadelig beïnvloeden en bijdragen aan de ontwikkeling van fysiek ongemak en aandoeningen. Belangrijke factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van klachten en symptomen worden belicht, zoals onbewust verhoogde spierspanning, oppervlakkige ademhaling, ongunstige ergonomie, werkstijl, levensstijl en evolutionaire valkuilen met betrekking tot ons (beweeg)gedrag. Hierdoor wordt inzichtelijk gemaakt hoe het kan dat zoveel mensen nog steeds fysiek ongemak ervaren nadat hun werkplek (stoel, bureau, monitor) ergonomisch geoptimaliseerd is. Tevens worden er strategieën uiteengezet die clinici voor hun cliënten en zichzelf kunnen hanteren om fysieke klachten en aandoeningen ten gevolge van veelvuldig beeldschermgebruik te voorkomen en de gezondheid op het werk en thuis te optimaliseren.
Aanbevolen literatuur:
Het boek ‘Tech Stress - How technology is hijacking our lives, strategies for coping, and pragmatic ergonomics’ (Peper, Harvey & Faass, 2020)
Thuisstudie, hoor- en responsiecollege, demonstratie, ervaringsoefeningen
Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Karin Pot-Tieleman
e-mail:
telefoon: 06 82 12 46 78
(bereikbaar ma.ochtend, dinsdag en donderdag van 9.00 uur tot 15.00 uur, en vr.ochtend)
Michael Schermer
e-mail:
telefoon: 06 15 87 16 73