Ik heb 2 leuke en leerzame cursusdagen gehad. Jullie enthousiasme en kennis heb ik absoluut gewaardeerd!
De praktijk met BOT, KTK, MPST waren zeer leerzaam. - Ook de laatste middag vrij casuïstiek bespreken was super. - Ik zou naast Roy een tweede kinderfysiotherapeut die veel met sporters werkt inzetten voor deze cursus.
Ik vond het een prima cursus. Graag zou ik nog vervolgcursussen willen volgen op dit gebied. Misschien is het mogelijk om nog een cursus te organiseren met een verdere verdieping in het opstellen van behandelplannen. Verder ben ik nog geïnteresseerd in sport en kinderen.
Leuke cursus! Omdat ik weinig ervaring heb met testen had ik dat wel meer willen oefenen en dan vooral met het verwerken en interpretatie van de gegevens naar een trainingsprogramma.
Echt een leuke cursus met top docenten in elk opzicht! Prima georganiseerd en ook nog op een top locatie!
Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Woensdag 29 oktober en woensdag 19 november 2025
€ 550,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 610,- inclusief verzorging en cursusmateriaal
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (Kwaliteitshuis - KRF en SKF) / Deelregister Kinderfysiotherapeut (NVFK) / Deelregister Sportfysiotherapeut (NVFS) met 12 punten.
Deze scholing is geaccrediteerd voor Oefentherapeuten (ADAP) met 12 punten.
Voor het volgen van deze cursus is voldoende inspanningsfysiologische basiskennis nodig. U kunt deze vergaren door de NPi-cursus ‘Inspanningsfysiologie en oefentherapie' te volgen of hoofdstukken 1 t/m 11 uit het onderstaande boek grondig te bestuderen.
Inspanningsfysiologie, oefentherapie en training
G.M. van der Poel, M.W.A. Jongert, J.J. de Morree
Derde, herziene druk, 2019
Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum
ISBN 978 90 368 2256 5
Na de cursus kun je, op basis van de aangereikte kennis en vaardigheden over inspanningsfysiologie en trainingsleer bij kinderen, een trainingsprogramma voor kinderen opzetten en evalueren.
Na de cursus kun je:
Om voor kinderen een bewegings- of trainingsprogramma op te zetten, gericht op het verbeteren van de lichamelijke fitheid, is algemene kennis over de inspanningsfysiologie vaak niet voldoende. Trainingsrichtlijnen zijn over het algemeen gebaseerd op studies met gezonde volwassenen. Kinderen zijn echter geen kleine volwassenen! Door groei en ontwikkeling vinden er allerlei fysiologische veranderingen plaats. Bovendien kunnen bij kinderen de kalenderleeftijd en de biologische leeftijd van elkaar afwijken. Kennis van de motorische en fysiologische ontwikkeling zijn dan ook noodzakelijk.
De effectiviteit van een trainingsprogramma als onderdeel van de behandeling wordt in eerste instantie bepaald door het juist toepassen van trainingsprincipes. Echter, trainingsrichtlijnen geven richting aan het trainingsproces, maar zijn geen 'gouden standaard'. Trainingsprogramma's dienen gevarieerd, leuk en uitdagend te zijn, waardoor kinderen mogelijk gemotiveerd worden om een actieve leefstijl na te streven. De gekozen oefenvormen dienen niet alleen aan te sluiten bij de motorische ontwikkeling van kinderen, maar ook bij de belevingswereld van kinderen in verschillende leeftijdsfases. Deze cursus richt zich op kinderen zonder chronische aandoeningen.
Daarnaast wordt de inhoud van een programma bepaald door de beschikbare middelen en ruimte en of er individueel wordt gewerkt of met groepen. Voor het uitvoeren van trainingsprogramma's zijn methodische en didactische vaardigheden dan ook van groot belang. Om de effecten van een trainingsprogramma te evalueren, is kennis van inspanningsfysiologische testen noodzakelijk.
In de cursus komen de volgende onderdelen als centrale thema's aan bod:
Thuisstudie, responsiecollege, workshops en casuïstiek
Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Karin Pot-Tieleman
e-mail:
telefoon: 06 82 12 46 78
(bereikbaar ma.ochtend, dinsdag en donderdag van 9.00 uur tot 15.00 uur, en vr.ochtend)
Fenna van Harten
e-mail:
telefoon: 06-30687539