Wachtlijst
Vernieuwd
Themagebied: Musculoskeletaal
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten / geriatriefysiotherapeuten / revalidatiefysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Startdatum: zaterdag 5 april 2025
Einddatum: zaterdag 12 april 2025
Aantal deelnemers: Minimaal 25, maximaal 28
Studiebelasting: 14 uur
Aantal contacturen: 12
Aantal contactdagen: 2
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: 50/50
Niveau: post-HBO elementair
Cursusnummer: 2500411
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Data

Zaterdag 5 april en zaterdag 12 april 2025

Kosten

550,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 610,- inclusief verzorging en cursusmateriaal

Locatie

  • PCRR Hilberdink, Paramedisch Centrum voor Reumatologie en Revalidatie, Groningen (route)

Accreditatie

Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (Kwaliteitshuis - KRF en SKF) / Deelregister Geriatriefysiotherapeut (NVFG) / Oefentherapeut (coulance regeling) met 14 punten.

Uitleg coulance regeling voor oefentherapeuten.

Doel

Na afloop van de cursus heb je kennis van de pathofysiologie, epidemiologie, diagnostiek en (para)medische behandeling van de meest voorkomende reumatische aandoeningen. Je kan het klinische beeld en onderzoeksgegevens interpreteren en een behandelplan opstellen en uitvoeren.

Subdoelen

  • Theoretische achtergrond: je kan de etiologie, epidemiologie, pathofysiologie, ziektebeloop, diagnostiek, (non)medicamenteuze en chirurgische behandeling van zowel de meest voorkomende als een aantal minder voorkomende reumatische aandoeningen benoemen en dient deze kennis te kunnen toepassen in de behandeling.
  • Anamnese en onderzoek: je kan middels de juiste vragen en testen een volledig beeld krijgen van alle gezondheid gerelateerde problemen, die specifiek horen bij verschillende veelvoorkomende reumatische aandoeningen.
  • Oefentherapie: je kan een ziekte-specifiek evidence-based oefenprogramma op maat maken en op een veilige en effectieve manier uitvoeren.
  • Advies en voorlichting: je kan patiënten adequate voorlichting geven over de reumatische ziekte, over de behandelmogelijkheden en over geschikte beweeg- en sportactiviteiten.
  • Zelfmanagement: je kan de patiënt optimaal begeleiden bij het toepassen van zelfmanagement vaardigheden, waaronder gebruik van adequate coping strategieën, gebruik van geschikte hulpmiddelen en aanpassingen, het vinden van een balans tussen belasting en belastbaarheid en het begeleiden van de gedragsverandering nodig voor het optimaliseren van iemands beweeg- en oefenactiviteiten.

Beschrijving

ReumanetNL Logo 400x200p 300x150 Copy 2

 

 

Na het volgen van de cursus voldoe je aan de scholingseis van ReumanetNL,
via www.reumanetnl.nl kun je jezelf eventueel aansluiten bij ReumanetNL

 

In de cursus wordt de theoretische achtergrond van verschillende reumatische aandoeningen gecombineerd met allerlei concrete toepassingen, die je direct in de dagelijkse praktijk kunt integreren. In twee dagen wisselen theorie en praktijk elkaar af en komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Axiale spondyloartritis: hoe herken je het, hoe voer je de testen uit, welke oefeningen kies je en hoe maak je de oefeningen op maat voor je patiënt?
  • Minder vaak voorkomende reumatische aandoeningen (MCTD, SLE, PMR, perifere SpA): wat is het, wat zijn de behandelmogelijkheden en wat kan jij als fysiotherapeut betekenen?
  • Workshop optimaliseren van gedragsverandering: hoe vergroot je de kans dat iemand jouw oefeningen thuis zo goed mogelijk kan uitvoeren en hoe begeleid je iemand bij het implementeren van beweegintenties?
  • Reumatoïde artritis: hoe herken je het, wat is het verschil met o.a. (hand)artrose, wat zijn de medicamenteuze en de fysiotherapeutische behandelmogelijkheden, welke hand- en voetproblemen kun je tegenkomen en welke adviezen en tips kun je hierbij geven als fysiotherapeut?
  • Chronische pijn: hoe herken je het en hoe kan de fysiotherapeut hierbij helpen?
  • Heup- en knieartrose: hoe herken je het, welke testen kun je doen en hoe ziet de fysiotherapeutische behandeling eruit?

Docenten

  • Bas Hilberdink MSc, fysiotherapeut & gezondheidspsycholoog
  • Stephanie van de Kamp-Werkman, fysiotherapeut
  • Bas Reefman, fysiotherapeut
  • Herman Spijkerman, fysiotherapeut/master geriatrie
  • Ron Veldink MSc, (manueel) fysiotherapeut

Cursusleiding

  • Bas Hilberdink MSc, fysiotherapeut & gezondheidspsycholoog
  • Bas Reefman, fysiotherapeut
  • Frans Lanting, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Het klinisch redeneren en methodisch handelen wordt in groepjes onder leiding van een ervaren fysio- of oefentherapeut geoefend en getraind. Op interactieve wijze en met gebruikmaking van de al aanwezige kennis van cursisten en docenten worden patiëntcasussen besproken en uitgewerkt. Ieder blok krijgen alle cursisten de gelegenheid om een eigen casus met collega's en/of docenten te bespreken.

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

vera-van-opstal Vera van Opstal-Verbruggen
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 14 86 45
(bereikbaar ma.middag en dinsdag t/m vrijdagochtend)

Voor inhoudelijke vragen:

frans-lanting Frans Lanting
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 15 86 19 50