Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Donderdag 13 maart en donderdag 3 april 2025
€ 550,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 610,- inclusief verzorging en cursusmateriaal
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Deelregister Kinderfysiotherapeut (NVFK) / Beroepsgerelateerd deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie met 16 punten.
Deze scholing is geaccrediteerd voor Oefentherapeuten (ADAP) met 12 punten.
Na de cursus kun je kinderen met aanhoudende lichamelijke klachten (voorheen SOLK) onderzoeken en behandelen in een multidisciplinaire setting.
Na de cursus kun je:
(Kinder)fysio- en (kinder)oefentherapie kan een grote meerwaarde geven voor kinderen met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK). Dit komt ook uit de in 2019 geschreven richtlijn ‘Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) bij kinderen’ van de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK). Wat deze beroepsgroepen kunnen betekenen voor deze kinderen leer je in deze tweedaagse cursus.
Er is sprake van ALK bij kinderen als aanhoudende lichamelijke klachten beperkingen in het dagelijks functioneren geven en/of er sprake is van lijdensdruk en er bij adequaat medisch onderzoek geen aandoening is gevonden die de klachten voldoende verklaart.
Kinderen met ALK hebben veelvoorkomende klachten binnen de medische praktijk. In de TRAILS-studie (een prospectieve cohortstudie onder Nederlandse adolescenten) werden door 14,6% van de adolescenten functionele somatische symptomen (symptomen zonder medische diagnose) gemeld op de leeftijd van tien jaar. Bij een derde van deze groep (4,1% van de totale groep) persisteerden de symptomen vanaf het tiende tot 17e levensjaar. Ruim 80% van hen waren meisjes. Nederlandse data over het aantal huisartsbezoeken bij hoofdpijn, buikpijn en moeheid bij kinderen lieten zien dat 88/1000 kinderen de huisarts bezochten met een van deze klachten.
Dit betekent dat ruim 4% van de kinderen langdurige klachten hebben als gevolg van ALK. In Nederland zijn dit 136.000 kinderen met langdurige ALK-klachten. De urgentie van behandeling is aanwezig, omdat deze klachten op de kinderleeftijd een grote voorspellende waarde hebben voor blijvende of terugkomende vergelijkbare klachten op volwassen leeftijd.
De betrokkenheid van (kinder)fysio- en (kinder)oefentherapeuten bij deze doelgroep is nog relatief laag. Daarom wordt deze cursus nu aangeboden voor therapeuten die werken met kinderen met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK).
Er wordt ingegaan op de volgende vier ALK-clusters:
Je kunt aan het einde van de eerste cursusdag zelf aan de slag om een casus voor te bereiden voor de volgende cursusdag.
Deze cursus is met name bedoeld voor geregistreerde kinderfysio- of kinderoefentherapeuten in opleiding hiertoe. In de cursus komen zowel het onderzoek als de behandeling van kinderen met ALK aan de orde.
De volgende onderdelen komen aan bod:
Responsiecollege, werkgroep activiteiten en casuïstiek
Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Karin Pot-Tieleman
e-mail:
telefoon: 06 82 12 46 78
(bereikbaar ma.ochtend, dinsdag en donderdag van 9.00 uur tot 15.00 uur, en vr.ochtend)
Sandra Sangers
e-mail:
telefoon: 06 54 29 58 19