Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Vrijdagmiddag en -avond 7 november en zaterdag 8 november 2025
€ 550,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 610,- inclusief verzorging en cursusmateriaal
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (Kwaliteitshuis - KRF en SKF) / Deelregister Kinderfysiotherapeut (NVFK) met 12 punten.
Deze scholing is geaccrediteerd voor Oefentherapeuten (ADAP) met 12 punten.
Na de cursus kun je de gevolgen van belangrijke kwetsuren van het kinderbrein inventariseren, en het adaptatiegedrag en onbegrepen klachten herkennen.
Je kunt jouw positie hierin bepalen en waar mogelijk interventies toepassen.
Naar schatting is 30 procent van de kinderen onveilig gehecht; binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg zelfs 70 procent. Elke schatting is enigszins arbitrair, maar zeker is dat een groot aantal kinderen gehavend op de drempel naar de volwassenheid komt. Zij hebben een geschiedenis achter zich die niemand wil meemaken, maar mensen dus wel meemaken. De gevolgen hebben zich al deels ingekerfd in hun leven. Als reactie of als adaptatie hebben zij een vaak rigide wereldbeeld en even rigide of juist wisselende gedragspatronen ontwikkeld die hen levenslang tot op zekere hoogte vastzetten. Tot op welke hoogte, is deels afhankelijk van hun geschiedenis en deels van hun ervaringen in de rest van hun leven. Een groot aantal draagt hun verwonding stil met zich mee. Praten over hun ervaringen valt hen (te) moeilijk. Intussen beïnvloeden de zielewonden hen wel. In alle drie de domeinen, die principieel samenhangen: bewegen, denken en emoties.
Deze cursus verkent achtergronden van ontwikkelingen van patronen in gedrag, emoties en bewegen die het gevolg zijn van een vroeg belast leven. Herkenning van deze gevolgen en die op waarde schatten is essentieel om in de eerstelijnspraktijk een relatie op te bouwen die aan de basis staat van elke interventie. Daarbij maakt beïnvloeding van klachten pas kans in een betekenisvol contact, waarin voor de persoon in kwestie eerste sporen van zo vaak bedreigde, gebarsten of zelfs gebroken betrouwbaarheid en veiligheid zichtbaar worden. Onder weerbarstig gedrag en even hardnekkige of grillige klachten gaat vaak een diep verlangen naar heelheid schuil.
Hoeveel scherven nog aan elkaar te lijmen zijn, hangt sterk af van ons begrip en inzicht. Kinderen en volwassenen hebben dezelfde primaire behoefte: begrepen te worden in wat voor hen een diep geheim, stil verdriet of ongeweten verwonding is. Velen hebben de bittere ervaring dat zij alleen in de wereld staan en zo bloot staan in wat het meest bedreigend is in een mensenleven: isolement. Deze cursus wil in deze permanent acute en klemmende problemen zoeken naar wegen hoe verder.
Hoor- en responsiecollege
Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Karin Pot-Tieleman
e-mail:
telefoon: 06 82 12 46 78
(bereikbaar ma.ochtend, dinsdag en donderdag van 9.00 uur tot 15.00 uur, en vr.ochtend)
Frans Lanting
e-mail:
telefoon: 06 15 86 19 50