Aanmelden
Digitaal Nieuw
Themagebied: Musculoskeletaal
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten / manueel therapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Startdatum: maandag 27 januari 2025
Einddatum: maandag 27 januari 2025
Aantal deelnemers: Minimaal 50, maximaal 200
Studiebelasting: 2 uur
Aantal contacturen: 2
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: verdieping
Cursusnummer: 2507281
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Over de sprekers

Dr. Meta Wildenbeest

dr. Meta Wildenbeest is oefentherapeut Mensendieck en bewegingswetenschapper en sinds 2004 werkzaam als docent/onderzoeker op de Hogeschool Utrecht (HU), Instituut voor Bewegingsstudies (fysiotherapie en oefentherapie Cesar). In 2018 ontving ze de ‘Promotiebeurs voor leraren’ van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), om haar promotieonderzoek naar het effect van dreiging van pijn en controleverlies op het beweeggedrag uit te voeren aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Op maandag 9 december 2024 verdedigde ze haar proefschrift Effect of low back pain and pain-related fear on human movement. De resultaten dragen bij aan meer inzicht in het ontstaan van langdurige lage-rugpijn en bieden fysio- en oefentherapeuten aanknopingspunten voor adequatere diagnostiek en therapie.

Drs. John Bos

drs. John Bos is docent aan de bacheloropleiding fysiotherapie en masteropleiding manuele therapie van de Hogeschool van Rotterdam.
Hij is thema-expert voor de NPi-service Musculoskeletaal en docent en cursusleider bij diverse NPi-cursussen binnen het themagebied Musculoskeletaal, waaronder de cursussen ‘Lage-rugpijnklachten: a state of the art’, Patroonherkenning : lage-rug en heup/lies’ en
‘Lage-rugpijnpatiënten van A tot Z’.

Webinar

NPi-webinars bestaan uit lezingen van experts afgewisseld met beantwoording van vragen door en interactieve discussie met de experts onder leiding van een gespreksleider.

Het webinar vindt plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur.
Vanaf 19.00 uur kan worden ingelogd.

Datum

Maandagavond 27 januari 2025

Kosten

39,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 45,-

Locatie

  • Online

Accreditatie

Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (KNGF en Keurmerk) / Deelregister Manueel therapeut / Oefentherapeut (coulance regeling) met 2 punten.

Uitleg coulanceregeling voor oefentherapeuten

Doel

Na dit webinar kun je verwoorden hoe ‘angst voor pijn’ het bewegen bij mensen met (langdurige) lage-rugpijnklachten beïnvloedt en kun je de consequenties voor adequatere diagnostiek en therapie benoemen.

Subdoelen

Na dit webinar kun je:

  • neurofysiologisch verklaren hoe ‘angst voor pijn’ het bewegen kan beïnvloeden.
  • uitleggen waarom het een aanvulling zou zijn om binnen de oefen-/fysiotherapeutische diagnostiek ‘angst voor pijn’ te kunnen diagnosticeren.
  • de uitdagingen verwoorden waar we voor staan om zowel ‘angst voor pijn’ als de gevolgen voor het bewegen hiervan te kunnen diagnosticeren in de klinische praktijk.
  • aangeven hoe therapeutische interventies beter kunnen gaan aansluiten op de diagnostiek bij patiënten met aspecifieke lage-rugpijn.

Beschrijving

Angst voor pijn verandert beweging bij langdurige lage-rugpijn. Oefentherapeut en bewegingswetenschapper Meta Wildenbeest bekeek in haar promotieonderzoek hoe angst voor pijn het bewegingspatroon beïnvloedt. Ze concludeert dat er bij mensen met lage-rugpijn een verband is tussen angst voor pijn en ‘anders bewegen’.
Mensen met langdurige lage-rugpijn bewegen anders dan gezonden. “We weten niet hoe dat komt en hoe we patiënten het beste kunnen behandelen,” vertelt Meta Wildenbeest. “We vermoeden dat je anders gaat bewegen als je bang bent, met als doel om meer controle te krijgen. Bijvoorbeeld door te bewegen met een verhoogde stijfheid. Dit heet met een mooie Engelse term ook wel ‘Guarded movement’. Dit is nuttig op het moment dat je geblesseerd bent, maar als je deze manier van bewegen ook op de lange termijn blijft vol houden, heeft dit mogelijk juist een averechts effect, doordat je met deze manier van bewegen de wervelkolom en spieren meer belast. Daarom onderzocht Wildenbeest de relatie tussen ‘angst voor pijn’ en het bewegen van de rug, bij mensen met en zonder lage-rugpijn.

Didactische werkwijze

Webinar

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

jolanda-kok-aleven Jolanda Kok-Aleven
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 84 50 81
(bereikbaar ma. ochtend, dinsdag, woensdag, don. ochtend en vrijdag)

Voor inhoudelijke vragen:

michael-schermer Michael Schermer
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 15 87 16 73