De docenten waren zeer goed en uitgebreid met de feedback op doelen en opdrachten. De communicatie en de toegankelijkheid van cursusmateriaal was eenvoudig via de NPI-site.
Een erg prettige cursus, waarbij ik erg op mijn gemak gesteld ben om vragen te stellen of iets toe te voegen, zonder het gevoel te krijgen dat het fout is wat ik doe. Veel geleerd.
Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Vrijdag 19 september, vrijdag 3 oktober, vrijdag 10 oktober, vrijdag 31 oktober, vrijdag 14 november, vrijdag 28 november 2025 en vrijdag 16 januari 2026
€ 1925,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 2135,- inclusief verzorging en cursusmateriaal
Accreditatie in aanvraag
• Post-HBO ergotherapie;
• daadwerkelijk werkzaam zijn met patiënten met een beroerte;
• minimaal 5 patiënten met een beroerte per jaar behandelen en eigen patiënten hebben om mee te kunnen ‘oefenen’;
• bekend zijn met de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) en met het evidence based practice gedachtegoed;
• het kunnen handelen volgens evidenced based practice uitgangspunten;
• in staat zijn wetenschappelijke (Engelstalige) literatuur te lezen en kritisch te beoordelen.
Na het afronden van deze 7-daagse opleiding heb je als ergotherapeut kennis en vaardigheden om arm-handrevalidatie bij patiënten na een beroerte adequaat vorm te geven. Hierbij handel je volgens de specifieke module over arm-handvaardigheid uit de nieuwe Ergotherapie richtlijn Hersenletsel (2024).
Deze 7-daagse basisscholing is hét startpunt voor ergotherapeuten die zich willen specialiseren in de neurorevalidatie gericht op arm-handvaardigheid.
Ergotherapierichtlijn Hersenletsel (2024)
De module arm-handvaardigheid uit de recent uitgekomen Ergotherapierichtlijn Hersenletsel (2024) vormt de basis van deze scholing. Sterker nog, je krijgt les van de medeauteurs van deze module: Yvonne Dockx en Edith van Houts-Vorstermans. Tijdens de interactieve lesdagen nemen ze je mee in de literatuur en inzichten die zijn gebruikt bij het schrijven van dit onderdeel uit de richtlijn.
Het volgen van deze scholing biedt je dan ook een uitstekende basis om de aanbevelingen uit de richtlijn in de praktijk te implementeren. En geeft jou als ergotherapeut alle benodigde handvatten voor de arm-handrevalidatie van de patiënt na een herseninfarct of hersenbloeding (beroerte).
Vervanging van de 16-daagse opleiding
Deze basisscholing komt in plaats van de 16-daagse opleiding Neurorevalidatie/CVA voor ergotherapeuten. Op basis van een rondgang onder ergotherapeuten en na het uitkomen van de nieuwe richtlijn Ergotherapierichtlijn Hersenletsel (2024) hebben we de 16-daagse opleiding opgedeeld.
De inhoud van deze 7-daagse scholing komt overeen met de eerste zes dagen van de oorspronkelijke 16-daagse opleiding (eerste blok, betreffende arm-handrevalidatie), aangevuld met een extra dag klinisch redeneren.
Naast deze 7-daagse basisscholing over hand- en armrevalidatie organiseren we vanaf 2026 een verdiepende scholing over schouderpijn en spasticiteit (voorheen derde blok van de oorspronkelijke 16 daagse opleiding).
Onderwerpen
In deze basisscholing bouw je een stevig fundament voor de onderwerpen:
1. klinimetrie;
2. functionele prognostiek en klinische determinanten;
3. herstelmechanismen;
4. neuroplasticiteit met betrekking tot het neurologisch herstel en het herstel van de armhandvaardigheid.
Door de hele opleiding staan de onderstaande lijnen centraal en deze vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding:
- het klinisch kunnen redeneren op basis van vijf kerncompetenties:
• het begrijpen en onder woorden brengen van de hulpvraag van de patiënt met een beroerte;
• factoren benoemen die bepalend zijn voor het niveau en de wijze waarop de patiënt met een beroerte handelt en zich gedraagt;
• op basis van onderzoek en analyse doelen en subdoelen voor behandeling formuleren;
• interventies selecteren en toepassen om de subdoelen en het hoofddoel te bereiken;
• behandelplan uitvoeren;
• bewust en systematisch de behandeling evalueren.
- het kunnen classificeren aan de hand van het ICF model;
- het mechanistisch kunnen denken, door kennis over het intrinsiek neurologisch herstel te koppelen aan de individuele kans op herstel in termen van functies, vaardigheden en participatie;
- het kunnen selecteren, toepassen en interpreteren van (aanbevolen) gevalideerde meetinstrumenten;
- het begrijpen van prognostische en predictieve klinische, neurofysiologische en neuroimaging biomarkers die het individuele beloop voorspellen;
- het begrijpen en kunnen toepassen van leer- en trainingsregels;
- kennis hebben en kunnen toepassen van eenduidig en correct woordgebruik in relatie tot bovenstaande;
- het kunnen wegen en toepassen van behandelrichtlijnen, in het bijzonder de aanbevelingen uit de recent verschenen Ergotherapierichtlijn Hersenletsel.
Uniek aan de opleiding is de combinatie en verbinding van evidentie en praktijk. Theoriedagen met colleges van hoogleraren en andere experts op het gebied van de neurorevalidatie wisselen zich af met praktijkdagen waar het geleerde in praktijk wordt gebracht en er tevens praktische vaardigheden geoefend worden.
De opleiding is opgezet volgens de principes van blended learning. Naast contactonderwijs bekijk je webcasts of e-learnings ter voorbereiding op een cursusdag, je maakt voorbereidingsopdrachten en voert opdrachten uit in jouw eigen dagelijkse praktijk.
Tijdens interactieve presentaties wordt voor verdieping verwezen naar recente literatuur. De toetsing sluit zoveel mogelijk aan bij de te ontwikkelen vaardigheden en de toepassing daarvan in de eigen praktijk.
De opleiding is gebaseerd op de KNGF- behandelrichtlijnen Beroerte, de Ergotherapierichtlijn Hersenletsel en de multidisciplinaire NVN-behandelrichtlijn ‘Herseninfarct en Hersenbloeding’. Tenslotte sluit de opleiding aan bij de consensusafspraken die momenteel vigerend zijn voor de neurorevalidatie. Door een continue inhoudelijke ondersteuning en een wisselwerking tussen theorie en praktijk blijft de opleiding up to date .
Inhoudelijk wordt de opleiding ondersteund door de Dutch Society for Neurorehabilitation welke deel uitmaakt van de World Federation for Neurorehabilitation.
Toetsing
Tijdens de opleiding wordt van jou actieve participatie in de interactieve presentaties en discussievragen verwacht. Het kunnen toepassen van nieuwe kennis en vaardigheden bij patiënten in de eigen werksetting, reflectie op dit handelen en terugkoppeling hiervan in de lessen, is een essentieel onderdeel van jouw leerproces. Dit resulteert in de beschrijving van een eigen casus, die aan het einde van de opleiding in de vorm van een presentatie getoetst zal worden.
Organisatie
De opleiding bestaat uit 7 contactdagen. Deze zijn verdeeld over de periode half september 2025 – half januari 2026.
5 Praktijkdagen van de cursus vinden plaats in Libra Revalidatie locatie Blixembosch te Eindhoven. Hier zullen o.a. praktische vaardigheden (met patiënten) geoefend worden. Daarnaast zijn er twee gecombineerde theorie-en praktijkdagen, die gezamenlijk met de parallel lopende cursus Neurorevalidatie/CVA voor fysiotherapeuten plaatsvinden. Deze dagen vinden plaats op Hotel Papendal te Arnhem en in Hotel de Bilderberg te Oosterbeek. Tenslotte zijn er zelfstudie-uren/ dagen. Deze zelfstudie-uren zullen bestaan uit het bekijken van meerdere webcasts voorafgaand aan een cursusdag, het maken van voorbereidings-opdrachten en het lezen van literatuur.
Certificaat:
Je ontvangt na afloop een certificaat als:
• je actief en 100% aanwezig bent geweest;
• jouw opdracht klinisch redeneren (eigen casus) met een voldoende beoordeeld wordt;
• je een reflectieve houding laat zien en laat zien dat het geleerde wordt toegepast;
• je professioneel gedrag/attitude laat zien.
Voor het verkrijgen van het certificaat is actieve en 100% aanwezigheid vereist. Indien je 1 of meer cursusdagen mist kunnen deze bij een volgende opleiding, een jaar later, worden ingehaald. Dit gaat echter op basis van beschikbaarheid van het aantal inhaalplaatsen. Indien het aantal inhaalplaatsen reeds bezet zijn kan je de gemiste scholingsdagen bij de weer daarop volgende cursus inhalen. Voor wat betreft de kosten bij het inhalen van dagen zijn de NPi cursusvoorwaarden van toepassing.
Actief leren staat hierbij centraal: de deelnemer moet eigen leerdoelen formuleren, taken en problemen leren oplossen in een voor hem relevante omgeving en werken in kleine onderwijsgroepen. Hoor- en responsiecollege, demonstratie, praktijk vaardigheidstraining en casuïstiek
Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Angélique van Beekum
e-mail:
telefoon: 06 82 64 35 84
Marleen Buruma
e-mail:
telefoon: 06 15 86 19 49
Bereikbaar: ma.ochtend, dinsdag, donderdag en vrijdag