Ik vond het een zeer goede cursus, je kunt erin de praktijk goed mee aan de slag.
De huiswerkopdrachten en reflectieverslagen gaven veel inzicht!
Eye-opener in vele opzichten, zeer belangrijk en onderbelicht onderwerp in de geriatrie.
Marijke is wel echt enorm motiverend en geeft veel humor aan het geheel! Echt top!
Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Dinsdag 23 september, donderdag 9 oktober en donderdag 13 november 2025
€ 825,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 915,- inclusief verzorging en cursusmateriaal
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (KNGF en Keurmerk) / Deelregister Geriatriefysiotherapeut / Oefentherapeut (coulance regeling) met 26 punten.
Uitleg coulance regeling voor oefentherapeuten.
Deze cursus is toegankelijk voor (geriatrie)fysiotherapeuten en oefentherapeuten die werkzaam zijn met ouderen in een eerste en/of tweedelijns setting
Na de cursus is de deelnemer in staat om zowel in diagnostiek als behandeling aandacht te geven aan bekkenbodemproblemen en in te zien wanneer een patiënt mogelijk baat heeft bij bekkenfysiotherapieNa de cursus kun je zowel in diagnostiek als behandeling aandacht geven aan bekkenbodemproblemen bij ouderen en in te zien wanneer een patiënt mogelijk baat heeft bij bekkenfysiotherapie.
Functiestoornissen van de bekkenbodem zijn niet altijd fysiologisch bij het toenemen van de leeftijd en zijn (sociaal) zeer ingrijpend voor ouderen.
Bekkenbodemproblemen zoals urineverlies, ontlastingsverlies en verzakkingsklachten komen voor bij mannen en vrouwen van alle leeftijden. De prevalentie van deze klachten neemt toe bij het ouder worden en tast de kwaliteit van leven aan. Tevens kunnen het belemmerende factoren zijn bij het slagen van de therapie. Maar ook kunnen urine- en ontlastingsverlies veroorzaakt worden door een verminderde mobiliteit en sarcopenie. Urine- en ontlastingsverlies zijn vaak redenen waarom men niet meer zelfstandig kan wonen en omgekeerd ontstaat dit als men in een verpleeginrichting wordt opgenomen. Een alerte houding van jou als (geriatrie)fysiotherapeut is daarom belangrijk.
In deze 3-daagse cursus krijgt de (geriatrie)fysiotherapeut de nodige kennis en handvatten omtrent dit onderbelichte thema. Er worden je concrete tools aangereikt hoe om te gaan met mictie- en defecatiestoornissen en met verzakkingsklachten, zowel in de diagnostiek als in de behandeling, alsmede op welk moment gedacht kan worden aan het inschakelen van een bekkenfysiotherapeut. Ook leer je hoe naar deze problematiek te vragen in de anamnese.
Thuisstudie, hoorcolleges, reflecties, webinars en practica
Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Karin Pot-Tieleman
e-mail:
telefoon: 06 82 12 46 78
(bereikbaar ma.ochtend, dinsdag en donderdag van 9.00 uur tot 15.00 uur, en vr.ochtend)
Frans Lanting
e-mail:
telefoon: 06 15 86 19 50