Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Drs. Stijn Mol studeerde geneeskunde in Utrecht en specialiseerde zich tot longarts in het Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein, de Universiteit van Stellenbosch in Kaapstad en aan de Universiteit Leuven. In 1988 startte hij als longarts in het Máxima Medisch Centrum Veldhoven/Eindhoven. Daar heeft hij zich toegelegd op de behandeling van astma, COPD en slaapapneu. Hij was betrokken bij het promotieonderzoek van dr. Carel van Wetering (fysiotherapeut) over de kosteneffectiviteit van longrevalidatie bij COPD. In zijn loopbaan zag hij vaak mensen, die ondanks behandeling of om onduidelijke reden kortademig bleven. De oorzaak bleek nogal eens een subtiel verkeerd adempatroon. Samen met Carel heeft hij zich de laatste 20 jaar toegelegd op het herkennen van en de behandeling van dit verkeerde adempatroon, ook wel chronisch hyperventileren of disfunctioneel ademen genoemd.
Dr. Carel van Wetering is fysiotherapeut, gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met ademklachten. Na zijn opleiding tot fysiotherapeut was hij werkzaam op het Universitair Longcentrum Nijmegen. Hij was docent bij het NPi en cursusleider bij de Opleiding Fysiotherapie van Fontys in Eindhoven. In 1994 vestigde hij een eerstelijns fysiotherapiepraktijk, specifiek voor patiënten met ademklachten. Hij promoveerde in 2010 aan de Universiteit Maastricht op de INTERCOM trial, een onderzoek naar effecten en kosten van een transmuraal, interdisciplinair COPD- managementprogramma. Hierna was hij als staffunctionaris verbonden aan de afdeling longgeneeskunde van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en Eindhoven, waar hij het longrevalidatieprogramma heeft ontwikkeld en geïmplementeerd. Momenteel is hij consulent van de afdeling Longgeneeskunde van het Máxima Medisch Centrum.
Voor een interview met bovenstaande sprekers zie de uitzending van EenVandaag uit juni 2020 (vanaf minuut 20).
Dr. Carel van Wetering werkt nauw samen met Yvonne Esser, adem- en ontspanningstherapeut. Yvonne begeleidt patiënten die door Carel naar haar worden doorverwezen omdat hun spanningsniveau verhoogd blijft en het adempatroon niet normaliseert. Ze hanteert in haar begeleiding de procesmatige benadering van de methode Van Dixhoorn voor adem- en ontspanningstherapie. In het webinar licht zij deze benadering kort toe. Yvonne is sinds 2007 als docent adem- en ontspanningstherapie verbonden aan het Van Dixhoorn centrum voor ademtherapie in Amersfoort.
Vanaf 2014 is ze docent binnen de opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ van het NPi. Ze is auteur van het boek ‘Ruimer ademen - Vrijer leven; op adem komen met de Methode Van Dixhoorn’ (2015).
NPi-webinars bestaan uit lezingen van experts afgewisseld met beantwoording van vragen door en interactieve discussie met de experts onder leiding van een gespreksleider.
Het webinar vindt plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur.
Vanaf 19.00 uur kan worden ingelogd.
Dit is een live webinar en is niet op een later moment terug te kijken. Als je onverhoopt niet kunt op dit tijdstip, dan kun je na afloop van het webinar je belangstelling doorgeven. Bij voldoende belangstelling kijken we of we het webinar nogmaals organiseren.
Woensdagavond 7 mei 2025
€ 39,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 45,-
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (KNGF en Keurmerk) / Oefentherapeut (coulance regeling) / Deelregister Psychosomatisch Fysiotherapeut / Aantekeningenregister Longfysiotherapeut / Deelregister Hart-, Vaat- en Longfysiotherapeut met 2 punten.
Dit webinar is tevens geaccrediteerd voor Van Dixhoorntherapeuten (door de AOS - kwaliteitsregister Van Dixhoorn) met 1 punt.
Voor oefentherapeuten geldt de ‘coulance regeling’.
Na dit webinar kun je de verschillende oorzaken van disfunctioneel ademen onderscheiden en herkennen. Tevens kun je benoemen hoe disfunctioneel ademen klinisch kan worden vastgesteld en wat de werking en mogelijkheden van ademtherapie zijn bij patiënten met klachten ten gevolge van disfunctioneel ademen.
Na dit webinar kun je:
• aangeven welke gevalideerde klinische onderzoeksmethoden voor disfunctioneel ademen bestaan en hoe deze worden uitgevoerd.
• de relatie tussen deze onderzoeksmethoden en de verschillende dimensies van disfunctioneel ademen benoemen.
• de werkingsmechanismen van ademtherapie verwoorden en een onderbouwde keuze maken voor de praktische toepassing van ademtherapie bij veelvoorkomende profielen van patiënten met klachten ten gevolge van disfunctioneel ademen.
Disfunctioneel ademen kan leiden tot aanzienlijke en langdurige morbiditeit met zowel thoracale symptomen (beklemming en pijn op de borst, kortademigheid) als niet-respiratoire symptomen (vermoeidheid, angst, duizeligheid) en een significante afname van de kwaliteit van leven.
De prevalentie van disfunctioneel ademen wordt geschat op 6-10% in de gehele populatie, oplopend tot 29% bij astmapatiënten. In de dagelijkse praktijk wordt een disfunctioneel adempatroon vaak niet als zodanig herkend, hetgeen leidt tot een veelheid aan onnodige diagnostiek, kosten en lijdenslast voor patiënten.
Inmiddels is de effectiviteit van ademtherapie in diverse studies overtuigend aangetoond. Ademtherapie is een relatief eenvoudige en effectieve - niet medicamenteuze - interventie, die leidt tot een significante afname van symptomen en verbetering van de kwaliteit van leven tegen beperkte kosten.
Vanuit een wetenschappelijk kader en aan de hand van een praktische demonstratie van onderzoek en behandeling van patiënten gaan longarts Stijn Mol, fysiotherapeut dr. Carel van Wetering en adem- en ontspanningstherapeut Yvonne Esser in dit webinar in op:
• gevalideerde klinische onderzoeksmethoden voor disfunctioneel ademen
• de relatie tussen deze onderzoeksmethoden en de verschillende dimensies van disfunctioneel ademen
• de werkingsmechanismen en praktische toepassing van ademtherapie.
Webinar
Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Jolanda Kok-Aleven
e-mail:
telefoon: 033 421 61 00
(bereikbaar ma. ochtend, dinsdag, woensdag, don. ochtend en vrijdag)
Michael Schermer
e-mail:
telefoon: 06 15 87 16 73