Cursus was zeer de moeite, goed opgebouwd
Ik heb genoten van een inspirerende cursus. Kan ik zeker praktisch wat mee!
Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Vrijdag 14 november en zaterdag 15 november 2025
€ 550,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 610,- inclusief verzorging en cursusmateriaal
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (KNGF en Keurmerk) / Deelregister Geriatriefysiotherapeut / Deelregister Oncologiefysiotherapeut met 16 punten.
NB: deze cursus is niet geaccrediteerd voor het Aantekeningenregister Oedeemfysiotherapeut.
Ingangsniveau: fysiotherapeuten, oedeemfysiotherapeuten en geriatriefysiotherapeuten die (minimaal) een basisscholing over oncologie en fysiotherapie hebben gevolgd en/of de nodige ervaring hebben met het begeleiden van oncologische cliënten; oncologiefysiotherapeuten.
Na deze cursus ben je in staat om de verschillende fasen van palliatieve zorg te benoemen. Je hebt inzicht in de medische behandelmogelijkheden in de verschillende palliatieve fasen. Je kunt de waarde en beperkingen van fysiotherapie ter ondersteuning van autonomie, functioneren en vitaliteit in deze fasen benoemen, en kunt beweeginterventies op maat opstellen voor patiënten met kanker in de palliatieve fase. Tevens kun je mantelzorgers gerichte adviezen en training geven ten aanzien van transfers.
Cursusdag 1 – een perspectief op palliatieve zorg
Cursusdag 2 – beweeginterventies in de palliatieve fase
In de palliatieve fase van kanker is genezing niet meer mogelijk. De medische behandeling richt zich in deze fase aanvankelijk op het zo goed mogelijk bestrijden van de ziekte en op bestrijding van symptomen, met als doel het verlengen van het leven met een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. Uiteindelijk gaat deze zogenoemde ziektegerichte palliatie over in symptoomgerichte palliatie, en is het doel uitsluitend kwaliteit van leven. In de stervensfase verschuift de aandacht van kwaliteit van leven naar kwaliteit van sterven.
De palliatieve fase bij kanker kent vaak een relatief lange fase waarin een geleidelijke afname van functioneren optreedt, waarna meestal vrij abrupt een snelle achteruitgang optreedt tot aan het overlijden. Afhankelijk van het type kanker kan de palliatieve fase enkele maanden tot vele jaren duren.
In de palliatieve fase kan ondersteuning van een fysiotherapeut zinvol zijn bij verschillende hulpvragen op het gebied van dagelijks functioneren, behoud van conditie en vitaliteit, omgaan met symptomen zoals oedeem, pijn of dyspnoe. Ook kan de fysiotherapeut mantelzorgers ondersteunen, onder andere door het aanleren van ergonomische technieken om transfers te ondersteunen. Hoewel fysiotherapie zinvol kan zijn in deze fase, zijn er ook diverse, relatieve en absolute, contra-indicaties waarmee rekening gehouden moet worden, bijvoorbeeld bij fysieke training in aanwezigheid van botmetastasen. Ook kunnen zich morele dilemma’s voordoen, waarbij bijvoorbeeld het uitgangspunt om verdere schade te voorkomen conflicteert met de doelstelling om de autonomie zoveel mogelijk te bevorderen.
Het behandelen en coachen van patiënten in de palliatieve en/of terminale fase vraagt vaak veel van de mentale belastbaarheid van de fysiotherapeut; de vaardigheid om professionele betrokkenheid en persoonlijke distantie in evenwicht te houden wordt in deze fase soms bijzonder op de proef gesteld. Deze en aanverwante thema’s komen in de cursus aan bod.
In 2019 is de cursus met een dag uitgebreid tot een tweedaagse cursus. Tijdens de extra cursusdag wordt ruime aandacht geschonken aan het opstellen en begeleiden van beweeginterventies in de palliatieve fase aan de hand van interactieve casuïstiek.
Hoor- en responsiecollege, casuïstiekbespreking, discussie en praktisch oefenen
Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Jolanda Kok-Aleven
e-mail:
telefoon: 033 421 61 00
(bereikbaar ma. ochtend, dinsdag, woensdag, don. ochtend en vrijdag)
Michael Schermer
e-mail:
telefoon: 06 15 87 16 73