Aanmelden
Nieuw
Themagebied: Kinderen / Algemeen
Doelgroepen: fysiotherapeuten / kinderfysiotherapeuten / kinderoefentherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn / derde lijn
Startdatum: vrijdag 26 september 2025
Einddatum: vrijdag 31 oktober 2025
Aantal deelnemers: Minimaal 24, maximaal 40
Studiebelasting: 18 uur
Aantal contacturen: 18
Aantal contactdagen: 3
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: post-HBO elementair
Cursusnummer: 2507401
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Data

Vrijdag 26 september, vrijdag 3 oktober en vrijdag 31 oktober 2025

Kosten

825,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 915,- inclusief verzorging en cursusmateriaal

Locatie

  • De Vechtsebanen Sports & Businesscampus te Utrecht (route)

Accreditatie

Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (KNGF en Keurmerk) / Deelregister Kinderfysiotherapeut met 18 punten.

Voor kinderoefentherapeuten geldt de coulance regeling.

Doel

Na het volgen van deze cursus heb je de kennis en inzichten die nodig zijn om kinderen met traumatisch letsel (o.a. musculoskeletaal sportletsel & multitrauma) effectief te behandelen en te begeleiden tijdens hun herstelproces, met aandacht voor zowel fysieke als psychologische aspecten van de zorg.

Subdoelen:

Na het volgen van deze cursus

  • Kun je uitleggen wat musculoskeletale trauma-letsels zijn bij kinderen, inclusief sportgerelateerde blessures, en de fysiotherapeutische benaderingen die nodig zijn voor het behandelen van deze letsels en het bevorderen van herstel.
  • Kun je de fysiotherapeutische interventies voor eenvoudige en complexe fracturen bij kinderen uitleggen, met de nadruk op herstel en preventie van complicaties en herken en kun je omgaan met meer gecompliceerde revalidatiebehoeften.
  • Ken je het proces van brandwonden, inclusief de verschillende graden van brandwonden en de impact ervan op de huid, mobiliteit, motorische ontwikkeling, spierfunctie, en het lichaam van een kind.
  • Heb je de vaardigheden om fysiotherapeutische interventies toe te passen bij kinderen met multitrauma, met focus op het optimaliseren van de mobiliteit en het voorkomen van secundaire complicaties.
  • Kun je de basisprincipes van Pediatric Basic Life Support (PBLS) uitleggen en toepassen in een traumatische noodsituatie bij kinderen.
  • Weet je de psychologische impact van trauma bij kinderen te herkennen en uitleggen, inclusief de invloed van trauma op emoties, gedrag en ontwikkeling.
  • Herken je de tekenen van kindermishandeling, zowel fysiek als gedragsmatig en kun je de gevolgen beschrijven zowel op de korte als de lange termijn en heb je inzicht in de multidisciplinaire aanpak rondom kindermishandeling
  • Heb je inzicht in de oorzaken en gevolgen van Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) inclusief de neurologische en lichamelijke gevolgen van NAH bij kinderen van verschillende leeftijdsgroepen en de daaruit voortvloeiende fysiotherapeutische interventies zoals Vroege Intensieve Neurorevalidatie (VIN).
  • Is jouw communicatie met ouders en verzorgers over de psychologische impact van trauma bij hun kind duidelijk en kun je hen ondersteunen in omgaan met de situatie. Daarnaast ontwikkel je strategieën voor het bieden van psychosociale ondersteuning aan kinderen tijdens het revalidatieproces.

Beschrijving

Deze driedaagse cursus biedt kinderfysiotherapeuten en fysiotherapeuten die veelvuldig met kinderen werken een breed inzicht in de traumatologie bij kinderen van musculoskeletaal sportletsel tot multitrauma, waarbij toegebracht letsel, brandwonden en niet-aangeboren hersenletsel (NAH) ook kort worden aangestipt.

Er wordt essentiële kennis en vaardigheden aangeboden om kinderen met traumatisch letsel optimaal te begeleiden. De cursus richt zich op de medische, psychologische en fysiotherapeutische aspecten van trauma’s bij kinderen en wordt verzorgd door een multidisciplinair team van specialisten, zoals kinder(sport)arts, kindertraumachirurg, kinderfysiotherapeut en kinderpsycholoog.

Onderwerpen die voorbij komen zijn: algemene (fractuur)genezing, eenvoudige en complexe fracturen, sportletsels, multitrauma, NAH na trauma met uitleg van VIN principes, brandwonden, toegebracht letsel (o.a. door kindermishandeling), chronische pijn en psychosociale aspecten bij traumaletsel.

Er is binnen de cursus voldoende ruimte om de opgedane kennis door middel van casuïstiek toe te passen en zelf ingebrachte casussen te bespreken.

Falling kids cartoon

Docenten

  • Marjo Affourtit, kinderarts
  • Kim van Ewijk MSc., kinderfysiotherapeut, Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis
  • Petra Honig, psychotherapeut
  • Annette van der Kaa, kinderfysiotherapeut, Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis
  • Dagmar Kempink, traumachirurg
  • Linda van den Berg, kindersportarts

Cursusleiding

  • Kim van Ewijk MSc., kinderfysiotherapeut, Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis
  • Annette van der Kaa, kinderfysiotherapeut, Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis
  • Fenna van Harten, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Interactief, hoorcollege, casuïstiek

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

vanessa-floor Vanessa Floor
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 14 07 72
(bereikbaar ma.ochtend en di.ochtend vanaf 09.30 uur en donderdag)

Voor inhoudelijke vragen:

fenna-van-harten Fenna van Harten
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06-30687539