Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
Donderdag 9 oktober en vrijdag 10 oktober 2025
€ 625,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 695,- inclusief verzorging en cursusmateriaal
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (KNGF en Keurmerk) / Oefentherapeut (coulance regeling) / Aantekeningenregister Longfysiotherapeut met 15 punten.
Uitleg coulance regeling voor oefentherapeuten.
Accreditatie voor diëtisten is in aanvraag.
Fysio/oefentherapeuten hebben de NPi basiscursus Fysiotherapie bij mensen met een longaandoening en de exercise training gevolgd (of aantoonbaar vergelijkbare scholing). Diëtisten; je hebt een bacheloropleiding Voeding en Diëtetiek afgerond of bent in het bezit van een gelijkwaardig getuigschrift. Bij voorkeur heb je al ervaring opgedaan met de behandeling van patiënten-cliënten met COPD.
Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met Radboudumc Dekkerswald.
De afdelingen longrevalidatie ontvangen frequent verzoek van fysiotherapeuten en diëtisten voor een praktijkstage. Na het volgen van basiscursussen op het gebied van COPD lopen fysio/oefentherapeuten en diëtisten bij het behandelen van COPD-patiënten tegen veel praktische en implementatieproblemen aan. Ze ervaren het als lastig om de vele kennis en huidige richtlijnen te vertalen naar een behandeling op maat voor de patiënt. Steeds meer zorg wordt georganiseerd in zorgpaden, waarbij samenwerking met andere disciplines een voorwaarde is. Dit betreft zorg in zowel de eerste, tweede en derde lijn.
Na meer dan 10 jaar praktijkdagen voor fysio/oefentherapeuten en diëtisten apart te hebben georganiseerd starten we in 2025 met gecombineerde praktijkdagen. Binnen deze 2 dagen zal er nog steeds veel aandacht zijn voor vakspecifieke diagnostiek en behandeling, maar daarnaast zijn er plenaire sessies rondom het thema leefstijl, aanpak van gedragsverandering bij de patiënt en interdisciplinaire samenwerking. Tijdens de praktijkdagen staan 2 patiënten centraal die op dat moment het longrevalidatie programma volgen.
Dag 1 staat in het teken van diagnostiek. Vakspecifiek zal de integrale diagnostiek worden besproken op het gebied van fysieke capaciteit (longfunctie, fietstest (FT), spierkracht, voedingstoestand, fysieke activiteit (meting van fysieke activiteit), adembewegingsapparaat (FT) en vragenlijsten op het gebied van klachten, ervaren beperkingen en kwaliteit van leven. Er wordt meegekeken bij het afnemen van testen op de longfunctieafdeling, functionele looptesten en uitgebreid nutritional assessment. De 2 patiënten zijn op dag 1 fysiek aanwezig en de cursisten gaan bij hen een anamnese afnemen.
Dag 2 staat in het teken van behandeling, leefstijl, gedragsverandering en interdisciplinaire samenwerken rond de patiënt. Een aantal leden van het behandelteam longrevalidatie is aanwezig. Tevens zijn er presentaties over voedingstoestand en training (voor fysio/oefentherapeut, gegeven door een diëtist) en pathofysiologie van en omgaan met dyspnoe (voor diëtisten, gegeven door een fysiotherapeut).
Thuisstudie, praktijkdemonstratie en vaardigheidstraining
Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?
Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?
Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?
Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?
Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?
Vera van Opstal-Verbruggen
e-mail:
telefoon: 06 82 14 86 45
(bereikbaar ma.middag en dinsdag- t/m vrijdagochtend)
Frans Lanting
e-mail:
telefoon: 06 15 86 19 50