Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.
In 1985 heb ik mijn diploma Fysiotherapie aan de Hogeschool Leiden gehaald en daarna enige jaren als algemeen fysiotherapeute gewerkt. De nascholing ‘Pre- en Postpartumeducatie’ heb ik in 1989 gevolgd en vervolgens 10 jaar als zwangerschapsdocente gewerkt. Tijdens deze cursussen kwam ik in contact met vrouwen met bekken- en bekkenbodemklachten en heb daarna tal van cursussen gevolgd op dat gebied. Na een verkort traject en de Module Inwendig Handelen werd ik in 2005 geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Omdat ik wilde meewerken aan de wetenschappelijke onderbouwing van bekken-fysiotherapie heb ik de onderzoeksmaster Klinische Gezondheidswetenschappen doorlopen in het UMC Utrecht en in 2015 mijn diploma behaald. Na een korte baan als onderzoeker in Maastricht ben ik in 2019 gestart als junior onderzoeker op de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en Langdurige Zorg in Groningen. Deze functie is eind 2020 omgezet in een promotie-traject wat ik in 2024 heb afgesloten met mijn proefschrift “The pelvic floor puzzle in the spotlight’. Naast mijn parttime werk in de praktijk, werk ik sinds 2024 freelance als vakreferent voor het NPi voor het thema ‘Bekkenproblematiek’ en heb daarnaast losse opdrachten waarbij ik mijn kennis en kunde kan inzetten voor het vak bekkenfysiotherapie.
Dit webinar (via Zoom) bestaat uit een live sessie met presentaties van een expert, afgewisseld met interactieve discussies en beantwoording van vragen. Je kunt als deelnemer tijdens het webinar live en via de chat vragen stellen en met de spreker in discussie gaan.
Het webinar vindt plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur
Vanaf 19.00 uur kan worden ingelogd.
Donderdagavond 18 september 2025
€ 39,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 45,-
Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (KNGF en Keurmerk) / Deelregister Bekkenfysiotherapeut / Oefentherapeut (coulance regeling) met 2 punten.
Dit webinar laat je kennismaken met de resultaten van het onderzoek naar de relatie tussen bekkenbodemklachten en spierfunctie bij mannen en vrouwen en biedt je handvaten voor het interpreteren van klinische bevindingen in de dagelijkse praktijk. Na afloop van dit webinar:
Bekkenbodemklachten komen vaak voor, zowel bij mannen als bij vrouwen. Denk aan problemen met plassen of ontlasting, pijn in het bekkengebied en seksuele klachten.
Voor dit onderzoek zijn gegevens gebruikt van 199 mannen en 187 vrouwen. Zij vulden vragenlijsten in en kregen een inwendig onderzoek van de bekkenbodemspieren. Wat bleek? Eén op de drie mannen en vrouwen had twee of meer bekkenbodemklachten tegelijk. Ook bij mensen zonder klachten zagen we opvallende dingen. Zo had 80% van de mannen zonder klachten toch een afwijking in de werking van hun bekkenbodemspieren.
Bij vrouwen werkten de spieren in het bekkenbodemgebied niet altijd goed samen. Daarom wordt geadviseerd om bij vrouwen zowel vaginaal als anaal onderzoek te doen.
Er werd geen duidelijke relatie gevonden tussen de spierfunctie (zoals spierspanning, aanspanning en ontspanning) en het aantal klachten. Wel waren er verschillen tussen mannen en vrouwen.
Een extra analyse liet iets opmerkelijks zien: jonge mannen zonder klachten hadden juist de meeste afwijkingen in de spierfunctie.
Francoise neemt je in dit webinar mee door het onderzoek, de resultaren en consequenties voor de praktijk. Zo moeten bijvoorbeeld de resultaten van dit onderzoekvoorzichtig geïnterpreteerd worden. De samenwerking tussen spieren en organen in het bekken is namelijk complex. Ook de manier van meten en analyseren kan invloed hebben gehad op de uitkomsten.
Webinar
Angélique van Beekum
e-mail:
telefoon: 06 82 64 35 84
Fenna van Harten
e-mail:
telefoon: 06-30687539