Belangstelling

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijgt u toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site treft u alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Uw contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

joke-smit Joke (J.A) Smit
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 033 421 61 04

Voor inhoudelijke vragen:

hans-bult Hans (H.J.) Bult MSc
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 54 29 58 19

Themagebied: Musculoskeletaal
Doelgroepen: fysiotherapeuten / ergotherapeuten / handtherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn / derde lijn
Planning nog niet bekend
Aantal deelnemers: Minimaal 25, maximaal 35
Studiebelasting: 8 uur
Aantal contacturen: 6
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: 50/50
Niveau: verdieping
Cursusnummer: 1805431
Accreditatienummer: 27336
Blended learning: Nee
Masterclass: Ja
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Kosten

Euro 250,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 225,- met NPi-kortingskaart

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor het register: Algemeen fysiotherapeut (CKR) / Kwaliteitsdeel van het CKR / Keurmerk Fysiotherapie met 6 punten.
Deze cursus is geaccrediteerd voor Ergotherapeuten (ADAP) met 0 punten.

Beschrijving

Het NPi organiseert geregeld zgn. 'masterclasses. Onder een masterclass verstaan we: een scholingsactiviteit gegeven door een (inter-)nationaal gerenommeerde expert, die qua inhoud vernieuwend is voor paramedici die zich in een bepaalde richting hebben gespecialiseerd, en waarvoor een duidelijk omschreven ingangsniveau geldt. Deze masterclass richt zich specifiek op fysio- en ergotherapeuten die een opleiding Handtherapie volgen of hebben afgerond.

Deze masterclass is uniek in zijn soort en richt zich volledig op aangeboren en verworven aandoeningen van de kinderhand. De handtherapeutische behandeling bij kinderen is een uitdaging. Dit vanwege de complexe pathologie, leeftijd gerelateerde handfunctie en de interesses en ontwikkeling van het kind. Het doel van deze masterclass is kennis te verwerven over aangeboren handafwijkingen en de mogelijkheden om deze te behandelen als handtherapeut. Daarnaast komen verworven aandoeningen aan bod, waarbij ingegaan wordt op de kind specifieke benadering en behandeling. Vanuit een algemene basis qua kennis over anatomie en pathologie, zal inzicht gegeven worden in de ontwikkeling van de handfunctie, het meten van deze functie bij kinderen en leeftijdsspecifieke handtherapeutische behandelmogelijkheden.

Na deze masterclass kan de handtherapeut de verschillende aangeboren handafwijkingen plaatsen, de leeftijdsspecifieke nabehandeling van verworven aandoeningen herkennen en de verschillende manieren van nabehandeling begrijpen en implementeren in de praktijk. De behandeling wordt gekozen passend bij interesses, leeftijd en ontwikkeling van het kind. Behandelingen waarop ingegaan wordt zijn het spelend oefenen, forced use en spalktherapie. Daarnaast krijgt de deelnemer meer inzicht in de wondgenezing en de effecten ervan op de nabehandeling.

Christianne van Nieuwenhoven, PhD, MD, is een ervaren plastisch chirurg, die zich vanaf het begin van haar carrière fulltime bezighoudt met handchirurgie, met een bijzondere interesse in de kinderhand gerelateerde pathologie. Ze is ervaren in het geven van onderwijs en lezingen zowel nationaal als internationaal en betrokken bij het opleiden van plastisch chirurgen, handchirurgen, revalidatieartsen, spoedeisende hulp artsen, handtherapeuten en geneeskunde studenten op het gebied van aangeboren handafwijkingen, CRPS bij kinderen, flexorpeesletsels, trauma van de hand, zenuwletsel en Dupuytren.
Ze is werkzaam op de Afdeling plastische en reconstructieve chirurgie en handchirurgie in het Erasmus MC, Rotterdam, is sectorhoofd handchirurgie en Teamleider van het Kinderhanden Team in het Sophia Kinderziekenhuis, Erasmus MC.

Doel

Na deze masterclass kan de deelnemer weloverwogen keuzes maken in de behandeling van kinderen met aangeboren en verworven handafwijkingen.

Didactische werkwijze

Responsiecolleges, workshops met hands-on activiteiten, bespreking van spalkopties, tapetechnieken en illustratieve casestudies

Docenten

  • dr. M.S. den Hollander-Ardon, fysiotherapeut / handtherapeut ECHT, CHT-NL
  • mw. A. Hoekstra, kinderhandtherapeut CHT-NL
  • mw. dr. C. van Nieuwenhoven, plastisch chirurg
  • mw. G. van Strien MSc, fysiotherapeut, handtherapeut CHT-NL

Cursusleiding

  • mw. dr. C. van Nieuwenhoven, plastisch chirurg
  • mw. G. van Strien MSc, fysiotherapeut, handtherapeut CHT-NL
  • Hans (H.J.) Bult MSc, Nederlands Paramedisch Instituut

Locatie

Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijn:
Leerlijn
Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo