Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijgt u toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site treft u alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Uw contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

joke-smit Joke (J.A) Smit
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 033 421 61 04

Voor inhoudelijke vragen:

frans-lanting Frans (F.N.) Lanting
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 15 86 19 50

Themagebied: Ouderen
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten / ergotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Planning nog niet bekend
Aantal deelnemers: Minimaal 25, maximaal 32
Gem. beoordeling:
(8.4/10)
118 beoordelingen
Studiebelasting: 20 uur
Aantal contacturen: 15
Aantal contactdagen: 2,5
Taal: Engels
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend praktisch
Niveau: post-HBO elementair
Cursusnummer: 1900061
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Videotrailer

Kosten

Euro 625,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 565,- met NPi-kortingskaart

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (CKR) / Kwaliteitsdeel van het CKR / Keurmerk Fysiotherapie / Geriatriefysiotherapeut (CKR) / Oefentherapeut (coulance regeling) met 20 punten.
Deze cursus is geaccrediteerd voor Ergotherapeuten (ADAP) met 18 punten.

Bij cursusprijs inbegrepen literatuur

Ergonomisch zitten' van Bengt Engström in pdf op CD (is inbegrepen bij de cursusprijs)

Beschrijving

Dit is de laatste keer dat deze cursus wordt gegeven!!

Deze cursus wordt gegeven in de Engelse taal

Mensen die ten gevolge van een ongeval of ziekte tijdelijk of voor langere tijd een rolstoel nodig hebben zijn afhankelijk van verschillende deskundigen als het gaat om het aanpassen van de rolstoel. Een slecht aangemeten en afgestelde rolstoel kan allerlei secundaire problemen veroorzaken, zoals drukplekken, contracturen, spierspanning en pijn. Om een rolstoel goed te kunnen aanpassen, is het noodzakelijk een goede analyse te maken van de individuele behoeften van de gebruiker. Om deze analyse te kunnen maken, is het noodzakelijk om te weten en te ervaren hoe we normaal zitten en bewegen, om deze kennis vervolgens te kunnen vertalen naar de individuele behoeften van de rolstoelgebruiker. Een rolstoel is voor de dagelijkse gebruiker een belangrijk onderdeel binnen het revalidatieproces. Hiermee vormt de rolstoel tevens een belangrijk behandelinstrument om het fysiek en psychisch functioneren van de gebruiker te beïnvloeden.

Rolstoelgebruikers zitten vaak slecht. De belangrijkste oorzaak hiervan is vaak de rolstoel zelf. De rolstoel dicteert hoe de gebruiker zit. Een ander aspect naast het zitten is het voortbewegen in een rolstoel. De uitdaging ligt in de afstemming van de persoonlijke wensen en zit- en voortbewegingsmogelijkheden van de gebruiker.

Bengt Engström is een fysiotherapeut uit Stockholm (Zweden) die sinds 1990 op uitnodiging van verschillende instituten en universiteiten fulltime seminars en trainingen in Europa en Amerika verzorgt op het gebied van zithoudingen, ergonomie van het zitten en rolstoelaanpassingen. Hij schrijft samen met zijn vrouw, die ergotherapeut is, boeken en artikelen over dit onderwerp.

In deze uiterst praktische tweedaagse cursus staat het analyseren van de normale zithoudingen centraal. De enige manier om te ontdekken hoe we normaal zitten, wat we kunnen doen om de zithouding in een rolstoel te verbeteren en waarom dit gedaan moet worden, is het zelf ervaren en oefenen. Tijdens de eerste dag zullen duidelijke handvatten worden aangereikt om op een gestructureerde wijze (zit)houdingen te analyseren. Tevens worden de belangrijkste (ergonomische) zitprincipes in relatie tot de constructie van de (rol)stoel besproken.

Op de tweede dag worden zowel in theorie als in praktijk rolstoelaanpassingen voor mensen met verschillende aandoeningen zoals paraplegie, quadriplegie, tetraplegie, hemiplegie, heupcontracturen, overmatige thoracale kyfose en beenamputaties besproken. Tijdens diverse workshops wordt, op basis van patiëntencasuïstiek, in kleine groepjes een rolstoel aangepast aan de eisen van de gebruiker.

Aangezien deze cursus uiterst praktisch van opzet is, is het aantal deelnemers beperkt tot 32 cursisten.

Doel

Na de cursus kan de deelnemer een analyse maken van de zithouding van (rolstoel)patiënten en met een aantal eenvoudige aanpassingen het functioneren van deze patiënten verbeteren.

Didactische werkwijze

Responsiecollege, casuïstiek en practica

Cursusleiding

  • Frans (F.N.) Lanting, Nederlands Paramedisch Instituut

Locaties

  • Hotel De Bilderberg te Oosterbeek (route)
  • Klimmendaal revalidatiespecialisten (route)

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Quotes van cursisten

Geweldig om na een cursus ook echt wat geleerd te hebben o.a. door informatie die zo veel herhaald werd dat het direct toe te passen was in de praktijk.

"Fantastic" ik heb genoten. De scholing werd met integriteit, humor en veel kennis gebracht. Ook lof voor de ondersteuning van de leveranciers.

Deze scholing heeft mij weer heel veel energie gegeven om toch tijd te nemen voor mijn revalidanten om tot een tevreden oplossing te komen en mijn verantwoordelijkheid daarin te nemen.

Ik vond de cursus erg fijn. Het paste bij mijn begin niveau en ook bij wat ik verwachtte. De manier van denken die Bengt leert is zeer zinvol en toe te passen op elk zitten.

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo