Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijgt u toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site treft u alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Uw contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

joke-smit Joke (J.A) Smit
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 8264 3584

Voor inhoudelijke vragen:

frans-lanting Frans (F.N.) Lanting
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 15 86 19 50

Themagebied: Ouderen
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten / geriatriefysiotherapeuten / ziekenhuisfysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Planning nog niet bekend
Aantal deelnemers: Minimaal 25, maximaal 40
Gem. beoordeling:
(7.3/10)
161 beoordelingen
Studiebelasting: 18 uur
Aantal contacturen: 15
Aantal contactdagen: 2
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: post-HBO elementair
Cursusnummer: 1900421
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Videotrailer

Kosten

Euro 575,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 515,- met NPi-kortingskaart

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Vrij deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie / Geriatriefysiotherapeut (KRF NL) met 18 punten.

Beschrijving

Osteoporose is een aandoening die vooral op oudere leeftijd voorkomt. In Nederland lijden minstens 800.000 mensen aan osteoporose. De botten worden zo zwak (poreus) dat je zomaar iets kunt breken. De meest voorkomende breuken als gevolg van osteoporose zijn pols-, heup- en wervelbreuken. In Nederland breken er jaarlijks ± 16.000 mensen een heup, 16.000 breken een pols en ziekenhuizen registreren jaarlijks ±14.500 wervelfracturen ten gevolge van het sluipende proces van botontkalking. Deze 14.500 fracturen zijn waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg, want in veel gevallen worden wervelfracturen niet geregistreerd. Eén op de vier vrouwen boven de 55 jaar krijgt osteoporose. Het is echter onjuist te denken dat osteoporose een vrouwenziekte is. Hoewel het vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen, betekent dat zeker niet dat mannen geen osteoporose kunnen krijgen. Eén op de 12 mannen krijgt osteoporose! Uit onderzoek blijkt dat in de meeste gevallen osteoporose pas wordt ontdekt wanneer men iets breekt. Er kan veel gedaan worden om de ziekte te voorkomen, maar dan moet je er wel tijdig bij zijn. Deskundigen ramen de behandelingkosten nu op ruim 300 miljoen euro. In het jaar 2025 zullen deze kosten oplopen tot meer dan een half miljard euro. Om de ingrijpende sociaal-maatschappelijke gevolgen van osteoporose (invalideren, vervroegde sterfte, etc.) te beperken, is het essentieel dat deze ziekte vroegtijdig wordt onderkend. Voor osteoporose geldt heel duidelijk 'voorkomen is beter dan breken'. Voldoende reden voor het NPi om in nauwe samenwerking met de Osteoporose Stichting over dit onderwerp een cursus te organiseren.

In deze cursus zal nadrukkelijk de mens met de ziekte osteoporose centraal staan. Op een uiterst beeldende wijze zullen de vergaande gevolgen van de aandoening worden getoond en inzichtelijk worden gemaakt wat het betekent om last van de ziekte te hebben. Ook wordt vanuit medisch perspectief de huidige stand van zaken met betrekking tot onderzoek en behandeling uitgebreid besproken. Veel aandacht wordt hierbij besteed aan het stellen van de diagnose. Door wie en hoe wordt deze gesteld? Welke factoren bepalen of iemand mogelijk deze ziekte krijgt of maken de kans groot dat iemand de ziekte al heeft? Vanzelfsprekend is er ook aandacht voor de medicamenteuze behandelmogelijkheden en de invloed van voeding. Uiteraard ligt de nadruk in deze tweedaagse cursus op de behandeling en begeleiding door de paramedicus. Er zullen duidelijke richtlijnen worden gegeven voor het belast bewegen en voor het maken van gerichte keuzes bij de paramedische behandeling en begeleiding van mensen met osteoporose.

Doel

Na de cursus kan de deelnemer op basis van de in de cursus aangeboden kennis over het ziektebeeld en de gevolgen voor de cliënt, de medische mogelijkheden qua onderzoek en behandeling en de evidentie voor paramedische hulpverlening, gerichte keuzes maken bij de behandeling en begeleiding van mensen met osteoporose.

Didactische werkwijze

Hoorcollege, responsiecollege, praktijk

Docenten

  • mw. Y.I.M. Logister-Proost, ergotherapeut
  • prof. dr. J.C. Netelenbos, internist-endocrinoloog
  • mw. dr. E. Smulders, bewegingswetenschapper
  • J.N.A.A. Vaassen, oefentherapeut Mensendieck, trainer/coach

Cursusleiding

  • mw. dr. E. Smulders, bewegingswetenschapper
  • Frans (F.N.) Lanting, Nederlands Paramedisch Instituut

Locatie

  • Fletcher Hotel-Restaurant De Buunderkamp te Wolfheze (route)
Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijn:
Leerlijn

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Quotes van cursisten

Ik heb er een goed gevoel bij dat ik de cursus heb gevolgd.

De eerste dag was een leerzame, maar zeer theoretische dag. De 2de dag was een Instructieve, afwisselende, leerzame, interactieve en praktische dag.

Sprekers waren goed en hadden een interactieve manier van lesgeven. Vooral het laatste uur waarin we in de praktijk aan de slag gingen was erg leuk!

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo