Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijgt u toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site treft u alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Uw contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

marjan-van-keeken Marjan (M.T.) van Keeken
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: +31 (0) 33 421 61 28
Bereikbaar dinsdag t/m donderdag 9.00 uur tot 16.30 uur en vrijdag van 13.00 uur tot 16.30 uur

Voor inhoudelijke vragen:

michael-schermer Michael (M.P.T.) Schermer
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: +31 (0) 6 15 87 16 73

Themagebied: Psychosomatiek
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten / logopedisten / revalidatiefysiotherapeuten / psychosomatisch fysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn / derde lijn
Startdatum: woensdag 4 maart 2020
Einddatum: woensdag 10 juni 2020
Aantal deelnemers: Minimaal 14, maximaal 16
Gem. beoordeling:
(8.6/10)
26 beoordelingen
Studiebelasting: 100 uur
Aantal contacturen: 60
Aantal contactdagen: 10
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: 50/50
Niveau: verdieping
Cursusnummer: 2005111
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Ja
Certificaat: Ja

Videotrailer

Cursusdata

Woensdag 4 maart, woensdag 11 maart, woensdag 25 maart, woensdag 1 april, woensdag 8 april, woensdag 15 april, woensdag 22 april, woensdag 20 mei, woensdag 27 mei en woensdag 10 juni 2020

Kosten

Euro 2495,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 2245,- met NPi-kortingskaart

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Vrij deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie / Oefentherapeut (coulance regeling) / Psychosomatisch fysiotherapeut (KRF NL) met 100 punten.

Beschrijving

Sinds 2017 kunt u bij het NPi de opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ volgen. Het NPi biedt deze opleiding, die uit drie delen (jaren) bestaat, samen met het Van Dixhoorn Centrum voor Adem- en Ontspanningstherapie aan. Deel 1 kan zowel via het NPi (in Doorn) als via het Van Dixhoorn Centrum (in Amersfoort) worden gevolgd. Deel 1 wordt door het NPi georganiseerd in de periode oktober - april en door het Van Dixhoorn Centrum in de periode maart - juni. De delen 2 en 3 kunnen via het Van Dixhoorn Centrum worden gevolgd.

Procesmatige benadering van overmatige spanning met ontspanning
Uit omvangrijke meta-analyses komt naar voren dat ontspanning een statistisch hoog significant effect heeft op klachten bij diverse patiëntengroepen. De mate waarin het effect heeft wordt echter bepaald door het al of niet aanwezig zijn van stressoren. Indien er overmatige spanning binnen het individu bestaat zonder dat er een duidelijke stressor aanwezig is (= gewone overspanning), dan is het klinisch effect van ontspanning groot. Als er sprake is van een concrete spanningsbron (stressor) die de spanning en klachten in stand houdt, dan zal het klinisch effect minder zijn. Via een intake is vooraf niet vast te stellen of de overmatige spanning wel of niet veroorzaakt wordt door een stressor. Vanuit een procesmatige benadering wordt ontspanning daarom niet doelgericht op klachtreductie ingezet, maar op een open en onderzoekende manier. Samen met de patiënt wordt onderzocht in hoeverre en op welke manier spanning kan afnemen. De indicatiestelling vindt plaats in een ‘proefbehandeling’ van circa vier sessies.

Aanpassing van de behandeling aan het individu
Uit dezelfde meta-analyses komt naar voren dat er geen specifieke effecten toegeschreven kunnen worden aan specifieke ontspanningstherapieën. In de praktijk blijkt daarentegen steeds weer dat verschillende individuen goed reageren op verschillende modaliteiten van spanningsregulatie. Het uitgangspunt van een ‘procesmatige’ aanpak van ontspanning is daarom dat de behandeling aangepast wordt aan het individu en dat de patiënt zich niet hoeft aan te passen aan het protocol van een specifieke methode.

Van zelf ervaren naar zelf geven van ontspanningsinstructies
De cursist leert in deze opleiding een groot aantal modaliteiten van instructie; in principe alle manieren waarop een individu de eigen spanning kan regelen. Deze worden in het eerste jaar vanuit de eigen ervaring aangeleerd, de manuele technieken komen vooral in het tweede jaar aan de orde. In het derde jaar geven de cursisten zelf de instructies en wordt de keuze, opbouw en variatie hiervan besproken.

Proefbehandeling ter bepaling van de rol van spanning in klachten
Een proefbehandeling wordt primair geëvalueerd door de mate van spanning te beoordelen en vervolgens of klachten goed reageren op reductie van spanning. Voortzetting van therapie is dan aangewezen. Zo niet, dan wordt verder gezocht naar spanningsbronnen op de achtergrond. In het eerste jaar leert de cursist de inhoud van zo’n evaluatie, in het tweede en derde jaar worden twee proefbehandelingen uitgevoerd, onder supervisie. In een casus met een langere duur wordt beoordeeld of voortzetting terecht was en wat het opgeleverd heeft. Met een eindcasus en een persoonlijk verslag wordt de opleiding afgesloten. Men is dan gekwalificeerd om met een proefbehandeling de rol van gewone overspanning in klachten te bepalen.

Verplichte literatuur (niet bij de cursusprijs inbegrepen):
Het boek ‘Ontspanningsinstructie. Principes en oefeningen’ (Van Dixhoorn, 1998; laatste druk: 2014)

Doel

Na deze scholing heeft de deelnemer kennis over en inzicht in processen die bij adem- en ontspanningsinstructie kunnen optreden en is de deelnemer in staat op verantwoorde wijze adem- en ontspanningsinstructie te geven, en oefenervaringen van patiënten te begeleiden. Tevens kan de deelnemer een proefbehandeling, als meetinstrument voor de screening van de rol van ‘gewone overspanning’ in klachten betreffende het bewegend functioneren, uitvoeren, evalueren en rapporteren.

Didactische werkwijze

Thuisstudie, hoorcollege, responsiecollege, demonstratie en vaardigheidstraining

Docenten

  • mw. Y. Esser, docent adem- en ontspanningstherapie, yogadocent
  • G. van Holland, fysiotherapeut, docent adem- en ontspanningstherapie

Cursusleiding

  • G. van Holland, fysiotherapeut, docent adem- en ontspanningstherapie
  • Michael (M.P.T.) Schermer, Nederlands Paramedisch Instituut

Locatie

  • Conferentiecentrum Kaap Doorn (route)
Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijn:
Leerlijn

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Quotes van cursisten

De opleiding heeft mij meer gebracht als (psychosomatisch) fysiotherapeut dan ik van te voren had verwacht. Mijn doel was om meer handvatten te hebben bij hyperventilatieklachten en dat doel is meer dan behaald. Ik heb er een enorm repertoire aan oefeningen bijgekregen die ik ook inzet bij veel andere spanningsgerelateerde klachten. Daarnaast heeft deze scholing mij meer structuur gegeven in mijn handelen door de duidelijke opbouw die erin zit. Mijn visie op het ademhalen is door deze opleiding absoluut veranderd, in positieve zin!

Ik vond het heel fijn en leerzaam dat er zoveel tijd was om vooral zelf te oefenen en te ervaren wat de oefeningen met je doen.

Een heel andere manier van denken over zorg, de procesmatige aanpak, maar wel één die veel beter bij me past dan het in de zorg gebruikelijke lineaire model.

Fijne cursus, veel geleerd, mooie groepsdynamiek.

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo