Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijgt u toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site treft u alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Uw contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

vera-van-opstal Vera (V.G.) van Opstal-Verbruggen
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 033 421 61 34
(bereikbaar ma.middag en dinsdag t/m vrijdagochtend)

Voor inhoudelijke vragen:

michael-schermer Michael (M.P.T.) Schermer
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: +31 (0) 6 15 87 16 73

Themagebied: Musculoskeletaal
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten / manueel therapeuten / sportfysiotherapeuten / orofaciaal fysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Startdatum: dinsdag 17 december 2019
Einddatum: dinsdag 17 december 2019
Aantal deelnemers: Minimaal 24, maximaal 38
Gem. beoordeling:
(8.8/10)
13 beoordelingen
Studiebelasting: 6 uur
Aantal contacturen: 6
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: post-HBO elementair
Cursusnummer: 1902751
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Videotrailer

Cursusdatum

Dinsdagmiddag en -avond 17 december 2019

Kosten

Euro 240,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 215,- met NPi-kortingskaart

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (CKR) / Kwaliteitsdeel van het CKR / Keurmerk Fysiotherapie / Manueeltherapeut (CKR) / Oefentherapeut (coulance regeling) / Orofaciaal fysiotherapeut (CKR) / Sportfysiotherapeut (CKR) met 6 punten.

Beschrijving

Het is aan te raden om, bij geringe kennis over de actuele inzichten betreffende de hoofd/nekregio, de NPi-cursus 'Hoofd-, hals- en nekklachten: a state of the art' te volgen dan wel het boek 'De halswervelkolom, nekpijnklachten en fysiotherapie' (Hagenaars en Bos, 2008) te bestuderen voorafgaand aan deze cursus. Dit boek is hier te bestellen.

Aan fysiotherapeuten, manueel therapeuten en oefentherapeuten die zich verder willen bekwamen in het biomedisch redeneren (patroonherkenning) bij (pijn-)klachten biedt het NPi de mogelijkheid om deel te nemen aan vier verschillende ééndaagse cursussen:

Patroonherkenning: nek en hoofd
Patroonherkenning: schouder en elleboog
Patroonherkenning: lage-rug en heup/lies
Patroonherkenning: knie

U wordt in deze cursussen getraind in het herkennen van ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen betreffende verschillende lichaamsregio’s. Biomedisch fysiotherapeutisch redeneren (patroonherkenning) vormt de centrale leerinhoud van deze cursussen. U wordt geholpen bij het vormgeven van het fysiotherapeutisch screenen: welke diagnostische oriëntatie (gesprek en lichamelijk onderzoek) is in dit kader relevant?
In deze cursus staan diverse ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen betreffende nek- en hoofdpijnklachten centraal. Aan de hand van patiëntvoorbeelden worden relatief veel patronen van aandoeningen en ‘disorders’ betreffende de nek aan de orde gesteld.
U leert in deze cursus welke patronen van (pijn-)klachten binnen het fysiotherapeutische/oefentherapeutische indicatiedomein vallen, maar ook welke er buiten vallen. Per geschetst patiëntprofiel wordt bediscussieerd of verder fysiotherapeutisch/manueel therapeutisch/oefentherapeutisch onderzoek geïndiceerd is, worden de argumenten daarvoor benoemd en de plausibiliteit van de conclusies en redeneringen besproken. Naast de klinische expertise van de cursisten zelf en van de docent vormen externe evidenties uit de literatuur het toetsinstrument voor de genomen beslissingen.
Voor klachtenpatronen die binnen het fysiotherapeutisch indicatiedomein vallen is er aandacht voor zogenaamde risicoprofielen voor bewegingstherapeutische interventies in de halswervelkolom. Vragen als: Wat zijn cervicale risicoprofielen? Op grond van welke patronen van gegevens zijn ze te herkennen (risk profiling)? Wat is de waarde van lichamelijke onderzoekstests bij risicoreducties? vormen een deel van de cursusinhoud.

Leerlijn 'Nek-hoofd'
De cursus 'Patroonherkenning: nek en hoofd' maakt onderdeel uit van een leerlijn binnen het NPi-scholingsaanbod betreffende de nek en het hoofd; zie onderstaande grafische weergave van de leerlijn. Het is niet noodzakelijk of verplicht om de cursussen binnen deze leerlijn in de aangegeven voorkeursvolgorde te volgen. Op basis van eigen inzicht en individuele leerbehoefte bepaalt u zelf waar u insteekt in deze leerlijn.

Doel

Na de cursus heeft de cursist kennis van patronen van aandoeningen, condities en pijnsyndromen (‘disorders’) van de halswervelkolom en het arteriële vaatstelsel; subtiele alarmgegevens die verwijzen naar mogelijke risico’s en contra-indicaties voor fysiotherapie. Tevens is de cursist na deze cursus in staat om in de klachten van cliënten met nekpijn en/of hoofdpijn patronen van aandoeningen of ‘disorders’ te herkennen (patroonherkenning); in de klachten van cliënten met nekpijn en/of hoofdpijn patronen van alarmgegevens te herkennen (risk profiling); het verdere fysiotherapeutische diagnostische proces (bij eventueel vermoeden op risico’s) op een verantwoorde wijze in te richten; bij cliënten met een herkend ‘risk profile’ een verantwoord besluit te nemen ten aanzien van een al dan niet fysiotherapeutisch interveniëren in de halswervelkolom.

Didactische werkwijze

Casuïstiek, responsiecollege, demonstratie

Docent

  • drs. J.M. Bos, fysiotherapeut

Cursusleiding

  • drs. J.M. Bos, fysiotherapeut
  • Michael (M.P.T.) Schermer, Nederlands Paramedisch Instituut

Locatie

  • Conferentiecentrum Kaap Doorn (route)
Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijn:
Leerlijn

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Quotes van cursisten

Meer helderheid gekregen wat betreft patroonherkenning van nekklachten

Ik vond het een waardevolle dag. Ik ben blij dat ik deze cursusdag heb meegemaakt en ik heb er veel van opgestoken

Het is sterk aan te raden om voorafgaand aan deze dag de cursus 'Hoofd-, hals en nekklachten: a state of the art' te volgen

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo