Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijgt u toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site treft u alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Uw contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

joke-smit Joke (J.A) Smit
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 033 421 61 04

Voor inhoudelijke vragen:

michael-schermer Michael (M.P.T.) Schermer
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: +31 (0) 6 15 87 16 73

Themagebied: Lymfologie en oncologie
Doelgroepen: huidtherapeuten / oedeemfysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Planning nog niet bekend
Aantal deelnemers: Minimaal 30, maximaal 42
Gem. beoordeling:
(8/10)
91 beoordelingen
Studiebelasting: 28 uur
Aantal contacturen: 18
Aantal contactdagen: 3
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: 50/50
Niveau: verdieping
Cursusnummer: 2004701
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Videotrailer

Kosten

Euro 695,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 625,- met NPi-kortingskaart

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Vrij deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie / Oedeemfysiotherapeut (KRF NL) met 28 punten.

Voorkennis, voorwaarden, ingangsniveau

Fysiotherapeuten die een opleiding in de oedeemtherapie hebben gevolgd en geïnteresseerde huidtherapeuten. Enkele jaren ervaring binnen de lymfologie is een pre.

Beschrijving

“Behandel mijn aandoening, en leer mij het nodige zelf te doen.”

De visie op zorg en de patiënt verandert in snel tempo. Deze veranderende visie behelst begrippen als joint management (of samen-management), zelfmanagement, positieve gezondheid en eigen regie. Veelgehoorde termen, zeker ook bij de behandeling van patiënten met lymfoedeem. Maar wat betekenen begrippen als zelfmanagement en eigen regie nu eigenlijk? Waar komt deze veranderende visie op zorg vandaan, en wat houdt dit in voor uw behandeling van een patiënt met lymfoedeem? Hebben patiënten baat bij meer regie; wat is de meerwaarde ervan?

In de behandeling van lymfoedeem ligt het initiatief nu nog vaak bij de zorgverlener c.q. de professional – denk aan de medisch specialist, de verpleegkundige en de paramedicus. Deze stelt de diagnose en bepaalt vervolgens de therapie. De rol van de patiënt lijkt in veel gevallen meer passief van aard te zijn. Tegelijkertijd zien we dat de visie op gezondheid verschuift van 'gezondheid als afwezigheid van ziekte' naar 'het ontwikkelen van gunstige aanpassing aan een tijdelijke of blijvende gezondheidssituatie, en hoe deze zelf te managen'. Dit vraagt om een andere rol van de zorgverlener, met een nieuwe kijk op de patiënt.

Chronisch zieken die zelfmanagementvaardigheden in de praktijk brengen, ontwikkelen een grotere 'zelfredzaamheid' en ervaren meer grip op hun leven. Dit neemt hulpverleners (medici, paramedici en verplegers) werk uit handen, maar vraagt tegelijkertijd een andere aanpak van hen. Hulpverleners moeten leren verantwoordelijkheden te delen, over te dragen en los te laten, om de patiënt te 'empoweren'.

Deze cursus heeft ten doel de cursist de laatste wetenschappelijke inzichten te geven over de visie op zelfmanagement, de visie op de patiënt met lymfoedeem en op de psychologie van de patiënt met lymfoedeem. De cursist wordt meegenomen in het ontwikkelen van eigen zelfmanagementprogramma’s ten bate van de oedeempatiënt.
U krijgt praktische tools aangereikt die u direct in de dagelijkse praktijk kunt toepassen.

Cursusinhoud:

In de cursus komen de veranderende visie op gezondheid, de wetenschappelijke en theoretische inzichten en achtergrond van zelfmanagement en het Chronic Care Model (CCM) aan bod, waarbij er ruim aandacht wordt geschonken aan gedragsverandering en beïnvloedingsmogelijkheden. Ook de plaats van zelfmanagement binnen de Richtlijn Lymfoedeem, en begrippen als gezondheidsvaardigheden, de rol van patiëntenorganisaties, digitale ondersteuningsmogelijkheden en de vereiste competenties van de hulpverlener worden besproken en behandeld. De theorie vormt de basis voor de praktijk. Tijdens het volgen van deze cursus wordt u steeds opnieuw uitgedaagd deze kennis direct toe te passen in uw eigen beroepspraktijk.

Samenwerking met Stichting Lymfologie Centrum Nederland

Deze cursus is ontwikkeld door de Stichting Lymfologie Centrum Nederland, waarmee het NPi sinds 2015 samenwerkt. De SLCN heeft als doel om kennis en ervaring omtrent lymf- en lipoedeem te verzamelen en ter beschikking te stellen aan hen die te maken hebben met lymfologische aandoeningen en lymfoedeem in het bijzonder, waaronder hulpverleners en patiënten(-organisaties).

Doel

Na de cursus beschikt de cursist over kennis, inzichten en vaardigheden die het mogelijk maken zelfmanagement een volwaardige plaats te geven binnen de individuele lymfoedeembehandeling. Tevens beschikt de cursist na afloop over kennis, inzichten en vaardigheden, die het mogelijk maken een zelfmanagementcursus te geven aan en te organiseren voor groepen cliënten met lymfoedeem in alle fasen van de behandeling.

Didactische werkwijze

Hoor- en responsiecollege, verwerkingsopdrachten, casuïstiek, vaardigheidstraining

Docenten

 • mw. S.C.C. van Beusekom, huidtherapeut, oedeemtherapeut
 • mw. E.R. Brouwer, business development manager innovatie compressie
 • mw. A.M. Fleming, MA, Post MSc, gezondheidszorgpsycholoog BIG
 • A.A. Hendrickx, fysiotherapeut
 • mw. S. Ross, fysiotherapeut, coach
 • mw. H.R. Schollema-Noordhof, fysiotherapeut
 • mw. N. de Waard, opleidingsadviseur, MI-trainer
 • mw. I. Zonderland, trainer communicatie

Cursusleiding

 • mw. E.R. Brouwer, business development manager innovatie compressie
 • A.A. Hendrickx, fysiotherapeut
 • Michael (M.P.T.) Schermer, Nederlands Paramedisch Instituut

Locatie

 • Conferentiecentrum Kaap Doorn (route)
Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijn:
Leerlijn

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Quotes van cursisten

Zeer leerzame cursus met zeer bevlogen docenten met veel kennis.

Verrassend goede cursus!

Ik heb een heleboel handvatten gekregen over het zelfstandig maken van patiënten. Ik heb gelijk een paar dingen toegepast in de praktijk en de patiënten zijn er over te spreken om de regie in eigen hand te krijgen. Ik heb al met een verpleegkundige van de mamma care gesproken over het opstarten van groepsbijeenkomsten.

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo